Šta je novo?

Ivy Bridge - Official thread

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Hvala na podršci, i ako sutra legne plata :p hirurgija za vikend! :d
Realno očekujem jedno 5-7C, ono sa neta mi je malo nerealno. Ali daj bože da bude 10-20C!

Osim ako naravno ne bude R.I.P. pa vas sve zovem na pomen i na 40 dana!! :crash::bottle:

Te dve su izvikane, ali nisu najbolje ili su tipa 1C; biće ili ova PHANTEKS-ova (ima sjajne ocene), ili dobri stari AS5 (nema nikakvih komponenti oko jezgra da pravi problem njegova provodljivost). Vidim da su ga mnogi baš za ovaj zahvat koristili, i da je i dalje bolji od većine.
Npr: 8ab09a0d_top80.png

Poslednja izmena:
Pridružujem se podršci, samo napred, mdm. Nadam se da ćeš uspeti.

mdm, koju ćeš termalnu pastu da staviš ispod IHS-a ? Nadam se da planiraš nešto od ova dva: Prolimatech PK-3 ili Liquid Ultra

IHS se ne vraća nazad, pa će stavljanje coolera da bude improvizacija ako do nje uopšte stigne :-devil-:.

Poslednja izmena:
Pa dobro, možeš i tu Phanteks, onda je bolje nju da koristiš nego AS5. Na tvom mestu ja bih probao da nađem Liquid Ultra, nije to izvikana pasta, zaista funkcioniše dosta bolje od običnih.

Pričali mi neki Nemci koji su je koristili, kloknuli su svoj primerak 3770K procesora čak na 5 GHz, stabilno ! Koristili su baš Liquid Ultra pastu ispod IHS-a i, naravno, na samom hladnjaku tj. površini IHS-a. Kažu mi da su rezultati neverovatni i da se procesor grejao 18 stepeni manje nego bez ovog zahvata. S tim što, naravno, nemodovani 3770K nisu mogli da kloknu na više od 4.7 GHz(grejao se neverovatno mnogo, oko 95 stepeni čini mi se), dok im je modovani 3770K na 5 GHz radio na oko 77-80 stepeni.

Kako ne vraća se IHS nazad, Paradigma ? Ovi nemci ga vratiše, uz malo muke naravno.

Poslednja izmena:
Ma ti nemci bi garant vratili Filipu Višnjiću vid, uz malo muke razume se!

Imam obe opcije, sa i bez vraćanja IHS-a; će vidimo šta će da bude.
Imam ideju kako bi prilagodio cooler da pasuje na go procesor uz pomoć pločica ili gumica za česmu i sl. Ali kao bude lepo sniženje i sa IHS, možda se neću mučiti dodatno...

Svaka tebi cast ako smes sa tako skupim procesorom da se igras zbog par C... Podrzavam entuzijazam, ali ovo vec prevazilazi entuzijazam. Svi bi da se igraju za tudje pare.

Ja cu ti reci srecno, ali, ne podrzavam te, jer mislim da za ovime zaista nema potrebe. Rizik je ipak prisutan.

http://www.youtube.com/watch?v=lMzzUuvKWPM

Samo nemoj tako da zavrsis. :D :D

Poslednja izmena od urednika:
^^^

Najbolji komentar za ovog majstor kvarišu:

how can he survive in this world so long?

Ja bas citam na jednom drugom forumu kako je momku prsnuo procesor dok je cistio (3570K), a kojem je prethodno skinuo IHS. Uglavnom, stavio ipak da proba i vrisne mu i ploca AsRock Z77pro4. E sad, nekako mi nevjerovatno da je prsnuo zbog ciscenja, mozda je on napukao dok je skidao IHS i on je posle dok je cistio samo to jos vise sjebao. I on sam kaze da nije tacno siguran i da je moguce da je napukao vec tokom skidanja IHS-a.

Ja se licno ne bih igrao sa tim, ali vi kako god odlucite, vasi su. Good luck :)

Poslednja izmena:
Imam obe opcije, sa i bez vraćanja IHS-a; će vidimo šta će da bude.
Imam ideju kako bi prilagodio cooler da pasuje na go procesor uz pomoć pločica ili gumica za česmu i sl. Ali kao bude lepo sniženje i sa IHS, možda se neću mučiti dodatno...

Koliko kontam, ti ne mozes da vratis IHS. Mozes samo preko da ga stavis, koliko sam uspeo da razumem. Ne mozes da ga vratis, fabricki, kada ga jednom skines..

Nisam mislio u fabričko stanje, nego npr. malo dvostrane samolepljive trake da drži dok se postavlja u soket. Ionako kuler posle drži to na mestu. Vidim da su stavljali svašta, kap silikona, termalni lepak... Pa i bez ičega ručno postavljen dok ne legne kuler.

Kako dok ne legne kuler? Zar ga ne drži ona kvačica(iliti lock)? A za toliko ti ne treba ništa, valjda ga pasta drži nalijepljenog. Ti ga samo malo prstom pridrži dok ne nalegne kvačica i to je to.

IHS se ne vraća nazad, pa će stavljanje coolera da bude improvizacija ako do nje uopšte stigne :-devil-:.

Koliko kontam, ti ne mozes da vratis IHS. Mozes samo preko da ga stavis, koliko sam uspeo da razumem. Ne mozes da ga vratis, fabricki, kada ga jednom skines..

Nisam mislio u fabričko stanje, nego npr. malo dvostrane samolepljive trake da drži dok se postavlja u soket. Ionako kuler posle drži to na mestu. Vidim da su stavljali svašta, kap silikona, termalni lepak... Pa i bez ičega ručno postavljen dok ne legne kuler.

A zasto ne bi vratio IHS?? :D Kako mislis cooler direktno na cpu ? :)

Kakav lepak, samolepljive trake i ostale gluposti.... hahaha

Postoji silikon za visoke temperature, ima ga po radnjama za auto delove. Ako se lepo i pedantno uradi sve, posle ovog zahvata nema niko nista da primeti. Procesor ce da izgleda kao nov ;)

Ultra Black copy.jpg

Poslednja izmena:
Pa to sam i mislio, da stoji dok se stavlja u soket - da ne klizi i ne razmaže pastu svuda unutra pre zatvaranja soketa. A u smislu da kada ga tek kuler pritisne, nema više gde da se pomeri...
Legla plata, te za vikend - hirurgija!! :-devil-:

Ima načina kako (moj) kuler direktno na die. Ali ću prvo probati samo pastu da zamenim i vratim IHS.
A ako budem hteo ponovo da menjam pastu, probam drugu? Opet da režem?! Nema potrebe za tim, nije to tolika temperatura pa ni 100C. A i samo treba da ga pridrži
Osim ako ga saranim, pa da ga uvaljam nazad "kao" da je original... :D:smoke::eyebrows:

Poslednja izmena:
A zasto ne bi vratio IHS?? :D Kako mislis cooler direktno na cpu ? :)

Sve zavisi kako ga skine, ako ga ošteti bolje da ga ne vraća. Sve i da ga ne ošteti zašto bi dodavao još jedan sloj ako je dovoljno vešt da montira kuler direktno na die. Ako misliš da je to nerazumno onda se vrati na početak postupka pa razmisli još jednom o svemu. ;)

Ne vidim problem montiranja kulera na die? Pa 462 procesori su tako radili?

I moj stari Barton, i sto puta sam skidao i vraćao kuler, i to onaj tupav tip kada je trebao šrafciger; e te su ploče mnogi sahranili! :d
Pa pogledaj PHANTEKS, samo na redinu ili na šine sa strane dodam metalni spacer ili washer (zaboravih ime na srpskom :D) u debljini koju je imao IHS da bi pritisak ostao adekvatan. I pre toga uklonim ceo sistem oko soketa. Veoma jednostavno...
Phanteks_PH-TC14PE_CPU-K_hler_036.JPGPhanteks_PH-TC14PE_CPU-K_hler_039.JPGReview Phanteks PH-TC14PE CPU Cooler 20.jpg

Poslednja izmena:
mislim da necesh uspeti da montirash kuler bez ihs-a.
dotichni ima odredjenu debljinu, i prvo shto necesh vrvatno moci lepo da nategnesh cpu jer poklopac od soketa naleze na ivice ihs-a.
a drugo, mislim da ce baza kulera prvo dotaci gore pomenuti poklopac i da nece doci u kontakt sa jezgrom.
tako da, ako vec idesh na skalpiranje, prvo lapuj IHS lepo, potom pazljivo skini isti, promeni pastu, vrati sve i to je to.
monteboy na sekiri je rekao ovako neshto kao i ja shto sam razmishljao da je da best, ali je on josh dodao da se zalepi nekim dvokomponentnim lepkom ili silikonom ako me secanje ne vara, na obodu lepo kuda je i bio zalepljen ihs.....

Sve zavisi kako ga skine, ako ga ošteti bolje da ga ne vraća. Sve i da ga ne ošteti zašto bi dodavao još jedan sloj ako je dovoljno vešt da montira kuler direktno na die. Ako misliš da je to nerazumno onda se vrati na početak postupka pa razmisli još jednom o svemu. ;)

Ne vidim problem montiranja kulera na die? Pa 462 procesori su tako radili?

Mozda zbog...
img2963e.jpg
Jel vidis pukotine ? :D

Ili zbog ovoga

dotichni ima odredjenu debljinu, i prvo shto necesh vrvatno moci lepo da nategnesh cpu jer poklopac od soketa naleze na ivice ihs-a.
a drugo, mislim da ce baza kulera prvo dotaci gore pomenuti poklopac i da nece doci u kontakt sa jezgrom.

^Haha, da lol, ako prodje prodje :). Inace, nije ovo moj procesor, ne bih se ja usudio da se zezam sa ovim... nemam bas toliko para za bacanje :D

mdm javi kako je proshlo, samo polako i oprezno.....i lapni ihs prvo (ako je cpu van garancije i ne mislish mozda posle da lepish ihs kao da nishta nije bilo)

takodjer i ja sam razmishljao o stavljanju neke coolaboratory i slichne zver paste, poshto vidim da nema oko jezgra nekih kontakata, to bi bash bilo ultimativno reshenje.

lik je sa sekire, ovaj shto je zeznuo cpu, al mislim da je njemu prslo dok je stezao kuler, ako sam dobro skontao.

registruj obavezno ambijentalnu temperaturu u oba sluchaja da poredjenje bude shto adekvatnije, opali avx linx sa istom kolichinom memorije, npr stavi 4 ili 6 gb, ruchno ukucaj, i uhvati SS-ove, sa svim podacima....zivo me interesuje kako ce ispasti.

ako bude 5-10 ili i vishe c manje, vrlo moguce da bih uzeo i ja jedan chisto da se poigram :D

aj pa nek ti je sa srecom josh jednom ;)

Poslednja izmena:
tako da, ako vec idesh na skalpiranje, prvo lapuj IHS lepo, potom pazljivo skini isti, promeni pastu, vrati sve i to je to.
monteboy na sekiri je rekao ovako neshto kao i ja shto sam razmishljao da je da best, ali je on josh dodao da se zalepi nekim dvokomponentnim lepkom ili silikonom ako me secanje ne vara, na obodu lepo kuda je i bio zalepljen ihs.....

Ti izgleda nisi čitao moj post, ukoliko se koristi bez IHS-a naravno da se ceo metalni deo soketa VADI! Sve se odšrafi i ukloni i ostane samo plastični deo sa pinovima, bez skalamerije okolo.
install_cpu_on_mobo.jpg
Tako da tada kuler BUKVALNO drži CPU, jer nema šta drugo! :D
Ali kao što sam rekao prvo ću lakšu opciju sa IHS probati, ne jer se bojim da ću polomiti CPU; nego ionako sam video po netu da je tu dobitak samo dodatna 2-3C, što možda nije vredno toliko muke...

A taj što je uspeo polomiti procesor, je očigledno "stručnjak" "lagane" ruke! :smash: :crash: :d

Poslednja izmena:
Mislim da su te gredosije od kulera problem za montazu direktno na jezgro... kuler od 300-400gr sa dobrim prilazom za montazu bi isle bez po muke direkt na jezgro... za ove od ~800-900grama treba bas paziti

prochitao sam al ne bash pazljivo :D....mislio sam da cesh neshto oko soketa skidati, a da ima veze sa kulerom :D

slazem se sa zeljkom, mislim da ce ta direkt metoda vrlo moguce zeznuti jezgro....okrnjiti ili u najgorem sluchaju slomiti ceo cpu....jer nikada ne mozesh znati da je savrsheno ravno nalegao kuler, uvek ce na nekoj strani (uglu) biti veca sila nego na drugim mestima....stoga ihs ima zashtitnu ulogu...

Poslednja izmena:
Još jedan happy end. Pročitaj i moje ostale postove, da stekneš uvid kako gledam na celu priču.

Ma to je ok, svako ima svoj stav. Prvo, ja sam samo dao primer kako moze da se vrati ihs kao sto je bio fabricki (ti rece da ne moze). A drugo, slika kaze koliko je ustvari osetljivo ovo cudo i da lako moze da prsne, tako da cooler direkt na ovo nema sanse. A nema sanse i zato sto ona metalna vratanca sto drze cpu idu preko krajeva ihs-a i tako drze sve komplet, cak i da fiksiras cpu nece moci da pridje cooler (jedino ako ima bazu 1x1cm :) )

Zato ću upravo prvo sa IHS, i ako budem zadovoljan (tipa 5+C) ne diram! :p

Ma zalepis poklopac super lepkom i pravac garancija :p
Jos povedes nekog zagrizenog AMD-vca da tupi kako Intel procesri crkavaju i nema brige....

Amd-vci to rade hitro i sa stilom!:D

[YOUTUBE]j8WWb0aCFvk[/YOUTUBE]

.....

:d:d

[YOUTUBE]X4TMCUAU-QQ[/YOUTUBE]

Poslednja izmena:
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno