Šta je novo?

Ivy Bridge - Scalping!

@imarkovic Da li si pažljivo čitao, SVE piše: treći post, drugi red teksta "sa dvostranom lepljivom". Pod tim mislim na tipa lepljiva što služi za držanje tepiha... ;)

Nisam, naravno, izvinjavam se, mrzelo me sve da citam :D

Ja bih stavio duplu lepljivu traku ali najtanju mogucu, takodje lapovao, umesto dvostranog bison pretpostavljam lepka jer je prejak, pa iz tog razloga mozda nekad ako neko pozeli da ga otvori posle 3,4 godine.. ja sam uzeo recimo neku najobicniju koja drzi odlicno padove na G9 misu:) ali dobro, ipak je taj dvostrani mama, koristim ga i ja za sve zivo, kad uhvati bolje stegne od superlepka, prednost je sto je gust.

Meni ta rečenica zvuči sarkastično, ako nije bila tvoja namera onda stvarno izvini. Situacije jeste gora nego 2006. 2007. i 2008. A i tada su ljudi skidali HS F2 Windsora koji je tada koštao 300 i kusur evra i morao si da ga razlemljuješ kao i Kentsfilde kasnije, naravno ništa nisu dobili sem 1-2°C. Al' na benchu si definitivno oborio rekord. ;)

odushevljena masa je, pre svega, odushevljena dobitkom, koji nije ni priblizan nekadashnjem.

princip kako skinuti ihs je isti\slichan, ali ostalo bash i nije.
da l' je trebalo autor da otvoriti novu temu ili pisati u onoj matoroj....zar je bitno toliko?
najbitnije je da je stisnuo balls, odradio neshto shto ne sme svako da uradi i da je dobitak fantastihan, blago recheno.

bolje da si rekao neshto ovim skepticima koji nisu podrzavali ovaj zahvat ;)

Pridruzujem se cestitkama,msm dobitak od 20 stepeni je stvarno :banana::eyebrows::happy: sad ga naprzi sto vise moze,ionako ide zima i hladniji dani!!!! ;)

odushevljena masa je, pre svega, odushevljena dobitkom, koji nije ni priblizan nekadashnjem.

princip kako skinuti ihs je isti\slichan, ali ostalo bash i nije.
da l' je trebalo autor da otvoriti novu temu ili pisati u onoj matoroj....zar je bitno toliko?
najbitnije je da je stisnuo balls, odradio neshto shto ne sme svako da uradi i da je dobitak fantastihan, blago recheno.

bolje da si rekao neshto ovim skepticima koji nisu podrzavali ovaj zahvat ;)

u pravu si.

Mislim sta reci, do dzadza... :-devil-:

Da sam blize , radili bi ovo jedno popodne obavezno ...

Ne ostao sam na ovom q9650 , ali mi je neku srednje zalostan IHS po razlici temperatura pojedinih jezgara to primjecujem sa najsmrdljivijom pastom ... rcunam da bih dobio bar ovih 20 sa nekom boljom i smirglanjem ... a to bi u mojem slucaju za zimu znacilo bar 4.4 ...

Losa ti je racunica, tj. nema sanse da bi dobio te cifre... sa Ivy-em je neka druga prica u pitanju, nesto sto nije pogadjalo prethodne modele, te otud i tolika razlika kada se smakne IHS i promeni pasta.

Q9650 ima nekakvu kalajnu pastu i IHS moze da se skine samo i iskljucivo grejanjem. Postupak je jednostavan i ne treba ti duvaljka, dovoljna ti je pegla, jedino što je rezultat toga postupka totalno gubljenje vremena. Ja sam poslednji put razlemljivao IHS sa svog starog C2 955 pošto je imao problem sa pregrevanjem i dobio sam ništa, ni ceo stepen niže. Merenje temperature Core 2 procesora je u ogromnom broju slušajeva netačno pogotovo ako je 45nm u pitanju i bazira se na udaljenje od trešhold (tj max) tačke. Ta tačka je uzeta iz nekih procurelih intelovih dokumenata i iako je intel u istom tom dokumentu pokazao način kako da se tačan tj max pronalazi. Ukratko, skineš kuler, prelepiš maskirnu papir traku preko procesora, spustiš takt i napon, uđeš u win meriš IC meračem u centru ili ofsetovano ako je quad u pitanju, i beležiš rast temperature i porediš šta prijavljuje npr. Real Temp. Zapišeš razlike i ušteluješ tako tj max i onda imaš tačne temperature. Napisao sam svojevremeno tutorial kako se to radi, pošto mi je jedan E7200 linksovao na 4,1GHz a pokazivao 90°C što je nemoguće. Na benču ga nisam kačio a ne mogu da ga nađem u izvornoj formi. Možda ga ima na jednom drugom portalu.

Poslednja izmena:
Tačno, CAR i Misko78 su u pravu. Ja sam baš imao lapovan moj stari Q6600 kao i TRUE, i dobitak sa oba je bio 4-5C.
I njemu nije pametno probati skinuti IHS! :p

Poslednja izmena:
Odgovorio si me ...

A smorglanje gornje strane IHS ?

To obavezno pošto ćeš tako sigurno dobiti koji °C niže . Odradi prvo grafisanje da vidiš u kakvom je stanju baza kulera i IHS. Kupi jednu B6-12 grafitnu olovku, zategni papir na parče ravnog stakla i našaraj olovkom dobro jedno 5x5cm. Zatim uzmi CPU i laganim kružni pokretima a da bude stalno u kontaktu sa površino prenesi grafit na procesor. Pogledaj pod uglom ka svetlu i videćeš gde je i da li je neravan. Isti princip za kuler. Imaš gomilu tutorijala kako posle da ih izravnaš ali slobodno možeš da zanemariš ogledalo finiš pošto je to za slikanje. Uzmeš lepo šmirglu finoće 360-400 izravnaš pa ispoliraš sa 800 i 1000 i sasvim je dovoljno.

Nista 2000? Simptomaticno kod mog primerka je sto su mu 2 jezgra znatno toplija , ta greska je izrazenija na nizim temperaturama nego kad ubije u crveno sto je topliji to je manji offset ova 2 ... ne znam jeli do senzora ili do toga sto losije nalijeze sam IHS na cip ili na bazu coolera ...

Ma kakva 2000 to je za fotkanje samo.Do senzora je, masa 45nm ima neispravana ocitavanja na niskim temperaturama. Npr. na jednom racunaru u firmi imam E5300 koji ne moze da pokaze nizu temperaturu od 45°C. A kako je C2Q ustvari 2x C2D na jednoj pločici nije uopšte nenormalno da imaš različita očitavanja para jezgara.

Ja i jesam napisao koji mi je bio dobitak šmirglanjem zajedno Q6600 IHS i TRUE baze!
A još važnije je pogledati kako se uklapaju IHS i baza kulera, tj. da li je jedan konkavan a drugi konveksan kao što i treba da bude, ako uležu neće biti mnogo dobitka. Procesor treba da je udubljen a kuler izbočen...

Ne treba da budu konkavni i konveksni već da budu ravni ili eventualno oba blago konveksna da ih pritisak "ispegla".

Ima tu još stvari nije sve tako straightforward, npr. :

Noctua NH-C14

21_noctc14_qst_big.jpg

The heatsink base measures 40x38 mm. The contact surface is finished in such a way that you can not only see, but also feel the machine marks to the touch. However, it is not one of Noctua’s omissions, but a special feature. According to Austrian engineers, when you use thick thermal interfaces, like their own in-house Noctua NT-H1, this base surface will provide maximum efficiency during heat exchange by eliminating all pockets of air that may get caught between the two contacting surfaces.

Poslednja izmena:
Koliko sam razumeo mdm-a recimo Phanteks je blago konveksan(izbocen) namerno(lakse je napraviti idealno ravanu povrsinu nego kao Phanteks-ovu blago konveksnu) a CPU IHS su konkavni(udubljeni) i tako nalezu relativno idealno(govorimo o fabrickom stanju). Sad da li bih imao gubitak performansi ako bi recimo idealno izravnao(lapovao) samo bazu kulera u tom slucaju?

Suština je u tome da kontaktne površine idealno naležu, to nužno ne znači da one moraju biti ravne, teorijski posmatrano mogu biti proizvoljnog oblika. Najlakše je učiniti ih ravnima jer tako jedino možete biti sigurni da ste na dobrom putu da površine idealno naležu, sve druge varijante su spekulacija.

Lapuje se i jedno i drugo, ili nijedno.

Dosta ljudi lapuje samo recimo bazu heatsink-a i kazu da ima neki stepen boljitka, licno sam usavrsio proces lapovanja ali nisam merio pre i posle, steta. Sada imam drugi heatsink(fabricko stanje), cuo sam mdm-a sta misli o tome pa postujem da vidim i sta drugi misle o tome. Pozdrav za sve citaoce problema :) :wave:

@Paradigma

Dok sam pisao post ti si postavio tvoj :)

Poslednja izmena:
Pa ono nije da ne može, ali ispravno je da se lapuju i proc i baza hladnjaka. Procesor je obično konkavan, tako da na lapovanu bazu hladnjaka ne naliježe najbolje. A temperatura može biti bolja i tako, posebno ako je baza hladnjaka prije lapovanja bila loša.

Jeste da bi procesor trebao biti ravan ali nije, već je konkavan! A to proizvođači kulera znaju i zato ih prave konveksnim!!
Moja poenta je stoga da šmirglati samo jedno je pogrešno, tj. treba oba ili ništa, baš kao što reče i mmsandi.

I da čitao sam i to za tragove na kulerima, ali nisam siguran koliko ima smisla ta priča...

Jel neko mozda skidao IHS sa i5 3570k i kakvi su utisci? Hocu malo da se igram pa me zanima koliki je boljitak u temperaturama? Da li isto kao i sa i7 3770k ili nesto manje?

Evo jedan zanimljiv razvoj...

Neki dan ponovo krenuo u OC (nisam stizao neko vreme), kad imam šta da vidim. Temperature zadnja dva jezgra drastično porasle! :zgran: Onako od prvog naj hladnijeg do zadnjeg sa temp višom nego ranije i razlikom od preko 30C?! :trust: Znam da nisam dirao kučište, ali reko da proverim, i kuler lepo stoji i nikuda ne mrda. Probao i vratio i stari BIOS, reko hajde ali isto. Odmah sam pomislio da nešto nije logično, i da je ipak do/kod procesora. Juče rasturio mašinu da nađem uzrok, pasta na IHS lepo istisnuta i sve ok, procesor nije mrdnuo..
ALI, kada sam skinuo IHS iznenađenje! Na oko pola jezgra PHANTEKS-ova pasta se izgleda (od malih temp :d) razgradila i ostalo samo nešto kao tečno ulje, a "sivo" se razletelo okolo! Sve sam lepo obrisao stavio dobri stari AS5, i za sada je ponovo sve kako treba sa istim niskim temp, ako ne i niže za 1-2C. Pretpostavljam tj. nadam se da će AS5 izdržati visoke temp na jezgru, što očito nije bio slučaj sa PHANTEKS pastom.

Ukratko ako ovo radite na Ivy-ju treba predvideti neku od gušćih pasti ili ona Liquid - tečni metal varijanta, kod koje se pretpostavljam nema šta razgraditi..

Zar taj tecni ne grize bese ? :)

Video sam da se ne skida lako, ali da grize.. Nisam se upuštao nešto u nju obzirom da ga lično baš i ne bih koristio. Ali sam naveo kao primer gde mislim da nema šta da se razgradi.

Usput sam našao specifikaciju za AS5:
Peak –50°C to >180°C
Long-Term –50°C to 130°C

Po ovome treba da izdrži Ivy-ja :D

I dobro bre, na koliko ti na kraju drzis tog Brsljana za svaki dan... hoce li to na 5 giga ili ne?
Videh ti tamo neke postove gde razmontiravas tu 7970 (i sa'ranjujes GTX 680 usput), a CPU ti sve vreme na 4.6 giga, sto si imao i pre skalpiranja, koliko mi se cini... tako da me zanima dobi li ti nesto za 24/7 ili ne? :)

Nazad
Vrh Dno