Šta je novo?

Jeftine klime

Pa ova klima od 35 je do pre neki dan koštala između 49 i 57. Na nekim prodajnim mestima je još uvek 50+. Tako da taj raspon cena od 35-55 nije neko merilo. Ako ćeš nešto kvalitetnije onda idi na 70+ a verovatno i više. U kojoj god cenovnoj klasi, uvek za par hiljada više ima nešto što je malčice bolje, pitanje je koliko si spreman da se pružiš. Možda je bolje da se fokusiraš na to da li uzeti nešto novo i neprovereno (kao ja što sam uradio i uzeo ovu IHD12) ili ići na proverene varijante (na primer IVA seriju, kažu da su se dobro pokazale, ili neki Vivax). Možeš uvek da uzmeš i nešto jače, naravno i skuplje. Gree Amber na primer, ili neki Fujitsu, Daikin. Ali računaj odmah 90+ sa ugradnjom. A mislim i da bi Amber bio overkill za taj prostor. Ako misliš da ove Vox, Vivax nisu dovoljne možeš i na Hisense Energy Pro Plus QG35XV0EG da ideš. Evo na primer,, (nadam se da neće biti tretirano kao reklama od strane moderatora) u prodavnici Tri O (ima je u svakom većem gradu), meni su u Nišu konkretno rekli da do kraja ovog meseca imaju akciju, ko kupi kod njih bilo koju Hisense klimu, ima 50% popusta na ugradnju (za ovaj model je sa 16k na 8). Eto, nije mala ušteda, možeš i to da uzmeš u razmatranje.

Lokal ima 2 spoljna zida, od toga je jedan 3.5/4m a drugi 3m alu portal sa vratima. Na zidovima je odradjena izolacija sa fasadom.
Ne znam da li ima jeftine struje u lokalu ali generalno treba probati i naci neku ok kombinaciju. Sto se mene tice 25c je i toplo ipak sam zimsko dete 😁
U celoj prici vagam da li se igrati sa klimom od 35k ili dati vise novca tipa 45k 55k. Ako neko ima preporuku za neki konkretam model tu sam.
Vox IHD12 (kopija aux Halo)
VIVAX AERI+ (kopija mdv aurora)
Hisense Nordic

Nema tu neki veliki izbor ispod 60k

Osim ako nije neka akcija u novembru.

Pa ova klima od 35 je do pre neki dan koštala između 49 i 57. Na nekim prodajnim mestima je još uvek 50+. Tako da taj raspon cena od 35-55 nije neko merilo. Ako ćeš nešto kvalitetnije onda idi na 70+ a verovatno i više. U kojoj god cenovnoj klasi, uvek za par hiljada više ima nešto što je malčice bolje, pitanje je koliko si spreman da se pružiš. Možda je bolje da se fokusiraš na to da li uzeti nešto novo i neprovereno (kao ja što sam uradio i uzeo ovu IHD12) ili ići na proverene varijante (na primer IVA seriju, kažu da su se dobro pokazale, ili neki Vivax). Možeš uvek da uzmeš i nešto jače, naravno i skuplje. Gree Amber na primer, ili neki Fujitsu, Daikin. Ali računaj odmah 90+ sa ugradnjom. A mislim i da bi Amber bio overkill za taj prostor. Ako misliš da ove Vox, Vivax nisu dovoljne možeš i na Hisense Energy Pro Plus QG35XV0EG da ideš. Evo na primer,, (nadam se da neće biti tretirano kao reklama od strane moderatora) u prodavnici Tri O (ima je u svakom većem gradu), meni su u Nišu konkretno rekli da do kraja ovog meseca imaju akciju, ko kupi kod njih bilo koju Hisense klimu, ima 50% popusta na ugradnju (za ovaj model je sa 16k na 8). Eto, nije mala ušteda, možeš i to da uzmeš u razmatranje.
Nije samo na hisense vec na svaku klimu od 12 do 24btu

Komšija ispod mene letos ugradio klimu. Sada je počeo da se greje na nju. Nema više spavanja. Ja sam se žalio na svoj Vivax u pogledu buke sj, ali uspeo je da nadjača i nju. Čuje se kao mešalica za beton sa onim periodično-ponavljajućim zvukom.

Bolje da si se učepio za inverter. :D Kako on spava kad mu je još bliže?

Moj vivax star 12 godina se stvarno cuje kao mesalica. Moram da mu resim nosace na prolece. Cela kuca vibrira kad se upali kompresor. A i majstori kad su radili izolaciju nisu rekli da treba da se skine klima, nego su je fino ususkali stiroporom pa sad ima manji kapacitet.

Cuje se zato sto je matora i stara i kompresor izgubio kapacitet a ne zbog nosaca.

Cuje se zato sto je matora i stara i kompresor izgubio kapacitet a ne zbog nosaca.
Ma cula se i kad je ugradjena samo malo manje nego sada. Tada je bilo objasnjenje majstora da je zbog strukture zida. Ovaj gree se ne cuje uopste, tj ne prenosi nikakve vibracije na zid a na istom je zidu kao i vivax.

Naravno da se ne cuje kada je nova i jos inverter...
sacekaj 12 godina pa vidi da li se cuje. ;)

Stigla danas klima, i ono što mi prvo pada u oči je energetski list i SCOP 4.60 (svuda na netu stoji 4.30).

Prilozi

• IMG_20231110_165603382.jpg
    IMG_20231110_165603382.jpg
    124.1 KB · Pregleda: 130
  • Like
Reagovanja: Rio
Ugradnja od srede, majstor zauzet a i prehladjen.

Prilozi

• IMG_20231110_133314_MK PF3 VIP LMC8.4 V1.2.3.2.jpg
    IMG_20231110_133314_MK PF3 VIP LMC8.4 V1.2.3.2.jpg
    190.5 KB · Pregleda: 127
Stigla danas klima, i ono što mi prvo pada u oči je energetski list i SCOP 4.60 (svuda na netu stoji 4.30).

Provalili smo u drigoj temi da je pogresno napisan scop za tu klimu, 4.6 je prava cifra, ne 4.3.

Juče je i ja preuzeo u magacinu aksa. Samo vidim da se unutrašnja i spoljna jedinica razlikuju u nazivu. Izgleda mi poslali ono što su imli. :unsure:Montaža isto u sredu.

Prilozi

• IMG20231109125759.jpg
    IMG20231109125759.jpg
    319.3 KB · Pregleda: 110
Dobio si ono što si i naručio. Nema nikakve greške.

O-outside
I-Inside
Pa predpostavio sam i ja da je oko toga nešto spoljašna i unutarnja jedinica, ali vidoh gore slike vox klime na čijim kutijama piše isti naziv i to me je zbunilo. U svakom slučaju hvala na razjašnjenju.

To su dve spoljne Vox što vidiš na slici kolege @mINUS, mada i unutrašnje nose istu oznaku. Kod Hisense se isto razlikuju oznake spoljne i unutrašnje jedinice, jer sam i ja isto tako pomislio da su mi poslali 2 različite pre par godina.

Dobio si R-Design, nema sta da brines.
O+ je verovatno OUTSIDE
I+ je INSIDE
Silver nema sta da se objasnjava, unutrasnja jedinica je sive/srebrne boje.

Kao sto @East46 rece, kod mene na slici su 2 spoljne jedinice.
Ogromne kutijetine, videcemo na sta ce to sve da lici kada se montira.

Na e-ponudi greskom ubacili u standardne klime novi model vox inverter klimu
Za 40.000 po specifikaciji deluje ok za tu cenu.

Vox klima inverter IJL12-SC4DWH WiFi
Energetska klasa: A++/A+
Antifungus: Da
AutoRestart: Da
Boja: Bela
Eliminacija vlage: Da
iFeel: Da
Silver Ion filter: Da
Automatsko čišćenje unutrašnje jedinice: Da
Grejni pojas na vanjskoj jedinici: Da
Integrisani WiFi: Da

Kapacitet grejanja: 3800 W
Kapacitet hlađenja: 3500 W
LCD ekran: Da
Nivo buke spoljašnje jedinice: 62 dB
Nivo buke unutrašnje jedinice: 53 dB
Noćni režim rada: Da
Nominalni kapacitet: 12000 BTU
Potrošnja struje pri grejanju: 1100 W
Potrošnja struje pri hlađenju: 1180 W
Protok vazduha (zatvoreno) (m3/h): 600 m3/h
SCOP koeficijent: 4.03
SEER koeficijent: 6.19
Vrsta gasa: R32
4D protok vazduha: Da
Grejanje: Da
Hlađenje: Da
Samo-dijagnoza: Da
Zaštita od curenja plina: Da
Dimenzije pakovanja spoljašnje jedinice (ŠxVxD): 825x595x326 mm
Dimenzije pakovanja unutrašnje jedinice (ŠxVxD): 855x350x270 mm
Dimenzije spoljašnje jedinice (ŠxVxD): 705x530x279 mm
Dimenzije unutrašnje jedinice (ŠxVxD): 792x292x201 mm
Koristim ovu klimu za sada sam zadovoljan

Ako joj je 18 kg teška spoljna jedinica, klima jedva da je dovoljna za dogrevanje.

A unutrašnja 22,5 kg. To je greška, možda je spoljna 22,5 a unutrašnja 8 kg.

To mu dođe manje nego većina japanskih 7-ca! Još ako je izmenjivač spoljašnje jednoredni, nema tu ni G od grejanja kad zahladni

Nazad
Vrh Dno