Šta je novo?

IT preduzetnici: Banke, porezi, propisi... (FAQ - II & III post)

Promenili su i obrazac, paušalci sad prihode unose po rešenju. Ja sam kao i kolega par postova unazad upisao mesečni prihod umesto godišnjeg i nemam opciju za izmenu. Ne verujem da iko zna šta se dalje dešava al eto, saznaćemo a do tada čisto kao savet da obratite pažnju 🙂

Promenili su i obrazac, paušalci sad prihode unose po rešenju. Ja sam kao i kolega par postova unazad upisao mesečni prihod umesto godišnjeg i nemam opciju za izmenu. Ne verujem da iko zna šta se dalje dešava al eto, saznaćemo a do tada čisto kao savet da obratite pažnju 🙂
Unosi se godišnji prihod po rešenju iz 2023? Ako sam registrovan u prošloj godini, onda prosto saberem sve iz kolone Основица доприноса за обавезно социјално осигурање, u rešenju za 2023?
Hvala!

Pozdrav,

Planiram da pokrenem preduzetnicku firmu, i potreban mi je pocetni kapital.
Banke imaju te nekek start up kredite, ali je za njih neophodno da firma posluje minimum godinu dana, sto po meni bas i nije start up.

Jedino sam kod Erste banke nasao program za preduzetnike pocetnike "Korak po korak", koji daje kredite pocetnicima u preduzetnistvu.

Da li je neko cuo ili prijavio se za ovo mozda? Ili mozda zna za nesto slicno i kod neke druge banke?

Ne znam kakva je Erste banka za poslovanje, nemam iskustva sa njima.

@Aleksandar_82 ako ti je od koristi informacija, paušalci registrovani počevši od 2024. imaće 50% nižu osnovicu u prvih godinu dana poslovanja, pod uslovom da nisu obavljali delatnost 18 meseci ranije. Isto se primenjuje i nakon gašenja, odnosno trebalo bi da prođe godinu i po dana do ponovnog sticanja uslova. Koristio sam samo subvenciju za samozapošljavanje i plaćao doprinose godinu dana. Pored republičkog, imaš još opštinski, pokrajinski i namenske iz raznoraznih fondova za nabavku opreme, koje su takođe pod praćenjem realizacije od strane biroa, te su najveće šanse da tu prođeš, pošto je kamen spoticanja za mnoge zaprvo nedostatak sopstvenih sredatava za doprinose.

Da li ta 50% niza osnovica ide po automatizmu, ili je potrebno negde se prijaviti?
Devojka je takodje otvorila firmu pre par nedelja, knjigovodja nam nista nije rekao za to.

Necu moci koristiti subvencije za samozaposljavanje posto ostajem i dalje (za sada) zaposlen u trenutnoj firmi, a svoju firmu otvaram kao dodatni posao.

Da li ta 50% niza osnovica ide po automatizmu, ili je potrebno negde se prijaviti?
Po automatizmu
Devojka je takodje otvorila firmu pre par nedelja, knjigovodja nam nista nije rekao za to.
Ne važi za druge oblike oporezivanja na dvojnom knjigovodstvu, odnosno kao paušalac nisi u obavezi da imaš knjigovođu. Preduzetnik svakako podleže testu samostalnosti u kom god poreskom modalitetu.

Poslije dvije godine nesmetanog poslovanja u sferi grafičkog dizajna, danas me Raiffeisen banka kontaktira oko šifre za pravdanje deviznog priliva. Dosad sam, po svim savjetima, koristio šifru za "Ostale delatnosti" - 307, a banka traži da mijenjam u 316 - "Arhitektonske, inženjerske i druge tehničke usluge". Nije mi jasno, ova šifra nema apsolutno nikakve veze sa grafičkim dizajnom. Da se nije nešto mijenjalo u međuvremenu? Neka iskustva?

Neko je na PayPal Srbija grupi pisao da ima problem oko knjiženja uplate sa Wise, a njihov izgovor je navodno da nisu na NBS listi institucija za elektronski novac. Pitao sam ga da li je koristio šifru 837 ili neku drugu. Ako pak jeste, onda je do banke i verovatno oni su počeli da prave problem. Pošto šifra obuhvata projektovanja, onda ima veze sa grafičkim dizajnom, odnosno arhitektonskim crtanjem. Možda je njima taj nalogodavac tako okarakterisan. Svojevremeno sam za AdSense pravdao pod 302 - računarske usluge, tako je bilo opšteprihvaćeno svuda.

Nema apsolutno nikakve veze s grafičkim dizajnom, to je kao da kažete da je programiranje isto što i sekretarski posao jer se unosi tekst i cifre tastaturom.

EDIT: Poslao sam pitanje zašto druga šifra i objasnio zašto koristim ovu već godinama, i nisam dobio odgovor ali je upravo uplata prošla. Ko će im ga znati.
Ukratko, pod "Ostale usluge" je i fotografija i slično, što je kreativna usluga sličnija grafičkom dizajnu od arhitektonskog crtanja. Čudi me da nisu tu nešto mijenjali već godinama, jer nas ima dosta koji radimo za strane klijente, a postoji šifra djelatnosti za "Specijalne dizajnerske usluge" koja pokriva dobar dio kreativaca (modne i tekstilne dizajnere itd.).

Apsolutno se slažem, isto kao što emitovanje reklama na audiovizuelnim ili tekstualnim sadržajima nema direktne veze sa proizvodnjom i isporukom softvera.

Gledao sam malo te djelatnosti, u nekim stvarima se ide to najsitnijih detalja, a neke oblasti poput kreativnih usluga su bukvalno nepostojeće.

Pazi, moja pretežna delatnost je proizvodnja kinematografskih dela, ali mi nalogodavci traže da im fakturišem usluge influensinga na društvenim mrežama i za to šaljem eFakture. U početku nisam bio saglasan sa tim i predložio im fakturisanje na ime izrade promotivnog sadržaja za društvene mreže kako obično i izdajem fiskalni da se pokrijem za test samostalnosti, ali pošto su tako izričito tražili, postupao sam kako su zahtevali.

Kad sam popunjavao prijavu za eko taksu, umesto godišnjeg sam uposao mesečni prihod i sad mi je stiglo rešenje sa iznosom od 100 i nešto dinara. Da li nešto treba da preduzimam sad ili da uplatim po rešenju?

Kad smo kod takse, redovno mi se slažu za svaki mjesec iznosi za 2024 godinu iako je prijava "u obradi". Kako to ide sad, nije mi najjasnije? Prošle godine (prva godina djelatnosti) sam prijavio, dobio rješenje i platio, ali ova me buni.

Plati po rešenju. Ako ti je usvojena prijava, to je to. Greška je i donosioca rešenja koliko je i tvoja. Pritom, meni je stiglo na 400 dinara za procenjeni prošlogodišnji prihod od 1.2M dinara, a majci na 900k 2500, s tim što za svoju delatnost plaćam upola veće doprinose.

• Like
Reagovanja: nuk
Malo sam pretrazivao temu, i koliko vidim sve banke daju jadan kurs dolara?

NLB me opasno nervira, pa sam mislio mozda neku alternativu da trazim po tome ko ima najbolji kurs..

Je l zna neko da li uz ovaj poslovni račun Standard kod Poštanske može Visa debit da se uzme umesto Dina Discover debit link ?
Vidim da ovde u tarifi naknada samo nju spominju

Ranije sam uvek prebacivao sredstva za preduzetnickog na privatni tekuci racun i onda sam tako placao.
Posto sam zbog zloupotrebe morao da trajno blokiram privatnu karticu neko vreme sam placao racune sa kartice koja se vodi na moju preduzetnicku radnju (hranu, gorivo i ostalo uobicajene stvari). Neko mi je skoro napomenuo da to nije pozeljno da radim vec da podignem dinare sa racuna pa da trosim u kesu.

Da li je zaista problem sto koristim poslovnu karticu za sva uobicajena placanja, a ne za placanja koja su usko povezana sa firmom?

Je l zna neko da li uz ovaj poslovni račun Standard kod Poštanske može Visa debit da se uzme umesto Dina Discover debit link ?
Vidim da ovde u tarifi naknada samo nju spominju
Ne umesto, već na dodatni zahtev i uz godišnju članarinu od 2400 dinara (što dođe 200 mesečno). Izdavanje Dine je obavezno.
Ranije sam uvek prebacivao sredstva za preduzetnickog na privatni tekuci racun i onda sam tako placao.
Posto sam zbog zloupotrebe morao da trajno blokiram privatnu karticu neko vreme sam placao racune sa kartice koja se vodi na moju preduzetnicku radnju (hranu, gorivo i ostalo uobicajene stvari). Neko mi je skoro napomenuo da to nije pozeljno da radim vec da podignem dinare sa racuna pa da trosim u kesu.

Da li je zaista problem sto koristim poslovnu karticu za sva uobicajena placanja, a ne za placanja koja su usko povezana sa firmom?
Ako vodiš knjige, onda moraš da imaš i gotovinske račune (konsultuj knjigovođu). Kao paušalac možeš slobodno da upotrebljavaš biznis karticu bez ograničenja (jer si fizičko lice koje obavlja samostalnu delatnost i nemaš limit za bezgotovinske transakcije, bilo platnom karticom ili nalozima za prenos).

Ja i pored toga kao paušalac prebacim na lični tekući račun. Naplašile su me priče ljudi kojima su računali svaku transakciju sa business računa u promet firme, čak i konverziju deviza u dinare.

Ne umesto, već na dodatni zahtev i uz godišnju članarinu od 2400 dinara (što dođe 200 mesečno). Izdavanje Dine je obavezno.
Pa i Dina se plaća 150din/mes. (prema tarifniku) zato i pitam da li bi umesto nje moglo nešto drugo, tj. nju da ugasim...

Pa i Dina se plaća 150din/mes. (prema tarifniku) zato i pitam da li bi umesto nje moglo nešto drugo, tj. nju da ugasim...
Jedino tako, da je blokiraš ili ako je moguće i ugasiš, mada nisi dužan striktno da ugovaraš Standard paket. Kod preduzetničkih i računa za pravna lica se ne plaća

To mi je više zbog Office Banking (Asseco), kapiram da mogu da migriram podatke (komintente, izvode) iz prethodne banke, ako je isti tip ebanking-a?
Mislim koliko sam skapirao samo uz Standard ide Asseco? Uz običan Halcom?

Mislim koliko sam skapirao samo uz Standard ide Asseco?
Ne, nažalost, samo kod bivše mts banke. Privremeno je nedostupno otvaranje računa zbog operativnog spajanja planiranog sredinom februara.

Znači Standard ne može da se otvori, pošto je to od MTS banke bilo. A posle spajanja ne zna se ?
Onda ispade ima samo Halcom u BPŠ... Mada šta će oni koji su koristili Office banking, da li će morati na Halcom ili...

Poslednja izmena:
Znači Standard ne može da se otvori, pošto je to od MTS banke bilo. A posle spajanja ne zna se ?
Novi opšti uslovi od 18.2.2025. navode (HAL) WEB SME rešenje iliti u prevodu Halcom.
Ovo je bilo uvedeno kao novina u pandemijskom periodu pa pošto imaju i mobilnu aplikaciju, zaključak se nameće da neće menjati to u šta su uložili.

U vezi najave da ce Srbija postati deo SEPA sistema od 1. januara 2025, da li to znaci da ce biti potrebno da se zatraze nove instrukcije od banke za placanja iz inostranstva ili se to u ovom slucaju ne menja?

U vezi najave da ce Srbija postati deo SEPA sistema od 1. januara 2025, da li to znaci da ce biti potrebno da se zatraze nove instrukcije od banke za placanja iz inostranstva ili se to u ovom slucaju ne menja?
Ništa se ne menja. SWIFT je isto što i BIC. Projekcije su da će poslovne banke pristupiti sredinom godine.

Vrh Dno