Šta je novo?

Jeftine klime

Ima dvoredni izmenjivac najverovatnije, ali nigde ne pise da ima grejac spoljne jedinice, a ni vivax rewi nije imao.
Ja uzeo roditeljima veoma povoljno vox ima12 (aux, r32) da zamene staru on/off venting (tcl, r410a). Pa cu videti kako se zimi ponasa, potrosnja ce svakako biti drasticno manja, a i on/off na oko 0 stepeni je vec zezala. Gledajuci rezultate euroventa, nije toliko losa (~ nivo Haier Revive Plus, uz manju potrosnju), jedino buku kriju, i bas tu mislim da je glavni problem kod aux koji ih i svrstava u nizu klasu. Kad namontiraju bas cu da obratim paznju na buku.

Izgleda ništa spektakularno

Suvi prosek klase.

Ja sam nekoliko puta razmatrao Vivax Aeri i mislim da je odlična klima. Svuda je hvaljena kao dobra, kopija je Midee extreme save.... Ali prvi put sam ipak uzeo Gree Pular koja je na papiru klasu ispod... Ali mislim da je kvalitetnija. Drugi put sam uzeo Gree Amber... Ali sad, ako već pitaš, u tom cenovnom rangu bih uzeo Bergen Kron. Dobićeš najviše što možeš za 60000. A vivaks Aeri +je oko 53K, Gree Pular je oko 54. Razlika je 6k ali dobićeš najviše za taj novac. To je klima A+++, obe jedinice su masivne i imaju velike izmenjivače, 5 godina garancije, grejači spoljne jedinice , radi na - 20, prilično je efikasna: seer/scop su 8,5/ 6,1. Neki tvrde da je unutra Gree hardver, mada izgleda da je Haier tačnije to je kopija Haier Flexis-a ali je prodaje Energy net oa svi misle da je Gree, jer su oni uvoznici Gree-a. Ali bez obzira opet je dobar kvalitet...Uporedi pažljivo sve 3 pa prelomi pametno.
53K? Gde ima za te pare? Verovatno misliš na 12k...ja tražim 18k. Aeri 18k je 69K a Pular je 72K. Bergen Kron uopšte nije u istom cenovnom rangu - najjefitiniji 18k je oko 123K. Uzeću Aeri pošto na papiru ima bolje performanse za hlađenje u odnosu na Pular.

Ja sam nekoliko puta razmatrao Vivax Aeri i mislim da je odlična klima. Svuda je hvaljena kao dobra, kopija je Midee extreme save.... Ali prvi put sam ipak uzeo Gree Pular koja je na papiru klasu ispod... Ali mislim da je kvalitetnija. Drugi put sam uzeo Gree Amber... Ali sad, ako već pitaš, u tom cenovnom rangu bih uzeo Bergen Kron. Dobićeš najviše što možeš za 60000. A vivaks Aeri +je oko 53K, Gree Pular je oko 54.
Ja sam bio u slicnoj nedoumici bio siguran da cu da kupim Vivax na kraju zavrsio sa TCL za 55k. Nisam imao mogucnost za neko ozbiljno testiranje znam da mi je u nekom dogrevanju modulirala na 230w. Svakako ce da sluzi vise za hladjenje a to mogu dobro da rade i jeftinije klime https://forum.benchmark.rs/threads/tcl-inverter-tac-12chsd-tpg31i3ah.509776/

53K? Gde ima za te pare? Verovatno misliš na 12k...ja tražim 18k. Aeri 18k je 69K a Pular je 72K. Bergen Kron uopšte nije u istom cenovnom rangu - najjefitiniji 18k je oko 123K. Uzeću Aeri pošto na papiru ima bolje performanse za hlađenje u odnosu na Pular.
Da mislio sam na 12 BTU. Ali mislim da će ti Kron raditi kao npr. da je 15ca. Kad sam uzimao klime u stanu, meni svi serviseri rekli da mi za dnevni deo stana treba 18ca a za spavaće sobe 12ca....ako budem hteo da grejem. Za hlađenje mogle su dve 12ce. I ja sam umesto obične 18ce uzeo Gree Amber Ultra 12 BTU koja ima 46 kila spoljna jedinica i koja gruva kao da je 18 BTU. A za sobe sam uzeo Amber pro 12 koja opet solidno gruva ko da je 15ca recimo. Tako da ima raznih 12ca. Neke su 18kg, neke 23kg, neke 25, 29, 34 do 46 ili 50 kg spoljna jedinica. Veća težina veći izmenjivač toplote. A što je veća spoljna jedinica onda je srazmerno veća i unutrašnja. I onda vidiš da je neka 12c dupli jača od druge. Jednostavno nisu u istoj klasi i nemaju istu snagu . Zato će Kron 12 da odradi možda i bolje od Vivax 18ce ili Pular 18ce. Gledaj težinu spoljnih i unutrašnjih jedinica. Aeri je na papiru A+++, Pular A++( ali stvarnih ++), Kron A+++ bi isto trebalo da je +++ jer radi ih Haier a iza njih stoji Energy net koji je glavni uvoznik Gree. Hmmm...Uporedi težine, 12ca, 18ca pa razmisli...

Poslednja izmena:
Drugari, uzeh prosle godina na vasu preporuku vox ihd12, prvenstveno za hladjenje, i da probam grejanje pa kako ide. Ispostavilo se da ide odlično, bar po mojim standardima. Em sam se bolje grejao nego na TA peć (koja ujutru bude top vrela, ali zato uveče posle sedam kvarcna ne gine za dogrevanje) em računi u proseku za 50% manji u odnosu na isti mesec prethodne godine. I tako ispade da ni jednog momenta nisam uključivao TA peć. Kako je ta klima bila neki pilot projekat sad bih i za drugi stan uzeo neku inverter 12 ticu. Sa ovom sam i više nego zadovoljan, ali je više nema u prodaji. Koja je vaša preporuka ze neku dobru (uslovmo rečeno dobu, jer govorimo o jeftinim klimama) a da može da izgura grejanje nekih 15-20 kvadrata konstantno, sa povremenim otvaranjem vrata da udje i u spavaću malo (nista preterano, samo da nije ledara).
Pošto ihd 12 više nema u ponudi videh da neko pomenu VOX IMA12-UVCW kao neku pristojnu zamenu? Da li se slažete ili imate neki bolji predlog za tih 40+-5k koliko vidim da kosta ova Vox?

vox ima12 treba da je cak nesto bolja od ihd, jer ima grejac spoljne jedinice (sto jako znaci na velikoj vlaznosti i temperaturama ispod 0)
jos moze da se pogleda u tom cenovnom vivax aeri 12 (midea/mdv), malo je skuplja

Haier revive plus ili njegova jeftinija varijanta kao Bergen Apolo T. Gree Pular je već skuplji.

Vidim ovaj bergen u proseku jeftiniji oko 5k u odnosu na ima12, kako stoji u poredjenju sa njom? Koliko mi se čini nema fabrički wifi modul za razliku od voxa?

Vidim ovaj bergen u proseku jeftiniji oko 5k u odnosu na ima12, kako stoji u poredjenju sa njom? Koliko mi se čini nema fabrički wifi modul za razliku od voxa?
Nema(može da se doda), ali je kvalitetnija od Voxa. Onda uzmi Haier revive plus, ona ima wifi modul. Gree Pular ima sve, i kvalitetna je ali je 53 000. Haier 40 000. Bergen 35 000. A u suštini zadovoljava sve tvoje potrebe, ima i neki kvalitet. Ako ti baš treba wifi, dokupi ga...a onda izađeš skoro na cenu Haier revive plus. Sve u skladu sa potrebama u budžetom.

Nema(može da se doda), ali je kvalitetnija od Voxa. Onda uzmi Haier revive plus, ona ima wifi modul. Gree Pular ima sve, i kvalitetna je ali je 53 000. Haier 40 000. Bergen 35 000. A u suštini zadovoljava sve tvoje potrebe, ima i neki kvalitet. Ako ti baš treba wifi, dokupi ga...a onda izađeš skoro na cenu Haier revive plus. Sve u skladu sa potrebama u budžetom.
Ja imam Aux i Gree i puno je kvalitetnija plastika na Aux-u nego na Gree.

I ja volim da je kvalitetna plastika, uopšte ti detalji završne obrade. Ali ako je i unutra kvalitetnija od Gree, bolji kompresor , jači, kvalitetni ventili, izmenjivač... dobra elektronika, usklađen softver, dobro hladi i greje, e onda si je super našao ... za pristojan novac.

Zdravo svima, trazim klimu za hlađenje i dogrevanje jako malog prostora (10 m²) pa zaista ne bih nešto preko 35k, imate li neku preporuku? Ima li razlike izmedju najjeftinijih Vox, Tesla itd modela?

Zdravo svima, trazim klimu za hlađenje i dogrevanje jako malog prostora (10 m²) pa zaista ne bih nešto preko 35k, imate li neku preporuku? Ima li razlike izmedju najjeftinijih Vox, Tesla itd modela?
Da opet citiram sebe 😀: Haier revive plus ili njegova jeftinija varijanta: Bergen Apolo T. .... Gree Pular je već skuplji.

Koja 9ka, s obzirom da postoje 9ke koje lošije moduliraju od nekih 12ca?

Nisam mislio da ću ovo ikada napisati, ali vidi Vivax aemi 9ku. To je jedna lenja klima koja bi možda i bola dobra za 10 kvm.

I ja volim da je kvalitetna plastika, uopšte ti detalji završne obrade. Ali ako je i unutra kvalitetnija od Gree, bolji kompresor , jači, kvalitetni ventili, izmenjivač... dobra elektronika, usklađen softver, dobro hladi i greje, e onda si je super našao ... za pristojan novac.
Sada kakva je unutra i kvalitet djelova, ne znam, mislim da je kvalitetniji Gree, ali softver sigurno jeste bolji. Evo trenutno je kod mene 26° napolju, ali stan sunce ne grije, pa klima radi.

Jedno pitanje za vlasnike Vox klima.Jel mora garantni list da bude pecatiran i popunjeni podaci(seriski broj,artikal) od strane prodavca?Kupio sam klimu u emmezeti,platio na kasi i preuzeo iz skladista.Niko mi nije rekao nista za garantni list.Jedina overa garantnog lista je od servisera sto je ugradio klimu

Jedno pitanje za vlasnike Vox klima.Jel mora garantni list da bude pecatiran i popunjeni podaci(seriski broj,artikal) od strane prodavca?Kupio sam klimu u emmezeti,platio na kasi i preuzeo iz skladista.Niko mi nije rekao nista za garantni list.Jedina overa garantnog lista je od servisera sto je ugradio klimu
Koliko znam mora - to vox zahteva.

Vox klima ugradjena u decembru,kad je ugradjena klima probana,radi i nisam je koristio preko zime.Danas upalim da probam kako klima radi na hladjenu.Klima radi,deluje da hladi normalno i greje medjutim cudan zvuk dolazi iz cevi na ulazu u spoljnu jedinicu.Jel ima neko ideju sta bi moglo biti.https://streamable.com/hgeaes

Poslednja izmena:
Da se i ja nadovežem oko vox klime i garancije. Mora li svake godine da se zovu ovi serviseri da "čiste" klimu kako bi garancija važila? Ili je prve dve godine zakonom zagarantovana garancija, a za produženu mora servis? I da li onda mora i u prve dve godine ili tek posle druge godine pa na svaku godinu? Ako neko zna kakva je politika kod vox-a bio bih mu zahvalan. Evo sad će još malo godinu dana od ugradnje ihd12 pa da znam da li sam da je čistim i spremam za sezonu hladjenja ili ipak da zovem negog da uradi to isto, ali samo da mi lupi pečat.

Vrh Dno