Šta je novo?

IT preduzetnici: Banke, porezi, propisi... (FAQ - II & III post)

Pa nece se to odnositi na sve sifre delatnosti... Vec samo na sifre cija dobit ne zavisi od mesta obavljanja delatnosti... Ako npr. obavljas delatnost preko interneta ili jednostavno nisi ogranicen opstinom ili mestom gde si registrovan, onda ce i porez biti isti (za IT npr), ali frizer/pekar u beogradu i u selu pored Pirota ne bi trebalo da imaju istu osnovicu/porez... Mislim, ima to logike... Ako je tako...

Samo jos da saznamo tu neku cifru koja se spominjala ranije... Sto opet nije garancija da ce tako biti...

Na rešenju za uplatu naknade za zaštitu životne sredine za preduzetnike stoji da je obveznik dužan da istu plaća u 12 jednakih mesečnih rata. Pretpostavljam da uplata u celosti (5000 RSD) je takođe u redu, ili ne? Hvala unapred.

Na rešenju za uplatu naknade za zaštitu životne sredine za preduzetnike stoji da je obveznik dužan da istu plaća u 12 jednakih mesečnih rata. Pretpostavljam da uplata u celosti (5000 RSD) je takođe u redu, ili ne? Hvala unapred.
Vrlo su zahvalni kad im uplatis unapred.... Mada, kada pogledas koliko te kosta provizija banke prilikom svake pojedinacne uplate jeftinije je da sve odmah zavrsis....

A i, pošto živimo gde živimo, treba paziti na sledeću nebuloznu stvar: 416,67 (koliko bi plaćao mesečno) * 12 = 5000,04
Čini mi se da sam prošle ili pretprošle godine čuo od više ljudi da su dobili opomene zbog te 4 pare jer su odjednom platili tačno 5000 dinara, a trebali su ukupno 5000,04.
Ne znam da li su ovu glupost od tada skontali, ali ja i dalje plaćam 4 pare više, pa mirna Bačka...

Ja sam proslu godinu platio odjednom okruglo 5000 dinara i nisam imao problema, tj. bar mi jos uvijek nije nista stiglo (ali kad je poreska u pitanju, nikad nije kasno, daleko bilo :D ).

Ja sam proslu godinu platio odjednom okruglo 5000 dinara i nisam imao problema, tj. bar mi jos uvijek nije nista stiglo (ali kad je poreska u pitanju, nikad nije kasno, daleko bilo :D ).
Ma losa je matematika, ne mogu da te opterete sa vise od 5000 koliki je dug, to je samo urbana legenda,...
Ono sto je verovatnije je da nisu racunali kamatu, pa je to pravilo razliku u odnosu na gore pomenutih 5000 RSD

Zdravo, da li neko ima iskustva sa situacijom prelaska limita za pausal i sta se onda desava? Znam za ono ako se prekoraci limit u prvoj polovini, novi model od 1.7 a ako je u drugoj onda od 1.1 ali.. Dobio sam info od prijatelja iz Trezora(Obrenovac) da od skoro traze da onog trenutka kad si presao limit moras da vodis poslovne knjige. I ne samo to, nego si po modelu samooperezivanja (sto je valjda 46%) a do 15.12 mozes da podneses zahtev da ides na isplatu licne zarade od 2023. Ovo mi je potvrdila knjigovodja za njenog klijenta iz Sombora. Pokusavam sa saznam ko mi je inspektor pa da proverim, ako neko ima skorasnja iskustva neka podeli.Hvala

Da li neko ima iskustva sa prelaskom 6 miliona? TIpa ako predjem za 150 000 din i od tad ne primim vise uplate (prekidam rad u sustini nemam vise nacina za prijem novca i prekidam rad.). Da li ocekujem poziv iz poreske odmah cim predjem ili pocetkom sledece godine?

Ljudi koji za malo prelaze limit koriste opciju freelance uplate od 748 000 cini mi se , koja se ne oporezuje. I tako rese problem. To je mali iznos da bi prelazio limit.

Sa zadnjom uplatom prelazim taj limit(za sitan %) i zato ne mogu kao freelance uplate. U sustini posto ne planiram da vise primam uplate i zatvaram pausalnu radnju po ovome ne bih trebao da imam problema. Ali videcemo.

Pozdrav drugari,
Prešao sam na raiffeisen preduzetnik plus paket račun i mogu da sam odradjujem raspored putem aplikacije deviznih priliva. Da li neko zna sta treba da prilozim uz naravnu sifru osnova priliva kad radim sam to putem ebankinga? Jel moze da se prikaci racun ili nesto?
Svako dobro

Logično bi bilo da se šalje faktura (račun), jer je to ono na osnovu čega je neko uplatio sredstva na tvoj račun - ja još uvijek šaljem mejlom na onaj loro e-mail fakturu i popunjen obrazac koji mi pošalju kad jave da je stigla neka uplata.

U Raiffeisen-u uvek samo šaljem preko aplikacije sa popunjenim poljima - osnov plaćanja, faktura, godina i bruto iznos.

Da li može neko da mi kaže kolika je maksimalna neoporeziva suma za prihode iz inostranstva? Neki sitni novci su mesečno u pitanju, pa se ne isplati paušal.

Trebalo bi da je 384k odnosno 768k godisnje u zavisnosti od tumacenja. Mada mislim da je konacno dogovorena druga cifra tj. 768k godisnje za ovu godinu.

Tako mi i nešto stoji u sećanju da je oko 500 i nešto evra mesečno u proseku. Hvala na odgovoru.

Pretpostavljam da mislis na polje za broj fakturu? Ja isto popunim samo ta 3,4 polja, bez slanja same fakture, i novac bude kroz 5-10 minuta na preduzetnickom.
Jeste, broj fakture. Isto, novac je raspoloživ za kratko vreme.

Nisam u toku, ako sam dobro razumeo neko se setio da predlozi da se promeni uredba po kojoj je moguce povecanje pausala maksimalno do 10% svake godine.

Ta uredba za maks povecanje od 10% istice ove god. Predlazu da se to produzi jos par god, da ne bi bilo povecanje dva tri puta vece.

e pa to sam pitao bio pre par nedelja... Znaci ipak od 2023. kako sam i mislio, ce moci da nam povecaju porez za vise od 10%...

To je i ono sto je mene zanimalo, sada sam uspeo da nadjem i dodatne informacije.

U slučaju da se kao rezultat promene načina utvrđivanja paušalnog poreza utvrđeni iznos osnovice poveća za više od 10% u odnosu na iznos utvrđen za prethodnu godinu, primenjivaće se povećanje od 10% godišnje dok iznos obaveze ne dostigne iznos koji je u skladu sa novim načinom obračuna, zaključno za 2022. godinu.
Izvor (Član 6.): https://www.paragraf.rs/propisi/ure...a_pausalno_oporezivanje_obveznika_poreza.html

Dobro je sto isto to traže i advokati, tako da će verovatno proći:

a jel se zna koliko se povecava za IT delatnosti pausalni porez? svi spominju "drasticno povecanje" ali nesto ne nalazim cifru...

On je jos ranije povecan u odnosu na druge delatnosti. Ako pogledas u ovom tekstu koliko advokati placaju videces da je njima trenutno manje i oni se zale.

jeste povecan, ali nije to to povecanje o kome ti pricas. Za 62xx sifre delatnosti bice izjednacavanje poreza svima (bez obzira gde je IT agencija registrovana) i drasticno povecanje (tipa do sad je bio 30k porez, a od 2023 bice 60-70k)

pa to se pricalo kada je bilo frke oko testa samostalnosti... mislim da ima na onim snimcima sa tribina gde su bili marko cadjez, brnaba i ne znam ko jos... skoro sam trazio da nadjem neki tekst o tome ali nisam uspeo da nadjem... mada nisam se mnogo ni trudio da nadjem...

Cak je bio negde i kalkulator za taj novi nacin obracuna poreza...
trenutno novi preduzetnici (kad kazem preduzetnik iskljucivo mislim na IT sifre delatnosti) placaju visi pausalni porez od preduzetnika koji su se registrovali pre cele frke sa testom samostalnosti...
Po mom secanju, od 2023. krece novi obracun pausalnog poreza a to znaci:
1. Svi preduzetnici IT delatnosti imace isti porez gde god da su registrovani - obrazlozenje je bilo da rade preko interneta i sve je jedno odakle radi, da li iz centra beograda ili iz sela sa stare palnine... Ranije bi neko u centru beograda placao porez od 30-40k sa onaj na staroj planini 12k...
2. Doci ce do povecanja poreza za IT preduzetnike zato sto su zarade velike a porez mali u odnosu na zaradu... I povecavaju ga da bi odbili ljude od pausalnog oporezivanja i naterali ih da predju u stalni radni odnos... (za ovo jos par kolega zna, ali stvano nisam 100% siguran ad je tako, zato sto ne mogu da nadjem neki tekst o tome)... Kad bolje razmislim, mozda su samo plasili mecku... :unsure:

Poslednja izmena:
pa to se pricalo kada je bilo frke oko testa samostalnosti... mislim da ima na onim snimcima sa tribina gde su bili marko cadjez, brnaba i ne znam ko jos... skoro sam trazio da nadjem neki tekst o tome ali nisam uspeo da nadjem... mada nisam se mnogo ni trudio da nadjem...

Cak je bio negde i kalkulator za taj novi nacin obracuna poreza...
trenutno novi preduzetnici (kad kazem preduzetnik iskljucivo mislim na IT sifre delatnosti) placaju visi pausalni porez od preduzetnika koji su se registrovali pre cele frke sa testom samostalnosti...
Po mom secanju, od 2023. krece novi obracun pausalnog poreza a to znaci:
1. Svi preduzetnici IT delatnosti imace isti porez gde god da su registrovani - obrazlozenje je bilo da rade preko interneta i sve je jedno odakle radi, da li iz centra beograda ili iz sela sa stare palnine... Ranije bi neko u centru beograda placao porez od 30-40k sa onaj na staroj planini 12k...
2. Doci ce do povecanja poreza za IT preduzetnike zato sto su zarade velike a porez mali u odnosu na zaradu... I povecavaju ga da bi odbili ljude od pausalnog oporezivanja i naterali ih da predju u stalni radni odnos... (za ovo jos par kolega zna, ali stvano nisam 100% siguran ad je tako, zato sto ne mogu da nadjem neki tekst o tome)... Kad bolje razmislim, mozda su samo plasili mecku... :unsure:

Meni samo nije jasno koja ce biti osnova za to povecanje od 2023. godine?

Polazna osnovica za pausal je odredjena uredbom (clanovi 3,4,5) i njom je vec predvidjeno da se za neke delatnosti (6202, 6209, 7022 itd...) koristi republicki prosek umesto opstine gde je preduzetnik prijavljen.

Takodje, istom uredbom (Prilog 1) su utvrdjeni koeficijenti, i koliko vidim za vecinu delatnosti su manji nego sto su ranije bili.

Uz resenje o pausalnom porezu ste dobili i izvestaj o nacinu utvrdjivanja pausalnog prihoda - osnovice i obavezu. Tu imate ceo obracun, tj detaljno kako je poreski inspektor izracunao osnovicu za obaveze.

Na samom kraju izvestaja bi trebalo da pise izracunata poreska osnovica, pa zatim i utvrdjena poreska osnovica u skladu sa limitom od 10%. Tu bi vec trebalo da vidite ako je osnovica trebalo da vam bude povecana vise od 10%.

Nazad
Vrh Dno