E narode,imam jedno pitanje,malo nevezano za temu,a mozda i nije....radim u firmi elektro opreme,necu da imenujem koja je u pitanju,radim za njih tacno 8 godina i 9 meseci,firma je pred zatvaranjem,gazda je privatnik naravno,i sad nas forsiraju i pritiskaju nebi li sami dali oktaz. E sad,pitanje,koja su moja prava,tj njegove obaveze? Prijavljen sam od prvog dana,sve uredno,dali on u ovom slucaju ako zeli da mi da otkaz posle toliko godina mora da mi isplati i neku otpremninu?
Poslodavac privatnici prakticno nikad nece dati otkaz kao tehnoloski visak ako isto povlaci otpremninu koji samo trebaju da plate, mada i logicno da mali poslodavci finansijski bar vecina ne bi ni mogli da ispostuju i da zele... (jer se po godini staza u firmi isplacuje po ~100-300e+ zavisnosti od ostvarene plate u prethodnom periodu)
uglavnom ce otkaz dati na osnovu: "ukoliko ne ostvarujete rezultate rada, odnosno nemate potrebna znanja i sposobnosti za obavljanje poslova na kojima radite" tada nemaju duznost da daju otpremninu
Pre mozda 6 meseci me je frapirala informacija, slusao na radiju bili neki advokati, da poslodavac moze da ti da otkaz tako sto se pozove na kradju, na primer ukrao si bilo sta iz firme.
Sto bi bilo ok ali je neverovatno da poslodavac NEMA obavezu da ima ikakvu sudsku odluku vezano za kradju, vec je dovoljan njegov iskaz i to je to.
Uzas.
Prisutni advokat je na to dao komentar koji jedino ima smisla kako je moguce da postoji tako neka opcija, da su oni jednostavno hteli da provere dokle mogu da idu, u smislu da vide gde je granica kada ce neko poceti da se buni.
Ja licno ne znam konkretno ni za jedan takav slucaj, ako su lagali ti advokati na radiju, lazem i ja vas, ali cisto sumnjam u to, bio je radio beograd cini mi se.
U svakom slucaju da je neko od privatnika dobio otpreninu, tek za taj slucaj u zivotu nisam cuo.
http://pescanik.net/da-nam-zivi-rad/Razlozi za otkaz, kako smo videli, u najvećem broju slučajeva nisu mnogo izmenjeni. Ipak, čitajući član 179. saznajemo da se uvodi i jedan sasvim novi razlog – ponašanje zaposlenog koje predstavlja izvršenje krivičnog dela na radu ili u vezi sa radom, bez obzira na to da li je protiv zasposlenog pokrenut krivični postupak.To znači da će biti dovoljno da poslodavac sam proceni da neko ponašanje predstavlja izvršenje krivičnog dela. Takvo rešenje je ne samo nečuveno već je i nejasno u kakvoj je ono vezi sa odredbama koje u slučajevima pokretanja krivičnog postupka omogućavaju privremeno udaljenje zaposlenog sa rada. Dobili smo apsurdnu situaciju – istovremeno je moguće da vas nakon započetog krivičnog postupka poslodavac privremeno udalji sa rada, ali i da vam „na osećaj“ da ste učinili krivično delo, bez ikakve odluke drugih organa, uruči otkaz. I to će biti sasvim zakoniti otkaz.
BTW, u istoj nisam dobio posao dok mi nije bila uradjena natalna karta, na osnovu nje su odlucivali o tome da li ce nekoga prijavljivati ili ne.
Haha, moraju tu biti upleteni prsti vlasnice.
Hoce da zna sa kim radi, tj. ima posla.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari