Šta je novo?

Jedno jezgro toplije od drugog

ndjikic

Cenjen
Učlanjen(a)
05.07.2010
Poena
159
Pozdrav, ne volim da postavljam ovako pitanja osim ako mi nije bas frka.. uglavnom koristim google ali rekoh aj da probam ovde mozda neko zna...

naime problem je sledeci...

imam konfiguraciju

Amd x2 4000+ (brisbane) (OC na 2.8ghz)
3gb rama kingston 800
sapphire radeon 4850 - 512
Gigabyte M56s-s3 plocha
malo je starija konf ali sta sad..
uglavnom temperatura mi je problem u poslednje vreme... procesor u full loadu pokazuje u gotovo svim programima za ocitavanje temperature (Speedfan, Everest, Hmonitor, CPUID Hardware monitor itd) razlicitu temperaturu na jezgrima... pustio sam orthos u pozadini da optereti procesor i pratio temperaturu - core 1 ide do 55c a core 2 68-69 cak u jednom momentu i 70c... i onda iskljucim orthos ne smem dalje... kuciste je otvoreno sa strane ali uvucheno u ono "mesto za kuciste" na kompjuterskom stolu tako da je skoro zatvoreno sa obe strane drvetom xD ..u nekim zahtevnijim igrama mi se gasio komp ali to je bilo do napajanja kome je jedva radio ventilator pa sam zamenio.. 550W je sad ovo novo i ok je ali ne usudjujem se da igram zahtevnije igre sada kad vidim ovakve temperature...
inace josh da dodam graficka se greje do 70c max.. tako da ne verujem da je to problem...
hvala unapred na svakoj pomoci ili savetu... :)

Izvuci komp iz tog 'mesta za kuciste', ocisti prasinu sa kulera, promeni pastu pa vidi sta se desava. ako ne pomogne, moraces neki bolji kuler da stavis.

Sad vidim da je procesor klokovan. 2.8 je skoro na gornjoj granici za taj procesor, pa jos ako je hladjen box kulerom nije nikako dobro. smanji klok na fabricki dok ne kupis bolji kuler.

Poslednja izmena:
nije box cooler vec OCZ Vendetta 2... pre mesec dana sam menjao pastu i ravnomerno sam rasporedio po celoj povrsini procesora i prasinu redovno izbacujem... i fenom i usisivachem i "duvanjem" xD

probacu da ga izvucem i stavim ispred stola pa da vidim sta se desava sa temperaturama.. malo je komplikovano jer moram da pravim novi raspored misha tastature monitora al probacu..

jezgra su lokalizovana na toliko malom prostoru, da zatvorenost kucista apsolutno nikakvog uticaja ne moze imati na razliku u njihovoj temperaturi.

ocz vendetta ima tako rasporedjene termalne cevi, da je moguce da su nesimetricno na jezgrima ili da je neka prazna ili da na kraju krajeva software ne prijavljuje tacnu vrednost.

a i brisbane umeju imati defektan temp sense u nekim slucajevima

Poslednja izmena:
ne znam za amd, al intelovi proc-ovi su konkavni, pa ti je mozda greska sto si pastu ravnomjerno rasporedio ..probaj da stavis samo na sredinu malo (kol'ko vec odgovara amd-u) i onda cooler stavis i malo ga lijevo-desno koji stepen, ne previse, da vazduh izadje

mozda ce ovo biti reshenje problema. Citiram tarmi ricmi

Evo jedne glupe fore kod AMD-a AM2/AM3 koja moze da Vam resi probleme sa pregrevanjem procesora. Skoro sam kupovao za neku polovnu masinu X2 7750 procesor. Imao je isto velike temperature a nije mi bilo logicno zasto Kuler cist, ploca ispravna, normalno pasta nanesena 4 srafa koja stezu plastiku AMD-ovog socket-a hoce tokom vremena da se malo razlabave. Nakon toga sve na oko izgleda OK ali kuler nema dovoljan pritisak na procesor i dolazi do vecih temperatura. Stegao sam malo jace ta 4 srafa i vec pri ponovnoj montazi kuler je davao veci otpor pri montiranju, bolje je nalegao na proc i temperature su bile normalne. Stegnite ta 4 srafa od socket plastike, ne mora da bude resenje ovog problema ali moze nekome da pomogne Inace taj kuler od Ph II 925-ice jeste boolja ali moze da odradi posao na default-u

To je za AM2+/AM3 Socket....

Hmm jel ovo sve ista prica i sa tipa i7 920, posto meni u full load (linx,prime95) na 3.8ghz poslenje jezgro je UVEK hladnije za 5c od svih ostalih (svi programi citaju istu razliku).

ne bih znao za i7ice ali ja sam izvadio kuciste pored stola da ima vishe vazduha na otvorenoj strani i temperature su se smanjlie za nekih 5-7 stepeni... sto je ok bar da ne brinem ali opet ima razlike.. core#0 49c full load core#1 62c.. moram da probam to sa shrafovima deluje mi kao logicno reshenje ali nisam ovih dana u prilici da rasklapam to... :wall:

Poslednja izmena:
Imam identican cpu i na identicnom kloku mi radi i ne prelazi 50c pri 1.3v u full load. Doduse nakacio sam hyper tx i noctua devetku. Moguce da je do vendete, a i vec je rekao neko da brisbane ima bag sa senzorom za temperaturu. Moj je to imao i prikazivao je za core0 5c core2 25c, sve dok nisam odradio update bios-a. Posle je sve radilo kako treba. Vidi da li ima update za tvoju plocu...

5 stepeni razlike je neka granica tolerancije, 15 nedvosmisleno ukazuje na lose naleganje hladnjaka. Dakle neravnomerno rasporedjena pasta, slab stisak stipaljke... Tarmijev savet je takodje dobar.

Dalje, Brisbane (narocito BH-G1) ima problem sa merenjem temperature ali ne na nacin pomenut ovde. Nece ocitavati ispravno temp jednog jezgra a sa drugim brljati! Brlja sa oba sto je dobro :) jer kada se uracuna zvanicni AMD-ov offset dobijes priblizno tacne brojke. Core Temp odavno ima ovu korekciju - ako pokazuje ogromnu razliku to nije bag nego problem s kulerom.

G2 revizija je unapredjena u svakom pogledu, ali i G1 je odlican proc.

ne bih znao za i7ice ali ja sam izvadio kuciste pored stola da ima vishe vazduha na otvorenoj strani i temperature su se smanjlie za nekih 5-7 stepeni... sto je ok bar da ne brinem ali opet ima razlike.. core#0 49c full load core#1 62c.. moram da probam to sa shrafovima deluje mi kao logicno reshenje ali nisam ovih dana u prilici da rasklapam to... :wall:

kada vec rasturas cisto provere radi stavi neki box cooler, da vidis da li ce temperatura da se izjednaci

za plochu dosta ima updateova biosa.. al probacu to posle montaze kulera ako ne bude bolje...

inache nikad nisam skidao vendettu i ovakve("glomazne kulere") samo box.. koje relativno obuhvatim rukom lagano... jel trebam na nesto posebno da obratim paznju pri skidanju?

E da ja izlozim moj problem cpu je E8500 oc na 4GHz
temp u idle

CPU 38 °C (100 °F) ovo stalno vako
CPU #1 / Core #1 30 °C (88 °F) ovo seta od 29-31
CPU #1 / Core #2 38 °C (100 °F) ovo stalno vako
CPU 1487 RPM
Voltage Values
CPU Core 1.34 V

e sad kad opteretim cpu sa linxom

Temperatures
CPU 54 °C (129 °F)
CPU #1 / Core #1 55 °C (131 °F) sad ovo jezgro toplije wtf
CPU #1 / Core #2 53 °C (127 °F)

Cooling Fans
CPU 1875 RPM

Voltage Values
CPU Core 1.30 V
Power Values
CPU 58.09 W

E sad malo pojasnjenje u idle je uglavnom razlika 8 stepeni dok u full load se tem izjednace
Sta mi je raditi ???
Hvala

to "menjao pastu|" je trebalo da glasi neko drugi mi je menjao pastu(al taj drugi nije tu te ovako pitam) :D
tojest zajedno smo al to nije bitno u celoj prici :)[/QU

verovatno kuler ne naleze dobro pritom ko zna kakva je pasta
najbolje nadji nekog da ti to uradi pozz:wall:

jel ima neko resenje za mene ???
havala

Nazad
Vrh Dno