Šta je novo?

IT i zdravstveni problemi

kUdtiHaEX

Super ridža
Administrator
Učlanjen(a)
18.07.2001
Poena
1,365
Moja oprema  
CPU & Cooler
Intel® Core™ i5-9500F, NZXT Kraken Z63
GPU
Asus GTX 2070 Super
Storage
Samsung 980 Pro NVMe 1 TB
Kućište
NZXT H210i
Monitor
LG C2 42"
Miš & tastatura
Logitech G502, Keychron K8, Nuphy Air75, Ducky TKL One 2
Ostale periferije
Glupi HP štampač
Laptop
Apple Macbook Pro 14" M1
Tablet
Apple iPad Pro 11"
Mobilni telefon
Apple iPhone 13 Pro Max
Pametni uređaji
Apple Watch Ultra
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
Otvaram ovu temu jer verujem da ce nekima biti zanimljiva, pogotovo onima koji osecaju tegobe od svakodnevnog visecasovnog sedenja za racunarom.

Moj otac je pre 3 meseca nakon 20 godina sedenja za kompom, radeci po citav dan prvi u nasoj familiji nastradao - karpalni tunel. Naime, od drzanja misa u desnoj ruci dolazi do jako velikog zamora nakon kratkog vremenskog perioda. Kasnije se to prosirilo na celu desnu ruku i sad mora da je drzi na mekanom kao i da menja sto i periferije koje koristi (mozda cak i da menja ruku za misa).

Kakva su vasa iskustva? Verujem da na ovom forumu ima dosta IT profesionalaca koji sede 8+ sati za racunarom a koji osecaju neke tegobe od bolova u ledjima do problema sa rukama.

Generalno kod mladjih ljudi zbog nepravilnog sedenja moze se javiti Skolioza. Ja ne sedim puno za kompom pa ne osecam neke posledice.

Sedim za kompjuterom 10+ sati dnevno, već nekoliko godina unazad. Pored toga sam fizički dosta aktivan, džogiram bar 3 puta nadeljno po minimum sat vremena, dosta šetam sa ženom i ćerkom, spavam nekih 6 sati u proseku dnevno i ne osećam nikakve tegobe. Štaviše, ne nosim ni naočare ni sočiva niti slično pomagalo za vid. Fizička neaktivnost ubija ljude, ne računari. E sad, ko zna kakav ću da budem za 20 godina.

Da i ja doprinesem temi: Provodim u proseku 6 i vise sati dnevno za racunarom. Jako su bitne periferije i kompjuterska oprema. Ono sto sam ja zapazio da puno koristi jeste sledece:

- ergonomski mis i mekana podloga. Licno sam imao problema sa ambidextrous misevima gde mi je posle par sati kretao bol u zglobu, ali sam vec 6 meseci na verovatno najboljem ergonomskom misu na svetu steelseries ikari. Zanimljivo da je bilo dana kada sam po 10+ sati sedeo za racunarom i nijednom nisam imao problema bolom u zglobovima.

- sto se tice ekrana, nikad ne radite u mraku. Znaci uvek neko pozadinsko svetlo, lampa ili nesto. Mrak je taj koji upropascava oci.

-meni licno takodje je bitna visina i polozaj radnog stola kao i ekrana na njemu. Ljudi jako grese kada drze monitor na levoj ili desnoj strani stola, nesvesno krive kicmu na tu stranu, monitor treba postaviti tacno ispred sebe.

I stolica je jako bitna, niske ili previsoke stolice ili pak neudobne, opet dovode do bolova u kicmi.

Sve ovo sam morao da ucim na tezi nacin, tj. da se prilagodjavam usput, tako da je skoro sve iz licnog iskustva.

E da. Sto se tice fizicke aktivnosti, fala bogu pa sam ceo zivot u sportu i to je ono sto me odrzava funkcionalnim. Pre 5-6 godina mi je ustanovljen neki oblik iskrivljene kicme(zaboravih tacan naziv), tj. cela kicma mi je zarotirana za nekoliko stepeni i celo telo mi je izbaceno iz ose, tako da sam osudjen da treniram do kraja zivota. Do danasnjeg dana treniram skoro svaki dan, minimum 2h, trcanje, gym i ostale sezonske fizicke aktivnosti, fudbal u balonu ili plivanje leti. Ne zaboravite, ljudsko telo je napravljeno da se krece a ne da sedi u stolici po ceo dan.

Ja vežbam svako jutro.
Ako napravim pauzu dužu od nekoliko dana, odmah počne da me boli vrat, glava etc.

Sledeći mesec planiram da skoknem do očnog da proverim da li mi je porasla dioptrija od prošlog preglada pre jedno četiri godine.

Inače me kažiprst desne ruke ponekad zeza, javlja mi se bol u zglobu između prve i druge falange prsta od mnogo kliktanja po mišu. Nekih dana me toliko boli da moram da promenim ruku.

Ja sedim na racunaru u proseku bar 12h dnevno vec 3-4 godine unazad... jos uvek nemam problema osim sto se gojim svake godine po 10KG :)

Za sada bez nekih problema. Doduse, dobio sam cvikere pre jedno mesec dana, -0.5 , otisao sam cim sam primetio prve simptome. Ako se ne poveca jos neko vreme, verovatno ce i trajno ostati. Jedino objasnjenje je da je od kompjutera, nazalost, mada je moguce da ima jos nekih faktora.

Primetio sam doduse u poslednje vreme da sam poceo vrlo nepravilno da sedim pa se trudim da drzim ledja sto ispravnije mogu.

pored svega nabrojanog postoji rizik i od hemoroida
preporucuje svaki dan minimalno 1 sat vjezbi ako radite dugo za racunarom
da vam se telo barem malo oporavi da ne spominjem dovoljno sna

Sledeći mesec planiram da skoknem do očnog da proverim da li mi je porasla dioptrija od prošlog preglada pre jedno četiri godine.

Inače me kažiprst desne ruke ponekad zeza, javlja mi se bol u zglobu između prve i druge falange prsta od mnogo kliktanja po mišu. Nekih dana me toliko boli da moram da promenim ruku.

Ti si gori od mene. Ja nisam išao već dve godine. Inače je obavezno barem jednom godišnje mada bi mi falični trebali ići jednom u šest meseci. Da li ti je dioptrija porasla ili ne trebalo bi da možeš sam da primetiš.

Što se tiče očiju tu postoje mnoge teorije ali po meni najviše smisla ima ona koja kaže da ako se gledaš u ekran udaljen metar-dva nekoliko sati svaki dan normalno je da će tvoj mozak i tvoje oči da se počnu prilagođavati takvom stanju. Oftamolozi ovu teoriju odbijaju ali s obzirom da oftamologija nema konkretan odgovor za nastanak miopije osim čuvene priče da su genetske predispozicije u pitanju (najednostavniji eksperiment može da pobije tu teoriju) mislim da tu ima lufta da svako donosi svoje zaključke. Ipak su oftamolozi ti koji svakodnevno izvršavaju i odobravaju totalno nepotrebne operacije oka koje nemaju nikakvog uticaja na proces izlečenja već su u pitanju zapravo estetske operacije (LASIK i slični zahvati). Pitam se koliko su oftamolozi spremni da detaljno pojasne pacijentima rizike i prednosti takvih zahvata, sumnjam da ima mnogo voljnih. Sva sreća moj oftamolog je mene odgovorio od toga.

LASIK ima jedino smisla ako imas bas veliki poremecaj vida ili ako ti mnogo toga zavisi od istog (npr. F1 vozaci). Ja ne vidim zasto bi se iko sa nekom sitnom dioptrijom podvrgavao tome.

10-15 sati svakodnevno, bar zadnjih 15 godina.
Stalni problemi sa ledjima u zadnjih 4-5 godina, prolaze tek kada se udaljim na par sati.
Misa koristim inteligentno: desnom rukom kod kuce, levom na poslu. Kad otkazu, otkazace obe ruke :(

Sem dioptrije, a tu sam bas lenj, -1 od 2003 i nisam kontrolisao niti nosim cvike, a sada je minimum -2.5.

Ostalo, trening nekoliko puta nedeljno (3-5) i deluje da ce ostalo biti OK bar neko vreme...

Sedim za kompom vec 20-ak godina po 10+ sati dnevno. Za sada bez posebnih problema (kucam u drvo). U poslednje vreme imam dosta posla oko raznih sastanaka sa klijentima po celom gradu tako da se deshava da ne sedim non-stop za kompom, shto u principu i pomaze, ali i odmaze zato shto sam vecinu vremena u kolima... Shto se ochiju tiche, -1 na oba oka, no to je bilo josh do kompova. Dioptrija se ne menja, iako muchim ochi svim mogucim - od autostereskopichkih displeja do shutter naochara (poslednjih 6 godina radim iskljuchivo sa 3D stereo tehnologijama). Stalno nosim naochare sa najkvalitetnijim mogucim staklima i na tome uopshte ne shtedim.

Najvishe me bedachi to shto nemam vremena za bar neki laki sport, a i ruska klima ne pomaze u tome...

edit: zaboravih da kazem, oduvek sam koristio najnovije i najergonomichnije misheve - od bezichnih Logitech misheva sa kuglicom do poslednjih Razer mishonja. Tastature su mi obichno jednostavnije, ali prijatne za rad. Monitori su uglavnom srednje klase i, moram da priznam, ochi se vishe umaraju od LCD monitora nego ranije od CRT...

Poslednja izmena:
Ja jedino imam psihicke probleme, sto od korisnika , sto od menadzmenta..... :d :d

Od 1. majskog uranka se patim sa išijalgijom, doduše blaža varijanta kao posledica bezmalo 15 godina sedenja i rada za računarom. Sad primam terapiju i vežbam, kad nisam imao vremena ranije. Bolovi u donjem delu leđa su gotovo nestali. Ne zezajte se sa zdravljem i budite fizički aktivni što više možete. Imam druga koji je dobio diskus herniju sa nepunih 30 godina.
Dioptrija mi je porasla sa -0,5 na -1 u zadnje tri godine.

Zadnjih 5-7 godina vodim računa kako o ergonomiji periferija tako i o načinu sedenja za računarom. Monitor obavezno ispred vas, u visini očiju. Visinu stolice podesite da su vam noge prirodno savijene u kolenima i punim stopalom se oslanjajte na pod. Leđa ispravljena!

Svakodnevno provedem prilično vremena za raznim računarima, na poslu i kući. Na žalost, dnevni prosek je sigurno preko desetak sati sedenja iz dana u dan bez nekih velikih mogućnosti za promenu.

Veoma sam se potrudio da zadovoljim sve norme konfora i ni na čemu nisam žalio, niti novaca, niti truda. Sve je podešeno, počev od visine stola, kvalitetne stolice, udaljenosti i položaja monitora, osvetljenja pa do položaja periferija i ostalih potrepština. Napravio sam svoj mali skladni svet, prijatan prostor za rad koji dodatno deluje jednostavno i skromno jer mi se ne dopada da na prvi pogled deluje kao da ste ušli u kabinu helikoptera. Pri ruci su knjige, časopisi, muzika ...

E, sad, pošto ništa nije savršeno, podstaknut pomalo i ovom temom setih se da imam favorite rizika koji se ne mogu izbeći u sličnim pričama.

1. Cigarete
2. Coca Cola (nevolem pivo, iako ni ono nije preterano poželjno)
3. Kafa
4. Fizička neaktivnost

Ranije sam znao da pronađem vremena za ribolov, varaličarenjem ili pecanjem na meč jer nema sedenja i knjavanja na vodi već je potreban određeni trud i pojačana aktivnost. Varaličarenju je počela ozbiljno da mi konkuriše fotografija, čak ima prilično sličnosti iako to na prvi pogled ne izgleda tako. Na žalost skoro da sam zanemario ove aktivnosti ali već ozbiljno razmišljam da treba napraviti rez i kako tako naći vremena za opuštanja.

Treba biti adekvatno fizički aktivan, da ne bi jednog dana izgledali kao The Number One

841733-magnus_alan_ford_large.jpg

Skoro sam citao u novinama da je polozaj sedenja jako bitan. Naime, prilikom duzeg sedenja,bilo da li je gledanje tv-a, rada za racunarom,ucenja, ili neceg cetvrtog, bitno je sedeti pod uglom od 130 stepeni! Tu ima logike... mislite o tome:) ja licno nemam toliki dnevni kontakt sa racunarima,niti cu imati,osim ako ne krenem stopama nekih ministara:) pa da umssto u bolnici radim u ludnici,ovaj skupstini :D

Ja sa ovom mojom kuhinjskom stolicom iskrivi ledja.

Jel ima neko preporuku za neku stolicu i gde ima veliki izbor u Bg-u?

Isto diagnoza kifoze i to se pogorsalo u zadnjih 3 god. od intenzivnijeg sedenja za racunarom.Ali svaki vid fizicke aktivnosti resava tj smanjuje takve i sl. probleme.

ja da preporuchim:

onomad, pre koju nedelju, odem sa caletom, da naruchimo neki nameshtaj u forma ideale. jeste - firma je krsh, ali to su sad neke interne stvari, poenta je da je ekstra jeftino jer je vlasnik forme mnogo lud chovek sa dobrim idejama.

i, sobzirom da u istoj kafani taj lik i moj cale jedu riblju chorbu (Mika alas na starom obrenovachkom) - on nam dao neki sulud popust.

a unutra - neke komp stolice. sve krsh do krsha. i, onda ugledam - stolica, kao da su je izvadili iz Air force 1. odem ja do nje - sednem - kao da sam seo na butine brazilske device. MILINA!

naslon, polozaj, podeshavanja - stolica savrshena. cena je malo shurenje, dodushe - 9000 din, ali vredi svaki dinar, ako ne i vishe.

preporuchujem svima - crna, najskuplja u formi - preko puta djelmashevog servisa u zakovu, kad krenesh da se spushtash ka chukarichkoj padini. mislim da imaju josh par komada.

isprichah vam sve ovo, jer od kako imam tu stolicu, kichma mi se ponash daleko bolje. a inache treniram borilachke veshtine, da bi imao antipod sedenju.

Najveci problem kod mene je taj sto se "zamajem" za racunarom ,i prodje mi noc u ne spavanju,pa osvanem...i onda naravno spavam pre podne-do podne :d ... i kad tako ustanem u sred bela dana osecam se kao da me puk'o voz ,i celo popodne nisam sposoban ni za sta... naravno ,ovo se desava kada nemam posao i ozbiljnije obaveze...

edit: sad procitah Igoritz-in post,pa da se nadovezem na tu najskuplju stolicu iz Forma Ideale: imam je oko 3 godine...ne treniram borilacke vestine :D i nemam nesto vremena za sport...super je ,za te pare bolja nema,ali u zadnjih par meseci primecujem da me kada sedim u njoj duze od 2-3h zaboli zadnjica...tako da je posle nekog vremena pozeljna dodatna oprema za zadnji trap u vidu nekog tanjeg jastucheta ili slicno...i tek onda se mozete prepustiti zeljenim sadrzajima na racunaru... :)

Poslednja izmena:
^ Hehe bolje da sam pitao koliko kilograma imate :)

Pregledao sam oči nakon četiri godine i nije mi porasla dioptrija. Lekar kaže da sam još mlad i očni mišići se fino bore, ali će mi glavobolje reći kada mi trebaju naočare.

RSI ili ti repetitive strain injury mada kako sam promenio misa i tastaturu da kucam u drvo manje em bole zglobovi, a ima dana kada i ne bole.. :)

Dobra tastatura, shto veci mish (tako mi odgovara) i naravno dobar monitor. Primetio sam da mi mnogo vishe prija da gledam u stari CRT@100HZ nego u Samsung 2233sn. I naravno vezbanje.

ja da preporuchim:

onomad, pre koju nedelju, odem sa caletom, da naruchimo neki nameshtaj u forma ideale. jeste - firma je krsh, ali to su sad neke interne stvari, poenta je da je ekstra jeftino jer je vlasnik forme mnogo lud chovek sa dobrim idejama.

i, sobzirom da u istoj kafani taj lik i moj cale jedu riblju chorbu (Mika alas na starom obrenovachkom) - on nam dao neki sulud popust.

a unutra - neke komp stolice. sve krsh do krsha. i, onda ugledam - stolica, kao da su je izvadili iz Air force 1. odem ja do nje - sednem - kao da sam seo na butine brazilske device. MILINA!

naslon, polozaj, podeshavanja - stolica savrshena. cena je malo shurenje, dodushe - 9000 din, ali vredi svaki dinar, ako ne i vishe.

preporuchujem svima - crna, najskuplja u formi - preko puta djelmashevog servisa u zakovu, kad krenesh da se spushtash ka chukarichkoj padini. mislim da imaju josh par komada.

isprichah vam sve ovo, jer od kako imam tu stolicu, kichma mi se ponash daleko bolje. a inache treniram borilachke veshtine, da bi imao antipod sedenju.

aj baci neku sliчq ...

Vrh Dno