Šta je novo?

[jedini] thread o klima-uredjajima [2007]

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
@lolek:

... a da si samo postavio pitanje ovde na forumu šta znači F6 dobio bi brz odgovor. Ni ja nisam do sada znao koji je to kvar ali znam telefon nekoga ko zna.
To je , uostalom, i suština foruma, svako od nas zna ponešto, a svi zajedno znamo sve.
Ne brini, kupio si odličan uređaj. Uređaji koji imaju samodetekciju kvarova svakako ne spadaju u shit kategoriju; raspitaj se malo koliko uređaja u cenovnom rangu od 25-30K dinara ( čak i mnogo skupljih )imaju tu opciju.

@marko_n:
Iskreno, nisam imao prilike videti u radu Vaillant klime, ali nema razloga da ne budu dobre.

Jedna stvar je ipak neozbiljna: da na +40 oni nemaju na lageru dovoljno uređaja. Ne vidim baš neku razliku između između "rasula" i padanja sa nogu od posla zaposlenih u Steelsoft-u i njihovog 25-to satnog radnog vremena i elegantnih i ljubaznih zaposlenih u Vaillant-u
koji ni nemaju klime. Neće ti baš biti prijatnije od lepog uzorka u lepoj radnji.

Jedna stvar je ipak neozbiljna: da na +40 oni nemaju na lageru dovoljno uređaja. Ne vidim baš neku razliku između između "rasula" i padanja sa nogu od posla zaposlenih u Steelsoft-u i njihovog 25-to satnog radnog vremena i elegantnih i ljubaznih zaposlenih u Vaillant-u
koji ni nemaju klime. Neće ti baš biti prijatnije od lepog uzorka u lepoj radnji.
Pa nije baš tako. Logično je da se na +40C sve rasproda, čak i onaj koji nema para će pozajmiti ili uzeti klimu na kreditnu. U istoj radnji prodaju i Galanz klime, ni njih vise ne mogu da nabave, rasprodato. Mislio sam da je do ove jedne radnje, onda sam pozvao nekoliko Vaillantovih radnji u NS, BG, SU, i svi vrte istu pricu. Mada sam klimu mogao kupiti pre 3-4 dana kada su ih imali nekoliko, ali sam oklevao i prodalo se. :wall: Ipak je ozbiljno kad znaju tacan dan kada im stižu nove iz uvoza. Sa druge strane neozbiljno je kupovati klimu jula/avgusta po +40C i očekivati da sve bude za dan-dva. Ni centralno grejanje se ne uvodi decembra, nego malo ranije.
Još jedna stvar vezana za Vaillant koju sam zaboravio da pomenem je to da je to jedna od retkih firmi koja svoju proizvodnju drži u EU, konkretno klime se rade u Španiji - Barselona, kotlovi se rade u sedištu u Nemačkoj i možda još u Češkoj ili Slovačkoj, nisam siguran koja je od ove dve zemlje.

Čensi, imam dva pitanja za tebe, pošto vidim da si prilično upućen u materiju. Komšiji su juče ugradili neku Simbio klimu, nikad čuo za tu marku, verovatno je to neka Midea ili Galanz, samo prepakovano. Ono što me čudi je to da su mu spoljnu jedinicu postavili drastično višlje nego unutrašnju, nekih možda 2m. Bio sam ubeđen da unutrašnja treba da bude na višljem nivou, jel može i ovako?
Drugo pitanje, Galanz za nekih 18 hiljada ima jonizator, dok recimo Vaillantove klime za koje proizvođač tvrdi da imaju jonizator su cenovno od 52 hiljade dinara i to je Inverter plus serija. Pored toga Inverter klime imaju mnogo bolji grafik hladjenja (prikazano u prospektu) u odnosu na druge klime, brže postižu zadatu temperaturu, preciznije je održavaju, troše manje struje, jako su tihe, skoro nečujne itd. Pitanje je, koliko je uopšte ozbiljan taj jonizator kod Galanza i ostalih proizvodjaca koju su cenovno ispod 20 hiljada dinara?
Meni to sve deluje kao npr. poredjenje napajanja za PC, i na Trust napajanju piše 600W, kao i na Enermax napjanju piše 600W, ali je razlika nebo i zemlja. Koje je tvoje mišljenje?

- Spoljna jedinica se može postaviti i na većoj visini ako se napravi tzv. " uljna zamka" (oil trap). Ali pošto retko ko to ume ispravno da uradi preovladalo je mišljenje da unutrašnja jedinica mora biti na većoj visini.

- Nekoliko kaskada potrebnih da se napravi jonizator koštaju smešno malo, posebno u Kini. Cena od 52 hiljade kod Vaillant-a je više zbog invertora koji se ugrađuje u klime mnogo više klase.

I Galanz za 18K i vaillant za 52K su odlična investicija.

Jel moze malo teorije sta taj invertor _tacno_ radi? osim tu nekih reklamnih materijala, nisam nista uspeo da procitam? a cak i midea sa invertorom kosta skoro 30k...

@Marko n Pitanje je, koliko je uopšte ozbiljan taj jonizator kod Galanza i ostalih proizvodjaca koju su cenovno ispod 20 hiljada dinara?

Iz licnog iskustva ti mogu reci da i pored velikih napora da uocim taj jonizator u zoni isparivaca nisam uspeo da ga vidim. Mislim da je nalepnica na klimi na kojoj pise anion generator marketinska patka. Inace sama plastika je uradjena supacki kao da su je pravili priuceni plasticari iz Nove Pazove. Lako se krivi, pogotovo spoljne ivice, krilca za usmeravanje vazduha po horiontali su od tanke i krive plastike. Unutrasnja jedinica je siroka 707 mm, bas koliko i unutrasnja jedinica devetke ?!? Kako onda moze unutrasnja jedinica moje 12-tice da hladi bolje u odnosu na devetku. Posto su unutrasnje jedinice potpuno iste zakljucujem i da je povrsina isparivaca ista. Daljinac je ruku na srce sasvim korektan. Pricice trgovca da je to model za 2007 sa "jonizatorom" su mamac na koji sam se upecao i rado bi vratio klimu u radnju uz naplatu poreza na glupost i lakovernost.

Ono sto me posebno iritira je da kada nocu podesim brzinu ventilatora na najmanju u rezimu COOL u neko doba noci me probudi brujanje ventilatora koji se sam pojaca na najjace iz nekog razloga. Kada termostat iskljuci kompresor brzina ventilatora unutrasnje jedinice se smanji sama ?!!! Napominjem da klimu drzim u manuelnom modu a ne u automatskom. I jos nesto za odbijanje potencijanilh kupaca:trust: Termostati ili tzv. sonde ili nekakvi prekidaci u unutrasnoj jedinici toliko cakcu prilikom svakog iskljucivanja i ponovnog ukljucivanja da me ponekad ladno probude (krevet mi je na 5,5 metara od klime). Inace juce mi je nestalo struje na kratko, pa posto ovo mezimce kineske rashladne tehnike nema auto start nije se ni ukljucila po dolasku struje. Zato gledajte da kupite klimu sa auto startom, da se ne bi kupali u znoju u pretoplom stanu dok klima ne postigne datu temperaturu.

Ne znam da li sam baksuz pa mi se zalomio shit, ali bi ovu klimu preporucio jedino neprijatelju. Dzaba tzv. displej na kome se prikazuje sifra za samodijagnostiku, kada moras sat vremena neprekidno da okreces telefon uvoznika i servisera, da bi te posle zaje***li (ostavite telefon i mi cemo se javiti i sl.) Naravno da se nisu javili. Trebali su da misle na vreme pa da zaposle vise ljudi ili uvedu bar jos jednu tel liniju vise. Ne zanima me uostalom to je njihov problem. Rado bi je vratio vratio u radnju uz odbitak pomenutog poreza na budalastinu i dodao 100 do 150 evra i kupio Panasonic ili Toshibu ili Whirlpool ili LG vise klase. Na kraju krajeva gledao sam na netu taj Valiant i deluje mi mnogo ozbiljnije nego ovo kinesko smece. Ovaj put sam platio cenu i valjda cu izdrzati ove 3 godine satro garancije uz redovan godisnji servis (inace ovlasceni serviser koji mi je ugradio klimu naplacuje 30evra za godisnji servis) znaci dodatnih 60 evra do isteka gar. roka. Navedeno iskustvo za ova 4 dana koliko imam 'klimu' kao i iskustvo sa samaranjem unutrasnje jedinice kako bi proradila (videti moj prethodni post) me je ubedilo da ako ne znate sta je dobro pitajte sta je skupo, tako je oduvek bilo, pogotovo u drzavi u kojoj zivimo. Pozdrav.

Poslednja izmena:
midee su otisle na fantasticnih 21k... a za 26k ima panasonic... ko je lud da kupi mideu ssad??!

midee su otisle na fantasticnih 21k... a za 26k ima panasonic... ko je lud da kupi mideu ssad??!

a gde je to 21k i koja?
ovde ima raznih i koliko znam ove cene su bile i ranije..
jedino ako je neki "umeshni" prodavac odluchio da iskoristi ovu muku.. :mad::smash:

pozdrav

Nema ih vec neko vreme u tehnomaniji. Na sajtu im nisu ok informacije. Inache sam dosta tehnike kod njih uzeo i super su ali su me danas posebno iznervirali. Vec 2 dana me lazu za klimu i danas je bio vrhunac kada je prodavacica rekla da sve shto mi je rekla neka druga dan pre, vishe ne vazi i da su sve prodali i pored OBECANJA da ce ih biti danas (samo da se javim pre podne i sigurno dobijam mideu). Inache cene su porasle bash zbog nestashice pa su dobavljachi digli cene. Proverena inf.

Ako neko zna gde ima da se uzme midea po normalnoj ceni neka poshalje pm (moze i sa ugradnjom - kuca - prizemlje - Beograd).

Inache postoji verovatnoca da ce u metrou za nekih 17-18k biti Samsunga za dan-dva ali to nije sigurno. Da li neko zna nehsto vishe o ovome?

Poslednja izmena:
ja sam bio u petak i uzeo kod njih jednu LG 12-icu za devojchicu ( model ES H1264DAO) za 27k ( bez ugradnje, sa PDV-om ;) ) i video sam da imaju 2 modela Midea-e 12-ice..
jedan je onaj MSM3 ( mislim da je Eco serija sa onim R407/410 gasom), a drugi je opshtepopularni MSG-12HR ( sa standardnim R22)
bio sam u onom njihovom Megastore-u kod Galenike ( pored BN Boss-a)
e sad, meni je proshle godine ugradjivao moje Midea 12-ice ( 2 kom, MSF-12HR) jedan servis koji i prodaje Midea i LG klime, i sad u junu su odradili standardni godishnji servis
ja ne oseccam ove vruccine kad sam u kucci, pa sad ako je suditi po tome.. :eyebrows:
s druge strane, da imam zamerke na njih - imam
ali opet, ja sam skeptik i perfekcionista, pa shto je meni za zameranje drugom nije.. tako da..
ako te zanima, javi se na PM da ti dam kontakt ( btw, budi spreman za chekanje i pomeranje rokova.. izgleda da je retko koji serviser ovih dana u Srbiji potpuno profesionalan, pitam se da li ih ima uopshte:trust:)

btw, za te Samsunge sam chuo svashta, a nista dobro..:p
drugar je skoro uzeo jedan za deo kucce sa matorcima i nije zadovoljan ( a pre 2 godine je uzeo i radi super - hladjenje i grejanje, ali elektronika zeza - Galanz 12-ica)

pozdrav

mali off

Kuda prolazi freon na spoljasnjoj jedinici u radiatoru? Da li samo kroz one cevcice ili ide i kroz ona limena rebra? Danas smo uzeli klimu i kada sam je raspakovao primetio sam da je par tih rebara malo savijeno. Da li je moguce odokativnom metodom , na uredjaju koji nije ukljucen,utvrditi da li freon curi? Inace majstor dolazi u cetvrtak da je montira, a mene bas kopkaju ta savijena rebra:mad:

Samo bih da ponovim pitanje - i mene ovo jaaako zanima.

Pravo da ti kažem i ja sam se dosta namučio dok nisam iskopao šta marketinški timovi proizvođača kompresora (primarno Toshiba) pod time podrazumevaju i gotovo sam umro od smeha kada sam otkrio misteriju famoznog invertora koji "omogućava grejanje i pri -15C° i niže". Nije da se hvalim, ali ovako razložno objašnjenje ja nisam našao nigde na netu, barem ne na domaćim forumima, tako da... koga zanima neka obriše krmelje, đozluke ili šta već... :p

Elem, invertor (eng. inverter) je električno kolo koji pretvara jednosmernu struju u naizmeniču. Otkud to u klima uređaju, kakve to ima veze sa grejanjem i odakle mu jednosmerna struja kada se klima napaja sa 230V/50Hz mreže?!?!?! E pa, ovako...

Rad invertora je kontrolisan mikrokontrolerom i omogućava generisanje naizmenične struje različitih karakteristika (voltaža/frekvencija), koja dalje napaja rotacioni kompresor. Frekvencija struje kojom se napaja kompresor diktira i njegovu brzinu rada, čime se postiže kontrola snage kompresora, pa samim tim i racionalnije trošenje energije. Klasični sistemi rade po principu "sve ili ništa", odnosno ON/OFF, što će reći: čim temperatura fluida u izmenjivaču toplote odstupi od zadate vrednosti, kompresor se pali i radi na svom maksimumu. Invertorski kontrolisan rad kompresora omogućava veliku dinamiku snage, odnosno korišćenje kompresora na 5%, 10%, 15%... njegove snage, ili čak i u manjim koracima.

Kakve to ima veze sa grejanjem? Pa, moja logika je da, grejanje pri velikom minusu zahteva jači kompresor, te bi bilo krajnje neekonomično kada bi takva "životinja" od kompresora radila non-stop. Zato je primena kompresora tolike snage moguća (opravdana) samo pri racionalnom iskorišćenju (kontrolisanju) njegovog rada. Ovo ne tvrdim, ali svakako ima logike - ja bar drugu ne mogu da nađem.

Na kraju, otkud jednosmerna struja... pa svakako iz ispravljača, koji prethodi tom kolu. Ispravljač, naravno, radi potpuno obrnutu stvar - ispravlja naizmeničnu struju u jednosmernu.

Ovaj sistem ima i drugih prednosti, kao što je zaštita kompresora od prenaponskih udara i šumova na mreži, a naravno i brzine habanja mehaničkih delova, čime se produžuje njegov životni vek. To mu dođe kao da ti je kompresor na "double-conversion on-line" UPS-u svo vreme. ;)

Moram još da dodam da sam čuo i svakakve druge budalaštine od trgovaca i marketinških timova proizvođača, kao tipa da kod ovih uređaja kompresori rade na jednosmernu struju!!!! Ali svako ko ima makar i osnovno obrazovanje iz fizike, da ne kažem elektro-inžinjeringa, kapira da je rotacioni kompresor motor koji po svojoj konstrukciji radi na naizmeničnu struju, koja proizvodi promenu polarizacije kalemova u rotoru ili kako već... da ne ulazim u te stvari, nije to ni moj fah. Kao potvrda mog istraživanja, evo i citata sa vikipedije:

A variable-frequency drive controls the operating speed of an AC motor by controlling the frequency and voltage of the power supplied to the motor. An inverter provides the controlled power. In most cases, the variable-frequency drive includes a rectifier so that DC power for the inverter can be provided from main AC power. Since an inverter is the key component, variable-frequency drives are sometimes called inverter drives or just inverters.

Inače, invertore je u klima uređajima prva počela da koristi Tošiba i to još 1981, ili bar oni sami tako tvrde.

U zaključku bih rezimirao da su klime koje koriste invertorske motore obično "jači" modeli, koji spadaju u sam vrh ponude, pa samim tim i veća cena, mada ni sama elektronika koja je neophodna za realizaciju ovakvog sistema nije (bila) zanemarljivi činilac krajnje cene. Danas, sa pojeftinjenjem elektronskih komponent, stvarni su se nešto promenile, pa su razni proizvođači krenuli da nude invertor sisteme po značajno nižim cenama, snižavajući kvalitet drugih komponenata, te je u upućenim krugovima zastupljeno mišljenje "sačuvaj me Bože jeftine invertor klime". Ovo neću da komentarišem, ali svakako ima logike i po meni je argument validan.

Na kraju bih i sam hteo nešto da pitam...

Biram neku invertor klimu, koja bi primarno koristila za grejanje zimi. Radi se o stambenom prostoru od nekih 28-29 kvm, koji je potpuno otvoren, odnosno integralan (bez vrata i pregrada). Stvar mora da bude veoma ozbiljna i pouzdana investicija, tako da varijante Neo, Vivax, Čunga-lunga i Nindža-mindža ne dolaze u obzir. Odluka je trenutno da Toshiba 10-ki za ~800€. Bio je i Fujitsu u konkurenciji (12-ica za 780€ sa ugradnjom), ali sam čuo da i njih od nedavno rade u Kini i da ni on više nije kao što je nekada bio, pa sam sada ipak bliži Tošibi, preko zvaničnog predstavništva. Lik koji ih instalira ima Tošibin sertifikat, stečen u inostranstvu i rutinski radi vakumiranje sistema i vrhunsku montažu uopšte, a i cela priča sa T ošibinim predstavništvom mi deluje dosta ozbiljno za naše prilike. Jedino što me sekira je to što je ta 10-ka na granici razmere za taj prostor, a 12-ica je paprenih 1100€, tako da...

Pozdrav!

Poslednja izmena:
pomagajte drugovi!

klima je histar - veliki japansku brand :) mozda u kazablanci, dosla dvojica i namestila klimu, sve funkcionise i radi, MEDJUTIM... na kraju ugradnje tip kaze kako klima ovaj tip ne moze da napravi vecu razliku u temperaturi od 7-10 stepeni??? ja posle proverio i izgleda stvarno tacno :-( danas je bilo 43 ja drzao klimu na 27 stepeni a klima realno nije mogl da obori temperaturu ispod 30 stepeni u sobi? Negde sam citao da je potrebno da se dopunio freon u mom slucaju 407c ukoliko sam uspeo da dobro vidim... Mislim da majstor to NIJE uradio primontazi i sumnjam da je to uzrok ovog NE hladjenja ispod 30 stepeni, sada je spoljna 30 ja stavio klimu na 16 :-( da oborim sto brze i vise i postigla je neverovatnih 28! Dakle klima se danas nije iskljucivala od 14-22h. Klima je nova (bar bi se reklo po kutiji i stvarno besprekornoj cistoci) i sve mislim da je to nedostatak freona! Molim Vas da mi kazete Vase strucno misljenje, jer ostali ljudi ladno obaraju sa NEO!! na 25 stepeni danas kada je bilo 43! U cemu je problem?
Hvala unapred!

klima je histar - veliki japansku brand :) mozda u kazablanci, dosla dvojica i namestila klimu, sve funkcionise i radi, MEDJUTIM... na kraju ugradnje tip kaze kako klima ovaj tip ne moze da napravi vecu razliku u temperaturi od 7-10 stepeni??? ja posle proverio i izgleda stvarno tacno :-( danas je bilo 43 ja drzao klimu na 27 stepeni a klima realno nije mogl da obori temperaturu ispod 30 stepeni u sobi? Negde sam citao da je potrebno da se dopunio freon u mom slucaju 407c ukoliko sam uspeo da dobro vidim... Mislim da majstor to NIJE uradio primontazi i sumnjam da je to uzrok ovog NE hladjenja ispod 30 stepeni, sada je spoljna 30 ja stavio klimu na 16 :-( da oborim sto brze i vise i postigla je neverovatnih 28! Dakle klima se danas nije iskljucivala od 14-22h. Klima je nova (bar bi se reklo po kutiji i stvarno besprekornoj cistoci) i sve mislim da je to nedostatak freona! Molim Vas da mi kazete Vase strucno misljenje, jer ostali ljudi ladno obaraju sa NEO!! na 25 stepeni danas kada je bilo 43! U cemu je problem?
Hvala unapred!

Sistem ti nije vakumiziran, a i evidentno je da u sistemu nema dovoljno freona.
I mogu da se opkladim da ti ceo sistem nije dobro namesten visina Spoljne jedinice u odnosu na unutrasnju, nagibi na krivinama, gumice sigurno nisu stavljene itd, sve sto je klasika za 95% montaza po Srbiji.
Evo cisto kao primer, od 43 montazera i servisa u zadnjim ili predzadnjim halo oglasima, samo 2 su uopste pristala da pricaju o vakumizaciji sistema. Ostali redom vicu, ali bas bukvalno da je vakumizacija cista glupost i da ******* provlace tu pricu.
Jednostavno strasno i porazavajuce.

pomagajte ponovo!

Sistem ti nije vakumiziran, a i evidentno je da u sistemu nema dovoljno freona.
I mogu da se opkladim da ti ceo sistem nije dobro namesten visina Spoljne jedinice u odnosu na unutrasnju, nagibi na krivinama, gumice sigurno nisu stavljene itd, sve sto je klasika za 95% montaza po Srbiji.
Evo cisto kao primer, od 43 montazera i servisa u zadnjim ili predzadnjim halo oglasima, samo 2 su uopste pristala da pricaju o vakumizaciji sistema. Ostali redom vicu, ali bas bukvalno da je vakumizacija cista glupost i da ******* provlace tu pricu.
Jednostavno strasno i porazavajuce.

:)) Jednostavno nisam odoleo :))) pala je kisha i napolju je temperatura bila 25 stepeni, a moja klima koja je bila namestena na 17 stepeni je dostigla temperatutru od 27 stepeni :)) Ljudi, dajte neki servis za koji ste sigurni da rade ok, moze na mail, ili na 064/115-116-0 Goran, moze sms, moze bilo sta, daj asmo da se spasim bede! nisam rekao da hladi sobu od celih 25 kvadrata! dajte ljudi ako znate nekog ko ZNA da ga dovedem kada moze i da zaversim plejady.. Hajte, Molim Vas!!!

E da, to sa tim vakumiziranjem sistema je stvarno haos! Koliko ja kapiram, stvar je OBAVEZNA pri motaži svake klime, ali pošto može da prođe i bez toga naši "stručnjaci" to uglavnom zaobilaze, jer zahteva posebnu opremu i znanje (zaboravite budžene vakum pumpe od starih frižiderskih motora itd). Posledice ne vakumiranja? Slabiji rad i skraćenje životnog veka uređaja. Ipak, 90% svih problema je curenje freona usled lošeg pertlanja/dihovanja instalacije i neadekvatno punjenje.

P.S. I stvarno, koja je to priča koju prosipaju distributeri Tadirana da ova firma ne proizvodi klime sa invertorom kada na zvaničnom sajtu ima takvih modela. A o tome što je Tadiran deo Carrier-Toshiba grupacije da i ne govorim (Toshiba izmislila invertor klime)!

@magick:
potpuno si u pravu za rad invertera. Ima tu i mali dodatak: standardne klime isparavaju freon na oko 0C i to je rezim najpogodniji za hladjenje u letnjim mesecima tj. za postizanje oko 12-14C vazduha na samom izlazu iz klime. Posto u rezimu grejanja uredjaj radi sa istim elementima samo "na drugu stranu" i tada taj freon isparava na oko 0C samo napolju. Kada temperatura sidje ispod te dolazi do stvaranja leda i freon vise ne moze da ispari pa samim tim ni da uzme od spoljneg vazduha toplotu koju bi doneo unutra. E, tu se koristi inverter koji regulise brzinu kompresora i smanjuje pritisak a samim tim i temperaturu isparenja freona cak i do -30C.
Samo da napomenem da inverterske klime uopste nisu ekonomicne kao primarno grejanje. U tom rezimu rada, sa niskim isparenjem, onaj odnos ulozenog i dobijenog koji sam pominjao se drasticno smanjuje i jedva da prelazi 1. Znaci u tom rezimu klimi je potrebna skoro ista ulozena snaga kao i obicnoj grejalici da bi zagrejala neki prostor.

@ghoxy: koliko ce neka klimi ohladiti neki prostor zavisi od mnogo vise faktora nego sto je sama kvadratura tog prostora. A dali je klima dovoljno napunjena lako ces videti po ventilima na spoljnoj jedinici: ako ti se na tanjoj cevi stvara led ili inje (pobeli) treba da se dopuni. Ako se ona "znoji" onda je sve u redu, trebalo bi da se "znoji" i ona deblja. Cak iako ovih dana nije bilo vode po njima, ne brini. Bitno je samo da ne ledi.
BTW moj LG (kupljen 2002 dok je jos licio na nesto), savrseno ispravan i cist, za 25 sati neprekidnog rada kompresora, od preksinoc u 21 do sinoc u 22, uspeo je da smanji temperaturu u sobi sa 31.5 na 28.5 i ni makac od toga. Shvatite da su ovo ekstremni uslovi koji prilicno prevazilaze ono za sta su ti uredjaji projektovani i da, oni jadni, rade sa 120% svoje snage. Neki to prezive a dosta ih je i umrlo ovih dana.

Potreban savet

Postovanje svima, napokon sam nasao mesto gde ima ljudi koji se razumeju u klima-uredjaje i hoce da pomognu.
Potreban mi je savet.
Imam panasonic klimu 12-icu staru 8 godina. Prvih 5 godina sam je redovno servisirao, medjutim, malo sam je zapostavio poslednje 2 godine. Čistio sam redovno fitere, medjutim unutrasnjost klime nije ciscena vec vise od 2 godine i malo kao da se oseca da je "zapusena". Hteo bih da je ocistim sam, pa mi je potreban savet kako to da izvedem. Koliko sam ukapirao, treba da otvorim klimu, skinem filtere, skinem plasticni ram, naprskam sa nekim sredstvom, naprskam sa vodom da isperem sredstvo i to je valjda to... ili nije ?
Koje sredstvo da naprskam ? Da li je obavezno koristiti neka specificna sredstva ili to mogu da odradim i sa nekim kucnim (razblazenim) sredstvom za dezinfekciju ? Imam asepsol, da li to moze nesto da pomogne ? Znam da postoji kanal koji sluzi da kondens i da ce se to sredstvo i voda sliti u njega... da li klima mora da radi da bi ta tecnost iscurela kroz crevo na spoljnoj jedinici ? Da li moram da iskljucim klimu (iz struje) dok to radim ? Da li i kada treba da ukljucum klimu kada to naprskam i sa ili bez filtera da je pustim da radi neko vreme ?
Znaci bio bih veoma zahvalan kada bi mi neko napisao celu proceduru.
Ah da jos jedno pitanje.
Filtere, kao sto rekoh, cistim redovno, medjutim, ispod njih se nalaze oni filteri za preciscavanje vazduha (purifying filteri) koje bi trebalo menjati na svakih pola godine... e pa nisam ih promenio duuugo :) Gde da nadjem te filtere i da li moze klima da radi i bez njih neko vreme - bez nekih tehnickih ili zdravstvenih poteskoca ?

Hvala vam svima na pomoci u napred ;)

.. izgleda da je retko koji serviser ovih dana u Srbiji potpuno profesionalan, pitam se da li ih ima uopshte:trust:

- svaki serviser je ovih dana zauzet otklanjanjem gluposti koje su napravili _ _ _ _ _ preforsiranjem svojih uređaja

- većina montažera je upravo stigla sa posla i sprema se za jako brzo spavanje jer se ustaje u 7:00 da bi opet do 24,01,02,03... postavljali uređaje kod _ _ _ _ _ koji žive u golubarnicima gde je u martu neophodna klima.

P.S. Crtice zameniti najgrđom psovkom koje se setite.

pa ti golubarnici delom imaju izolaciju i koliko/toliko citavu stolariju, na selu je situacija u 90% kuca mnogo gora samo seljaci ne zele to da priznaju i sede na +35C :p

Na primer moja kuca je sagradjena 80tih izolacije nema, stolariju radio po obicaju neki seoski strucnjak (uopste ne dihtuje), prozori veliki na oba zida (suncana strana), prvi sprat
Kad napravim promaju temperatura je 34-35C, ako zatvorin vrata meni se cini da bi se udavio od toplote za sat, dva
Pokretni vivax uspe da ohladi na 28-29C ako radi non stop, inace soba je oko 17 kvadrata

Posedujem klimu Fujitsu 12tku vec 9god i nikad nije bilo problema sem sto mi je skoro iscureo freon ali sam to popravio!
E sad imam sledeci problem:
Klima uglavnom oko 20h kad temperature pocnu da padaju normalno hladi i tako celo vece
i jutro ali kada dodje 12h kada upekne ona prestane da ispusta hladan vazduh!!!
Znaci samo duva jako ali ne hladno,kao da nema freona.I to samo u tom periodu od otprilike 12h-20h,
a onda od otprilike 20h pocne normalno.Tako vec 4 dana!

Da li neko moze da mi pomogne?

skoro je kad???

jesi li samo dopunjavao freon (sa vakumiranjem naravno) ili si ima potpun servis sa pranjem spoljne jedinice tj kondezatora spoljne jedinice :p

to je najcesci uzrok takvok rada tj kad nije veliko opterecenje ona hladi dobro ali kad je opterecenje veliko ona radi ali vazduh koji unutrasnja klima izduvava nije ohladjen

znaci najverovatnije pranje spoljne jedinice ti ne gine :guitar:

- svaki serviser je ovih dana zauzet otklanjanjem gluposti koje su napravili _ _ _ _ _ preforsiranjem svojih uređaja

Prvo i osnovno, uređaji ne bi trebalo da se kvare u garantnom roku, samo zbog toga što su radili pa makar i 24/7, i to nije problem korisnika niti je na njemu da misli da li kompresor stiže da se ohladi ili šta već... Ako sam uređaj ne može da izađe na kraj sa takvim uslovima rada i nema zaštitu od bilo kakvog vida preopterećenja onda ti se s**em na takav uređaj. Uostalom i proizvođač ne bi trebalo da daje ikakvu garanciju na takav uređaj.

Drugo, montažeri kod nas su zaisa u 90% slučajeva totalna katastrofa i to što rade neka im je na dušu i čast. Samo radi primera, uživao sam blagodeti klima uređaja renomiranih proizvođača koji rade već punih 10 godina i nikada do sada nisu bili servisirani (osim pranja filtera što radi čistačica), a kamo li da im je ikada dopunjavan freon. Klima uređaji ne bi trebalo da se dopunjavaju freonom... to je glupost koja je posledica loše montaže ili lošeg kvaliteta instalacije/uređaja, a često i kombinacija oba.

- većina montažera je upravo stigla sa posla i sprema se za jako brzo spavanje jer se ustaje u 7:00 da bi opet do 24,01,02,03... postavljali uređaje kod _ _ _ _ _ koji žive u golubarnicima gde je u martu neophodna klima.

P.S. Crtice zameniti najgrđom psovkom koje se setite.

Stav ti je stvarno katastrofa... Pa nisu baš svi u mogućnosti da biraju gde će da stanuju niti su krivi za starost zgrade ili to što je neko ošljario pri izolaciji. Nazvati nekoga _ _ _ _ _ _ samo zato što nema para kol'ko i ti je čist(a) _ _ _ _ _ _ _ i tako nešto može da izjavi samo totalni(a) _ _ _ _ _ _ _. Uostalom, ti ljudi su pošteno platili da im se taj posao obavi, a kome se to ne radi može da nađe i neki drugi pošten posao.

P.S. Crtice zameni najgrđom psovkom koje se setiš.

@magick:
Slabo ti nešto čitaš i između redova, a i onako kako je napisano.

Serviseri su zauzeti uglavnom lažnim reklamacijama jer im ljudi uglavnom prijavljuju "kvarove" koji su nastali usled neodgovarajuće eksploatacije uređaja. Pročitaj malo šta je user soko pisao na zadnje dve strane.

Ne znam odakle si izvukao da je iko rekao da treba povremeno dopunjavati freon.

Sav moj bes kao montažera je posledica toga da sam u zadnje dve nedelje, od kako su počele tropske vrućine, samo u jednom stanu radio gde su roditelji izvukli zadnje novce zbog male bebe i u jednom stanu gde se čovek upravo vratio iz bolnice sa operacije srca... svi ostali tzv. hitni slučajevi su hirovi razmaženih baba i dečurlije kojima sve fali sem novca. Valjda ne moram dalje da objašnjavam.

Ne znam ni odakle si izvukao da neko od montažera ima novca? Pa sav novac je kod _ _ _ _ koji deset godina sede ispod firmiranih klima.

Hvala unapred!

Na 45 C napolju tesko ces u stanu da napravis 25 C.
Spoljnje jedinice tj. kondenzatori moraju da budu besprekorno cisti.
Uredjaji svih marki su ovih dana ispadali iz upotrebe zbog pregrejavanja kompresora.Kompresori imaju bimetalnu zastitu.Nakon pauze od par sati prorade normalno.
Niko od uvoznika nema ozbiljan servis,u stvari niko od njih nije uvezao rezervne delove.

Prvo i osnovno, uređaji ne bi trebalo da se kvare u garantnom roku, samo zbog toga što su radili pa makar i 24/7, i to nije problem korisnika niti je na njemu da misli da li kompresor stiže da se ohladi ili šta već... Ako sam uređaj ne može da izađe na kraj sa takvim uslovima rada i nema zaštitu od bilo kakvog vida preopterećenja onda ti se s**em na takav uređaj. Uostalom i proizvođač ne bi trebalo da daje ikakvu garanciju na takav uređaj.

Drugo, montažeri kod nas su zaisa u 90% slučajeva totalna katastrofa i to što rade neka im je na dušu i čast. Samo radi primera, uživao sam blagodeti klima uređaja renomiranih proizvođača koji rade već punih 10 godina i nikada do sada nisu bili servisirani (osim pranja filtera što radi čistačica), a kamo li da im je ikada dopunjavan freon. Klima uređaji ne bi trebalo da se dopunjavaju freonom... to je glupost koja je posledica loše montaže ili lošeg kvaliteta instalacije/uređaja, a često i kombinacija oba.

Vrlo lep zakljucak i ziva istina.

Hvala unapred!

Pa zovni tu dvojicu da ti rese problem.Ako sam dobro razumeo klima je nova a to znaci da ima garanciju i jos plus majstori su je montirali pa imas garanciju i od njih na montazu.Ili ti majstori u stvari nisu majstori nego samo montiraju.

Vakumiranje svakog rashladnog sistema pre pustanja freona u instalaciju je OBAVEZNO !!!

Na 45 C napolju tesko ces u stanu da napravis 25 C.

Sto?! Evo kod mene je u celom stanu od 120 kvm. bilo oko 22c (doduse sa tri klime), a kod mene u sobi od 14 kvm. izmedju 17-18c. :eyebrows:

Samo sto posle nisam smeo da izadjem iz stana, da me ne bi slog strefio :d.

Poslednja izmena:
Moze li neko da preporuchi neki 9tku. Uzimam za sobu.

Poslednja izmena:
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno