Šta je novo?

IT preduzetnici: Banke, porezi, propisi... (FAQ - II & III post)

Mislim da ne. Ja sam registrovao firmu u stanu u mojoj sobi a stan se vodi na caleta. Samo sam formalno napisao neki ugovor, cisto da imam mada mi to niko nije ni trazio. Mozda neko ima ne neka druga iskustva.

Ja sam takodje navodio adresu prebivalista svuda, nisam nikada pravio ili ovjeravao nikakav ugovor, ali nisam siguran da li je obavezno po zakonu (tadasnji knjigovodja kog sam imao na pocetku je rekao da ne treba nista, ali sa njima se nikad nije znalo).

Valjda ce se neko oglasiti ko ima provjerene informacije.

Ne mora da se overava.

Imajte u vidu da će Poreska uprava u jednom trenutku da vas pita za osnov korišćenja prostora, tipa kad budete tražili preknjižavanje poreza ili kada bude hteli da se brišete iz APR ako ste registrovani kao preduzetnici.

Vjerovatno moze da pita, ali nije pravilo. Ja sam nedavno radio preknjizavanje poreza (a i povrat) preko ePorezi, to se nigdje ne trazi niti je neko naknadno pitao.
Takodje sam u januaru poslao agenciju u mirovanje u APR-u, takodje niko nista nije pitao za taj ugovor (moguce da hoce kod kompletnog gasenja, ali to ne mogu da tvrdim jer nisam imao licno iskustvo).

Nisam mislio na mirovanje, samo na brisanje.

I tačno je da nije pravilo, tj. da nigde nije tako propisano, ali to često rade.

Ok, kad to zatraze, sta to tacno znaci (mislim na "osnov korišćenja prostora")? Da pokazem taj ugovor za koriscenje prostora (koji sam pro-forme napravio sam sa sobom, ako sam vlasnik prostora) i to je to? Ili postoje jos neke obaveze?

Ako si vlasnik, dovoljan ti je izvod iz lista nepokretnosti koji se vadi kod notara.

Aha, to je znaci alternativa ugovoru, ukoliko ne iznajmljujem poslovni prostor vec radim u svom... Imas smisla!
Koristan info, hvala, dobro je znati ako potreba.

Treba da platim eko taksu za preduzetnika, ali ne snalazim se na ovom lavirintu od drzavnog sajta.

Ulogovao sam se sertifikatom sa licne karte i dosao ovde:

Screenshot_3.png

Kliknuo na eSanduce:

Screenshot_2.png

Medjutim prazno, ako je uopste to to. A prijavu sam podneo pre neki mesec, mislio sam da ce resenja sa iznosom i brojevima racuna biti ovde?

Moze li neko blize da me uputi za tu Eko taksu za preduzetnika?

Od pocetka jula je pocela primjena eFaktura u privatnom sektoru (bar je meni stigao dopis iako mi je agencija u mirovanju vec pola godine).
Da li neko od vas preduzetnika ovo koristi i kakvi su utisci iz prve ruke? Kakva je tacno procedura?

Ja trenutno nisam aktivan preduzetnik, ali me zanima vise informativno...

Bas sada i ja gledam informacije i link koji su mi stigli na mail.
Ako sam dobro razumeo, ovaj panel koristim prilikom izdavanja invoice-a klijentima?
Tek sada se bacam na citanje zakona i pratecih dokumenata, ali sve mi se tako nesto cini a i ima logike zbog lakse provere itd.
Ovako izgleda panel:
Capture.jpg

A ko je u obavezi da koristi ovo (eFaktura)?

A ko je u obavezi da koristi ovo (eFaktura)?
I mene ovo zanima. Knjigovodja u privatnoj firmi sa kojom saradjujem kaze da se ovo ne odnosi na mene. Imam i domace i strane klijente. Neko kaze da se odnosi na preduzetnike koje saradjuju sa drzavim preduzecima ali nesto mi to nije logicno.

I mene ovo zanima. Knjigovodja u privatnoj firmi sa kojom saradjujem kaze da se ovo ne odnosi na mene. Imam i domace i strane klijente. Neko kaze da se odnosi na preduzetnike koje saradjuju sa drzavim preduzecima ali nesto mi to nije logicno.
Tacno, sa drzavnim je valjda od 1.4 obavezno, sa ostalima od 1.6 opciono a od 1.1.2023 bice obavezno za sve

Na osnovu mail-a, tj. dopisa koji mi je stigao prije par dana, meni djeluje da je za kompletan privatni sektor (sto su po meni i preduzetnici) obavezno od 1. jula, ali raspitajte se dobro (mene trenutno ne kaci, pa mi se nije dalo citati i gledati sve na eFaktura sajtu, ali kontam da je u nekom od onih videa objasnjeno, samo su jako dugi za gledanje/slusanje).

P.S. Dopis koji sam dobio je u prilogu.

Prilozi

• 401-00-9700_2021-41-4.pdf
    408.5 KB · Pregleda: 14
Meni knjigovođa kaže da moj DOO ne mora da uđe u sistem jer nisam u PDV-u, niti sarađujem sa državnim preduzećima, jedini izvor novca je inostranstvo.

Mi ovdje ocigledno nesto ne razumijemo kako treba, s obzirom da knjigovodje tumace drugacije. U prvom pasusu ovog gore dopisa stoji da vazi i na relaciji privatnik-privatnik, i pritom zakonska je obaveza. Ali moguce da ja ne tumacim napisano kako treba...

Istu informaciju od knjigovođe sam i ja dobio. Ako nisam u pdv-u, ne moram da koristim efakture. Inače sam preduzetnik, nisam doo.
Pojma nemam kako tumače, ali računam da su stručniji od mene, tako da i ne razmišljam previše.

Dovoljno je pročitati info sa linka i iz PDF-a koje je sistem E-faktura poslao svim preduzetnicima na email koji je prijavljen u APR registru (ako ste dali lažni mail...***).
Deluje komplikovano ali nije. Samo većinu mrzi da pročita dve A4 stranice. :/

Imate ovde sve rokove, samo pronađite sebe i biće vam jasno:

Od 01.05.2022. godine javni sektor ima obavezu izdavanja elektronskih faktura ka javnom sektoru, kao i obavezu evidentiranja PDV-a kroz sistem elektronskih faktura (SEF).

Od 01.05.2022. godine privatni sektor ima obavezu da izda elektronsku fakturu ka javnom sektoru preko SEF-a.

Od 01.07.2022. godine javni sektor je u obavezi da izda fakture ka privatnom sektoru (dok će oni biti u obavezi da je prime i čuvaju).

Od 01.01.2023. godine počinje obaveza izdavanja elektronskih faktura između subjekata privatnog sektora koji su obveznici PDV-a kao i dobrovoljni korisnici SEF-a.

Ono što treba da znate je da lice nije u obavezi da izdaje fakture u ovom sistemu, ali može da ga koristiti ako:
  • nije subjekt javnog sektora ili
  • nije u sistemu PDV-a.

Dodatno objašnjenje na Paragrafu:

"2. Ko je u obavezi da upravlja (šalje, prima, čuva) elektronskim fakturama kroz Sistem Elektronskih Faktura (SEF)?

1. Subjekt javnog sektora:
    • označava opšti nivo države u smislu zakona koji uređuje budžetski sistem
      (KJS: korisnici javnih sredstava/budžetlije) i
    • javna preduzeća u smislu zakona koji uređuje javna preduzeća, koje nije obuhvaćeno opštim nivom države
  2. Subjekt privatnog sektora: obveznik poreza na dodatu vrednost, osim subjekta javnog sektora

3. Poreski punomoćnik stranog lica

4. Dobrovoljni korisnici SEF: ukratko, svi ostali subjekti (koji nisu u sistemu PDV) nemaju obavezu da koriste SEF po zakonu ali mogu da se opredele za dobrovoljno korišćenja SEF-a. Ukoliko se odluče na korišćenje SEF, u obavezi su ga koristiti celu tekuću i narednu kalendarsku godinu. U toj situaciji se na njih sve obaveze primanja, slanja itd primenjuju na isti način kao i na subjekte privatnog sektora."

Znaci, citav trik je da se odnosi na one koji su u sistemu PDV-a (sto se tice privatnog sektora).
Koliko je tesko bilo to malo bolje naglasiti i napraviti informaciju lakse dostupnom!? Ili nedaj Boze isfiltrirati (u mail-u) samo obveznike koji su PDV-u, umjesto poslati svima (ali ocigledno su htjeli da isforsiraju dobrovoljce :D ).

Meni knjigovodja kaze da sam u obavezi da primam efakture izdate od javnog sektora iako sam preduzetnik koji nije u sistemu PDV-a.

Nisam dobio nikakav mail od ministarstva ili bilo koga u skorije vreme vezano za ovo, a email na apr-u mi je legitiman.

Meni knjigovodja kaze da sam u obavezi da primam efakture izdate od javnog sektora iako sam preduzetnik koji nije u sistemu PDV-a.

Ovaj deo ni meni nije jasan, a pogledao sam nekoliko tumačenja.

Svuda piše:

1. Obaveza izdavanja e-faktura počinje za javna preduzeća i budžetlije 1.5.2022
2. Od 1.7.2022 privatni sektor mora da ima mogućnost da primi e-fakturu
3. Od 1.1.2023 subjekti privatnog sektora moraju da izdaju e-fakture
4. Preduzeća koja nisu javna niti u sistemu PDV-a nemaju obavezu izdavanja e-faktura
5. Dobrovoljni korisnici SEF-a (sic): Ukoliko preduzeće (ili preduzetnik) koje nije u sistemu PDV-a fakturiše javnom preduzeću, mora da izda e-fakturu. Takođe kaže i da "dobrovoljni korisnici" moraju da primaju/šalju e-fakture barem dve godine od registracije.

Ono što je nejasno je da li će preduzeće/preduzetnik van PDV-a od 1.1.2023 morati da izdaje e-fakture ako fakturiše preduzeću u PDV-u (kao što mora da izdaje e-fakture javnim preduzećima).

Ako neko ima moć da razluči šta je zakonodavac hteo da kaže, neka podeli sa nama smrtnicima...

Poslednja izmena:
Pisali smo nesto ranije o EKO taksi, resenja ce biti tek nekad u septembru. Samo oni znaju zasto.

Nazad
Vrh Dno