Šta je novo?

IT firme za IZBEGAVANJE zbog loseg odnosa prema radnicima

Ne, nego ti izgleda ne kapiras poentu - ako hakeri ne mogu da se zastite i budu potpuno anonimni i nedodirljivi, i ako ih hapse na drugom kraju sveta, kako mislis da ce neka nasa boranija da bude nedodirljiva?

^ Ali, to su veliki hakeri, trn u oku, pokazatelj (ne)sposobnosti države. Puno resursa je upošljeno. Boranija je, kako i sam kažeš, boranija. ;)

Ne sumnjam da je moguće, ne znam kako (nisam stručnjak, zato pitao).

E narode,imam jedno pitanje,malo nevezano za temu,a mozda i nije....radim u firmi elektro opreme,necu da imenujem koja je u pitanju,radim za njih tacno 8 godina i 9 meseci,firma je pred zatvaranjem,gazda je privatnik naravno,i sad nas forsiraju i pritiskaju nebi li sami dali oktaz. E sad,pitanje,koja su moja prava,tj njegove obaveze? Prijavljen sam od prvog dana,sve uredno,dali on u ovom slucaju ako zeli da mi da otkaz posle toliko godina mora da mi isplati i neku otpremninu?

Privatnici ne daju otpremnine cak ni drzava isto ne treba da radi.... ali radi jer lopovi vladaju i lopovi rade u toj istoj

Tebi jedino preostaje da odbijes dil oko davanja otkaza kako bi mogao na birou ako ne nadjes drugi posao 6 meseci da dobijas deo plate od istog, jer ako sporazumno potpises otkaz (da ga ti dajes) to pravo nemas

Poslednja izmena:
Može vrlo elegantno da ti da otkaz tako što će ti ponuditi aneks ugovora koji ako ne potpišeš sledi otkaz za 8 dana.
Ne može da ide ispod minimalca za školsku spremu koju to radno mesto zahteva (nema veze ako ti npr. imaš fax, a radiš na radnom mestu koje to ne zahteva).
Otpremnina ide u slučaju da se tvoje radno mesto gasi i ti postaješ defakto tehnološki višak. Ali, i to je rešivo za njega.

Sve to ide u etapama, zavisno od toga koliko mu se žuri da vas otera.

Najpre se zaposleni tovari sa gomilom posla, izmišljaju se besmisleni zadaci, kako bi sam pobegao.
Ako to ne ide, sledeći korak je ukidanje beneficija (ako ih ima).
Posle ide smanjenje plate, pa onda razni aneksi gde se npr. može promeniti radno mesto van BG-a (ako ima neku jedinicu van).

Ima on dosta mogućnosti da te maltretra, sigurno mu ne pada na pamet da ti plati bilo šta, pogotovo što mu firma ide na doboš, pitanje da li/koliko duguje para, još mu treba da i tebi plaća, to sigurno ne računa ni pod razno.

Nije firma pred bankrotom,nego gazda ima nenormalnu zenu sa kojom nemoze da izadje na kraj,koja nas sve urnise vec duzi niz godina i jedino resenje da sam sebi skine teret sa vrata je da zatvori firmu,valjda misli da ce je tako malo smiriti,inace poslujemo i radimo jezivo dobro,ali oni imaju jako velikih porodicnih problema,pa se to iz dana u dan odrazava na posao,da vam ne prepricavam sve detalje sta sam sve doziveo,nebi mi ionako verovali....:S: onda bi mozda bila jos i najbolja varijanta da trazim da mi napise da sam tehnoloski visak,da bar izvucem nesto sa biroa,dok ne nadjem drugi posao?

Pa da ali gazda to mozda bude zeleo da odbije jer ako tebi da otkaz kao tehnoloski visak on na istu poziciju jedno vreme nikog novog ne moze zaposliti.... zato i muljaju da nateraju radnike da dobrovoljno daju otkaze (uglavnom obecavaju lazi da ces dobiti posao u novoj firmi itd..)

Poslednja izmena:
E narode,imam jedno pitanje,malo nevezano za temu,a mozda i nije....radim u firmi elektro opreme,necu da imenujem koja je u pitanju,radim za njih tacno 8 godina i 9 meseci,firma je pred zatvaranjem,gazda je privatnik naravno,i sad nas forsiraju i pritiskaju nebi li sami dali oktaz. E sad,pitanje,koja su moja prava,tj njegove obaveze? Prijavljen sam od prvog dana,sve uredno,dali on u ovom slucaju ako zeli da mi da otkaz posle toliko godina mora da mi isplati i neku otpremninu?

Pa lepo kazes prijavljen si od prvog dana sve uredno. Da ima posla on bi ti verovatno pre davao platu nego otpremninu. Mozda covek hoce, al nema posla.
Svi polaze od toga da privatnik hoce da da otkaz radniku, pa da je hteo da mu da otkaz ne bi ga ni zaposljavao valjda... pricaj sa covekom otvoreno.
Valjda si za 10 godina video kakav je covek.

Cim ih prisiljavaju da sami daju otkaz igraju prljavo i nemaju njihov interes... nazalost bar 70% "privatnika" ovde se tako ponasa, mada iskreno ne zasluzuju taj naziv zasigurno (cast izuzecima)

Sve sam ti objasnio u drugom postu iznad,spanska serija...

U svakom slucaju, ne vidim razlog da svojevoljno dajes ostavku. Za sve drugo, najbolje je da se konsultujes sa advokatom, ili bar nekim pravnikom, ili studentom koji je polozio radno pravo (ispit je sa 4. godine). I to bi bilo najbolje proveriti pre nego sto poslodavac pocne da potura anekse. Moras tacno da znas sta imas pravo da odbijes. Nisam ja bas siguran da on moze da potura sta hoce, i da ti da otkaz ako ne potpises, Moze da te natera na minimalac, ali valjda najduze 6 meseci, ili tako nesto. Da ne nagadjam ja, ili bilo ko, pitaj nekoga ko se time bavi.

Ali u svakom slucaju, ako budes hteo da izboris prava koja vlasnik ne priznaje, moras na sud. Ipak, ukoliko unapred tacno znas cime raspolazes, i pretnja moze da bude dovoljna. Pripremi se.

I da, ta prica sa zenom, u firmi koja pozitivno posluje, bas i nema logike, iskreno. Mozda samo hoce da se oslobodi dela radnika, i da nastavi da radi, a da ne mora nikome da placa otpremninu.

Poslednja izmena:
Naravno,raspitacu se jos oko svega dobro,i nikako necu nista sporazumno potpisivati.

Ukoliko te proglasi tehnoloskim viskom svako preduzece, pa i privatno, je duzno da ti isplati otpremninu za godine provedene u tom preduzecu.
U tom slucaju imas pravo i na naknadu na birou, mislim da je 6 meseci za staz od preko 5 godina.
Ukoliko ti napustis, ili sporazumno raskines ugovor, nemas nikakva prava.
E sad, u realnosti, otpremninu nikad neces dobiti u privatnom preduzecu.
Poslodavac ima milion nacina da te otkaci, bas zbog toga mi i nisu jasni sadisti koji te maltretiraju dok sam ne napustis.
Za tebe je najbolje da sa poslodavcem nadjes resenje da te on otpusti da bi ti imao prava na naknadu sa biroa a da se ti odreknes otpremnine (koju ionako neces dobiti).
U tom slucaju ti dobijas 6 meseci naknadu a on nema nikakve obaveze prema tebi, to sto on na istom radnom mestu ne moze da zaposli drugog za njega nije problem, uvek moze da smisli drugo radno mesto.
Konsultuje se sa advokatom oko ovoga sto sam napisao ali nemoj nikako da nasedas na pricu advokata u fazonu "sredicemo mi njega" jer u toj situaciji ulazis u visegodisnju agoniju iz koje korist ima samo taj advokat.

PS. Sve velike ljude su upropastile zene. Ne mozes sa njima, ne mozes bez njih.

Poslednja izmena:
U pravu su za aneks ugovora o radu, ako odbijes da potpises, to je validan razlog za otkaz. I naravno da ne treba sam da odes - kad te proglase za tehnoloski visak, onda su duzni da ti isplate otpremninu za svaku godinu staza kod tog poslodavca, i imas pravo na nadoknadu sa biroa mislim 6 meseci u tvom slucaju - u svakom slucaju MNOGO bolje nego da sam odes.
S druge strane, ako su se okomili na tebe svim sredstvima, podnesi tuzbu za mobing, naravno ukoliko je osnovana - a vec oterani radnici ti svakako mogu biti validni svedoci.

Edit: dzaba pisah sve ovo kad je Frenkyshka okacio isto u medjuvremenu.

Poslednja izmena:
Poslodavac privatnici prakticno nikad nece dati otkaz kao tehnoloski visak ako isto povlaci otpremninu koji samo trebaju da plate, mada i logicno da mali poslodavci finansijski bar vecina ne bi ni mogli da ispostuju i da zele... (jer se po godini staza u firmi isplacuje po ~100-300e+ zavisnosti od ostvarene plate u prethodnom periodu)

uglavnom ce otkaz dati na osnovu: "ukoliko ne ostvarujete rezultate rada, odnosno nemate potrebna znanja i sposobnosti za obavljanje poslova na kojima radite" tada nemaju duznost da daju otpremninu, jedino tada imas pravo na naknadu od biro-a na 6 meseci...

svaki sporazumni raskid ako potpises gubis oba prava....., naravno i ako sam das otkaz, ne ispunjavas obaveze itd

Poslednja izmena:
Poslodavac privatnici prakticno nikad nece dati otkaz kao tehnoloski visak ako isto povlaci otpremninu koji samo trebaju da plate, mada i logicno da mali poslodavci finansijski bar vecina ne bi ni mogli da ispostuju i da zele... (jer se po godini staza u firmi isplacuje po ~100-300e+ zavisnosti od ostvarene plate u prethodnom periodu)

Otpremnina kolko se ja secam se racuna 1/3 prosecne plate puta broj godina radnog staza. Po novom zakonu samo broj godina u toj firmi.

uglavnom ce otkaz dati na osnovu: "ukoliko ne ostvarujete rezultate rada, odnosno nemate potrebna znanja i sposobnosti za obavljanje poslova na kojima radite" tada nemaju duznost da daju otpremninu

Ja znam slucaj da coveku kazu "posto nema posla idi kuci na placeni odmor i sedi a mi cemo te pozvati" a onda mu posle 15 dana na kucnu adresu stigne pismo sa obavestenjem da se nije pojavio 15 dana na posao i da mu prestaje radni odnos.
Svacega ima, zato sam i savetovao da proba da nadje dogovor sa poslodavcem, ako vec ne mogu da nastave da rade zajedno.
I ovde vazi ono, bolje dobar razvod nego los brak.

Pre mozda 6 meseci me je frapirala informacija, slusao na radiju bili neki advokati, da poslodavac moze da ti da otkaz tako sto se pozove na kradju, na primer ukrao si bilo sta iz firme.
Sto bi bilo ok ali je neverovatno da poslodavac NEMA obavezu da ima ikakvu sudsku odluku vezano za kradju, vec je dovoljan njegov iskaz i to je to.
Uzas.
Prisutni advokat je na to dao komentar koji jedino ima smisla kako je moguce da postoji tako neka opcija, da su oni jednostavno hteli da provere dokle mogu da idu, u smislu da vide gde je granica kada ce neko poceti da se buni.
Ja licno ne znam konkretno ni za jedan takav slucaj, ako su lagali ti advokati na radiju, lazem i ja vas, ali cisto sumnjam u to, bio je radio beograd cini mi se.

U svakom slucaju da je neko od privatnika dobio otpreninu, tek za taj slucaj u zivotu nisam cuo.

To je tako kad je zemlja luda, firme koje vec ~50 godina rade u teskom minusu (drzavne) zaduzuju nas preko nase grbace kreditima u inostranstvu (na nas racun) i gde se zaposljavaju kumovi, braca i vezare, zakoni se pisu tako da isti budu zasticeni ko polarni medvedi, pa cak i ako ceo zivot nista produktivno nisu radili jos dobijaju otpremnine, penzije itd

Naravno sto se isti zakon primenjuje u privatnom sektoru i ti koji jedva sklapaju kraj sa krajem (a i monopolisti jer isti zakon vazi za sve) moraju da se pridrzavaju istog zakona, naravno zato svi traze rupe, a da tih rupa nema pa bar jos 30% privatnika bi nazalost stavilo katanac..... realno neko ko samo sklapa kraj sa krajem (takvih je sve vise), isplati plate radniku a njemu ako ostane nemoze ni u ludili nekom na ruke za 20 godina staza da isplati iz djepa na primer 5000 eura

Pre mozda 6 meseci me je frapirala informacija, slusao na radiju bili neki advokati, da poslodavac moze da ti da otkaz tako sto se pozove na kradju, na primer ukrao si bilo sta iz firme.
Sto bi bilo ok ali je neverovatno da poslodavac NEMA obavezu da ima ikakvu sudsku odluku vezano za kradju, vec je dovoljan njegov iskaz i to je to.
Uzas.
Prisutni advokat je na to dao komentar koji jedino ima smisla kako je moguce da postoji tako neka opcija, da su oni jednostavno hteli da provere dokle mogu da idu, u smislu da vide gde je granica kada ce neko poceti da se buni.
Ja licno ne znam konkretno ni za jedan takav slucaj, ako su lagali ti advokati na radiju, lazem i ja vas, ali cisto sumnjam u to, bio je radio beograd cini mi se.

U svakom slucaju da je neko od privatnika dobio otpreninu, tek za taj slucaj u zivotu nisam cuo.

Naravno da ima takvih slucajeva, ali ih zahvaljujuci Zakonu o radu by vulin&vucic vise nece biti, evo nasao sam to sto si pominjao:
Razlozi za otkaz, kako smo videli, u najvećem broju slučajeva nisu mnogo izmenjeni. Ipak, čitajući član 179. saznajemo da se uvodi i jedan sasvim novi razlog – ponašanje zaposlenog koje predstavlja izvršenje krivičnog dela na radu ili u vezi sa radom, bez obzira na to da li je protiv zasposlenog pokrenut krivični postupak.To znači da će biti dovoljno da poslodavac sam proceni da neko ponašanje predstavlja izvršenje krivičnog dela. Takvo rešenje je ne samo nečuveno već je i nejasno u kakvoj je ono vezi sa odredbama koje u slučajevima pokretanja krivičnog postupka omogućavaju privremeno udaljenje zaposlenog sa rada. Dobili smo apsurdnu situaciju – istovremeno je moguće da vas nakon započetog krivičnog postupka poslodavac privremeno udalji sa rada, ali i da vam „na osećaj“ da ste učinili krivično delo, bez ikakve odluke drugih organa, uruči otkaz. I to će biti sasvim zakoniti otkaz.
http://pescanik.net/da-nam-zivi-rad/

Poslednja izmena:
pozdrav ljudi ima li iko ikakva iskustva, bilo pozitivna ili negativna sa firmama sTech i eFront ?

Ja nisam cuo za njih, sto ti je odma dobar znak.
Znas kako se kaze, dobro se cuje daleko a lose jos dalje.

Pa, za razliku od firmi o kojima se do sada diskutovalo, sTech i eFront su zaista IT firme, a ne trgovine racunarskom opremom, pa me ne cudi da neko nije cuo za njih ;). eFront je francuska firma koja se bavi finansijskim softverom i koja ima ispostavu u Beogradu, a sTech je "softverski provajder" za Uniqa osiguranje. E da, da izbegnemo zabunu, postoji i NVO po imenu e-Front u Srbiji koja se bavi "informisanjem javnosti u oblasti informacionih tehnologija".

O sTechu malo znam, a u eFront (ne NVO vec onaj koji se bavi softverom) je prosle godine presla bivsa koleginica s posla i ona se ne zali. E sad ona je presla na menadzersku poziciju, a ne na developersku, pa mozda njeno iskustvo nije relevantno.

Najgori i najtezi period zivota sam preziveo dok sam radio u IT firmama, kodk drugoga a ne kod sebe.
Najcrnja u svakom smislu i pogledu je bila firma, dobro nam znana, GIGATRON.
Tu sam naucio jedino kako gazda treba da jase po radnicima koji se pokidase za sitne pare.

BTW, u istoj nisam dobio posao dok mi nije bila uradjena natalna karta, na osnovu nje su odlucivali o tome da li ce nekoga prijavljivati ili ne.
Vreme desavanja je 2007 godina na 2008. Zadrzao sam se u gigatronu tek toliko dok nisam nasao posao u drugoj, daleko pozitivnijoj i normalnijoj firmi, ako smem da je pohvalim, u pitanju je COMING iz Beograda.
Razlika je neverovatna.

BTW, u istoj nisam dobio posao dok mi nije bila uradjena natalna karta, na osnovu nje su odlucivali o tome da li ce nekoga prijavljivati ili ne.

Stani, stani, ne mozes napisati nesto ovako, a postedeti nas detalja!? Kakva natalna karta, daj malo elaboriraj?

Haha, moraju tu biti upleteni prsti vlasnice.

Hoce da zna sa kim radi, tj. ima posla.

Ma ne znam ja to. To je sprdnja, zato sto se zene mnogo cesce hvataju za te astro/feng shui/mambo jumbo.

A jos cesce se vataju za pare.

Nazad
Vrh Dno