Šta je novo?

Izolacija krova ili izolacija ploče tavana.

Ako se nikada ne ide po vuni ili samo ako se desi nesto krovu ne treba sendvic, ide vuna pa folija preko da se zastiti vuna, preko te foloje moze a i ne mora da se bilo sta stavlja, Kod mene je ta manja ploca sirine 2m, tako da mogu bez problema da samo stavim foliju preko vune.
Za ove 3 godine od kada je renovirana kuca nije bilo potrebe da se hoda po toj manjoj ploci.
Za vecu svakako mora da ide stafna ili greda, iskreno ja sam vise za stafnu posto je jeftinija, na 60cm ako se dobro secam, negde sam gledao kako se postavlja.
Cak mi nekoliko masjstora reklo, stavis stafne 5x8 i samo nabijes vunu 2x5cm i prekrijes folijom.

Razmak je 60cm zato što je rolna širine 1,2m, presečeš rolnu na pola i puniš kanal. Bilo koji drugi razmak greda iziskuje debela ukrajanja i uklapanja vune. Ti tvoji majstori izgleda dobro nabijaju, vuna se kupuje sa odredjenom gustinom i svako presovanje povećava gustinu a automatski se povećava i koeficijent provodljivosti toplote. Ako si rešio da radiš sa štafnama kupi fosnu (5cm debljina) pa reži na 10cm

@zeka89
5cm drveta (fosna) ima bar isti ako ne i manji koeficijent od bloka 20cm, da ne jurim po literaturi.
Nije baš 1:4, bliže je 1:3 odnosu. Ali to je fosna, ne daska koja se prodaje na stovarištima, još uvek puna vlage, ne tretirana na pravi način ni hemijski ni termički.
Svaki materijal je izolator, samo zavisi koju debljinu istog upotrebiš. 1 metar armiranog betona ima istu vrednost kao 2cm EPSa ili XPSa.
Moja priča je vezana za izolaciju daskama po krovu. Daščanje krova je nepotreban trošak za crep i lim. Pored para, tu je i dodatno opterećenje krova sa težinom, "rad" daske koja može da iscepa foliju...
A sa dašanjem se počelo 70ih nakon zemljotresa u Skoplju i Crnoj Gori, pod izgovorom da je krov stabilniji. Glupost koja je prošla kod ljudi kao i štošta drugo
Ovo su samo neki primeri, ima ih još mnogo jer je krov poprilično velika i kompleksa tema.

@zeka89
Nekada se meso sušilo na tavanu pa čak i opevano to a daščanje je počelo sa jurnjavom za kvadratima a krovna konstrukcija radi bila ona podaščana ili ne. Tamo i gde su postojale stolice više ih nema, smeta stub :ROFLMAO:

Malo sam se igrao računjanja.

Ukupna dužina 8.30, širina 3.8, visina je takva da mora crep da se skine kako bi se radila izolacija.

Ako bih išao na varijantu roštilja.

Bilo bi mi potrebno 106 metara 10x10 ili 5 x10.

Razmišljam i varijanti 10x12 da kupim 53 metra i da ih podelim da ispadne 10x6 i ukupno 106 metara.

Štafle niko ne proizvodi u visini od 10 cm pa sam zamolio jednu firmu da mi izadje u susret i napravi, to bi bilo idealno.

Ako bi išao bez roštilja, ispalo bi me za oko 45000 jeftinije.

Činjenice su sledeće.

Pod taj tavan se nije ulazilo od kad je krov podignut.

U slučaju da moramo da ubacujemo solarne ploče, instalacije će ići kroz odzak koji se ne koristi.

Uzeću Tondach crepove.

Po meni zbog toga najbolja varijatna da odradim jednostavan sendvič.

Na ploču ide prvo paranepropusna folija pa vuna 10 cm kamena, pa 10 cm staklena pa na kraju parapropusna folija.

Takodju ćemo izolovati koliko možemo zidove iznutra ali to je neka mala površina. Za to ćemo koristiti stiropor 5 ili 10 cm.

Majstor me sinoć ispalio, vadio krompir. Meni dosadno bilo pa sam se dao u računjanje.

Biće vesela investicija definitivno.

Zavisi i kako je okrenut taj krov, da li je jednovodan, dvovodan, koliko realno imas korisnog prostora... Vidi sta ostaje od prostora kad izdignes pod 20cm... Ako do sada nisi koristio tavan i nemas neku potrebu za njim, ne vidim neki razlog da se radi drvena podkonstrukcija. Ako nisi siguran da li ce ti taj prostor mozda nekad zatrebati, mozes postaviti stafne na 1.2m i tamo gde postoji mogucnost da se nesto odlaze, postaviti osb/daske, a kuda ces hodati staviti malo jace daske ili mozda u tom pojasu progustiti na 0.6m...
Za tu povrsinu, 5x10 stafne na 60cm, ti treba okvirno 0.6m3, sto nije 45 hiljada. 10x12 u startu nije ni 10 ni 12, a kad podelis na pola nece biti ni 5.5. Ako vec tako razmisljas, bolje uzmi 12x12 pa deli na pola, da sloj vune ne bude nabijen...
Kakva paronepropusna folija?

Sta 12x12 grede?
Meni nikakva varijanta uradi sam rezanja i deljunja ne pije vodu, modu samo da kratim stafne.

Poslednja izmena:
Zavisi i kako je okrenut taj krov, da li je jednovodan, dvovodan, koliko realno imas korisnog prostora... Vidi sta ostaje od prostora kad izdignes pod 20cm... Ako do sada nisi koristio tavan i nemas neku potrebu za njim, ne vidim neki razlog da se radi drvena podkonstrukcija. Ako nisi siguran da li ce ti taj prostor mozda nekad zatrebati, mozes postaviti stafne na 1.2m i tamo gde postoji mogucnost da se nesto odlaze, postaviti osb/daske, a kuda ces hodati staviti malo jace daske ili mozda u tom pojasu progustiti na 0.6m...
Za tu povrsinu, 5x10 stafne na 60cm, ti treba okvirno 0.6m3, sto nije 45 hiljada. 10x12 u startu nije ni 10 ni 12, a kad podelis na pola nece biti ni 5.5. Ako vec tako razmisljas, bolje uzmi 12x12 pa deli na pola, da sloj vune ne bude nabijen...
Kakva paronepropusna folija?

Prvo ide ta folija pa vuna pa parapropusna kod izolacije ploče tavana.

Što se tiče greda, nisu samo one računate, računao sam i osb ploče 12 mm.

Iz dve vode je .

Poslednja izmena:
Nije to bas u potpunosti tacno definisan izraz, zbog toga sam napisao. Tebi treba aktivna parna brana. Postoji i ta nazovi paronepropusna, ali to je nesto sto se ranije koristilo u kosim krovovima sa ventilacionim slojem namenjenim odvodjenju vlage.

Nije to bas u potpunosti tacno definisan izraz, zbog toga sam napisao. Tebi treba aktivna parna brana. Postoji i ta nazovi paronepropusna, ali to je nesto sto se ranije koristilo u kosim krovovima sa ventilacionim slojem namenjenim odvodjenju vlage.

Koliko sam gledao tudja iskustva, mogu oba.

Videću svakako nešto od ta dva, ništa to ne menja.

Svakakvih iskustava i svakakvih strucnjaka ima na netu (a tek u poslu)... Zato je najbolje naci resenje nekog proizvodjaca i primeniti ga u saglasnosti sa izvodjacem... U velikom broju slucajeva vec postoji gotovo resenje, samo ne treba pametovati... U slucaju da stavis tu paronepropusnu, lako moze doci do pojave budji na mestima gde se generise vise pare(kuhinja, kupatilo)...

Svakakvih iskustava i svakakvih strucnjaka ima na netu (a tek u poslu)... Zato je najbolje naci resenje nekog proizvodjaca i primeniti ga u saglasnosti sa izvodjacem... U velikom broju slucajeva vec postoji gotovo resenje, samo ne treba pametovati... U slucaju da stavis tu paronepropusnu, lako moze doci do pojave budji na mestima gde se generise vise pare(kuhinja, kupatilo)...

Ispod ploče koju izolujem su dve sobe.

Svakako ću videti sa izvodjačem radova.

Ma bitno da se radi, sad koji detalji, šta dodati oduzeti, to će da se reši.

Skupa mi varijanta da odradim pod. Tada bi morale drvene letve da se stavljalju.

Videću danas sa majstorom šta se može po pitanju.

Jedno 90 odsto nećemo više ulaziti pod krov kada sve namestimo.

Kažem, mali je tavan, ulazi se u njega preko krova i zbog toga je nemoguće ubaciti vunu u rogove.
nego, gde si nasao majstore? Bukvalno neurohiruga mozes lakse da nadjes nego ove tesare i limare za krov.... doduse meni treba sanacija a ne full daske i folije i piiii materine... pa ih mrzi jery mali poso' 🤷‍♂️

Ispod ploče koju izolujem su dve sobe.

Svakako ću videti sa izvodjačem radova.

Ma bitno da se radi, sad koji detalji, šta dodati oduzeti, to će da se reši.
A uz da se radi mora i radio da svira.
Napisano ti je rešenje od jednog proizvodjača znači folija A, folija B i vuna od jednog proizvodjača kako preporučuju za dati sistem izolacije

Ovako.

Majstor kaže sledeće.

Za ploču: Parna brana, vuna kamena 10 cm, vuna staklena 10 cm, parapropusna folija odozgo.
32 kvadrata ukupna površina ploče ali ću uzeti za 40, neće da se baci.

Za krov.

125 kvadrata tondach crepa ili nekog drugog, razmisliću.

Parapropusna folija 150 kvadrata. Dve rolne.

Letve, 2 x 270 metara ali uzećemo više od toga.

Predlaže mi da ne radim ventilaciju krova.

Šta vi mislite o tome?

Neventilisan krov?! Ne podržavam.
Kamena vuna je više od duplo skuplja od mineralne. Za tih 10cm možeš bar 25cm mineralne, a radiće bolji posao.

Neventilisan krov?! Ne podržavam.
Kamena vuna je više od duplo skuplja od mineralne. Za tih 10cm možeš bar 25cm mineralne, a radiće bolji posao.

Biće na grebenu aluminijmska mrežica. Ispravka.

Pa razmišljam se i u tom pravcu da umesto kamene i staklene, stavim samo staklenu.

Hvala na sugestiji.

@MilanBre
Traži od majstora koeficijente provodljivosti pa uporedi, što manji koeficijent bolji izolator a verovatno ti nije teško da sabereš A+B.
Staklena vuna je odavno zabranjena ali se vozi mineralna :ROFLMAO:

Mnogo pogresnih termina u upotrebi, sto je i za razumeti dok ne cujes majstore i strucna lica kako se istim sluze...
Nista ti ne znaci ta mrezica ako nemas ventilisan sloj...
Problem je sto ljudi u zelji da ostave dojam, sugerisu u osnovi pogresne stvari. Inace se slojevi ispod 4cm ne smatraju ventilisanim, zato se i stavljaju letve visine 5cm. Znaju majstori da urade ventilisan krov i malterom svedu slemena... Znaci mora prvo da se ukljuci mozak i shvati sta zeli da se postigne...

Jel obrazlozio zasto da ne radi ventilaciju?
Ja nisam napravio ali sam ostavi kod kalkana jedan itvor 50*50 i jedan prozor 140*160, kada je priksao krov vec sutradan sve suvo

Nije bas povezana ventilacija tavanskog prostora i krova. Sloj za ventilaciju u krovu sluzi da bi se kretanjem toplog vazduha ka gore stvorilo strujanje i odvodila toplota koja bi se inace provodjenjem nasla u tavanskom prostoru. A ventilacija tavana sem smanjenja temperature ima za cilj da spreci akumuliranje vlage i kondenza...

• Like
Reagovanja: Ira
Nije gotov dogovor sa njim, svakako ću predočiti za ventilaciju. Pre kad se gradile kuće, niko nije ni mislio tome.

Ima da se kupe ventilacioni crepovi, jel bi to bilo dovoljno uz mrežicu na grebenu za ventilaciju?

Ili bi morala da ide i mrežica na početak krova kada se gleda od oluka?

Nije gotov dogovor sa njim, svakako ću predočiti za ventilaciju. Pre kad se gradile kuće, niko nije ni mislio tome.

Ima da se kupe ventilacioni crepovi, jel bi to bilo dovoljno uz mrežicu na grebenu za ventilaciju?

Ili bi morala da ide i mrežica na početak krova kada se gleda od oluka?
Razmisljali su stari majstori vise nego danasnji. Pogledaj malo bolje stare objekte.
Razmisli o leskovackom i o becejskom crepu.

Po odakle znam brate xD

Majstor bi radio bez toga.

Evo sad gledam za TONDACH CREP da se mrežica stavlja na prvu letvu i još jedna zaštitna mreža da ne ulaze ptice.

Na krovu je prošarano sa nekoliko ventilacionih crepova i na grebenu ima još jedna mrežica.

U mom slučaju folija, letva, kontra letva.

Mrežica duž prve letve sa obe strane krova.

Prošaram krov sa po 15 za obe strane krova sa ventilacionim crepovima i na kraju mrežica na grebenu.

Bem ti sve ovo, pogubio sam se 😁

Pravilan raspored mozes naci na netu, ili od proizvodjaca crepova na njihovim sajtovima.Ili u njihovim dokumentacijama.
Bitno je da imas slemenu letvu da mozes zlebnjake da usrafis, ako je krov dve vode strane gde su kalkani obavezno podascaj. Da ne skupljas crep po komsiluku.
Te mrezice od ptica nsiam siguran da li su trajne.Moze i pacovi da ih izgrizu.

Pravilan raspored mozes naci na netu, ili od proizvodjaca crepova na njihovim sajtovima.Ili u njihovim dokumentacijama.
Bitno je da imas slemenu letvu da mozes zlebnjake da usrafis, ako je krov dve vode strane gde su kalkani obavezno podascaj. Da ne skupljas crep po komsiluku.
Te mrezice od ptica nsiam siguran da li su trajne.Moze i pacovi da ih izgrizu.

Nema miševa i pacova u okolini, mačke ih tamane.

U subotu idem na stovarište, a do tada moram da vidim zašto nema za crep koji želim da kupim ventilaciona verzija.

Slabo to ima po stovaristima. Zamoli ih da ti naruce, ako ces ih koristiti.

Majstora sam našao. Posao će da traje po njegovim rečima 5 do 6 dana.

Da li vi mislite da toliko treba.

3 čoveka.

Skidanje crepa, skidanje starih letvi, stavljanje izolacije na ploču tavana, stavljanje folije na grede, kucanje novih letvi i kontra letvi preko i nov crep?

Sad sve zavisi da li ću raditi ili ne ako uspem da udjem u određeni budzet.

380000 dinara mi je budžet.

Moram kod svih juriti neki popust.

Kolika je kuca, samo crep je skup, pa jos dodatni elementi, izolacija... Tesko ces se uklopiti sa budzetom.

Nazad
Vrh Dno