Šta je novo?

Jeftine klime

Zato sam i pitao za vox onau 9tku..ali ako kažete da je bucna i sl..naravno da cu zaobići...jer gledajte...Haier revive plus uzimam svakako jer sam nasao za 41000 i nema smisla za tcl dati skoro istu kintu po meni. Gledam sto jeftiniju a da sto manje struje na hladjenju crpi za tu malu 10m2 sobu

Ta tcl je jeftinija od Haier i troši manje struje od haier a ti nju zaobilaziš a drugi je kupuju I kupili, I zadovoljni su(kao i ja)

TCL TAC-12CHSD /TPH11I Nedavno sam kupio ovu klimu. Imao sam problema sa SJ i bukom koju je pravila, da ne pišem o tome jer već sam pisao u generalnoj diskusiji o klima uređajima ovde na forumu. Uglavnom, reklamacija je rešena prilično brzo i efikasno, i zamenjena je SJ. Osim toga, klima je onako, blago rečeno razočarenje. Imam 4 klime, 1x Hisense, 1x Vox i 2x TCL, i ova mi je nekako najmanje u volji. Razlog je nivo buke, najgoasnija je od svih, i SJ i Uj. Ne spusta nisko na grejanju, čim dođe do 500w ugasi se. Da se bar ugasi kao ostale klime koje imam, nego i dalje duva pomalo prohladan vazduh i sve vreme se čuje UJ. Što se mene tiče ovo je model za zaobići u širokom luku. Od TCLa imam i TAC-12CHSD/XA73IS čija je unutrašnja skoro pa nečujna, koju mogu da preporučim svakom, dok ova gore pomenuta u svakom slučaju za izbegavanje.
Od svega što sam ovde pregledao zadnjih mesec-dva, na kraju ću i ja verovatno na jednu od tih TCL klima.
Sad ne znam da li onaj IFS vredi doplate od nekih 5-7k u poređenju sa običnim IS modelom kao što ti imaš.

Koliko vidim, uglavnom se svodi na neke dodatne filtere, i 4D airflow, a meni će klima samo da duva napred, tako da mi ne treba neka dodatna glupost.

Kad dolaziš sa stonih ventilatora, i da je bučno, nije problem ako bude držala na 25c 🤣

gledam
i doslovno ne vidim nista od vasih saveta (nazalost)...poenta je da je ta soba premala i kapiram da 12tica iz druge preko hodnika nema sanse kako god bila pozicionirana da rashladi.
radi se o patrljku sobe od 10m2
i gledam da ne dajem 40k, kada vec mogu ( valjda ) 30 do 35k
nisam pametan....
inace sam uzeo haier revive plus po vasem savetu :)
ostala je ta mala sobica

Klima VOX IFX09-SCCT​

ili

Klima VOX IFG09-AACT​

za 10m2 ?
te su najjeftinije

Od svega što sam ovde pregledao zadnjih mesec-dva, na kraju ću i ja verovatno na jednu od tih TCL klima.
Sad ne znam da li onaj IFS vredi doplate od nekih 5-7k u poređenju sa običnim IS modelom kao što ti imaš.

Koliko vidim, uglavnom se svodi na neke dodatne filtere, i 4D airflow, a meni će klima samo da duva napred, tako da mi ne treba neka dodatna glupost.

Kad dolaziš sa stonih ventilatora, i da je bučno, nije problem ako bude držala na 25c 🤣
IFS model ima 20kg tesku sj,a IS 22,5kg.

IFS model ima 20kg tesku sj,a IS 22,5kg.
Nisam toliko upućen u klime, ali kad ljudi pominju te težine jedinica, da li je to negde provereno, ili se samo očita šta piše na sajtovima prodavnica i na kutiji klime?
Verovatno ću ići na IS varijantu jer je nekih 40k, što mi odgovara.

Mada me zanima i da li ima filter koji pokriva celu unutrašnju jedinicu kao vivax, ili ono nešto polovično?

Nisam toliko upućen u klime, ali kad ljudi pominju te težine jedinica, da li je to negde provereno, ili se samo očita šta piše na sajtovima prodavnica i na kutiji klime?
Verovatno ću ići na IS varijantu jer je nekih 40k, što mi odgovara.

Mada me zanima i da li ima filter koji pokriva celu unutrašnju jedinicu kao vivax, ili ono nešto polovično?
Nije provereno, većina samo prepisuje podatke jedni od drugih, niko neće da pogleda nalepnice na uređajima.

Najbolje kada neko uslikao nalepnicu tu sve piše.
Da, većina aktuelnih 12" invertera sa r32 gasom ima od 20-24kg

Nije provereno, većina samo prepisuje podatke jedni od drugih, niko neće da pogleda nalepnice na uređajima.

Najbolje kada neko uslikao nalepnicu tu sve piše.

Da, većina aktuelnih 12" invertera sa r32 gasom ima od 20-24kg
Većina kineskih i niti jedna japanska! Japanske 7-ce idu od 22-23kg pa na dalje, do čak 43kg (MHI ZSX). 12-ce nema ispod 25kg za ulazne modele. Zato sam se i začudio. Izgleda poskupeo aluminiMum...

Većina kineskih i niti jedna japanska! Japanske 7-ce idu od 22-23kg pa na dalje, do čak 43kg (MHI ZSX). 12-ce nema ispod 25kg za ulazne modele. Zato sam se i začudio. Izgleda poskupeo aluminiMum...
Kacio sam sliku fujicu 12 ca sa 22 kg spoljnom, ima i japanaca kilavih, sve zbog zarade.

na zalost morao sam ovu... za 38000 sa postarinom, ***...mislim da ce da odradi za 10m2

VOX IMA09-UVCW

Evo jedna besplatna ideja. Kupiš kineza sa sj od 22 kg, brendiraš ga kao nešto u fazonu NORTH POWER, ubaciš u sj 2 betonska bloka i dobiješ na masi :D

Bar tako sad Gorenje pravi šporete :D

Evo jedna besplatna ideja. Kupiš kineza sa sj od 22 kg, brendiraš ga kao nešto u fazonu NORTH POWER, ubaciš u sj 2 betonska bloka i dobiješ na masi :D

Candy šporeti (od kako su ih Kinezi preuzeli) izdrže garanciju i progori lim u rerni. Ko peče svaki dan izgori i pre.

Za moderne domaćice

Kacio sam sliku fujicu 12 ca sa 22 kg spoljnom, ima i japanaca kilavih, sve zbog zarade.
Sad sam pogledao u kul šopu, stvarno novi (najjeftiniji) model KLTA izgleda jadno, 7.5kg unutrašnja, 22kg spoljašnja. Za te pare bolje 9-ku iz više serije, ili dodati za 12KM. Mada mislim da većina kupaca ni ne gleda masu spoljašnje jedinice, većinom je to "da bude lepa, da lepo hladi/greje"

javiću ali ko zna kad će isporučiti zbog 1 maja rekli su tek posle praznika... pa onda čekanje nekog montažera ako imate neki savet za nekog montažera što jeftinijeg možete mi poslati u dm-u

Ugrađena danas kod taste tcl klima prvenstveno za hlađenje, za prelazno doba će videti kako greje. Prostorija je oko 26-27kv2.

Prilozi

• IMG_20250426_100620.jpg
    IMG_20250426_100620.jpg
    155.7 KB · Pregleda: 89
  • IMG_20250426_101411.jpg
    IMG_20250426_101411.jpg
    443.3 KB · Pregleda: 52
  • IMG_20250426_101418.jpg
    IMG_20250426_101418.jpg
    183.5 KB · Pregleda: 69
  • IMG_20250426_100610.jpg
    IMG_20250426_100610.jpg
    92.6 KB · Pregleda: 68
  • IMG_20250426_101041.jpg
    IMG_20250426_101041.jpg
    73.6 KB · Pregleda: 101
što jeftinijeg
Ma nema tu sto jeftinijeg... Ovde kod nas(CU) ti je ugradnja 17-18.000! Sve zavisi do grada itd. 130-160€!
Nije to kao pre... 40€ ugradnja + 30€ zbog 3m cevi!
Kad citam takve stvari sto jeftinija klima i sto jeftinijeg montera! Onda bolje kod brata kineza ventilator za 1000-1500dinala...

Poslednja izmena:
Sve se svodi na kompromis. Nekome ne smeta običan nosač, i da visi crevo za kondenz, neko traži pocinkovani nosač i kanalice. Ne može biti ista cena.

Crevo za kondez je samo opušteno trenutno ali će ići u oluk, rekao majstoru da ga samo tako ostavi, ostalo ću ja. 😉

Sad sam pogledao u kul šopu, stvarno novi (najjeftiniji) model KLTA izgleda jadno, 7.5kg unutrašnja, 22kg spoljašnja. Za te pare bolje 9-ku iz više serije, ili dodati za 12KM. Mada mislim da većina kupaca ni ne gleda masu spoljašnje jedinice, većinom je to "da bude lepa, da lepo hladi/greje"
Trziste zatrpano sa prostim uredjajima, kao mob kod nas 90 tih god, kostao bogastvo, a sad i deca od 3 god ih imaju, roba mora da se prodaje,smanjivane troskova i povecanje prodaje, prosto.

Nadam se da znaš zašto sada svaki šporet ima beton pozadi.. Protiv prevrtanja, tipa ako se dete popne na vrata od rerne. Da ne mislis da je zbog ustede materijala.. na stranu to

Da li kod invertera spoljnja jedinica može biti na višoj koti od unutrašnje jedinice? Pretpostavljam da moglo sa ugradnjom nekih sifona da bi se sprečilo začepljenje 🤔

Da li kod invertera spoljnja jedinica može biti na višoj koti od unutrašnje jedinice? Pretpostavljam da moglo sa ugradnjom nekih sifona da bi se sprečilo začepljenje 🤔
Visinska razlika moze da bude 10-15m, u zavisnosti od klime do klime.

Vrh Dno