Šta je novo?

IT firme za IZBEGAVANJE zbog loseg odnosa prema radnicima

E da, zaboravih... Kod atesta iliti potvrde o usaglašenosti, ak je neko pre vas dobio to u kvalitetu, ratelu (za wifi, gsm ili slično uredjaj), jugoinspektu, možete tražiti izvod iz evidencije izdatih potvrda. Još jeftinije, mislim da je u Nišu 2000 i nešto plus pdv.

Ti to iz iskustva ili samo siris demagogiju uvoznog i speditesko mafijaskog lobija??
Nista od toga sto si naveo u realnosti nije tacno samo na papiru

Ti to iz iskustva ili samo siris demagogiju uvoznog i speditesko mafijaskog lobija??
Nista od toga sto si naveo u realnosti nije tacno samo na papiru

Šta ti nije jasno? Jugoinspekt, kvalitet i ratel izdaju tzv. izvod iz evidencije izdatih potvrda o usaglašenosti i to košta 30ak eur (gore dole). Ako je neko pre tebe izvadio potvrdu za određeni uređaj, ti za dan-dva dobijaš prepis tog dokumenta koji ti je dovoljan za uvozno carinenje. Tako radi gomila predstavnika velikih firmi, izvadi te potvrde pa posle uvoznici vade prepise.

To vazi za njihove, u tim institucijama rade obicni lopovi kojima je cilj da nakupe sto vise para za testove koji nemaju blage veze sa zivotom, zato se i zna ko sta uvozi a sta je zabranjeno voce ...

Covek objasnjava proceduru a ne ko je lopov Zeljko i sta ko sme da uvozi...

Covek objasnjava proceduru a ne ko je lopov Zeljko i sta ko sme da uvozi...

Pa ja i kazem da procedura ne vazi isto za comtrade i peru ma sta god pisalo na papiru, u tim komunisticko socijalnim ustanovema rade tvorovi u prvom smislu reci, aj to sto iste ensluze nicemu jer se i moze uvesti i nuklerano mleko... to je vec druga prica

Vazi procedura za svakoga osim za Zeljka. On je poseban :D

Pa ti lepo uvezi nesto sto comtrade, itd uvoze pa ide po atest pa se posle javi nakon par meseci sa iskustvom, koliko te je sve kostalo

A da ti uzmeš ladno pivo i kikiriki i smiriš malo te napaćene živce?

Evo ti ovo na primer: HP Probook 450 G2

Kod ratela izvadio potvrdu HP doo Beograd

Evo ti kako izgleda info sa ratelovog sajta (to je potvrda broj 34540-769/14-3):

http://registar.ratel.rs/cyr/reg214...potvrde=&datumIzdavanja=&datumVazenja=&page=2

Imaš dve mogućnosti: da ti HP kancelarija pozajmi tu potvrdu uz ovlašćenje ili da vadiš izvod i držiš kod sebe kad ti zatreba taj original. Ko će da ti zabrani da uvezeš taj notebook? Niko a košta te isto koliko i bilo kog drugog uvoznika. Trošak je nekoliko hiljada dinara. Jasno ti je da ne govorimo o carini i pdv koji su 1% odnosno 20% i koji moraju da plate SVI.

Jeste da ratel, jugoinspekt i kvalitet ne rade ništa konkretno, pogledaju test reportove i ostale papire i izdaju atest koji naplate ali bre misliš da u EU ne postoji regulatorno telo koje propisuje potrebne uslove za stavljanje u promet uređaja i druge robe? Pa u EU uvesti nešto što podleže posebnom režimu stavljanja u promet je vrlo jednostavno ali dokazati tu saobraznost za EU propisima je veoma ozbiljan posao.
Ovo kod nas je mačiji kašalj jer sve papire uvoznik praktično dobija od dobavljača/proizvođača/nosioca brenda.

Sve je to fino dok uvezes jedan/par komada i ne nacepis uvoznicki lobi koji drzi sve ono sto se kupuje, a tacno se zna sta je cije

Pa to je drugi problem. Tj problem je što npr ja uvozim Toshibu a ti HP pa bi ja hteo i HP ali ti imaš keša da držiš damping cenu a ja nemam i tu sam bez šanse. Ili ja imam keš ali ti imaš krimose/db/koga god koji će da me sačekaju ispred kuće. Ali to je problem u svim granama privrede i nema veze sa IT sektorom, papirima i atestima nego sa Srbijom i degenericima koji dozvoljavaju da ih jašu budale evo već decenijama.

"Mala bara puno krokodila."

A da pitam nešto, al' ozbiljno...

Dakle, neko je uvezao neku seriju laptopova. Npr. HP ProBook 650 G1 sa npr. i5 procesorima. Dobio je taj atest (ili kako se već taj papir zove). Hoće neko drugi da uveze isto to, ali sa i7 procesorom, (ili npr, sa 1080 panelom umesto 768). Tada se menja onaj product number, tipa D9S33AV. Da li mu važi atest od onog koji je sa i3 i koji ima drugačiji product number?

Svakom minornom izmenom konfiguracije, tipa druga rezolucija ekrana, drugi HDD, menja se product number. Da li atest vredi za celu seriju, ili se menja za svaki PN?
Ako mora novi atest za svaki PD, onda je to prilično besmislena birokratija, jer se baš u IT-ju te serije razlikju od serije do serije što umnožava potreban broj atesta za X puta.

Sad su sve za izbegavanje zbog prenaduvanih cena. I nemoj da mi spominjete kako je drzava kriva. Uvoznik neka lobira u drzavi da smanje namete, neka se ujedine sa trgovcima, a ne preko nase grbace da zaradjuju.

Poslednja izmena:
@NShappy
Kako za koga za obicne smrtnike za svaki prooizvod ma koliko minorna razlika bila mora novi atest, pa sta mislis kako moljci zive bolje od ljudi u ovoj zemlji a njih ima na tone...

Meni je receno ovako ..... moze da se dobije potvrda SAMO ako znas njen evidencioni broj .... a to ti mogu dati ili firma koja je uradila atest ili korumpirani sluzbenik koj odaje poslovne tajne tj da ti kaze koj broj da trazis ;)

E sad ako su lagali mene i ja lazem vas :)

Nema smisla da mozes da odes i trazis atest za npr LED sijalicu koj je neko platio ... a ovi ti kao ... daju eto dzabe ... hoce li sutra.

Setite se price da je VIP-u kasnio sa iphone jel je bila druga serija iphone 6, spram one u telenoru i mts.

A da pitam nešto, al' ozbiljno...

Dakle, neko je uvezao neku seriju laptopova. Npr. HP ProBook 650 G1 sa npr. i5 procesorima. Dobio je taj atest (ili kako se već taj papir zove). Hoće neko drugi da uveze isto to, ali sa i7 procesorom, (ili npr, sa 1080 panelom umesto 768). Tada se menja onaj product number, tipa D9S33AV. Da li mu važi atest od onog koji je sa i3 i koji ima drugačiji product number?

Svakom minornom izmenom konfiguracije, tipa druga rezolucija ekrana, drugi HDD, menja se product number. Da li atest vredi za celu seriju, ili se menja za svaki PN?
Ako mora novi atest za svaki PD, onda je to prilično besmislena birokratija, jer se baš u IT-ju te serije razlikju od serije do serije što umnožava potreban broj atesta za X puta.

Zavisi.
Prvo da razjasnimo: govorimo o proceduri koja strogo poštuje propise. A na mufte sve može.

Dakle, kvalitet/jugoinspekt/ratel izdaju papire na osnovu dokumentacije koju stranka dostavi. Tu se radi o test reportovima, data sheet-ovima, DoC - declaration of conformity itd (zavisi od vrste uređaja). Od onoga što je neka institucija koja je izdala u inostranstvu test report i kako je uređaj prijavljen kao i šta piše na DOC za marketing name/regulatory name/model/part number od toga zavisi šta će da upiše jugoinspekt/ratel/kvalitet na svojoj potvrdi o usaglašenosti. Pri čemu postoji određena mogućnost da se na potvrdi naznači i part nr. i marketing name ili cela serija. To znači da je moguće da iz gornjeg primera za HP Probook 650 G1 može da se koristi jedna potvrda za celu seriju npr 650 G modela ili da za samo jedan određeni part n. Recimo, gomila uređaja dobija potvrdu za celu seriju. Primer: monitori oznake LS22D3xx od Samsunga gde svaka varijanta tog monitora sa oznakama iza trojke je pokrivena tom potvrdom. Slično i za druge uređaje kao pc, serveri, notebookovi. A ima i kontra primera, kao pomenuti iphone gde samo određeni p/n imaju potvrdu pa je tako vip morao da vraća pošiljku jer su uvezli sa drugačijim p/n.

Inače, pri uvozu, mora da se slaže ono šro piše na fakturi, eventualni podatak na samom uređaju i ono što piše na potvrdi.
Druga varijanta je muvanje ali stvarno ne bih sad o tome.

@smarac

Baza izdatih potvrda o usaglašenosti je dostupna na sajtovima sve 3 ove firme koje izdaju kod nas te papire tako ti ne treba nikakva veza da saznaš da li je neko nešto atestirao ili ne. Ako bi da prođeš džabe, sa ovlašćenjem i originalom, onda ti u toj firmi koja je radila atest treba neko. Ako ne, onda ti treba nekoliko hiljada dinara za izvod.

Evo neki linkovi ako nekog zanima:
http://registar.ratel.rs/cyr/reg214
http://www.kvalitet.co.rs/sr/pregled-potvrda
http://www.jugoinspekt.com/images/PDF/Pregledpotvrda.pdf

Ok, hvala na objašnjenju

Zasto se ovde uglavnom pominju trgovinske firme a naziv teme "IT firme za IZBEGAVANJE zbog loseg odnosa prema radnicima"? Trgovine nisu IT firme cak i kada prodaju IT artikle. Zaposleni u prodavnici racunara nisu zaposleni u IT sektoru vec u trgovini.

Jedan deo tih firmi i jeste IT jer im delatnost nije samo trgovina... a i ovde ne pricamo i rodi, idei itd... vec usko specijalizovanim radnjama

Ne razumem sta je to usko specijalizovano kada u W firmi mozes uzeti i bazene, bastenske stolice i creva, sporete, peci na cvrsta goriva itd...
To ti je isto ono otprilike kada sam ja 2008 otisao u Maxi da kupim banane, a izasao iz radnje sa X2 4200+/2GB DDR2/16GB HDD i stampacem :d za 12k

Poslednja izmena:
Nicega od toga nema u radnjama, niti prolazi kroz radnju, vec samo koriste razradjeni web shop da zarade koji "extra buck".

Nicega od toga nema u radnjama, niti prolazi kroz radnju, vec samo koriste razradjeni web shop da zarade koji "extra buck".

Nisam siguran, ali cu proveriti, mislim da u shopu u Cara Lazara u Novom Sadu, u suterenu drze i tu belu tehniku i kojestarije, a iznad je "IT" oprema. U svakom slucaju pogledacu.

Nisam siguran, ali cu proveriti, mislim da u shopu u Cara Lazara u Novom Sadu, u suterenu drze i tu belu tehniku i kojestarije, a iznad je "IT" oprema. U svakom slucaju pogledacu.

Jeste ali zato kamionskih akumulatora ili sprava za fitnes tamo nema bez porudzbine.

Gotovo sve trgovine koje su radile IT su vremenom ili prosirile asortiman na tv uredjaje i belu tehniku ili su propale.

Nazad
Vrh Dno