Šta je novo?

Istorijske slike

Pontonski most na Savi, Prvi svetski rat, otprilike tu negde gde je sada stari tramvajski most. Skroz levo je hotel Bristol, na horizontu u daljini vidi se hotel Moskva.

YSbtqUd.png

Poslednja izmena:
Rok koncert (sedmočasovni rok koncert na kome su nastupali tada uglavnom mladi bendovi, a među njima Sebični gen, Limunovo drvo/Milan Mladenović/, Igra staklenih perli, Kozmetika) "Blok rok" u novobeogradskom Bloku 45 18. juna 1978.

Q5kTv2g.png

"Стара разгледница Софије, са представом данашње цркве Свете Недеље која се некада звала црква Светог Краља у којој се налазе мошти српског владара краља Милутина - и дан данас обожаваног у Бугарској као свеца." - Почетак 20. ве
Remaster 2023.

Crkva Svete Nedelje, Sofija, Bugarska početak 20-tog veka.jpg

"Стара разгледница Софије, са представом данашње цркве Свете Недеље која се некада звала црква Светог Краља у којој се налазе мошти српског владара краља Милутина - и дан данас обожаваног у Бугарској као свеца." - Почетак 20. ве
Remaster 2023.

Pogledajte prilog 389006
Ima li neko logicno objasnjenje zbog cega Bugari slave srpskog kralja?

To je sada Istorijski muzej, pitam za zgradu koje više nema, tik uz Skupštinu.

Milko ce reci, ja nisam iz BG-a ;)

Sam fenomen mi je interesantan, čitao sam na ovu temu ali sem konstatovanja nema objašnjenja.
Pokušavam da zamislim da je npr u nekoj većoj BG crkvi sahranjen bugarski ili rumunski kralj (ali naglašavam SPC crkvi a ne nekoj stranoj) i jos da ga mi slavimo kao sveca... ne ide...
I mi slavimo tuđe svece jer naših u crkvenom kalendaru mislim da ima oko 10-20%
Možda rane hrišćane ali od postojanja Srba kao naroda ne verujem da slavimo tuđeg. Može neki primer?

Poslednja izmena:
Čitaj malo slovensku mitologiju pa će ti biti jasnije.

Pričamo o potpuno drugim stvarima. Ima li Bugara, Rumuna, Mađara (da ne idem dalje) u slovenskoj mitologiji? Govorim o kontraprimeru kralja Milutina i Bugara.

Ima li neko logicno objasnjenje zbog cega Bugari slave srpskog kralja?

Za mošti kralja Milutina se smatra da su čudotvorne,tj da se vernicima koji se nad njima mole dešavaju razna čuda itd.....i zato su mošti toliko poštovane u Bugarskoj,a ne zbog toga što je u pitanju bio srpski srednjevekovni kralj.........tj nebitna je nacionalna pripadnost,i da je recimo kralj Milutin bio indijanac Irokez a da su mu mošti posle smrti postale čudotvorne,on bi isto tako bio slavljen u Bugarskoj ili bilo gde....

Inače,mošti kralja Milutina su prebačene u Bugarsku iz Srbije 1460 godine,nakon propasti srpske srednjevekovne države.....doduše u to vreme Bugarska je odavno bila okupirana od strane Turaka,pa mi nije jasno kako su mošti bile bezbednije u Bugarskoj nego u Srbiji,ali eto činjenica da su sačuvane sve ove vekove govori u prilog tome da su tadašnji Srbi (a i Bugari) ipak znali šta rade.......da su ostale u Srbiji,možda bi ih u nekom trenutku Turci spalili kao mošti Svetog Save?

Inače,mošti kralja Milutina u Bugarskoj su "preživele" razne zemljotrese,požare,pljačke itd....a najzanimljivije je što su ostale sačuvane iako je crkva Svete Nedelje dignuta u vazduh 1924 godine od strane bugarskih komunista (danas bi se reklo terorista) kada je stradalo skoro 200 ljudi koji su bili u crkvi

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno