Šta je novo?

[jedini] thread o klima-uredjajima [2007]

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Za pocetak pozdrav svima! Imam par pitanja u vezi klime.
Naime,zivim u potkrovlju tj. spavaca soba mi je u potkrovlju,otprilike oko 20-tak kvadrata,mozda malo manje-losa sam u procenama.Imam jedan krovni prozor u toj sobi i htela bih da ugradim klimu posto se tu vise ne da ziveti.
Rzmisljala sam o onim prenosnim klimama ali mi to tako bezveze posto moram u njiih da trpam one ledene ploce i da ih menjam a to mi malo komplikovano a i mnogo njih mi je savetovalo da se ne bakcem sa time. Medjutim problematika je u tome sto je mene strah da mi dodje tamo neki salabajzerovic da mi ugradi klimu i pritom izbusi pola krova pa da mi se nesto s**** i pocne da curi krov.Onda sam ga neheb.. totalno ,jer para za opravku krova bas i nemam.
Kako ja mogu da budem sigurna da ce posao biti dobro obavljen? to mi samo nije jasno.Ne bih da se bakcem oko pozicije spoljne i unutrasnje jedinice jer je to posao onih koji ugradjuju i oni se u to bolje razumeju ali me je stvarno strah da nesto ne *****u i da ja posle moram da izpravljam krive drine.A klima mi je stvarno neophodna posto sam u 7-om mesecu trudnoce i jedva disem po ovim vrucinama.

Ima li neko preporuku za ne dobar,nego odlican servis u NS-u koji bi mogao da mi ugradi klimu na krov bez posledica? Ipak ce meni i beba biti u toj sobici preko zime pa ne bih da mi negde duva ili kaplje na -20 stepeni.
Thanx!

Najbezbedniji način bušenja otvora za konekcije u prostorijama gde postoji samo krovni prozor je u donjem delu, tj. ispod samog prozora tako da se čak ne ošteti ni ram prozora. Ako je pristupačno, pogledaj sa spoljne strane, ispod prozora postoji gumeni ili limeni "opšiv" (ne nalazim bolju reč) i ispod njega se provlače cevi, creva za kondens i kablovi.
Nažalost, takvo rešenje nije baš lepo jer je gotovo nemoguće sakriti sve te cevi od unutrašnje jedinice ( koja mora biti na ravnom zidu) do prozora.
Ako je dupleks u pitanju, obično postoji i kupatilo na spratu pa ako je moguće cevi se provlače kroz kupatilo, a spoljna jedinica "izbacuje" kroz prozor od kupatila. Uz malo spretnosti majstora i nešto dodatnog novca za materijal sve to se može prilično lepo upakovati u tzv. pok-kanalice da koliko-toliko izgleda pristojno. Sada kada su svi majstori zauzeti danima unapred teško ćeš naći nekoga sa toliko slobodnog vremena. To je posao za proleće.
Računaj da će montaža svakako izaći dosta skuplja od uobičajenih 5200 din. jer je najčešće potrebno dosta materijala ugraditi i potrebno je napraviti posebne krovne nosače koji prate nagib krova( ako ne postoji stabilan i čvrst dimnjak u blizini prozora; što se ne bi smelo raditi ali...).
Najbolje bi bilo pozvati majstora ranije da pogleda tačan raspored, uzme mere za nosač i sl.
Pozdrav

Hvala Censi na odgovoru.
Ta varijanta sa prozorom je malo nezgodna jer mi se tacno ispod nalazi krevet.A ni kupatilo ne igra jer nema prozor.Znam da je zeznuto zato sam i postavila pitanje.
Sto se tice cene montaze nije nikakav problem,kontam ja da je to posao i po.Bitno mi je da je kvalitetno uradjeno,cena i nije tako bitna.
Hvala jos jednom. :wave:

Kako se zovu i gde se mogu naci oni srafovi sa gumicama, za montiranje spoljnih jedinica ?

