Šta je novo?

Izasla Opera v9.0 final!

Koristim Operu 9.00, uglavnom sam vrlo zadovoljan, ali neke stvari baš i nisam uspeo da podesim onako kako želim... Npr. kada otvaram sajt HGspot-a, oni linkovi gore (za cenovnik i ostalo) su mi prikazani samo kao slike, a ne kao linkovi, i nikakvo kliktanje i sl. ne pomaže (u Firefox 1.5.0.4 i IE6 sve radi kako treba). Gledao sam po podešavanjima, ali ne nalazim rešenje... Takođe, zanima me kako u operi skinuti ceo sajt (kao što npr. u IEu ima opcija save as-web page, complete) sa sve sličkama i ostalim?

Na te "linkove" na HGSpot-u koje pominjes i ne treba kliknuti, vec se padajuci meni otvara cim predjes kursorom preko njih isto kao i u IE-u... Radi lepo u Opera-i, ne vidim u cemu je problem.

Za skidanje sajta imas "save as HTML file with images" i "web archive (single file)", tj. MHT format preuzet iz IE-a...

OK, ali meni tu jednostavno ne postoji nikakav padajući meni, već jednostavno stoji samo slika, a ni ja ne vidim u čemu je problem, ali ne radiii :(

Nemam pojma kako da ti pomognem... :(

Hvala u svakom slučaju :wave: ... a možda ipak migriram na FireFox...

Delija je napisao(la):
Za skidanje sajta imas "save as HTML file with images" i "web archive (single file)", tj. MHT format preuzet iz IE-a...
ladno nisam izvalio da su dodali mht podršku,ekstra:banana:

ja najčešće koristim mht za snimanje stranica

Je l' to radiš ovim htm2chm koji imaš u potpisu? I kako direktno u chm, kopiraš link ili? I koja je prednost chm?

p.s. ni ja nisam izvalio da Opera ima mht, cool...

B@K@ je napisao(la):
I koja je prednost chm?
CHM je izuzetno jako kompresovan LZH kompresijom, dok su MHT fajlovi po pravilu ogromni, mnogo veći od web strana i slika zajedno (što ni malo ne čudi, jer je po sredi ekstremno neefikasno enkodiranje, identično onome kakvo se koristi u e-mail programima). MHT se mora otvoriti u IE ili drugom browseru kompatibilnom sa MHT, CHM koristi Win HTML Help kontrolu (koju ima svaki komp sa Windowsom novijim od Win95, a ima i on ako je instaliran HTML help update) i ne treba mu browser za otvaranje. CHM ima mogućnost za složeno pretraživanje sa logičkim operatorima, bookmarke i mnoštvo drugih stvari.

Uz neki alat editovati fajlove iz CHM i menjati mu sadržaj, veoma je jednostavno. Editovati MHT nije nemoguće ali je vrlo sporo i teško.

Treba znati da je struktura CHM fajla (za razliku od MHT-a) identična strukturi uobičajene arhive (ZIP, RAR i sl), drugim rečima njen sadržaj je sve vreme identičan originalu (dok se u MHT on reenkodira, naročito slika i ostali "binaries") a razlika je u nekim pratećim fajlovima (indeksi i sl) koje Win HTML Help kontrola ume da interpretira i da na osnovu njih "renderuje" potreban interfejs. Dakle, iz svakog CHM fajla sadržaj identičan originalu se može izdvojiti dok se kaže "keks".

Osim toga, CHM fajlove je moguće otvoriti i na Linux-u, postoji više programa koji to omogućavaju.

B@K@ je napisao(la):
p.s. ni ja nisam izvalio da Opera ima mht, cool...
Operin MHT je grozan. Često se desi da se MHT snimljen iz nje otvara u njoj, ali ne i u IE. Kakav je onda to MHT?

Poslednja izmena:
B@K@ je napisao(la):
1. Je l' to radiš ovim htm2chm koji imaš u potpisu?
2. I kako direktno u chm, kopiraš link ili?
3. I koja je prednost chm?
1. da
2. Opera ima valjda neki ruski plugin za snimanje u CHM
3. wiz011 ti je odgovorio, i to mnogo detaljnije nego sto bih ja to uradio ;)

ZoNi je napisao(la):
2. Opera ima valjda neki ruski plugin za snimanje u CHM
Ima. I taj plugin košta 21$.

Hvala, e baš ću sad da probam ovaj ZoNijev programčić, treba da skinem jedan ''istripovan'' sajt drugarici za diplomski na VETŠu... :D

Ja probao, super izgleda. A najidealnije bi bilo kad bi u browserima odmah moglo da se snima u chm, kad bi bilo podrške za to.

Evo sad sam i ja probao, ovo je mnogo dobro! :banana:
Vader, kao što si video, postoje plugin-ovi, al' to se plaća... a ovaj programčić je odličan...

E kad bi vi znali čime ja pravim CHM :smoke: (dobro, ja sam lood, ne gledajte vi šta ja radim). Evo sadržaja jednog BAT fajla pomoću koga pravim CHM:

Kod:
mkdir site\$WWAssociativeLinks
mkdir site\$WWKeywordLinks
copy hhmake\tool800\*.* site
copy hhmake\tool800\$WWAssociativeLinks\Property site\$WWAssociativeLinks
copy hhmake\tool800\$WWKeywordLinks\Property site\$WWKeywordLinks
hhmake\hhm\hhm site
ren site.its hhelp.chm

Hm, valjda je lakše desnim klikom na fajl od pravljenja BAT fajla. Ili?

Zoni, ko ti preporučio progie? ;)

violinista je napisao(la):
Hm, valjda je lakše desnim klikom na fajl od pravljenja BAT fajla. Ili?
Da, sad je lakše. A šta ti misliš koliko dugo postoje ti "ZoNi-jevi" programi? A ja pravim za svoje potrebe CHM fajlove bezmalo otkako oni postoje. U to vreme je morao da se koristi veliki, nezgrapni i bagoviti MS HTML Help Workshop, ili skupi i ništa manje komplikovani komercijalni paketi za pravljenje helpova. Doduše, pojavio se Web2HH, ali em je i njega bilo potrebno podešavati (što je bilo smaranje ako ti uvek treba CHM istog oblika, veličine itd) em je command line MS workshop engine (koji on poziva, naime i njemu treba MS HTML Help Workshop) nekad umeo da omane.

A program hhm.exe (koji poziva ovaj BAT fajl) je velik samo 26 kB (i ne treba mu Workshop!) i kad mu se jednom ubace fajlovi za strukturu CHM-a (to je ono u folderu "tool800", tu su, u konkretnom primeru iz BAT fajla, fajlovi koji proizvode CHM 800x600 sa toolbarom) jednim klikom na BAT dobije se ono što ti treba. Osim toga, to je bio jedini način da pravim ITS fajlove.

Danas verovatno nema smisla zezati se s tim, ali pošto je ovo davno napravljeno i podešeno i danas mi je za neke stvari najzgodnije.

Poslednja izmena:
koristite li ovo: držite desni klik pa +/- scroll, lista tabove

meni je lakse da skrolujem kroz tabove sa '1' i '2' na tastaturi

malo je nezgodno tako, 1-2 kombinacija ili CTRL-TAB

Kada scrollujem preko scroll-wheel, znači, jedan notch na dole i Opera scrolluje celu stranu plus 3-4 reda texta.. Probao sam da stavim full-screen u Operi i tad dođe tačno jednu stranu, ali bez full screena je potpuno neupotrebljivo jer prebaci, kao što kažem, više od jedne cele strane. Ista radnja u Firefoxu scrolluje samo pola strane, što je neuporedivo bolja varijanta.

Može li ovo da se promeni u Operi (9.01) ikako?

Poslednja izmena:
Zasto ja u Operi 9.0 kada pisem mail nemam nikakve opcije - ni za font niti za bilo sta drugo!??

To je u Operi tako, samo najosnovniji mail klijent.

Ne mogu da verujem!? Zar je moguce da nisu mogli da ubace opcije za je*eni FONT !?!?

Tako je vec od ranijih verzija, ocito nisu htjeli da se time zamaraju - samo najosnovnije slanje maila. Zato sam ja ipak presao na Thunderbird kao mail klijent, a i posto u Operi ne moze da se namjesti da mailovi sa 2 naloga dolaze u dva foldera.

Izasao novi build 8573:

Changelog:
Lots of stability fixes.
Support for the Windows XP Media Center Edition remote control.
Several fixes to saving of images.
HTML editing in Wordpress and TinyMCE makes content no longer disappear.
Page title is now shown (again) under name column in History.
Fixed functionality on the new Flickr Organizer.
It is now possible to stop a newsfeed checking for updates.
Fixed Site Preferences & content blocker being greyed out on some sites.
Properties in Contacts and Bookmarks panel do not get disabled anymore.
Opera no longer crashes when trying to save a downloaded file to a full disk.

http://snapshot.opera.com/windows/o902w_8573.exe

Poslednja izmena:
Ja sam ovih dana kao default stavio GreenBrowser. Ne zato što sam razočaran u Operu, nego sam raspoložen za promenu. Osim toga, Opera ima užasan starinski način za snimanje slika "right click -> save image itd.", dok GB ima automatsko snimanje jednostavnim prevlačenjem. Maxthon za isto to traži da se drži pritisnut CTRL, što je meni potpuno blesavo komplikovanje, pokušao sam BC-a (autora Maxthona) u više navrata da ubedim da makar stavi opciju bez CTRL, ali ne vredi.

Nazad
Vrh Dno