Šta je novo?

[jedini] thread o klima-uredjajima [2007]

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Problem je shto technost koja cje biti dovoljna i za unuke traje 2 godine ;)

Tako da ako uzimate JUMBO pack delite sa komshilukom :)
bukvalno mozhe 10 da vas deli...pogotovo shto su mnoga josh i koncentrati :)

Inache meni klima i dalje ima chudan "vonj" upucacju se....

Censi, slazem se da bi auto mode trebao biti ono sto si opisao, i ja sam ocekivao da je to, medjutim na Galanzu to definitivno nije tako. Npr kad se prebaci u auto mode onda se temperatura ne moze ni podesavati! Odnosno mogu da biram izmedju obicno tri razlicite "random" temperature, znaci nekad mogu da odaberem 21,22,24, drugi put 25,24,26... nikakvu logiku nisam uspeo da nadjem, nasao sam uputstvo na netu sa nekom tabelom, ali nisam je uspeo desifrovati. Evo uostalom pogledajte tabelu i objasnjenje za auto rezim.

sto se tice ove tabele sve je logicno

ova skracenica CT - 2 znaci 2 C manje od Sobne Temperature (tu je pisano cirilicom)

znaci, ako je iznad 26 klima spusta na 24C

ako je ispod 26, klima spusta 2C ispod sobne.

ispod 23 C ako hladi - ST-2 ili grejanje na 26:)

Ako sam ja dobro pohvatao sve ovde napisano, a vezano za neke cenovno pristupacnije modele treba uzeti u obzir sledece "brendove":
Klasa <20.000Din Midea, Galanz...
Klasa 20.000-25.000 LG, Samsung
>25.000 mene licno ne interesuje, ne uklapa se u budzet :p...

E sad, ako imate koji savet "Gde kupiti"; ili barem linkove sa online cenama, da upredim (sem Tehnomarketa, Eltima, Tempa - tamo sam bio, a Tehnomaniji sajt ne radi nikako). I da li je bolje kupiti klimu u nekoj "velikoj" prodavnici (poput gore navedenih) pa traziti majstora za ugradnju odvojeno; ili u nekoj od "manjih" prodavnica gde ujedno platis i majstore za ugradnju? I cena ugradnje, ~60-70Eur?

cena ugradnje skoro svuda gde sam ja zvao je tacno 5200 dinara,shto je po meni preterano...Vala cu sam da izbushim zid,imam HILTI i da namestim sve,stvarno preteruju...

Da je do nekih 50 jura pa i da kaze covek,a ovako stvarno beobrazluk...

A kako onda sa garancijom, sa x godina se smanjuje na 1god, ili se ukida, ili su izmislili nesto trece (ovo sam danas procitao u nekoj od tema ovde i na ES)? Meni je frka da sam ugradjujem, plasim se visine, a na 6om spratu... A ni 30kg nije malo, spoljasnja jedinica :(

I to 5200Din znaci da oni donose svoj materijal ili sta; jer citam da uz neke klime dobijes otprilike kabl za struju i daljinski :D

e to cesh vec morati njih da pitash mada mi je su mi rekli kad sam zvao Klima + 5200 din ruke i ima da bude hladno shto bi znacilo da 5200 din koshta sve i pushhtanje u pogon...

I ja mislim da sto je mnogo mnogo je koliko uzimaju za namestanje klime.Imam i ja HILTI,sta jos treba,jel to stvarno neki veliki problem sam instalirati klimu,jel ima negde neko uputstvo kako sve povezati?

I ja mislim da sto je mnogo mnogo je koliko uzimaju za namestanje klime.Imam i ja HILTI,sta jos treba,jel to stvarno neki veliki problem sam instalirati klimu,jel ima negde neko uputstvo kako sve povezati?

pa ako si na nekom lupam 6-om spratu ja se na bih neshto igrao da visim:p

a dobija se uputstvo uz klimu,i mislim stvarno da nije nikakav problem,jedino ne znam koji je princip po pitanju garancije,cuo sam da neki ne daju garanciju ako njihovi majstori ne montiraju shto je opet u neku ruku bezobrazno...

mada moze im se tako da mi mozemo da cutimo i platimo ili sam da cutimo,nazalost:wave:

Какав је произвођач NEO, конкретно овај модел http://www.network-bn.com/index.php?productID=127.

Probaj kontaktirati montažere iz te prodavnice ili neke nezavisne servisere iz tvog mesta. Nalepnica "Neo" je lepljena baš na svakakve uređaje, tako da je to lutrija šta ćeš dobiti. Imao sam prilike raditi Neo klimu rađenu za grčko tržište i to je odličan uređaj. Ovo što se na tržištu Srbije pojavljuje pod tim imenom je osrednje do dobro.

Cena od 5200 din. je ekstremno niska i pokriva troškove najosnovnije montaže ( do metar cevi između jedinica, spoljna na pristupačnom mestu, zid koji se buši od šupljeg bloka ili cigle...). Nemam sad vremena više da pišem o tome, ako ima i dalje skeptičnih jednom ću obrazložiti opširnije.

Poslednja izmena:
U proslogodisnjem topicu o klimama (http://www.benchmark.co.yu/forum/showthread.php?t=103936) pise da se garancija gubi ako sam ugradjues... A evo i info iz prve ruke: zvao sam upravo Tehnomax (tu sam video neku LG za 24k din); oni imaju ugovor sa servisom; pa ti zovnes servis, oni dodju i ugrade ti klimu za 6.000 Din (za Mideu je neka druga cifra, rece mi u Eur ali sam zaboravio). Garancija na sve klime je 1god, s tim sto treba da vidim sa servisom na koliko se ona produzava (decko sa kojim sam pricao rece da treba da uradim i onaj "godisnji" servis klime da bi mi se garancija produzila na x godina)... E sad, da zivim u prizemlju verovatno bih i pokusao sam da ugradim; ali na 6.om spratu... prezalicu tih 6k nekako :(

Ma ja sam u kuci,na spratu,nije visoko:D
Nasao sam na par mesta,samo prodaju bez ugradnje...kako ce oni znati da li sam je ja sam ugradio ili sam zvao nekog da mi ugradi.Midea je klima,ispod 20k,1 godina na klimu i na kompresor je duza garancija ali nisu znali da mi kazu koliko:zgran:
E sad,pitanje je samo da li ja moram da zovem neki ovlasceni servis da ugradi klimu ili mogu i nekog ''divljaka'' odn.ja sam da ugradim i kakva je onda situacija sa garancijom.
I u cemu je taj fazon sa godisnjim servisom?

I hteo sam jos da pitam,koliko jedna 12 ica moze da ohladi?Imam negde oko 100 kvadrata.Ako bih ovde stavio plan stana jel bi mogao neko da mi kaze gde bi bilo idealno postaviti 12 icu a da rashladi sto je vise moguce?

Treba ti makar 2 x 12BTU, zavisi od toga gde su pregrade po stanu i kakve izvore toplote imash po stanu.

ja ocu da kupim klimu za sobu od 18 m2 teo ja da kupim pingvina kad oni rece
da pingvin moras da fiksiras i da ima izlaz za vazduh precnika 10cm!!!
trazio ja te pingvina ali ih nigde nema ajte preporucite gde da ih nadjem po povoljnoj ceni

Evo plana kuce,nema sanse da imam kesh za 2 12ice,gde je najbolje da postavim ovu jednu sto cu uzeti,ako vam nije smor pogledajte.
Jos da dodam da u svakoj prostoriji imam radijatore ako to nesto znaci,u kuhinji naravno sporet i to je to.Vrata su na slici razlicito nacrtana ali su svuda ista.

Prilozi

• PLAN KUCE ZA KLIMU BENCH.JPG
    PLAN KUCE ZA KLIMU BENCH.JPG
    186 KB · Pregleda: 439
Poslednja izmena:
pa sad ako stvarno hoces da ohladis ceo stan... jedino da stavis u to malo predosoblje od 4kvm unutrasnju jedinicu...

pa sad ako stvarno hoces da ohladis ceo stan... jedino da stavis u to malo predosoblje od 4kvm unutrasnju jedinicu...
To sam i ja kontao da bi u to malo predsoblje bilo dobro staviti klimu.Kakva je to unutrasnja jedinica?

unutrasnja jedinica == ono sto ide unutra |))) spoljasnja ono sto ide spolja...
samo da znas da ce ti ugradnja biti skuplja jer ce trebati vise cevi i naravno videce se cevi gdegod ih pustis (a ja bi ih provukao i montirao _pored_ terase)

mmm,to mi se svidja.S obzirom da si pogledao plan ja sam kontao da klimu stavim bas tu u malo predsoblje ali sa strane gde je kupatilo i da onda cevi od nje idu u kupatilo i da ih onda tamo lepo montiram.
Reci mi samo,to kad se montira jel se busi ceo zid,znaci da probije na drugu stranu ili samo koliko je dovoljno da udju tiplovi?I jel bi mogao da probusim ceo zid i tuda sprovedem cevi?Kakve su to uopste cevi?

@scouser

Pogledao sam skicu kuće i mogu ti reći da je veoma "nezgodan" raspored prostorija
da bi se uspešno klimatizovalo samo sa jednom klimom.

Ta varijanta, koju su ti predložili, sa montažom unutrašnje jedinice u predsoblje ima
nekoliko "slabih tačaka":

- zapremina prostorije je veoma mala, i moglo bi lako da se desi da bi se kompresor često
isključivao jer bi mu termostat (koji se nalazi u unutrašnjoj jedinici) veoma brzo signalizirao
da je postignuta zadata temperatura( ona koju si podesio na daljinskom)

- pošto je kupatilo 8 m2 pretpostavljam da je dimenzija 4x2 ili 3,5x nešto, znači da bi potrošio
dodatnih 3 metra instalacija( bakarne cevi, kablovi, izolacija...) što bi značilo dodatnih 15-20€
skuplju motažu

- tako montirana klima bi možda uspela ohladiti i radnu sobu uz kuhinju i trpezariju ali dnevni boravak
teško ili nikako

- takođe bi estetski uništio kupatilo jer bi ili morao da cevi i crevo za kondenzat namestiš tako da
imaju izvestan pad prema spoljnom zidu (što je izrazito ružno, kao nakrivljena slika; veruj mi,
gospođa bi ti doveka zvocala zbog toga) ili bi cevi i kablove vodio vodoravno, pod plafonom kupatila,
ali bi crevo za kondenzat morali voditi posebno do nekog najbližeg otvora, što je opet na svoj način
ružno i nepraktično.

- ne treba zaboraviti da je kapacitet hlađenja "dvanaestice" oko 60 m2 (ako je verovati trgovcima)
ili 40-45 m2 (ako je verovati majstorima, a poznajući uređaje na našem tržištu, trebao bi njima verovati).
Znači, površina stana za mnogo premašuje te preporučene dimenzije.

Dakle, ostaje ti nekoliko opcija:

SIROTINJSKA - (Jedna "dvanaestica") Montaža unutrašnje jedinice iznad ulaznih vrata stana. Računajući da bi
vrata dečje sobe i kupatila bila stalno zatvorena klima bi uspela ohladiti kuhinju i trpezariju i
delimično radnu sobu, a da bi prijatno bilo i u dnevnoj sobi morali bi se ispomoći nekim dodatnim ventilatorom
koji bi pospešio usmerenje hladnog vazduha u tom pravcu. Loše strane ovakve montaže su: neophodno je bar
35 santimetara slobodnog prostora iznad ulaznih vrata, potrebna je jaka bušilica i burgija sa dijamantskom
krunom za bušenje armiranog betona serklaža iznad vrata, teoretski se ovakva montaža ne preporučuje
jer bi hladan vazduh prosto šokirao svakoga ko uđe u kuću sa neke više spoljne temperature, potreban neki
dodatni ventilator koji bi pripomogao usmerenju hladnog vazduha ka dnevnoj sobi i radnoj sobi, kada bi
najzad shvatio da je ovo rešenje loše i da moraš kupiti još jednu klimu morao bi platiti i preseljenje
ove postojeće...

ZADOVOLJAVAJUĆA - ( 9+9 ili bolje 9+12) Montaža jedne klime kapaciteta 9000 Btu u radnoj sobi nasuprot
ulaznih vrata koja bi hladila radnu i dečju sobu ( dok dete ne odraste, pa poželi klimu i usvojoj sobi
jer se ona nalazi na zapadnoj strani, koja je u praksi najkritičnija). Druga klima bi mogla biti postavljena
u trpezariji nasuprot vrata dnevne sobe ukoliko postoji dovoljna visina iznad balkonskih vrata za montažu
unutrašnje jedinice( oko 35 cm). Računam da bi se sa razumnim montažerima mogao dogovoriti oko neke povoljnije
cene te dve montaže zbog malog utroška materijala i relativne pristupačnosti mestu montaže spoljne jedinice.
Na našem tržištu je cena "devetke" za 1000-1500 din niža od "dvanaestice", taman da pokrije deo troškova
dodatne montaže.

IDEALNA - ( 9+7+7 naknadno +7). Nažalost, nama zbog lošeg standarda neostvariva. Mislim da niko ni ne uvozi
te manje modele. Imao sam prilike davno videti i split klime kapaciteta 5000 Btu,prelepe male uređaje,
ali im je loša strana bila relativno visoka cena za svoju snagu i nemogućnost grejanja ( nisu imale termo-ventil
za promenu smera gasa).

Ovo je moje viđenje. Možda bi neki drugi montažeri dali drugačiju preporuku. Izuzetno je lep raspored stana,
ali je i izuzetno teško ga klimatizovati bez nekih većih kompromisa.
Što se tiče pitanja da li je neophodno skroz probušiti zid, odgovor je DA, jer kroz taj otvor treba
provući dve bakarne cevi prečnika 12 i 6 mm, izolaciju oko cevi, crevo za kondenzat i kabel 5x1,5 mm2(nekad i dodatni
dvožilni signalni kabel) kojim se spajaju unutrašnja i spoljna jedinica.

@face:
Mislim da Housel ima u ponudi i prozorske klime.
Dobra strana je što ti ne treba famoznih 5200 din. za montažere, a loše su što ti ipak trebaju neki bravar i staklar,
koji će to dobro uraditi, a neće previše naplatiti... te klime su neefikasnije od split modela (više struje
potroše za isti toplotni učinak), ako su loše postavljene veoma neprijatne vibracije zagorčavaju život
tebi i komšijama, prozor gde su postavljene se ne može više otvarati... a ako se odlučiš da je postaviš "u zid"
opet ti treba neki teški fizikalac sa dobrim alatom koji je i odgovoran pa bi se pobrinuo za neko ojačanje iznad klime
( kao serklaž iznad prozora ili vrata) i koji bi se razumeo i u zidarsko-molerske radove pa koliko-toliko
zamalterisao taj otvor, a da to ne naplati previše...

jel ima neko iskustva sa pokretnom klimom FROZZINI KYD 32/C do 50m2?
-Napajanje 220V/50Hz
-kapacitet hladjenja 3200W
-kapacitet grejanja 1800W
-potrošnja prilikom hlađenja 1500W
-potrošnja prilikom grejanja 1800W
-rezervoar za kondezat 4l
-nivo buke 56dB
-strujanje vazduha 460m3/h
-gas R22/660g
-težina 42kg

http://www.unikom.co.yu/

Poslednja izmena:
Choveche da li ti znash shta je 56dB ?:) Umrecjesh od buke :)

Ja sam josh bre 2 godine trazhio 7BTU split..poshto imam ogrman prozor u sobi pa mi bilo zhao da ga seckam za prozorsku...na kraju sam uzeo 12 BTU za 12m2, mislim kod nas 7 nema, a 9 je zanemarljivo jeftinija od 12 i dosta je redja...tezhe se nalazi...tj cheka se <makar u mom sluchaju> meni 2x 12 BTU hladi 88m2 , mada jednu sobu, nema shanse da olade..znachi skinesh jedno 18m2,....hlade 70m2. I mi smo osudjeni na trecju klimu ali niko od ukucjana nema nameru to da prizna..ko prizna ..placja klimu :)

nema teoretske sanse da ti ohladis celu kucu sa jednom 12icom... po meni, najbolje resenje je staviti je u dnevnu sobu tako da duva kroz vrata i u trpezariju i kuhinju...

Videcu,idem sad u servis da mi i oni kazu sta je najbolje,mada mi je najbitnije da rashladim radnu sobu i ako nekako mogu da dohvatim dnevnu.U radnoj sam najvise,tu je racunar i drugi tv,tu je i ss2,sva multimedia ***.A i klinac kad pocne da se dernja najblize mi je odatle da skoknem.
@čensi hvala puno a i svi ostali.
Verovatno idem na sirotinjsku varijantu,nema se kesha.

Poslednja izmena:
Jos nigde nisam nasao pokretnu klimu u NS-u (barem preko net-a), ono u Lexxon-u je klimatizer a ne klima, pa ako neko vidi moze da mi posalje PM posto kad budem isao u NS ne bi voleo da lutam i ne nadjem nista

koja od ovih ili neka peta?

Da ne otvaram nista novo...
Hocu da uzmem 12-icu, bez invertera, planirao sam izmedju 400 i 500 ojra. pozeljno je 5godina garancije i da je kvalitetno...
1. Panasonic yw12GKE 40000 + ugradnja (ovo mi je preskupo osim ako nema neki bas dobar razlog)
2. Carrier 30700 + ugradnja 6600
3. Daikin 37700 sve (znaci isto kao Carrier)
4. LG?
5. ?

fala unapred

Beko?

ELTIM promovise prodaju klime "Beko BKH 120" za 17 soma dindzi. Cena je na nivou Midea ili Galantz, cak nesto i nize. Molim za savet, da li su Beko 12-ice kvalitetne?!

Kupio sam mobilnu klimu Vivax 9icu, ali nisam siguran da sam je dobro montirao....u svakom slucaju, izvodnu cev toplog vazduha na odzak prikljucio, klima normalno hladan vazduh duva ali ja prostoriju od 10-15 m kvadratnih jedva za jedan stepen spustim i to posle nekoliko sati rada....odvodna cev dobro dihtuje mada je uvek vrela a njenu velicinu sam maksimalno skratio kako bi sto manje grejala prostoriju.....znam da ove klime nisu najbolje resenje ali nisam imao drugog izbora....dali neko moze da mi pomogne i kaze u cemu je problem i kako da ga resim?

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno