Šta je novo?

iznajmljivanje/izdavanje smeštaja (Booking.com, Airbnb...)

Meni je bitno da što manje love ode ženi u ruke, plaćam smeštaj i ne pitam za cenu... 😁 Slažem se, prenosim samo svoje iskustvo i praksu.

Nisam siguran da li je najbolje mesto da pitam, ali imam problem sa odredjenim hotelom u Amsterdamu.
Rezervacija je preko booking-a i zahteva placanje unapred, ostavio sam podatke dinarske debitne kartice sa kojom generalno uspesno obavljam internet kupovine ka inostranstvu, ali booking sistem kaze “Invalid credit card” sa razlogom “The transaction was declined”. Tri puta sam ponovo unosio podatke sa kartice i tri puta sam bio odbijen, s tim sto je treci put razlog bio “Your credit card doesn't have enough funds” iako to nije slucaj, ima dovoljno sredstava na kartici.

Da li je neko imao slicno iskustvo, da li propustam nesto ocigledno?

Verovatno ne vršis plaćanje, već samo rezervaciju?

Hotel ne moze da rezervise sredstva zbog nečega. (Kartica to ne podržava)

Dostavi im drugu karticu inače će sigurno odbiti rezervaciju, imaju pravo na to.

Da, mislim da si u pravu, to je rezervisanje sredstava, ali sa non-refundable pravilom, ali nisam siguran kako to funkcionise posto mi je booking trazio i cvc kod, pa me je to asociralo da je placanje.

Sto je najjace, probao sam i sa iRacunom Rajfajzen banke, ista prica.

Pisao sam direktno hotelu, oni mi kazu da ne mogu da “procesiraju” karticu i da, ili da apdejtujem podatke od kartice ili da im odradim transfer novca (dali su mi iban i swift). Ali mi to deluje malo sumnjivo.

U svakom slucaju, kontaktiracu i banku ujutru.

Jedino sta mi je palo na pamet je da racun sa kog placam mora biti devizni, ali ne verujem da je to, trebalo bi da banka samo odradi konverziju u evre…

Inace, prva kartica je mastercard, druga visa.

Možda pokušavaš da platiš dina karticom. Probaj sa Visa ili Master.

Nije do toga, pokusao sam i mastercard i visa. U banci mi kazu da je sa karticom sve u redu, ne prelazim ni nikakav limit za placanja ka inostranstvu. Jedino mi pada na pamet, da li je moguce da hotel prihvata samo kreditne kartice? Posto sam pokusavao samo sa debitnim. Pitao sam i hotel malopre, pa cemo videti.

Vidi da li ti je uključena opcija za online plaćanja u aplikaciji banke na tim karticama. Ako jeste kupi evre u tom iznosu i pokušaj ponovo.

Nisam siguran da imam tu opciju u aplikaciji (Erste banka), potrazicu, ali evo probah i sa trecom karticom koja je devizna i ima eure (prve dve su bile dinarske).

Treca sreca nadam se.

Ne može da izvrši rezervaciju sa debitne kartice. Vidiš da ponavlja "credit card".

Da, mislim da si u pravu, to je rezervisanje sredstava, ali sa non-refundable pravilom, ali nisam siguran kako to funkcionise posto mi je booking trazio i cvc kod, pa me je to asociralo da je placanje.

Sto je najjace, probao sam i sa iRacunom Rajfajzen banke, ista prica.

Pisao sam direktno hotelu, oni mi kazu da ne mogu da “procesiraju” karticu i da, ili da apdejtujem podatke od kartice ili da im odradim transfer novca (dali su mi iban i swift). Ali mi to deluje malo sumnjivo.
Oni traže broj karticu da bi se predautorizovali tj rezervisali sredstva.

Znači ne plaćate u napred ali morate imati garanciju banke za celo plaćanje kako bi se osigurala naplativost za hotel.

To može uglavnom kreditna kartica, jer onda postajete dužni banci i ona vas ganja ako nemate sredstava.

U svakom slučaju plaćanje usled nedolaska i slicno ne možete izbeći ako ste mislili na takav neki način da se osigurate.

Sve je skoro isto kao da ste platili u napred, tako da platite u napred lakše je nego da jurite drugu karticu.

Nema razlike izmedju kreditne i debitne kartice kada je u pitanju plaćanje niti rezervisanje. Razlika je samo kako se koriste sredstva u samoj banci, da li iz raspoloživih sredstava na računu (debit) ili iz odobrenog kredita (credit). Potrošen kredit do kraja kod kreditne i prazan račun kod debitne daje isti rezultat, i obrnuto.

Najbrži način rešenja je da se kontaktira odeljenje kartica u banci koja je izdala karticu.

Jasno, hvala puno na pojasnjenjima, iskreno nisam imao do sada ovakvu situaciju.

Ali, epilog je sledeci, rezervisao sam u drugom hotelu i transakcija (rezervacija sredstava) je prosla odmah. Tako da mi se cini kao najverovatniji razlog da hotel insistira na bas kreditnoj kartici, ili su neki gremlini u pitanju.

Otkricu ti ja sta je ... nisu gremlini
taj drugi hotel nije predautorizovao karticu, tj nije se osigurao.

Nisam siguran da li mislimo na isto, ali gledajuci u stanje na racunu, drugi hotel jeste rezervisao sredstva, tj. raspolozivi iznos na racunu mi se jeste smanjio posle bukiranja drugog hotela.

Sigurno je problem bio jer nije kreditna kartica. Jednom mi se isto tako desilo da je morala da bude kreditna kartica za rezervaciju, iako je bilo duplo vise novca na debitnoj a placanje po dolasku.

Nema razlike izmedju kreditne i debitne kartice kada je u pitanju plaćanje niti rezervisanje. Razlika je samo kako se koriste sredstva u samoj banci, da li iz raspoloživih sredstava na računu (debit) ili iz odobrenog kredita (credit). Potrošen kredit do kraja kod kreditne i prazan račun kod debitne daje isti rezultat, i obrnuto.

Najbrži način rešenja je da se kontaktira odeljenje kartica u banci koja je izdala karticu.

Ako se na debitnoj može izvšiti rezervacija, zašto renta car agencije i dalje uzimaju isključivo kreditne kartice?
Šta ih briga gde su blokirali sredstva, ako obe imaju limit/sredstva na računu?

Neki prihvataju debitne kartice, ali tu postoji zez jer korisnik moze da povuce sredstva i onda postaje nenaplativo.
Nije mi poznato da je moguce vrsite rezervisnaje sredstava kao sto to rade hoteli na debitnoj kartici.

Kod kreditne toga nema, jer banka isplati zaduzenja i automatski postajes duzan banci, koja ce da naplati kaznenu kamatu, i ne moguce je izbeci.

Da li ima neki dobar razlog, ako ima koji su to, da koristim Airbnb umesto Bookinga? Ne smatram ga boljim nego sam krenuo od njega i samo njega koristim.

Da li Airbnb ima nesto poput Genius-a kao na Bookingu?

Treba mi inace jos par rezervacija i bicu nivo 3. Mada do sada nisam nikada dobio besplatan dorucak, a automatsko prebacivanje u bolju jedinicu nisam nikada dobio tj. ne znam kako to funkcionise. Ako neko ima 3 smestaja dobicu bolji na osnovu nekih kriterijuma?

Neki prihvataju debitne kartice, ali tu postoji zez jer korisnik moze da povuce sredstva i onda postaje nenaplativo.
Nije mi poznato da je moguce vrsite rezervisnaje sredstava kao sto to rade hoteli na debitnoj kartici.

Kod kreditne toga nema, jer banka isplati zaduzenja i automatski postajes duzan banci, koja ce da naplati kaznenu kamatu, i ne moguce je izbeci.
Exactly. Sa debitne može samo da naplati, pa da kasnije stornira.

Da li ima neki dobar razlog, ako ima koji su to, da koristim Airbnb umesto Bookinga? Ne smatram ga boljim nego sam krenuo od njega i samo njega koristim.

Da li Airbnb ima nesto poput Genius-a kao na Bookingu?

Treba mi inace jos par rezervacija i bicu nivo 3. Mada do sada nisam nikada dobio besplatan dorucak, a automatsko prebacivanje u bolju jedinicu nisam nikada dobio tj. ne znam kako to funkcionise. Ako neko ima 3 smestaja dobicu bolji na osnovu nekih kriterijuma?
Evo pre neki dan sam dobio free doručak za neki hotel, međutim, za iste pare drugarica je dobila noćenje sa doručkom, samo što nije pisalo free.
A u dva dana razmaka od te rezervacije, ista ekipa rezerviše smeštaj za drugu lokaciju, ja šaljem link, kažem 150€, ista ta drugarica kaže 165€, razmenimo screen shotove, zaista razlika 15€. Meni je pisalo Genius discount, ona nema Genius.

AirBNB nisam koristio, jer je tamo mnogo više soba u okviru jedinice, pa me je nekako odbijalo, ali evo planiramo neki put za Kopenhagen na jesen, kakve su cene smeštaja, spavaćemo u šatorima, jer će i shared mnogima da bude problem :eek:

U principu isti djavo, mozda je ABNB malo skuplji jer nudi odredjene finansijske garancije i domacinu i gostu tako da se i jedni i drugi malo drugacije ponasaju kada su njihove platne kartice u rukama treceg lica.

Mada do sada nisam nikada dobio besplatan dorucak, a automatsko prebacivanje u bolju jedinicu nisam nikada dobio tj. ne znam kako to funkcionise. Ako neko ima 3 smestaja dobicu bolji na osnovu nekih kriterijuma?
Nije to nista besplatno :sneaky:
automatsko prebacivanje u bolju jedinicu mozes da dobijes ako host odobri tu opciju i ta jedinica je slobodna u trenutku tvoje rezervacije jeftinije jedinice.
To u principu mozda mozes negde da ubodes van sezone kada popunjenost nije velika, a samo to da juris nema smisla.

Treba mi inace jos par rezervacija i bicu nivo 3.
oko ovoga mogu da ti pomognem, javi se na PP

Ako se na debitnoj može izvšiti rezervacija, zašto renta car agencije i dalje uzimaju isključivo kreditne kartice?
Šta ih briga gde su blokirali sredstva, ako obe imaju limit/sredstva na računu?
Da, izgleda ima razlike u knjizenju. Potpuna glupost, ali dobro.

Kreditne kartice sam koristio samo na početku ponude, od 2014 imam samo debitne i nikada ni jedan problem nisam iskusio. Možda je drugačije od banke do banke.

Ako neko ne želi i nema potrebu da koristi kredite, ovo je najbanalniji mogući razlog da se neko natera da uzme kreditnu karticu.

Poslednja izmena:
Gotovo uvek koristim kreditnu karticu (koristim je kao charge) i pre neki dan mi se desi da nisam mogao da platim kotizaciju za neku trku, jedna od poruka je bila "ne može kreditna, probaj debitnu", ali nije prošla ni debitna Intese, pa sam platio debitnom druge banke. Tako da verujem da je problem bio do Intese, mada sam iste večeri koristio Intesa karticu na Booking i platio smeštaj.

U oktobru smo imali situaciju na nekom događaju u Valensiji, na nekim štandovima je bilo moguće plaćanje isključivo karticama i nigde nisu radile debitne kartice, pa sam ja plaćao za više ljudi, a oni mi davali keš. U gradu, debitne kartice su im negde radile, negde nisu. Nije bilo do limita ili isključeno kanala. Kreditna nijedna nije fulala.

Takodje je bilo problema za plaćanje debitnim karticama na terminalima u avionima. Kreditna uvek prodje.

Isto tako i ja, isključivo kreditna kartica. Račun plaćam u celosti, tako da od mene nemaju neku vajdu... 😁 Sa druge strane, imam na taj način silne benefite kada su putovanja u pitanju.

На Букингу никада нисам имао проблема што се тиче плаћања дебитном картицом. Иако бирам преноћишта где су доступне опције бесплатног отказивања пре одређеног датума и плаћања пар дана пред долазак (или на лицу места), свака дебитна картица коју сам том приликом користио је „пролазила” из прве. Још само 5 ноћења и доћи ћу на Genius 3 ниво.
Gotovo uvek koristim kreditnu karticu (koristim je kao charge) i pre neki dan mi se desi da nisam mogao da platim kotizaciju za neku trku, jedna od poruka je bila "ne može kreditna, probaj debitnu", ali nije prošla ni debitna Intese, pa sam platio debitnom druge banke. Tako da verujem da je problem bio do Intese, mada sam iste večeri koristio Intesa karticu na Booking i platio smeštaj.

U oktobru smo imali situaciju na nekom događaju u Valensiji, na nekim štandovima je bilo moguće plaćanje isključivo karticama i nigde nisu radile debitne kartice, pa sam ja plaćao za više ljudi, a oni mi davali keš. U gradu, debitne kartice su im negde radile, negde nisu. Nije bilo do limita ili isključeno kanala. Kreditna nijedna nije fulala.

Takodje je bilo problema za plaćanje debitnim karticama na terminalima u avionima. Kreditna uvek prodje.
Моје искуство је такво да са дебитном картицом никада нисам имао проблема, ма где да сам ишао по Европи (није баш пуно земања, али zero problems). Али, врло је могуће да људи користе prepaid дебитне картице и да су због тога одбијене од стране оног ко наплаћује услуге.

Nazad
Vrh Dno