POMOĆ:

Da li neko može da mi pomogne? Imam klimu Panasonic CS/CU-PW12GKE i već duže vreme tražim filter Super aero buster (Super Alleru-buster)
106-s.gif

Evo i rumunski sajt koji potvrđuje da se taj filer može staviti.
http://www.panasonic.ro/Produse/Split/Cs-cu-pw12gke/431.html

Ako ne postoji ovakav filter kod nas, koji filter mogu da stavim, i šta ova klima ima od filtera?

Hvala

Poslednja izmena:
Izvinjavam se svima kojima se nisam javio na PM. Upravo sam se vratio sa posla. Jednostavno nemam vremena.
Prosto mi dođe da zalepim na auto nalepnicu Crvenog Krsta... ***. ja mu sad dođem kao neki humanitarac :D

P.S. Jel` vam se ne čini da je ovo Sunce malo previše kloknuto za po svaki dan? :p

definitivno sam se odlucio za neku od MIDEA klima nakon citanja raznoraznih threadova na sprskom internet nebu ali me zanima vasa preporuka za model...znaci neka 12ica...bice i previse za stan od 40 kvm :)

vidim da u u tehnomaniji imaju vise modela midea klima (bar tako kaze internet) no gde jos u BGDu se mogu naci midea klime do nekih 300 evricja ?

evo linka do tehnomanije... http://tehnomanija.iprodavnice.com/...ategory&category_id=139&brand=Midea&sort=name

Negde sam video ali se nesecam gde....

....klima koja se sastoji od jedne spoljne i dve iste unutrasnje jedinice.
Da li neko zna nesto o ovome i gde moze da se nabavi?
pozdrav
i hvala

Poslednja izmena:
Više se isplati uzeti dve normalne klime.

Ako sam dobro razumeo citajuci ovaj thread najbolja opcija je split sistem koji moze da ubacuje spoljasnji svez vazduh, da li neko zna i moze da preporuci konkretan model koji tako radi? Da li je razlika u ceni velika u odnosu na ove klasicne modele bez te opcije? Takodje da li ta opcija podrazumeva da je takav model klime kvalitetnije odradjen tj. smanjuje se rizik (ili ga uopste nema) da se kupi krsh klima uredjaj koji poseduje tu mogucnost?

molim Vas pomozite mi da nadjem malu klimu ( 9 )

treba da pocnem da spremam 2 ispita a zivim u potkrovlju!

samo link ili broj tel! HVALA!

Nema sada nigde ništa, sada si se setio da kupuješ klimu... :d

Da li neko zna koliko u proseku klima trosi struje?
U pitanju je LG 12-ica.
Drugar mi kaze da na sat vremena trosi 3 kilovata a ja mislim da je manje,pa ako neko zna ko je kompetentan da cujemo odgovor.
Pozdrav.

Dexel, Vojvode Stepe 302 (preko puta Saobraćajnog fakulteta), 460-999.
Tehnomanija - nađi na netu, prvi hit guuuuuugla...

Ja kupio MSG12-HR u dexel-u, 18990din+60e ugradnja, plus su mi bili usput, mrzelo me da se cimam za 1000din jeftiniju klimu...
U tehnomaniji je ista 17900, njihova ugradnja je 6000dinara (75evra)...

A male - pa, obe prodavnice su imale neke 9ke, ali nisam ih gledao jer me nisu interesovale... a imaš i u Tempu, Metrou, klasika... u stvari, imaš svuda, ali su ovo mesta sa nižom cenom...

Video sam mideu sa invertorom...
iskustva? cena?
video sam i panasonica sa invertorom.... 60.000 |)

Da li neko zna koliko u proseku klima trosi struje?
U pitanju je LG 12-ica.
Drugar mi kaze da na sat vremena trosi 3 kilovata a ja mislim da je manje,pa ako neko zna ko je kompetentan da cujemo odgovor.
Pozdrav.

zavisno od snage hladjenja/grejanja zavisi i potrosnja ali koliko sam ja upucen svakako nije 3kW...

pogledaj specifikacije klima na sajtovima domacih firmi, negde je navedena i potrosnja...recimo... http://tehnomanija.iprodavnice.com/katalog/lg-klima-ks-h1264-da1.html

za LG KS H1264 DA1 potrosnja je: hlađenje 1.2 KW / zagrevanje 1.1 KW

zavisno od snage hladjenja/grejanja zavisi i potrosnja ali koliko sam ja upucen svakako nije 3kW...

pogledaj specifikacije klima na sajtovima domacih firmi, negde je navedena i potrosnja...recimo... http://tehnomanija.iprodavnice.com/katalog/lg-klima-ks-h1264-da1.html

za LG KS H1264 DA1 potrosnja je: hlađenje 1.2 KW / zagrevanje 1.1 KW
Ok hvala na odgovoru.Sad je jasnije i meni i drugaru koji je bio u zabludi oko potrosnje.
U svakom slucaju hvala na objasnjenju.
Pozdrav.;)

Posedujem klimu Fujitsu 12tku vec 9god i nikad nije bilo problema sem sto mi je skoro iscureo freon ali sam to popravio!
E sad imam sledeci problem:
Klima uglavnom oko 20h kad temperature pocnu da padaju normalno hladi i tako celo vece
i jutro ali kada dodje 12h kada upekne ona prestane da ispusta hladan vazduh!!!
Znaci samo duva jako ali ne hladno,kao da nema freona.I to samo u tom periodu od otprilike 12h-20h,
a onda od otprilike 20h pocne normalno.Tako vec 4 dana!

Da li neko moze da mi pomogne?

Poslednja izmena:
U prevodu kad je stvarno toplo onda ne hladi? ja bih ovako laicki rekao da bas nije ispravna... pitaj izija da dorola da je pogleda |))

Jedna preporuka korisnicima klima:

Većina klima na našem tržištu je projektovana za rad dok su spoljne temperature 35-43 stepena. Trenutno su spoljne temperature tu oko maksimuma, a one spoljne jedinice koje su veći deo dana na Suncu su izložene još i većim temperaturama.
Nemojte preterivati sa zadavanjem niskih temperatura ( ispod 25 stepeni) jer ne dajete dovoljno vremena kompresoru da se ohladi prirodnim putem. Ukoliko kompresor predugo radi ( dakle ako ste mu zadali prenisku temperaturu) može doći do aktiviranja termo zaštite ( a kod najjeftinijih modela i do crkavanja kompresora). Mnogo reklamacija i "reklamacija" ima ovih dana. Glupo je da ostanete bez uređaja kad vam je najpotrebniji.

U vezi potrošnje struje:
većina klima na hlađenju troši od 1,1 do 1,4 Kw na sat kada svo vreme radi kompresor. Naravno da u realnom radu kompresor treba da se isključi kada postigne zadatu temperaturu ( slično kao što vam kompresori od frižidera ili zamrzivača ne rade stalno).

U vezi zdravlja:
ukoliko pre podne boravite u klimatizovanom prostoru, a u najtoplijem delu dana morate izaći napolje barem 15-20 minuta pre izlaska otvorite prozor da se spoljni vazduh (vreo i vlažan) izmeša sa hladnijim i suvljim vazduhom iz prostorije, lakše ćete podneti temperaturni šok.

Molba svima kojima ovih dana dolaze montažeri:
Ako Boga znate ponudite majsore bar čašom vode.

Pozdrav svima. Sutra se opet radi od 07-24 ( verovatno i do 02-03) svejedno što je nedelja. Ovaj posao sve više liči na dan mrmota :wall:

@bojke1:
12ca trosi ispod 1KW u rezimu hladjenja i nesto malo vise u rezimu grejanja.

E sad zabluda potice od toga sto je klima u stvari toplotna pumpa, u prevodu: ona tu energiju koju potrosi upotrbljava samo da bi transportovala toplotu sa jednog mesta na drugo. Ona je ne trosi da bi stvorila hladnocu kao tupavi el. grejac koji stvara toplotu. Znaci u rezimu hladjenja uzima toplotu iz sobe, prenosi je napolje i predaje spoljnom vazduhu i obrnuto u rezimu grejanja. Zato tu postoji i jedna kategorija koja se zove rashladni kapacitet i meri se takodje u W a predstavlja efekat koji uredjaj ostvaruje. Zavisno od namene uredjaja, rezima rada i vrsta freona (i jos dosta faktora) taj efekat je 1.5x do 3x, u nekim slucajevima cak i blizu 4x veci od potrosene el. energije. Kod klima uredjaja je oko 2.5x
Uh, nadam se da si me razumeo.

@igy: kazes, to si popravio? Nisam razumeo dali si to TI popravio ili neko strucan. Dali je pre punjenja evakuisan vazduh iz rashladnog sistema tj. da li je koristena vakum pumpa? Ako nije eto odgovora na tvoj problem. Vazduh je kako to stranci kazu "non-condensable" tj gas koji ne kondenzuje sto je najvaznija osobina freona. Ono sto ti se desava u sistemu u toku dana tj. pri viskoim spoljnim tempraturama je da ta mesavina vazduha i freona ne moze da kondenzuje i na "potisnoj" strani (strani visokog pritiska) se stvara pritisak koji je daleko iznad projektovanog i zastita, ako postoji, iskljucuje kompresor kako bi se sprecila havarija ili ako ne postoji zastita kao kod jeftinih modela kompresor se pregreje i iskljuci a neretko i ispusti dusu.

Poslednja izmena:
@igy: kazes, to si popravio? Nisam razumeo dali si to TI popravio ili neko strucan. Dali je pre punjenja evakuisan vazduh iz rashladnog sistema tj. da li je koristena vakum pumpa? Ako nije eto odgovora na tvoj problem. Vazduh je kako to stranci kazu "non-condensable" tj gas koji ne kondenzuje sto je najvaznija osobina freona. Ono sto ti se desava u sistemu u toku dana tj. pri viskoim spoljnim tempraturama je da ta mesavina vazduha i freona ne moze da kondenzuje i na "potisnoj" strani (strani visokog pritiska) se stvara pritisak koji je daleko iznad projektovanog i zastita, ako postoji, iskljucuje kompresor kako bi se sprecila havarija ili ako ne postoji zastita kao kod jeftinih modela kompresor se pregreje i iskljuci a neretko i ispusti dusu.

Ne,ne,ne. Cale je zvao neke servisere pa su oni.A iskreno ja se nesecam da su koristili vakum pumpu.Cale misli da jesu ali ni on nije 100% siguran.
Evo danas je opet radila do 13h i prestala da hladi samo da duva,i pocela je da radi normalno tek u 22h.
Od 13h-22h je bila ugasena samo paljenje na svakih sat-dva da vidim da ne proradi slucajno.
Jos jednom molim za pomoc ako neko mozda zna sta bi to moglo da bude?
Hvala unapred

Poslednja izmena:
Hm , pa vakum pumpa je jedan el. motor sa dodatkom pumpe i njemu treba struja. I prilicno zuji u radu. Sumnjam da bi ste zaboravili da su nesto sto zuji ukljucivali u struju. Iskreno, 95% sam siguran da nisu znajuci ko se sve danas predstavlja kao serviser i sta sam sve vidjao.
Drugi razlog za takvo ponasanje ja ne vidim. Teorijski, postoji mogucnost da je kompresor star i da se dosta greje pa uvece uspeva nesto i da radi dok se danju pregreje. To je u teoriji, u praksi - ako se on pregreva zato sto mu je dosao kraj, pregrejace se bez obzira na temperaturu.

Ah da, a jesi li proverio cistocu spoljne jedinice? Ja to nekako podrazumevam pa sam zaboravio da laici ne misle o tome. Slobodno uzmi crevo i svu prljavstinu operi sa alu-lamela spoljne jedinice. A posto uredjaj radi 9 godina posebno obrati paznju na prostor unutar kondenzatora, u dubini, izmedju lamela. Ako je i tamo napunjeno tj. ako ne vidis svetlost kroz njega kada pogledas pod uglom od oko 45 odozgo nadole mozda bi trbao da pozoves nekog strucnog da otvori oplate i to sve istera visokim pritiskom vode nazad odakle je i doslo.

moja prva klima i odmah panika

Kupio sam Housel 12-icu HAS12 i posle instalacije ja i devojka se jelte hladimo , i odjednom posle tri sata hladjenja , voda pocinje da mi curi po zidu od klime naravno unutrasnje :banana: i naravno ukapiram da je crevo vec prepunilo balon od 5l i voda je krenula dase vraca u klimu, postavio bih rekord u unistavanju nove stvari . Sacekao sam jedno 8 sati , proverio kontakte sve je bilo na oko suvo i ponovo ukljucio klimu i sve sada radi . Da li sam postupio pravilno i sta jos treba da radim da ne bih opet pravio hrkljus sa vodom......

Ne,ne,ne. Cale je zvao neke servisere pa su oni.A iskreno ja se nesecam da su koristili vakum pumpu.Cale misli da jesu ali ni on nije 100% siguran.
Evo danas je opet radila do 13h i prestala da hladi samo da duva,i pocela je da radi normalno tek u 22h.
Od 13h-22h je bila ugasena samo paljenje na svakih sat-dva da vidim da ne proradi slucajno.
Jos jednom molim za pomoc ako neko mozda zna sta bi to moglo da bude?
Hvala unapred
Pa verovatno znaci da ti serviseri nisu odradili posao kako treba.
Zovi ih ponovo i reklamiraj da ti to odrade ljudski kako treba.;)

Niko ne pominje Vaillant klima uređaje, ili bar ja nisam primetio da ih je neko pomenuo.
Kupio sam Vaillant protočni kotao na gas za centralno grejanje i grejanje sanitarne vode, prezadovoljan sam kvalitetom, performansama, uštedom energije.
Čuo sam od par ljudi da su Vaillant klime jedna od najboljih kupovina na našem tržištu, a pošto imaju predstavništva, dobija se original uređaj.
Ako neko ima neko iskustvo sa ovom markom klima, bio bih zahvalan.

Pozdrav

Neprijatno iskustvo sa Galanz klimom

Evo jednog neprijatnog iskustva sa Galanz klimom. Naime uzeh Galanz AUS-12 HR53FA2 klimu sa satro jonizatorom (nekakav negativ anion filter). Nakon cela 2 (dva) dana klima prestane da radi i upali mi se na displeju klime F6. Posto u uputstvu za klimu ne pise sta znaci F6, okrenem majstora koji mi je ugradio klimu inace ovlascenog od uvoznika za Galanz, (firma Steel soft). Covek ladno kaze: Nemam pojma sta znaci F6, zovi servis uvozika Steel soft. Zovem Steel soft i posle sat vremena neprekidnog okretanja telefona javi se snajka koja kaze: znate ja sam sekretarica, ostavite telefon i javice vam se devojka zaduzena za reklamacije. Ostavim telefon i nakon sat vremena cekanja pored telefona, pozovem ponovo. Posle 45 minuta pokusavanja da dobijem vezu, ponovo se javi ista snajka i kaze: Znate koleginica upravo razgovara sa strankom ostavite telefon i javice vam se. Posle 40 minuta cekanja pored telefona uzmem kljuceve od auta u nameri da odem u Zemun gde se nalazi ta firma i da im j*#@m sve po spisku. U poslednjem trenutku ponovo odlucim da ih pozovem i posle par pokusaja ponovo se javi snajka , ja je ljubazno podsetim da sam vec zvao, ona kaze sad cu da vas spojim sa devojkom koja radi reklamacije i ovaj put se javi ta riba. Nakon sto sam joj preneo da mi klima ne radi i da na displeju stoji poruka F6, ona mi rece da je "klima verovatno neispravna". Na ovaj mudri odgovor rekoh da to znam i bez njenog zakljucka jer vidim i sam da ne radi. Na moje pitanje sta uopste znaci F6, rece mi da je verovatno greska ventilatora unutrasnje jedinice, ali da posto su njihovi serviseri zauzeti ovih dana da se cujemo sutra pa da vidimo kada ce serviseri imati vremena da svrate. Na moju opasku da mi je u stanu 36 stepeni i nakon molbe da zapise moj broj tel. pa da mi se javi serviser, jer je njihovu firmu nemoguce dobiti na telefon, devojcica sa druge strane zice rece: Javite se sutra. Posto sam na internetu nasao sajt Steel softa i spisak ovlascenih servisera sirom Srbije okrenem servisera iz nekog grada u Vojvodini i covek mi ljubazno rece da F6 ukazuje na kvar sonde u unutrasnjoj jedinici ili su kontakti izmedju sonde i stampane ploce labavi. Rece mi da probam da sakom lupim unutrasnju jedinicu a ako ne ovo ne pomogne ostaje mi jedino servis uvoznika klime. Nakon par samara po unutrasnjoj jedinici po levoj i desnoj strani, cudo se dogodilo i klima je nakon restarta proradila.

ZAKLJUCAK.

Kupujte samo brandirane klime renomiranih proizvodjaca sa ozbiljnim servisima i uvoznicima pa cak i kada kostaju 100 evra vise nego shit tipa Galanz i slicno kinesko djubre.

Poslednja izmena:
A zasto mislis da te "brand" firme imaju azurnije i bolje servisere,.. ?

A zasto mislis da te "brand" firme imaju azurnije i bolje servisere,.. ?

Ne znam za druge, ali recimo Vaillant serviseri su maximalno brzi i korektni. Što se tiče kotla koji sam gore pominjao, nije bilo kvarova, ali je bilo čišćenja redovnog, serviser bukvalno doleti kad ga pozoveš. Predstavništva ima u dosta gradova i sve su pristojno opremljeni objekti, ne neke varijante zastupništva po šupama i privatnim stanovima.
Bio sam do Vaillant-a u svom gradu pre neki dan, prodavci su max ljubazni, dobio sam nekoliko prospekata njihovih klima, prodavac mi je u radnji demonstrirao klimu, pustio da poslušam i spoljnu i unutrašnju jedinicu i obe su extra tihe, radilo se o klimi iz Standard Pro serije koja kosta 25 hiljada, plus ugradnja 4500 dinara. Takodje mi je pokazao sve moguće i nemoguće opcije koje klima poseduje, objašnjavao razlike između Vaillanta i drugih klima, stavio akcenat na manjoj potrošnji struje, itd. U ostalim radnjama tehničke robe po gradu jedva su se udostojili da mi kažu cenu klime, a o nekom demonstriranju uređaja ili priče o karakteristikama smešno je i govoriti, znači totalno neuslužni. Pored toga, ako bih nekim slučajem kupio klimu u nekom hiper marketu, velika mi je nedoumica pitanje servisa i garancije. Takođe u prodavnicama koje prodaju sve i svašta od tehnike, obično radi prodavac koji nema pojma šta god da ga pitaš i ako se desi neki kvar, sledi čupanje kose par dana, dok su mi u Vaillantu rekli da će ugraditi klimu isti dan ili sutra dan kad im stignu, dakle nema čekanja, nema nedoumica, nema poništenja garancije jer njihov čovek to odradi i čak jeftinije nego ovi kojekakvi montažeri koji su počeli da niču kao pečurke posle kiše.
Zbog svega toga i već jako pozitivnog iskustva sa firmom Vaillant, mislim da ću kupiti njihovu klimu čim im stignu za par dana, ali bih takođe voleo da čujem iskustvo nekog vlasnika Vaillant klime.

Pozdrav

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno