Mali off: Scorpi jel taj drug i dalje radi na crno ili je poceo da prijavljuje zaradu ili otvorio firmu, sad kad planira da kupi stan.
Sent from my BLA-L29 using Tapatalk
Offshore za 25000e?
Ja ne znam za offshore sa niskim porezom, ispod ~1000€ godisnje da izadje samo sto postoji firma, a trazio sam ranije![]()
Ali manje od toga te kosta pausal ovde, ne isplati se na 25.000e prometa da otvaras u Delaware.Mozes u Delaware za 1050 evra da ti se sve sredi i otvori kompanija, i onda placas 600 evra godisnje i to je to. 0% porez, nema da vodis knjige. To mi je rekla zena sa kojom sam pricao o offshore situacijama. Kompanija sto nudi te usluge or whatever.
Ali manje od toga te kosta pausal ovde, ne isplati se na 25.000e prometa da otvaras u Delaware.
Nisam mislio da ne mozes za 25.000e da otvoris offshore, nego da nije isplativo za taj promet - jer i rekoh da to ne izadje ispod 1000e godisnje.
Ja na kraju kako god sracunam, te offshore varijante se ne isplate ako nameravas da potpuno radis po zakonu. Na kraju te svakako ceka da u Srbiji platis 15% kao prihod od kapitala tog offshore preduzeca (pod uslovom da zivis u Srbiji bar 183 dana godisnje). Sto na kraju izadje 15% plus operativni troskovi offshore preduzeca. Ako nije moguce uklopiti se u granicu za pausal, deluje mi da je preduzetnik sa isplatom licne zarade u Srbiji mnogo jednostavnija a podjednako isplativa opcija u odnosu na offshore. Bar za iznose ispod 100 000 evra godisnje.
@Scorpi
Nisam siguran bas o kakvim racunima za knjigovodju pricas.
@Scorpi
Nisam siguran bas o kakvim racunima za knjigovodju pricas. Verovatno se bavis nekom specificnom vrstom posla. Cini mi se da u vecini IT delatnosti u kojima izvozis usluge nije potrebno nikakvo prikupljanje racuna, posto realno troskove i nemas. Cak i ako bih hteo da skupljam racune zbog odbitaka kroz troskove, cini mi se da bi takva usteda bila prilicno mizerna.
Sto se tice konverzije deviza, to je jednostavno tako i to nazalost verovatno nece da se menja. Za ljude koji posluju u evrima to cak i ne predstavlja veliki problem, jer kroz par klikova u bankarskim aplikacijama mozes da izvrsis konverziju (evro)-(dinari)-(evro na privatnom racunu) i da pri tome ne izgubis mnogo novca (oko 450 rsd na svakih 1000 evra koje zamenis). Za dolare su gubici mnogo opipljiviji.
@salecg
Bezobrazno s njihove strane. Iskreno, kada bi mi prihodi bili u evrima ne bih ni sekunde razmisljao o prebacivanju poslovnog racuna u SoGe banku. Tamo je kurs evra zagarantovanih 0.3 rsd ispod srednjeg kursa sto je i vise nego prihvatljivo, a pre svega nema neizvesnosti.
A ja ne bih nikad vise kod te crveno-crne banke iz kamenog doba - za svaku konverziju ili raspored priliva trazili su pecatiran papir... predugo sam cekao visa karticu... ebanking imao neke greske.
Intesa sve lagano na eBank.
Sent from my iPhone X using Tapatalk
Scorpi, druga sifra ili opstina ilegalni, a firma vani zbog uzbegavanja poreza nije?
Ajmo bez zafrkavanja?
Scorpijev drug je u stvari Scorpi
Ima valjda neloga u gradu ko je pausalac, obicno su porezi isti za iste sifre...
Sent from my BLA-L29 using Tapatalk
@Scorpi
Taj knjigovođa je hteo da ti uzme pare.
Verovatno je mislio na lično oporezivanje, koje je uvedeno pre nekoliko godina kao opcija kod knjigovodstva , tj sam sebi isplaćuješ zaradu i plaćaš porez od isplaćenog dohodka. Stalno pravdaš račune, nema slobodnog trošenja, dizanja novca, sve je određeno na šta se troši, tipa reprezentacija firme, kancelarijski troškovi. Ukratko sve suprotno od paušalaca, nema slobode al su troškovi manji.
Ovo sve znam jer drugar radi u manjoj IT firmi na ovom režimu, stalno nosi neke debele koverte pune fiskalnih računa, ja ga zezam da je ko poštar.:d
Prihod - svi ti troskovi (plate, porezi, oprema, doprinosi, putni, gorivo...) = dobit...
A onda na to ide 10% poreza.
Sent from my iPhone X using Tapatalk
@vatrogasac53
Ako pod licnim oporezivanjem mislis na preduzetnika koji se samooporezuje, deluje mi prilicno suludo da se neko odluci na taj model poslovanja u IT-u osim ako prihodi nisu bas mali. Jer realno nema teorije da mozes skupiti dovoljno "troskova" kojima ces umanjiti osnovicu za dazbine (skoro 50%) da bi ti to bilo isplativije od preduzetnika sa isplatom licne zarade
Primer sa isplatom licne zarade: prihodujes 1000 evra mesecno. Isplatis licnu zaradu od 250 evra, od cega su oko 80-90 evra porezi i doprinosi. Na preostalih 750 evra placas 10% poreza na dobit. Dakle ukupne dazbine drzavi su otprilike (sve racunam ugrubo i iz glave, moguce su manje nepreciznosti) 90 + 75 evra = 165 evra.
Primer sa samooporezivanjem: Da bi uspeo da spustis ukupne dazbine ispod 200 evra moras obezbediti da od 1000 evra koje si prihodovao bar 600 prikazes kao troskove poslovanja. Ja stvarno nemam ideju kako bih uspeo da nakupim toliko troskova iz meseca u mesec :d
Edit:
Zapravo ti i kao preduzetnik sa isplatom licne zarade imas pravo (koliko ja znam) da umanjis oporezovanu dobit kroz troskove. Tako da samooporezivanje tek onda nema nikakvog smisla za ljude koji se bave IT uslugama.
Sustina onoga sto hocu da kazem je da u nasoj grani poslovanja mi deluje prilicno besmisleno skupljanje tih racuna i maltretiranje sa njima, jer mi se cini da su ustede male u odnosu na ulozeni trud.
Šta onda dođe najisplativije kad se probije magična granica od 6 miliona godišnje? Recimo za one sa godišnjim prometom od 50k do 150k €?
Послато са SM-G975F уз помоћ Тапатока
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari