Šta je novo?

IT firme za IZBEGAVANJE zbog loseg odnosa prema radnicima

Sigurno nisu propale jer nisu radile belu tehniku. Inace, firma u kojoj sam dugo radio tokom dvehiljaditih je propala zbog sirenja asortimana ka beloj tehnici (izmedju ostalog), mnogo zarobljenih para, problemi sa reklamacijama i vracanjem robe uvozniku, ostecena roba, itd itd...

Sve.

Jedan deo tih firmi i jeste IT jer im delatnost nije samo trgovina...
Primer? Nemojte samo pominjati Comtrade, posto Comtrade prodavnice i IT deo uopste nisu povezani.
a i ovde ne pricamo i rodi, idei itd... vec usko specijalizovanim radnjama
Apsolutno je nebitna specijalizovanost tih radnji. To su trgovinske radnje. Ljudi koji rade u njima su trgovci (ovde mislim na njihovo radno mesto, a ne na njihovo formalno obrazovanje), a ne software ili hardware developeri.

Pa vecina rade servis ujedno, itd, svaka manja firma koja je "opstala" radi odrzavanja, mreze, itd...
Vecina kupaca kad udje nema pojma i ocekuje strucan savet, u merkatoru i ideji isti sigurno nece dobiti

Sa CT se uglavnom trudim da nemam posla :d

Hajde da to "rade servis" nekako uracunamo u IT delatnost, ali ovde je pola price bilo o tome kako zlorabe prodavce, i to u firmama koje uglavnom "ne rade servis" vec za njih to rade ovlasceni serviseri.

Koja je poenta tvojih primedbi? Ne svidja ti se naslov teme? Znas primereniji?

Pa ispljuni ga vise kako bi ljudi mogli da se bave temom a ne tobom.

Pa vecina rade servis ujedno, itd, svaka manja firma koja je "opstala" radi odrzavanja, mreze, itd...
Vecina kupaca kad udje nema pojma i ocekuje strucan savet, u merkatoru i ideji isti sigurno nece dobiti

Sa CT se uglavnom trudim da nemam posla :d

Ali isto tako ne ocekuj ni strucan savet u nekim "IT" maloprodajama... ja sam pre pola godine trazio CPU Cooler i usao u istu tu prodavnicu na bul. Cara Lazara sa namerom da radim "solo browsing", ali su me je sa vrata saleteo neki lik kojeg sam tu prvi put video sa pitanjima: "Izvolite, sta vam treba, kako vam mogu pomoci?". I ja ga zamolim da mi pokaze sve CPU Coolere koje ima na stanju, da bi mi na to on pokazao ventilatore. Ja rekoh ne trebaju mi ventilatori nego komplet Cooler, znas ono sa aluminijumom i bakrom (hladnjak), da bi u tom trenutku prisla neka cura (isto neka nova) i udruzila svoje znanje sa njegovim, a zatim su mi pokazali napajanje :S:.
Uopste nisam hteo da budem grub, vec sam se okrenuo oko sebe i uhvatio pogledom Raijintek neki i podigao ga u ruku i rekoh ovo trazim... pri tom je za pultom bio jedan "senior" prodavac, secam ga se radi tu od pamtiveka, koji samo sto nije poceo da lupa glavom u pult kada je skontao sta se desava.
Tako da ja stvarno ne znam kakve ti strucne savete ocekujes od takvih "strucnih" prodavaca u "usko specijalizovanim" radnjama, to dvoje meni nisu nista drugaciji od maksijevog radnika sto stoji u odeljku za voce i povrce, zapravo on/ona bar znaju sta su banane ili nar.

Poslednja izmena:
Idemo van teme ali nije winwin jedina maloprodaja :p
Netreba ljude generalizovat oni ako danas prodaju frizidere i ako im je naredjeno da takve "trgovce" primaju to neznaci da ostalih 90% radi isto... vecina IT radnji dok opstaju uglavnom su trazile IT "obrazovane" ljude, cak se desi i da ti prodavci imaju sire IT znanje od nekog programera koji zna samo instrukcije i nista vise (ima i takvih)...

Koja je poenta tvojih primedbi? Ne svidja ti se naslov teme? Znas primereniji?
Pa ispljuni ga vise kako bi ljudi mogli da se bave temom a ne tobom.
Poenta je da poslednjih nekoliko strana teme nema veze sa naslovom teme. U temi koja se zove "IT firme koje treba izbegavati ..." ocekujem da procitam probleme npr. "programera N.N iz xSofta", a ne prodavacice iz trgovinske radnje koja slucajno prodaje racunarsku opremu, a ne banane.
Temu treba ili preimenovati u nesto tipa "Firme koje se lose odnose prema svojim zaposlenim" (bez IT) ili splitovati na dve teme "IT firme ..." i "Trgovinske firme koje zlorabe svoje radnike".

Idemo van teme ali nije winwin jedina maloprodaja :p
Netreba ljude generalizovat oni ako danas prodaju frizidere i ako im je naredjeno da takve "trgovce" primaju to neznaci da ostalih 90% radi isto... vecina IT radnji dok opstaju uglavnom su trazile IT "obrazovane" ljude, cak se desi i da ti prodavci imaju sire IT znanje od nekog programera koji zna samo instrukcije i nista vise (ima i takvih)...
Ja jos nisam upoznao prodavca koji ima iole upotrebljivo IT znanje, a posebno koji ima "sire IT znanje od nekog programera koji zna samo instrukcije i nista vise". Na stranu sto osoba koja "zna samo instrukcije i nista vise" nije programer.

Da se razumemo: To sto prodavaqc moze da zna da "DDR3 ne ide u DDR2 plocu" ili da je "graficka xYz bolja od pQr za igricu rrt", a sto je procitao u "Svetu Kompjutera", nije posebno IT znanje i ne cini trgovinsku delatnost IT delatnoscu.

Poslednja izmena:
Ja jos nisam upoznao prodavca koji ima iole upotrebljivo IT znanje, a posebno koji ima "sire IT znanje od nekog programera koji zna samo instrukcije i nista vise". Na stranu sto osoba koja "zna samo instrukcije i nista vise" nije programer.

Nije tema, ti zivi u tvom svetu i misli sta mislis, ja zbog svog posla znam dosta vp/mp IT opreme i tu ima dosta ljudi koje se "dosta" razumeju u IT, dosta njih je i menjala zanimanja za vise placena, jer ionako ranije je vecina studenta ranijih godina mogla jedino krenuti od prodavca racunara.... ali tvoja konstatacija da na onovu jedne dve maloprodaje kazes da nije IT je smesna... to sto si ti usao samo u winiwn, comtrade shop tvoj problem

Сваки продавац би требало да познаје робу коју нуди. Мислиш да у продавницама шрафова продавац не зна који су за дрво, који за метал, шта иде уз њих или који је алат за шта? Тачније, требало би да зна али је код нас годинама све окренуто наглавачке. Конкретно, у продавницама са ИТ робом раде они који знају неки минимум и то је углавном испод 10% онога што би требало да знају а често и испод 1% али ... купци знају 100х мање па онда све легне на своје. Такви су и у сервисима а да не говорим о ИТ службама многих великих фирми. Завршавају посао, купци су пресрећни што су наишли на некога ко све зна и некога ко ће да им инсталира најновији Windows, Office а и игре које дете тражи. Наравно, прихватиће да ће због глупих компјутера и глупих софтвера комп да се рестартује повремено, некад и сваки дан али то је тако, то је рекао онај стручњак а потврдио комшијин мали.

Мени је занимљиво да одем у неку ИТ радњу и тражим специфичну компоненту. Не нешто баш компликовано али не баш ни миша, тастатуру или монитор. Онда чекам да почну да ме завлаче и добро се забављам.

Углавном, у нашим ИТ радњама би требало да раде ИТ стручњаци али углавном раде они који само мисле да јесу.

Taj koji radi u radnji, da je IT stručnjak, radio bi nešto pametnije i unosnije od prodavca IT komponenti sa platom 250eur.
Dovoljno bi bilo da poznaje robu i da zna možda neki detalj vezano za upotrebu ili tome slično. Kakav crni stručnjak...

Можда сам се погрешно изразио, можда је и појам ИТ стручњак превише растегљив али је данас такво време да и они који можда јесу баш то немају одговарајући посао па би им добродошло и место продавца. Ја сам деценијама радио послове у тој области и сматрам да се солидно разумем али у ово време нема посла па не бих ни бирао. Можда овде фали један детаљ, поред знања мораш да умеш и да ловиш у мутном а ја ту нисам нешто успешан.
Како год, баш зато што продавци само можда знају понеки детаљ, тако нам се и развија ИТ а најбоље пролазе они који најбоље муте без обзира на знање. :(

Da je 250eur banja.. Pre bih rekao 180eur koliko daju winwin i sl.

Можда сам се погрешно изразио, можда је и појам ИТ стручњак превише растегљив али је данас такво време да и они који можда јесу баш то немају одговарајући посао па би им добродошло и место продавца. Ја сам деценијама радио послове у тој области и сматрам да се солидно разумем али у ово време нема посла па не бих ни бирао. Можда овде фали један детаљ, поред знања мораш да умеш и да ловиш у мутном а ја ту нисам нешто успешан.
Како год, баш зато што продавци само можда знају понеки детаљ, тако нам се и развија ИТ а најбоље пролазе они који најбоље муте без обзира на знање. :(

IT strucnjaci nemaju problema sa pronalazenjem posla, cak ni u Srbiji. E sad, verovatno nam se definicija IT strucnjaka razlikuje. IT nam se slabo razvija zato sto nemamo dovoljno IT strucnjaka (po "mojoj" definiciji), posto se isti ne skoluju na Megableji.

Programeri su u Srbiji sve sem ugrozeni.....toliko ima posla i firmi makar u NS i ako valjate svuda su vam vrata otvorena, ako vas tlache i i dalje tamo radite treba da posetite psihijatra ...ocito sa vama nesto nije u redu.

Jako bi voleo da nabrojite branshu gde je placjeni odmor, sobe za odmor, hrana i picje free, prijava na full platu od 1k eura normalna stvar u Srbiji bez da vam je tajo neki organ ili da ste chlan neke od vladajucih stranaka.

@isnogood, molim te ne pominji vise 1k platu, neko ce ubiti nekoga zbog toga. Malo li je sto mediji malo malo pa nabijaju narodu na nos te cifre dok prosek ima 4 puta manju, free hranu i pice dok prosek nema topli obrok, 22dana pa na gore godisnji dok prosek ima manje i pitanje da li je placen.
Sacekaj prvi sledeci put kada bude neki od medija izbacio takav clanak pa citaj komentare.

P.S. Jel ima neka kompanija koju bi trebalo ovde spomenuti a da zaposljava programere (nebitno da li joj je dev primarna delatnost ili ne)? Do sad smo mogli cuti najvise o maloprodajama koje zapravo i nisu it firme.

Poslednja izmena:
Ja nigde da vidim te sline programere u NS-u... ne kazem da ih nema ali brojevi su DEBELO naduvani :)
A kvazi programera koji su zaglavljeni u procedurama 90-tih srecem non stop, ne kazem da ljudi neznaju nista ali rec programer je toliko siroka da ne vredi raspravljati
Inace ko kod privatnika ko ima 1K ne da mora non stop uci, nego... tu naravno ne racunam sve one smradove po drzavno udbaskim firmama

Poslednja izmena:
Umesto trošenja vremena na smeće od novina i ostalih medija, bolje potrošiti vreme na čitanje nečeg korisnog, npr. neke knjige o programiranju. To mu dođe kao neki prvi korak ka većoj plati. Naravno, uvek je lakše piti kratak espreso, čitati Kurir i kukati kako ništa ne valja...

Umesto trošenja vremena na smeće od novina i ostalih medija, bolje potrošiti vreme na čitanje nečeg korisnog, npr. neke knjige o programiranju. To mu dođe kao neki prvi korak ka većoj plati. Naravno, uvek je lakše piti kratak espreso, čitati Kurir i kukati kako ništa ne valja...

Ej pa nije programiranje citanje par bukvara, to je nacin zivota...... kojeg ne zele svi a nisu ni svi stvoreni za isto.... takodje nemogu svi biti programeri, advokati, direktori moze samo ba silu pa se onda ceo sistem urusi
A i sad kad imas tonu programiranih indijaca da copy/past code rade, i trziste programera je sve vise zasiceno

Ne razumem kontradiktornost koju iznosis, prvo kazes da u NS nema toliko programera, a opet kazes da je trziste programera prezasiceno...
Inace ima ih poprilican broj u NS-u, ali i dalje nedovoljno, verovatno se ne kreces u tim konkretnim krugovima, ali svaki iole kvalitetan programer sa FTN-a je vrbovan vec u toku studija (prevashodno od strane DMS i RT-RK), a oni koji se isticu i vise, znaju i sami da se ne ogranicavaju tim dvema firmama, vec im sluze kao "odskocna daska".
Samo kada odes na one poslovi i infostud sajtove, najveci broj poslova je ponudjen u IT bransi (C#,Java,HTML,PHP...), bar sto se NS-a tice.

Ko vredi u NS ima posao ima platu u rangu kolege u Nemachkoj. Ko ne vredi ina 700e u dms i to je to.

istina sto kaze Borgof. Skoro sam gledao infostud pa sam uporedio. Sada na teritoriji beograda imas najvise IT poslova pa onda ide komercijala itd itd. Do pre nekoliko godina, komercijala je bila najzastupljenija pa sa 20% manje poslova je isao IT. Problem se javlja sto se sve svelo na BG i NS. Nekoliko kompanija je bilo hrabro pa rade na teritoriji Nisa (npr youngculture). Sto se ostalih gradova tice, IT kao da ne postoji ili je jako malo zastupljen.

@Borgof
Pa nije prezasiceno, samo kazem da svi nemogu biti programeri, takodje secam se nekih izjava iz javnih medija o njihovom broju u NS (nesecam se brojki) ali znam da su spominjali malo sulude cifre od 50 000 za NS...
@isnogood
plate u nemackoj su od blizu 3000K pa nadalje, ja neznam koga si ti video u NS da ima isto a da nije neki wonderkid

ne znam za broj programera, ali 3k nije nedostizno u NS. osim toga ko hocje/zna da radi dobicje posao, shto ne vazi ni za jednu drugu granu.

@Borgof
Pa nije prezasiceno, samo kazem da svi nemogu biti programeri, takodje secam se nekih izjava iz javnih medija o njihovom broju u NS (nesecam se brojki) ali znam da su spominjali malo sulude cifre od 50 000 za NS...
@isnogood
plate u nemackoj su od blizu 3000K pa nadalje, ja neznam koga si ti video u NS da ima isto a da nije neki wonderkid
Teško, evo mi muku mučimo, tražimo kandidate za jednu firmu u Nemačkoj, i prosečna neto plata je za Senior developera oko 2.5k €. SW inženjeri biju do 3.5k i to je to. Bugarima i Rumunima ne pada na kraj pameti da se sele u DE za takve plate, imaju mnogo bolje uslove u svojim zemljama.

Pa ista pricha je NS malo manje plate ali mnogo jeftiniji zivot. Najbolje se prolazi ko direkt sklopi posao sa nekim strancem.

dms- je ko drzavna firma postao. napreduje se po poznanstvima.

Vrh Dno