Šta je novo?

IT firme za IZBEGAVANJE zbog loseg odnosa prema radnicima

^Zasto? Pa ova teme i jeste za to otvorena. Samo bi bilo bolje da je uz to okacio i neki argument.

Zato sto ne radi u firmi koju proziva vec ce da iznosi neka iskustva iz trece ruke i da kazemo u najmanju ruku iskrivljenu perspektivu i poluistine, a u najgorem slucaju neosnovanu pljuvacinu. Vec je izneo gore kako "ko nema pojma radi u dms-u za 700e"... sto je takodje bezobrazno.

ti lepo iznesi argumente pa ga demantuj.sto ne znaci da u startu mu ne treba uzeti pricu sa rezervom,jer ni on nije izneo argumente.

danijela znam 15+ godina i malo je izvukao iz konkteksta ili sam ja bio predrzak. Poenta je da u dms mozhe da dodje svako sa zavrshenim odredjenim faksom u ns na platu od 600e i da se mnogi zadovolje time,ali ima i tamo opcija fs se dosta vise zaradi za sta mnogi ne pokazuju i teresovanje. Cujem da u zadnje vreme mnogi bezhe odande, mada sa druge strane mnogi iz nis-a su otishli tamo na iznenadjujucje velike plate.

@Borgof
Pa nije prezasiceno, samo kazem da svi nemogu biti programeri, takodje secam se nekih izjava iz javnih medija o njihovom broju u NS (nesecam se brojki) ali znam da su spominjali malo sulude cifre od 50 000 za NS...
@isnogood
plate u nemackoj su od blizu 3000K pa nadalje, ja neznam koga si ti video u NS da ima isto a da nije neki wonderkid

??? K za Krunu [švedsku, norvešku...] ili za kilo [000] :d

Kada se već raspravlja o "programerima", postoji li preduzeće [firma] koja bi prihvatila novajliju koji nema blage veze oko kodova, programskih jezika, ali ima volju i ostale karakteristike za učenje? :)

Kada se već raspravlja o "programerima", postoji li preduzeće [firma] koja bi prihvatila novajliju koji nema blage veze oko kodova, programskih jezika, ali ima volju i ostale karakteristike za učenje? :)

Cujem da za kruske takve bas traze :d

^ ha ha ha....

Većina poslodavaca traži ljude sa iskustvom, a pošto se nama sistem obrazovanja svodi da se sve nauči napamet, zaključak se sam izvodi. A da ne pominjem kakve sve uslove postave prilikom konkurisanja za posao. Neko ko se zaposli u prodavnici PC delova i opreme, vremenom će imati kontakt sa sve više i više stvari, razvijaće znanje, dobijaće iskustvo, moćiće da predlaže kupcu šta je valja za koji iznos novca, itd, itd. Naravno, ovo vredi samo u onim slučajevima gde radnik ne dolazi na posao samo da odbleji smenu jer ga mrzi, nezadovoljan je platom, ovo-ono.... Trgovine koje su usko vezane za IT sferu ne zatvaraju se samo kod nas. Drugar je u Beču držao trgovinu plus servis i prošle godine je stavio katanac na istu jer se nije mogao takmičiti sa mega trgovinama poput Mediamarkt, recimo. Ljudi odlaze u MM i uzimaju sklopljene konfe, ista situacija kao i kod nas. Nekoliko kupaca koji traže deo po deo nije dovoljno da posao ide sa pozitivnim bilansom.

@prashinar: slaba vajda ako nisi programer. Situacija je losa i za juniore bez iskustva a kamoli za one koji bi zeleli a ne znaju nista. U mom slucaju je trazenje prvog posla trajalo 6 meseci a imao sam dobru osnovu i solidno startno znanje. Prvo ulozi 1-2 godine na ucenje (imas na ovom forumu teme i za to), pa onda kreni da radis neke samostalne projekte (neka su i trivijalni) a posao ce vremenom doci ako se dobro pokazes.

Ne trze svi ne znam kakvo iskustvo, ali traze da znas nesto o programiranju. Nase obrazovanje je daleko od sjajnog, ali ipak imas mogucnost da naucis makar osnove s kojima ces posle mnogo lakse da se razvijas dalje. Znaci, nijedna programerska firma sigurno nece da zaposli doktora opste prakse ili drvnog inzinjera ako nema pojma o programiranju, nece uciti nikog od nule.

U poslednje vreme (par godina) sve vise velikih firmi uvodi tkzv. "trainee" programe - zaposljavanje diplomiranih studenata (ili onih blizu diplome), na odredjeno vreme (3-6 meseci). Cilj programa je pronalazenje mlade kvalitetne radne snage. Onima koji se dobro pokazu, nude se produzenje ugovora a cesto i stalno zaposljenje (u zavisnosti od potreba firme).

Pozdrav

@Borgof
Pa nije prezasiceno, samo kazem da svi nemogu biti programeri, takodje secam se nekih izjava iz javnih medija o njihovom broju u NS (nesecam se brojki) ali znam da su spominjali malo sulude cifre od 50 000 za NS...
@isnogood
plate u nemackoj su od blizu 3000K pa nadalje, ja neznam koga si ti video u NS da ima isto a da nije neki wonderkid

Плате у Немачкој, као и у већини ЕУ земаља, је бруто износ на, најчешће, годишњем нивоу.
За 3000евра нето месечну плати ти мораш да имаш барем 5000е бруто плату или 60.000 годишњу а то имају сениор програмери у Немачкој или они који су екстремно тражени па је и понуда ужасна.

Teško, evo mi muku mučimo, tražimo kandidate za jednu firmu u Nemačkoj, i prosečna neto plata je za Senior developera oko 2.5k €. SW inženjeri biju do 3.5k i to je to. Bugarima i Rumunima ne pada na kraj pameti da se sele u DE za takve plate, imaju mnogo bolje uslove u svojim zemljama.

Из сличног разлога одбијам све понуде које добијам из ЕУ земаља јер када се прерачунам, имао бих мање новца него што сада имам иако нуде веће месечне плате (али бруто). Београд колико год био скуп, није скуп као Минхен, Берлин или Хамбург. Рад од куће је све више прихваћен и заиста више нисмо (мислим на нас програмере) у позицији да молимо послодавце из ЕУ земаља да нам сређују папире како бисмо могли да одемо и радимо добро плаћен посао.

Ко год може и жели да проба рад од куће или ти "remote":
https://weworkremotely.com/
http://careers.stackoverflow.com/jo...ange=20&distanceUnits=Miles&allowsremote=true

Многе фирме траже сениор програмере али све је више оних које су задовољни и са јуниорима, што може да се види по огласима.

Из сличног разлога одбијам све понуде које добијам из ЕУ земаља јер када се прерачунам, имао бих мање новца него што сада имам иако нуде веће месечне плате (али бруто). Београд колико год био скуп, није скуп као Минхен, Берлин или Хамбург. Рад од куће је све више прихваћен и заиста више нисмо (мислим на нас програмере) у позицији да молимо послодавце из ЕУ земаља да нам сређују папире како бисмо могли да одемо и радимо добро плаћен посао.

Postoje i mnoge druge stvari osim čistog novca koje određuju kvalitet života, posebno za porodične ljude, a tu Bg nije ni za poređenje sa drugim evropskim gradovima...

Postoje i mnoge druge stvari osim čistog novca koje određuju kvalitet života, posebno za porodične ljude, a tu Bg nije ni za poređenje sa drugim evropskim gradovima...

Наравно да постоје али заиста не бих на јавном форуму улазио у детаље мог приватног живота и свих разлога који су одлучивали против селидбе у, рецимо, Берлин. Био сам више пута тамо по пар седмица јер сам радио за фирму која је тамо (радио сам од куће и цимали су ме да се преселим) и верујем да сам стекао довољно импресије да могу да га упоредим са градом у којем сам рођен и живим последих 30 година. Ја нисам био одушевљен Берлином и у таквој варијанти је онда само новац битан. Ја се овде држим мојих потреба и потреба моје породице и не усуђујем се да неком другом одређујем шта би му/јој било боље.

Da je 250eur banja.. Pre bih rekao 180eur koliko daju winwin i sl.

Imao sam ja 250e za posao trgovca u IT radnji, iskreno to je više novca nego što imaju kolege zaposlene kod konkurencije, barem za 50e. Ali sam posao ipak napustio krajem prošle godine jer iskreno premalo je to novca za previše cimanja. Sad sam nezaposlen, zaradim nešto novca tako što popravim po koji računar, otkupim neki neispravan pa prilikom servisa iskoristim ispravne delove ako ima računice. I mesečno uglavnom zaradim ispod tih 250e, ali sam u prošla tri meseca bar malo živce odmorio. :) Sad svi poslodavci koriste to što posla nema, pogotovu nekog sa redovnom platom i daju jako loše uslove, kada sam ja najavio otkaz prelazili su iz konkuretske radnje pored da ostavljaju biografije, jedna devojka je i primljena ali je radila samo mesec dana. Ja se možda i vratim u tu priču ako ne nađem neki stalan posao jer nisam više klinac treba još malo misliti i osnivanju porodice, ali ko god ima izbora neka izbegava posao prodavca u bilo kojoj IT prodavnici u Srbiji.

Dosta ljudi se žali da nije zadovoljno sa znanjem prodavaca u IT radnjama, evo iz prve ruke i procesa selekcije mogu da kažem da će poslodavac pre zaposliti nego slatkorečivog i komunikativnog nego nekoga ko poznaje materiju i karakteristike robe što je jelte i jako bitna stavka za klasičnog trgovca. Jer prodavac u IT radnji je ipak trgovac. Često onaj ko se zaposli kao komunikativan, nema od koga da nauči nešto više o robi koju prodaje. Da uči nešto sam verovatno nema volju jer em je plata niska, em kad završiš smenu gledaš samo da se odmoriš jer uglavnom stojiš po 8 sati, sa jedne strane ti po živcima idu mušterije koje su naravno uvek u pravu, sa druge strane menadžmet koji uvek hoće veće rezulate u prodaji,a ne želi da odradi nešto što bi ih zaista pomoglo već samo pritežu prodavce da prave rezultate. Ja sam inače otišao na obuku posle par godina rada u servisu računara, završene visoke škole iz informatičko/mašinskog smera. Posle inicijalnog razgovora sa menadžerom koji mi je držao obuku on je bio oduševljen sa mojim poznavanjem karakteristika robe koju ima u ponudi. Ali posle kada sam trebao da mu "prodam" laptop, oduševljenje je dosta splasnulo. Tu je odmah kritika kako previše objašnjavam idem u detalje, da nisam profesor u školi već trgovac koji nudi robu i jedini cilj mu je da proda nešto. Na kraju sam primljen ja kao osoba koja poznaje robu i kolega koji zna da uvali/proda uređaj, što bi rekli od nas dva jedan da valja. Naravno ubrzo sam ja ušao u cake prodaje, kolega je naučio dosta o tehnici. Odmah da vam kažem da se prosečnom korisniku npr laptop prodaje bez da se pomenu bilo kakvi gigaherci, gigabajti, memorije itd. Pa i je i to jedan od razloga što se trpe prodavci koji nemaju veliko znanje oko tehničke robe, bitni su nastup i prezentacija kao i čitanje potencijalnog kupca.

Onaj koji dođe i razume se u tematiku uglavnom zna šta želi i reći će daj mi to i to. Eventualno će se raspitati o seriji da li je i koliko reklamacija bilo. I to su najbolji kupci ali je njihov procenat manji od 5%. Posle njih su oni koji misle da znaju, a ugalvnom ne znaju ništa. Ukoliko želiš da im pomogneš i staviš im do znanja da je iz negog razloga bolje da kupe nešto drugo naravno uz argumetovanje zbog čega je to tako. Dobićeš odgovor kako oni znaju bolje, kako si ti neobrazovan zaposlen preko veze. Kada kupe to što misle da je dobro i posle nekog vremena dođu i kažu što si mi prodao ovo, ne vrši mi posao/nije kvalitetno onda si ti kriv. Nažalost njihov procenat je veoma veliki. Najveći procenat su ljudi koji ne znaju šta bi kupili, ali im treba tipa TV, laptop, tablet, telefon, onda od njih izvučeš što više činjenica da bi skontao šta im treba i koliko novca planiraju da izdvoje, onda im prodaš nešto što će im vršiti posao i što bi ti kupio sebi u tom cenovnom rangu. Naravno budeš dobar trgovac pa napraviš vezanu prodaju uz to. I oni su na kraju najzahvalniji kad su u prolazu svrate kažu kako im uređaj lepo radi, neki časte sok, čokoladu.

I kao što neko reče neki post pre mene ko ima neko znanje neće da radi ovaj posao, onaj ko mora da ga radi nema motivaciju da uči i napreduje. A dok su poslodavci takvi kakvi su biće veselje. :)

Poslednja izmena:
Bili iz neke firme Roaming Networks kod nas na faksu, treba im 15 studenta da rade za njih, i sad od ljudi koji su otišli ranije dolaze glasine da su loši, zašto ne znam, a sad od ovih koji su otišli još ništa nisam čuo a razmišljam da se prijavim i ja za tu šljaku. Ima li neko nešto o njima?

Sto ne bi otisao i probao ? Vidis par dana kako je, ako ti se ne svidja ne odlazis vise na posao i kraj.

Bili iz neke firme Roaming Networks kod nas na faksu, treba im 15 studenta da rade za njih, i sad od ljudi koji su otišli ranije dolaze glasine da su loši, zašto ne znam, a sad od ovih koji su otišli još ništa nisam čuo a razmišljam da se prijavim i ja za tu šljaku. Ima li neko nešto o njima?
Pazi da ne zavrsis u magacinu kao volonter...

Ihaj tako ja davno davno davno u Infografu se javio na oglas za prodavca/servisera pa nedelju dana istovarao kamione sa polovnim računarima iz Švice i trljao ih 3M pastom, kao to je samo privremeno eto baš sad se desilo... Vidim ja posle 5 dana stigao i drugi kamion, aj vi lepo meni u zdravlju ostajte :)

Ranije su postojali web sajtovi koji su sluzil za ocenjvanje poslodavaca. Na zalost, preko 80% kompanija u tim bazama su bile napljuvane. Sada trenutno ne postoji ni jedan takav sajt pa me interesuje sta moze biti razlog povlacenja istih. Da li je to bilo problema sa zakonom ili nesto drugo?

Pretnje tuzbama, svi sajtovi su zatvoreni pod velikim pritiskom. Posto su bili nekomercijalni, nisu imali razloga da se kockaju u ovoj drzavi koja je sve, samo ne pravna.

Ma to ja razumem da je bilo svega i svacega. Samo me interesuje da li bi te eventualne tuzbe bile osnovane ili su samo pucnji u prazno?
Sta ako se tako nesto hostuje van ove drzave?

Pa pomalo je diskutabilno, iako autori sajta nisu uticali na sadrzaj, vec su posetioci su pisali svoja iskustva, mogle su ih tuziti kompanije za narusavanje ugleda. Moguce je i da bi izgubili takav proces i u nekoj pravnoj drzavi, a ovde kod nas skoro sigurno. Sto se hostinga tice, nisam pravnik, ali bitno je valjda sediste pravnog lica, ili prebivaliste fizickog lica, ne bi valjda vodili spor pred nemackim sudom samo zbog hostinga?!

^ Od takvih sajtova znao sam samo za Nisam ovca. com, i on i dalje postoji.

Ne vidim sto je problem da se u WHOIS bazu upise bilo sta (u inostranstvu) i hostuje van zemlje. To je nedodirljivo. ;)

^ Od takvih sajtova znao sam samo za Nisam ovca. com, i on i dalje postoji.

Ne vidim sto je problem da se u WHOIS bazu upise bilo sta (u inostranstvu) i hostuje van zemlje. To je nedodirljivo. ;)

To ti mislis.

To je sve samo nije nedoriljivo. Kutija ne misli, on zna

Nazad
Vrh Dno