Šta je novo?

IT preduzetnici: Banke, porezi, propisi... (FAQ - II & III post)

Treba mi pomoc, dobio sam resenje i treba da platim unazad nekoliko meseci, e sad, imam pitanje, kako uplatiti novac na racun, posto nemam odredjenu sumu a imam rok 15 dana? Prvo su mi rekli u banci da treba da se odradi ugovor o pozajmici ali bi to bilo besmisleno, obzirom da je preduzetnik fizicko lice i ispalo bi da ja kao fizicko lice uplacujem samom sebi (fizickom licu), pa bih imao problema posle sa poreskom, dok banku boli uvo, samo da oni odrade svoj deo posla... Jel mogu da uplatim kao kapital, pod 190 sifrom?

ne bi verovao, ali jedino normalno je da uplatis kao pozajmicu samom sebi, i ja sam bio zbunjen, takodje pises i resenje o pozajmici i rok za vracanje dajes samom sebi ... ludilo !!!! :) i nemoj da uplacujes kao pazar (tako su mene lozili u banci) ili sta god jer ce ti uci u godisnji limit....

Takodje .... to za rok od 15 dana, ja bih ignorisao :) ja im nisam platio 6 meseci i zove me ova iz PU ...

preti, ja se smejem, reko: gospodjo jer postoji nacin da ja to ne platim?
kaze: ne mora da se plati...
ja onda: pa ok sta me smarate onda kad cu svakako morati da platim....
kaze ona: da ali vam ide kamata, to trebate na vreme da izmirite,
ja: ok kolika je kamata,
ona: oko 3000 din za sad,
ja: ok super jel mogu ondsa da ne platim jos godinu dana pa da platim sve sa kamatom posto je toliko smesna :)
ona: gospodine vi se salite ali je ovo ozbiljno ....
ja: ok gospodjo naravno da cu platiti nije kao da mogu da izbegnem kao neki pojedinci u drzavi ;)

Tako da ta kamata i ti rokovi ... LOL smesni su, realno skoro uvek kasnim, mrzi me da popunjavam virmane.

Ako si ok sa poreskom, tj zoves ih i lepo pobjasnis, mislim da ce ti reci da iskuliras dok ne dobijes neke pare... ja sa mojima imam lepo iskustvo iako sam bio naostren da ih napusavam za gluposti koje izjavljuju.

1. Ugasio sam prvu firmu gde sam imao karticu povezanu na PayPal, jedan klijent se zeznuo i nakon gasenja firme uplatio novac na taj paypal koji je bio povezan sa firmom koja je sad ugasena. Racun u banci na koji sam svlacio je i dalje aktivan, pretpostavljam da ne mogu da povucem novac sad kad je firma zvanicno ugasena?

2. Hocu da povezem Intezinu karticu druge firme, vec sam pisao ovde muke sa njima i da ne znaju koji mi racun treba da bih mogao da spojim tu biznis karticu ( bilo devzina ili dinarska ) na paypal. Zna li neko sta tacno da im trazim, jer sam vec izgubio par dana sa njima prosle godine kad sam hteo isto da uradim? Znaci treba mi neko ko ima biznis karticu iz Inteze uspesno povezanu na paypal.

Sent from my BLA-L29 using Tapatalk

zar ne mozes sa tog paypal-a da prebacis na drugi tj svoj privatni i onda podignes ? ili potrosi ih sa paypal-a

Poslednja izmena:
Vec mu je dat pravi predlog - neka PLATI direktno sa bilo kog racuna (moze i fizickog lica), PU samo zeli pare.

BTW, Nis, 6201, tipicna osnovica oko 40K za ovu godinu (akontacija naravno)

e moguce to nisam probao :)

nego .... koliko je % povecana osnovica u odnosu na proslu godinu? jel zna neko tj jel neko dobio novo resenje, meni rekose stize za par dana... *mjau**mjau**mjau* trebao sam dole juzno da otvaram firmu :)

Ja ne mogu da uporedim Nis, jer ova nova nije stigla meni, a ja imam samo akontaciono za proslu (i ne moze da se poredi sa drugim radnjama direktno).
Ali mi nesto kaze da jeste 10% veca, ili da nisu u celom Nisu iste osnovice.

A u tome je bila fora, ja sam razumeo da je do toga da samo sa jednim imas ugovor u pisanoj formi?
Sta se zalis, te prilive ni PU ne vidi :D

Kako to mislis te prilive PU ne vidi?

Ako primas pare na Paypal, pa povuces na svoju debitnu karticu, te pare stignu u banku i PU moze da ih vidi. Ili ne?

Vidi ih, ali jos uvek ih ne tretira kao prilive.

ne bi verovao, ali jedino normalno je da uplatis kao pozajmicu samom sebi, i ja sam bio zbunjen, takodje pises i resenje o pozajmici i rok za vracanje dajes samom sebi ... ludilo !!!! :)

To je obicno greska sto ljudi rade. Ne mozes samom sebi pozajmiti novac. Za pozajmicu moraju biti dve strane. Uplate ulaganja u preduzetnistvo iskljucivo se uplacuje na sifru 90 sa Osnovom "Uplata kapitala preduzetnika" i to nedvosmisleno pokazuje da je to kapital preduzetnika.

Jos jedno pitanje, klijent mi placa na paypal stalno i hocu nekako da izbegnem PP jer em ne mogu da spojim intesinu business karticu em dere sa provizijom. Pitam ovog mog klijenta kako on moze da mi placa on mi odgovori ovo:

"I just need to be able to pay with a credit card. Not a bank transfer. I don't care which service you use, you just need to accept cc payments"

Ima li neko ideju sta da mu ponudim, video sam ovaj https://transferwise.com i regovao sam se al jos nisam skontao kako radi...

Imas digital River servise, kao i druge payment gateways za placanje, gde te manje izadje nego PayPal, ali ne preterano manje, nazalost (ja i dalje imam 2%, ali najnize sto vidim da sada nude je 4.9%)

Moze i preko Payoneer-a sa karticom da ti placa, nisam siguran ali mislim da je provizija 1% max. Onda taj novac mozes da povuces na bankovni racun i tu mislim da imas jos oko 2% provizije

Jesi siguran da moze karticom da plati nekome na Payoneer-u?
Tesko da je samo 3% da se preko Payoneer-a uzme novac, previse su gramzivi, pa sam sumnjicav.

Ranije je moglo putem Private Load-a, sada čini mi se više ne može.

Послато са SM-G975F уз помоћ Тапатока

Vidi ih, ali jos uvek ih ne tretira kao prilive.

Ok, a sta ako par godina radis i primas sve pare preko Paypala, i vuces ih sve na karticu, i skupio si 25,000 evra.

Banka te nikad nije pitala odakle novac, poreska uprava nikad nista.

I sad bi kupio stan za te pare. Koje su sanse da sve to prodje bez problema? :)

Jos jedno pitanje, klijent mi placa na paypal stalno i hocu nekako da izbegnem PP jer em ne mogu da spojim intesinu business karticu em dere sa provizijom. Pitam ovog mog klijenta kako on moze da mi placa on mi odgovori ovo:

"I just need to be able to pay with a credit card. Not a bank transfer. I don't care which service you use, you just need to accept cc payments"

Ima li neko ideju sta da mu ponudim, video sam ovaj https://transferwise.com i regovao sam se al jos nisam skontao kako radi...

Brate moze preko Payoneer-a da ti plati karticom. Ali ces morati da mu posaljes payment request.

Znaci morace da ti da svoj email, ime, prezime, zemlju, i ako je Amerikanac mora da ti da i State. A i mora da ti kaze da li placa kao Individual ili kao Company. I mora da ti kaze koliko $ ti placa naravno (minimum je $20 dolara). Sve ti to treba da bi popunio stranicu na Payoneer i poslao payment request.

Sto se tice fee, fee je smesan. A taj ko placa ima opciju da pokrije fee ili ne. Neki od mojih klijenta ga pokriju, a neki ne pa ga ja platim. Ali fee je svakako manji od Paypala.

Transferwise isto moze, ali bolje preko Payoneer-a. Poznatiji je, i manje je komplikovan sto se mene tice.

A pare sa Payoneer-a posle mozes da povuces na racun u banci, sto je ja mislim Do 2% fee. A i mozes njihovu Mastercard da uzmes i da povuces sa bilo kog bankomata pare, a tu je fee ja mislim $3.15 + 3.50%.

To e to :)

Hmm zvuci ok, imam payoneer karticu, odavno sam se regovao i stigla mi. Nego mi je problem kako to posle da provucem kroz firmu, moze li se payoneer spojiti sa deviznom business karticom?

Edit: Sad sam se ulogovao tamo i stoji mi kartica blokirana, ali sam kliknuo reactivate, 2017 sam se regovao i nisam nikad koristio... Vidim i opciju da se spoji bank account, i zanima me sad samo koju valutu da stavim USD ili EUR, on mi placa u dolarima, a meni je racun u eurima, da li ce payoneer da radi konverziju ili moja banka?

Poslednja izmena:
Banka ne radi nikakve konverzije bez da ti trazis.
Nemoj da Payoneer radi konverziju nikako, bolje rucno da ti banka u dinare pretvori (pa onda konvertuj u EUR ako zelis).

Neka samo neko potvrdi fee za wire, da nema neki FX ili Foreign Use fee, kao za kartice?

Hmm zvuci ok, imam payoneer karticu, odavno sam se regovao i stigla mi. Nego mi je problem kako to posle da provucem kroz firmu, moze li se payoneer spojiti sa deviznom business karticom?

Edit: Sad sam se ulogovao tamo i stoji mi kartica blokirana, ali sam kliknuo reactivate, 2017 sam se regovao i nisam nikad koristio... Vidim i opciju da se spoji bank account, i zanima me sad samo koju valutu da stavim USD ili EUR, on mi placa u dolarima, a meni je racun u eurima, da li ce payoneer da radi konverziju ili moja banka?

Te price firma nemam pojma, mnogo mrzim celu tu pricu. Iskreno, mozda neces moci sa licnog Payoneer racuna na racun firme, jer se ne poklapa ime. Mozda i moze, al ce onda banka da te pita za poreklo novca. Mozda da bi mogo da povuces pare sa Payoneer-a na racun firme moras da otvoris Payoneer Company racun. A to ces morati da otvoris novi racun, ne mozes Personal racun da promenis u Company.

Mrzim firmu, porez, i celu tu pricu. Glava me zaboli :)

Ali zasto jednostavno ne odes na bilo koji bankomat i podignes dinare sa Payoneer masterkarticom?

Na racun firme = 10,000% porez
Payoneer kartica = $3.15 + 3.50% povlacenje

A ovo za valutu. Ako ces da povlacis Dolare, stavi SWIFT i IBANN za USD. Ako ces evre stavi SWIFT i IBANN za EUR. To trazi od banke taj SWIFT i IBANN.

Banka ne radi nikakve konverzije bez da ti trazis.
Nemoj da Payoneer radi konverziju nikako, bolje rucno da ti banka u dinare pretvori (pa onda konvertuj u EUR ako zelis).

Neka samo neko potvrdi fee za wire, da nema neki FX ili Foreign Use fee, kao za kartice?

A jel si siguran dal mu je bolje da mu banka pretvori u dinare? Treba da proveri kolko bi mu banka dala a kolko Payoneer. Dobre su sanse da mu Payoneer da bolju ratu, jer, stranci nas ne kradu kao nasi :)

A ovo drugo sto sam pitao, Paypal, kartica, pare, stan, imas nesto da mi kazes? :)

Mislim da mozes personal da prebacis u business nalog na Payoneer-u. Ja sam otvorio svojevremeno kao personal i posle nekog vremena su mi oni sami prebacili u business jer su, kako oni kazu, skontali da biznisujem preko Payoneer-a. Najbolje bi bilo proveriti sa support. Sto se povlacenja na firmu tice ako je preduzetnik mislim da u svakom slucaju to nije bitno (naziv firme i vlasnika payoneer naloga) ali bi svakako valjalo proveriti sa njihovom podrskom.

Grzim firmu, porez, i celu tu pricu. Glava me zaboli :)
Ali zasto jednostavno ne odes na bilo koji bankomat i podignes dinare sa Payoneer masterkarticom?
Na racun firme = 10,000% porez
Payoneer kartica = $3.15 + 3.50% povlacenje
Da nisi relativno recit, sa OK odvajanjem reci (sto je za forum ipak postignuce danas :D), rekao bi da samo reklamiras utaju poreza ;)
Ali lupljeno za iznos poreza. Nema realno firme koja vise od 10-20% plati porez u proseku (ukljucujuci i radnike).

A jel si siguran dal mu je bolje da mu banka pretvori u dinare? Treba da proveri kolko bi mu banka dala a kolko Payoneer. Dobre su sanse da mu Payoneer da bolju ratu, jer, stranci nas ne kradu kao nasi :)
Zezas da ozbiljno pitas da li sam ja siguran da banka nece uzeti vise od 3.5% + 3.15$?:) Tj. 1.5% +3.15$ po podizanju, ako uzmemo da 2% mora da plati za Wire?

A ovo drugo sto sam pitao, Paypal, kartica, pare, stan, imas nesto da mi kazes? :)
Generalno pravilo oko poreske je trenutno: ako se ne potkacis sa nekim bitnim, nece te dirati.
Drugi razlog zasto ne diraju jos uvek je sto je to cist ulaz novca u drzavu, koji se ipak trosi ovde. A taj novca vrlo lako moze da odleti van i da ne dolazi ovde uopste, ako se IT zajednica uplasi. Nema fizicke robe, nema necega cemu moze iole da se udje u trag cak.

Poslednja izmena:
Da nisi relativno recit, sa OK odvajanjem reci (sto je za forum ipak postignuce danas :D), rekao bi da samo reklamiras utaju poreza ;)
Ali lupljeno za iznos poreza. Nema realno firme koja vise od 10-20% plati porez u proseku (ukljucujuci i radnike).

Nisam siguran sta znaci recit. Well-spoken?

Ne, ne bi nikad reklamirao utaju poreza. To bi bilo ilegalno, ja sam cvecka :)

Jeste lupljeno. I 1% je previse, but it is what it is...

A ono sto NAJVISE mrzim u Srbiji je to sto sa racuna firme ne mozes da dizes devize (evre, dolare). *mjau**mjau**mjau**mjau*m im mater, ubijam se da zaradim i zaradim i onda ne mogu da raspolazem svojim parama kako hocu! Vredja svaku poru u mom telu. Sta da radim sa dinarima, a? Toalet papir imam, salvete imam, sta ce mi dinari? Ugh...

Zezas da ozbiljno pitas da li sam ja siguran da banka nece uzeti vise od 3.5% + 3.15$?:) Tj. 1.5% +3.15$ po podizanju, ako uzmemo da 2% mora da plati za Wire?

Nisi shvatio. Reko sam strictly za menjanje dolara ili evra u dinare. Na to mozda Payoneer da bolju ratu od banke. Nisam siguran da li je moguce da se dolari/evri promene u dinare direktno na Payoneer, ali ako moze vredi proveriti koliko daju, pa koliko banka daje, i onda ako Payoneer daje bolju ratu zamenis pare u dinare na Payoneer pa povuces dinare (umesto da povlacis evre ili dolare pa da ti ih banka menja).

Generalno pravilo oko poreske je trenutno: ako se ne potkacis sa nekim bitnim, nece te dirati.
Drugi razlog zasto ne diraju jos uvek je sto je to cist ulaz novca u drzavu, koji se ipak trosi ovde. A taj novca vrlo lako moze da odleti van i da ne dolazi ovde uopste, ako se IT zajednica uplasi. Nema fizicke robe, nema necega cemu moze iole da se udje u trag cak.

Pa da al to da ulazi novac u drzavu vazi i za wire transfer i za karticu, a na wire transfere traze banke poreklo para i sve to (kolko ja znam). Zasto bas na karticu ne diraju?

Ali iskreno nije mi ni bitan razlog, bitno mi je to sto se moj drug par godina kida i sve je zrtvovao da zaradi, i sad hoce da kupi stan tim parama da bi imao gde da zivi (jer iznajmljuje), a plasi se da ga kupi da ne pita, neko, za poreklo para i onda da ostane i bez stana/velikog dela para. I ne zna sta da radi :(

Sta bi ti uradio u toj situaciji? Skupljao 3 godina radeci preko interneta. Sve pare isle na Paypal pa na karticu. Skupio si 25,000 u banku. Hoces da kupis stan. Jel bi ga jednostavno kupio i nadao se da te niko nista ne dira, ili sta?

Poslednja izmena:
Ti mislis sada da ga neko dira, iz vedra neba? Ne. Posebno sto su oni vec u banci.
Na duze staze mozda i nesto budu radili, ali nikako jos i da pocnu onaj zakon o poreklu imovine, koji je uslov za EU..

Kartice ne diraju jer misle da se to vraca novac (refund). Ne iz drugog razloga. Tehnicki mogu da prate i proveravaju. Sistemski se to nece desiti, jer mnogo bitniji od nas to koriste.

Znam sta si rekao, ali to sto sam odgovorio i dalje stoji :)

Sa deviznog firme podignes devize kao akontaciju za sluzbeni put. Ako si pausalac mozes koliko hoces, jer nema sta da pravdas nakon evidentiranja fakture u KPO.

Sent from my iPhone X using Tapatalk

Pa da, mozes kao akontaciju za sluzbeni put ali tesko ces izvuci 20k evra npr...

A sto se tice pravdanja novca za druga, neka izjavi da je pozajmio od tetke iz kanade i sve je to legalno... :wall:

Sta bi ti uradio u toj situaciji? Skupljao 3 godina radeci preko interneta. Sve pare isle na Paypal pa na karticu. Skupio si 25,000 u banku. Hoces da kupis stan. Jel bi ga jednostavno kupio i nadao se da te niko nista ne dira, ili sta?

Odeš u banku, daš novac na račun, daju ti čist papir A4 formata da napišeš izjavu odakle ti novac. Napišeš dali ti roditelji da kupiš stan/kuću. End.

Aj nemojmo trolling, tema je ozbiljna?

Puk'o SocGen biznis e-banking ko tikva, juče ga popravljali i nije radio ceo dan, a evo ni danas ne radi ceo dan (navodno će proraditi tokom popodneva).

Ala su ga oporavili juče, svaka im čast... Najbolje bi bilo da više ništa ne "unapređuju" u sistemu.

Послато са SM-G975F уз помоћ Тапатока

Ti mislis sada da ga neko dira, iz vedra neba? Ne. Posebno sto su oni vec u banci.
Na duze staze mozda i nesto budu radili, ali nikako jos i da pocnu onaj zakon o poreklu imovine, koji je uslov za EU..

Kartice ne diraju jer misle da se to vraca novac (refund). Ne iz drugog razloga. Tehnicki mogu da prate i proveravaju. Sistemski se to nece desiti, jer mnogo bitniji od nas to koriste.

Znam sta si rekao, ali to sto sam odgovorio i dalje stoji :)

Stoji da mu se vise isplati da povuce na wire sa 2% nego preko kartice sa $3.15 + 3.50%, cista matematika.

Ono sto sam hteo da kazem je da proveri dal mu se vise isplati da povuce Dolare/Evre ili da povuce Dinare sa Payoneer-a (that's assuming you're allowed to convert money into Dinars directly on Payoneer). Ako mu Payoneer daje bolju konverziju, promeni u dinare sa njima i onda povuce dinare. Ako mu banka daje bolju konverziju, onda povuce dolare/evre i menja u dinare u banku.

I samo jos nesto vezano za temu Payoneer i povlacenje novca. Neko mi je reko da ako ti je račun u EUR i dizes u EU zemlji gde je zvanična valuta EUR, nemaš 3.5%. Cisto da kazem :)

Sa deviznog firme podignes devize kao akontaciju za sluzbeni put. Ako si pausalac mozes koliko hoces, jer nema sta da pravdas nakon evidentiranja fakture u KPO.

Sent from my iPhone X using Tapatalk

Kolko mi je knjigovodja reko to je nesto kao dnevnica, daju ti dnevnicu. A plus moras da skupljas racune sta placas da bi to opravdao. Moje pare, moram da pravdam, i da dobijem dnevnicu jadnik, i da skupljam racune da bi ih dao knjigovodji il sta ja znam. More mrs bre! :)

To za preduzetnika. A za pausal predpostavljam da je isto, da ne smes da podignes devize sa racuna, zar ne???

Pa da, mozes kao akontaciju za sluzbeni put ali tesko ces izvuci 20k evra npr...

A sto se tice pravdanja novca za druga, neka izjavi da je pozajmio od tetke iz kanade i sve je to legalno... :wall:

On moze da izjavi to, ali ako provere, lepo se na izvodu racuna iz banke vidi da je sav novac na racun stigo sa Paypal-a. Onda bi trebalo da se dokaze odakle su te pare stigle na Paypal, a drzava moze od njih da potrazi transakcije, kolko ja znam.

Znam onu pricu za ministra sto je kupio stan pa kao dala pare tetka iz Kanade. Razlika je u tome sto je on kao dobio u kesu, pa je mogo da folira, a za ovo Paypal postoji cist trail odakle je doslo. I jos jedna razlika je sto je on ministar, a moj drug je samo jos jedan niko. Ministru se progleda kroz prsti, mog druga uniste :)

Odeš u banku, daš novac na račun, daju ti čist papir A4 formata da napišeš izjavu odakle ti novac. Napišeš dali ti roditelji da kupiš stan/kuću. End.

Kad kazes "das novac na racun," mislis kad bi se placao stan?

Pare su vec na racun u banci.

Ako to mislis... znaci da kad kupujes stan i zelis da posaljes novac, banka ce te pitati da napises izjavu odakle ti novac. I sta onda? Kolke su sanse da neko to sad istrazi i da trazi jos dokaza?

Nije neka suma, znaci 25-30,000 evra.

Aj nemojmo trolling, tema je ozbiljna?

Mrtva ozbiljna :)

Poslednja izmena:
I samo jos nesto vezano za temu Payoneer i povlacenje novca. Neko mi je reko da ako ti je račun u EUR i dizes u EU zemlji gde je zvanična valuta EUR, nemaš 3.5%. Cisto da kazem :)

Jedini način na koji ja i dižem pare sa Payoneer-a :) Bilo gde u EU, gde je EUR domaća valuta, svako podizanje sa bankomata se naplaćuje samo fiksno 2.5 EUR po transakciji, nezavisno od iznosa.

^Info hitno u prvi post, kao deo FAQ-a!
Ja sam mislio da naplacuju Foreign Transaction fee za EUR, posto nije unutar US-a?

^Info hitno u prvi post, kao deo FAQ-a!
Ja sam mislio da naplacuju Foreign Transaction fee za EUR, posto nije unutar US-a?

Slazem se, trebalo bi.

Mislim, spasis 3.5% nije nesto na 100 ili na 1,000 evra, znaci 3,5 i 35 evra. Mislim, ne vredi na primer da ides preko da bi to podigo, vise ce te iskosta da odes i da se vratis nego podizanje.

Ali ako neko vec putuje u neku evropsku zemlju, onda je ovo super. Mada mora da ima EUR karticu, Payoneer ti dozvoljava da narucis i USD i EUR karticu, i mislim da ne naplacuju nista extra, tako da...

Nazad
Vrh Dno