Samo bih da ponovim pitanje - i mene ovo jaaako zanima.
Pravo da ti kažem i ja sam se dosta namučio dok nisam iskopao šta marketinški timovi proizvođača kompresora (primarno Toshiba) pod time podrazumevaju i gotovo sam umro od smeha kada sam otkrio misteriju famoznog invertora koji "omogućava grejanje i pri -15C° i niže". Nije da se hvalim, ali ovako razložno objašnjenje ja nisam našao nigde na netu, barem ne na domaćim forumima, tako da... koga zanima neka obriše krmelje, đozluke ili šta već...
Elem, invertor (eng. inverter) je električno kolo koji pretvara jednosmernu struju u naizmeniču. Otkud to u klima uređaju, kakve to ima veze sa grejanjem i odakle mu jednosmerna struja kada se klima napaja sa 230V/50Hz mreže?!?!?! E pa, ovako...
Rad invertora je kontrolisan mikrokontrolerom i omogućava generisanje naizmenične struje različitih karakteristika (voltaža/frekvencija), koja dalje napaja rotacioni kompresor. Frekvencija struje kojom se napaja kompresor diktira i njegovu brzinu rada, čime se postiže kontrola snage kompresora, pa samim tim i racionalnije trošenje energije. Klasični sistemi rade po principu "sve ili ništa", odnosno ON/OFF, što će reći: čim temperatura fluida u izmenjivaču toplote odstupi od zadate vrednosti, kompresor se pali i radi na svom maksimumu. Invertorski kontrolisan rad kompresora omogućava veliku dinamiku snage, odnosno korišćenje kompresora na 5%, 10%, 15%... njegove snage, ili čak i u manjim koracima.
Kakve to ima veze sa grejanjem? Pa, moja logika je da, grejanje pri velikom minusu zahteva jači kompresor, te bi bilo krajnje neekonomično kada bi takva "životinja" od kompresora radila non-stop. Zato je primena kompresora tolike snage moguća (opravdana) samo pri racionalnom iskorišćenju (kontrolisanju) njegovog rada. Ovo ne tvrdim, ali svakako ima logike - ja bar drugu ne mogu da nađem.
Na kraju, otkud jednosmerna struja... pa svakako iz ispravljača, koji prethodi tom kolu. Ispravljač, naravno, radi potpuno obrnutu stvar - ispravlja naizmeničnu struju u jednosmernu.
Ovaj sistem ima i drugih prednosti, kao što je zaštita kompresora od prenaponskih udara i šumova na mreži, a naravno i brzine habanja mehaničkih delova, čime se produžuje njegov životni vek. To mu dođe kao da ti je kompresor na "double-conversion on-line" UPS-u svo vreme.
Moram još da dodam da sam čuo i svakakve druge budalaštine od trgovaca i marketinških timova proizvođača, kao tipa da kod ovih uređaja kompresori rade na jednosmernu struju!!!! Ali svako ko ima makar i osnovno obrazovanje iz fizike, da ne kažem elektro-inžinjeringa, kapira da je rotacioni kompresor motor koji po svojoj konstrukciji radi na naizmeničnu struju, koja proizvodi promenu polarizacije kalemova u rotoru ili kako već... da ne ulazim u te stvari, nije to ni moj fah. Kao potvrda mog istraživanja, evo i citata sa vikipedije:
A variable-frequency drive controls the operating speed of an AC motor by controlling the frequency and voltage of the power supplied to the motor. An inverter provides the controlled power. In most cases, the variable-frequency drive includes a rectifier so that DC power for the inverter can be provided from main AC power. Since an inverter is the key component, variable-frequency drives are sometimes called inverter drives or just inverters.
Inače, invertore je u klima uređajima prva počela da koristi Tošiba i to još 1981, ili bar oni sami tako tvrde.
U zaključku bih rezimirao da su klime koje koriste invertorske motore obično "jači" modeli, koji spadaju u sam vrh ponude, pa samim tim i veća cena, mada ni sama elektronika koja je neophodna za realizaciju ovakvog sistema nije (bila) zanemarljivi činilac krajnje cene. Danas, sa pojeftinjenjem elektronskih komponent, stvarni su se nešto promenile, pa su razni proizvođači krenuli da nude invertor sisteme po značajno nižim cenama, snižavajući kvalitet drugih komponenata, te je u upućenim krugovima zastupljeno mišljenje "sačuvaj me Bože jeftine invertor klime". Ovo neću da komentarišem, ali svakako ima logike i po meni je argument validan.
Na kraju bih i sam hteo nešto da pitam...
Biram neku invertor klimu, koja bi primarno koristila za grejanje zimi. Radi se o stambenom prostoru od nekih 28-29 kvm, koji je potpuno otvoren, odnosno integralan (bez vrata i pregrada). Stvar mora da bude veoma ozbiljna i pouzdana investicija, tako da varijante Neo, Vivax, Čunga-lunga i Nindža-mindža ne dolaze u obzir. Odluka je trenutno da Toshiba 10-ki za ~800€. Bio je i Fujitsu u konkurenciji (12-ica za 780€ sa ugradnjom), ali sam čuo da i njih od nedavno rade u Kini i da ni on više nije kao što je nekada bio, pa sam sada ipak bliži Tošibi, preko zvaničnog predstavništva. Lik koji ih instalira ima Tošibin sertifikat, stečen u inostranstvu i rutinski radi vakumiranje sistema i vrhunsku montažu uopšte, a i cela priča sa T ošibinim predstavništvom mi deluje dosta ozbiljno za naše prilike. Jedino što me sekira je to što je ta 10-ka na granici razmere za taj prostor, a 12-ica je paprenih 1100€, tako da...
Pozdrav!