Šta je novo?

Iskustva i informacije sa WD Diskovima 1TB...POMOC?

vexa

Slavan
Učlanjen(a)
04.04.2008
Poena
309
Zamolio bih one iskusnije sa radom na WD diskovima da mi obrazloze nesto vise o 1TB WD1002FAEX, SATA-6GB, 7200 rpm, 64 MB, black edition disku, koliko je on ustvari dobar i da li ima nekih negativnih stvari koje bi morao znati...Naravno znam da su ova izdanja diskova dosta efikasna ali sada koliko je dobra ova serija mozda neko od vas bolje zna...

U drugom slucaju WD10EARS-00Y5GA0, SATA-3GB 64 MB green edition
Interesuje me znaci koliko su stabilni i efikasni oba ta diska jer prvi namjeravam uzeti, a kao rezerva je ovaj drugi...

Sve zavisi za sta ti treba disc ako je storage onda green a za sistem black:)
Mada bi trebao i samsung diskove da uzmes u razmatranje dobri su a jeftini:)

Pa za skladistenje muzike, filmova i serija samo...Ubacio bih ga u ovo Cooler Master kuciste (http://www.coolermaster.com/product.php?category_id=34&product_id=6604) i palio ga povremeno prebacivao na njega nove podatke i najvjerovatnije spajao sa racunarom i gledao filmove direktno sa njega! Ako netko ima sta da kaze za tu opciju i te stvari neka izdvoji svoje misljenje...

P.S.Za Samsung neka hvala jednom sam razmotrio segate baracudu bila dobra na testovima a onda mi crkla u roku mjesec 2komada...

Ako ti je za skladistenje idi na veci kapacitet jer ces brzo da popunis 1TB recimo 2TB WD Caviar Green, ili 2TB Samsung HD204UI pa sam odluci koji ces :)

black serija kod wd-a je "premium" serija sa 5 godina garancije i fokusira se na performanse i pouzdanost u radu, preporuka za sistemski disk,
dok je ears green serija namenjena skladistenju podataka, tihom radu i ocuvanju covekove okoline sa " malom " potrosnjom struje.
pored toga podrzava i AFT ( Advanced Format Technology ), uz pomoc kojeg dobijas veci kapacitet formatiranog harda ( potrebno je da formatiras hard kao jednu particiju, i mislim da kratkospojnici treba da se nalaze na 7:8 pin-u ( proveri na sajtu wd-a ).

ja koristim faex od 1tb kao sistemski i zadovoljan sam, a za podatke bi uzeo neki green (ears) od 2tb, formatirao ga po preporuci wd-a ( AFT ) i vozi misko

Prilozi

• aft.pdf
    112.7 KB · Pregleda: 79
To znaci da black serija nije pouzdana vise od greena kada su u pitanju ta vrsta podataka ili je pak green zbog tisine bolji...
A black znaci kao sistemski je dosta pouzdan, a ne kada su u pitanju ta vrsta podataka...Za AFT vec znam jer koristim jedan green od 1TB i okacio sam testove tog diska tamo u nekim postovima sad ne bih znao sta kojem fali:)

*** ovaj 1TB, WD10EARS, SATA-2, 5400 rpm, 64 MB, green - 60 eura
1TB, WD1002FAEX, SATA-6GB, 7200 rpm, 64 MB, black - 92,5 eura
a 2TB, WD20EARS, SATA-2, 5400 rpm, 64 MB green - 95 eura (problem je sto nemam kucista za 2TB i teze do njega doci)

To znaci da black serija nije pouzdana vise od greena kada su u pitanju ta vrsta podataka ili je pak green zbog tisine bolji...
A black znaci kao sistemski je dosta pouzdan, a ne kada su u pitanju ta vrsta podataka...Za AFT vec znam jer koristim jedan green od 1TB i okacio sam testove tog diska tamo u nekim postovima sad ne bih znao sta kojem fali:)

*** ovaj 1TB, WD10EARS, SATA-2, 5400 rpm, 64 MB, green - 60 eura
1TB, WD1002FAEX, SATA-6GB, 7200 rpm, 64 MB, black - 92,5 eura
a 2TB, WD20EARS, SATA-2, 5400 rpm, 64 MB green - 95 eura (problem je sto nemam kucista za 2TB i teze do njega doci)
Neznam gde uzimas taj 2TB green jer je puno skup ima u jednoj firmi u BG za 7.860 dinara:)

... a i taj faex je dooobro zacenjen...

:shock:

... (problem je sto nemam kucista za 2TB i teze do njega doci)

Kako mislis da nemas kuciste za 2tb ?
Pa hdd od 3,5" je isti po velicinai (dimenzijama) svaki... nema veze dal' je od 1TB ili od 2TB ili od 250MB ... staje u jedan slot za 3,5" hdd pa da je i od 3TB velicine
Inace ako imas para da kupis uzmi BLACK seriju jer su pouzdaniji, duze rade imaju vecu garanciju...
Kakve veze ima dal su slike, filmovi il o.s. na hdd?
Zeleni WD su sporiji, pristupaju podacima sporije i prebacuju sporije jer vrte ploce koje su u njemu na 5400 obrtaja i samim time su "tisi" i hladniji ali imaju samo 3g garancije pa ti skontaj zasto sporiji i manje opterecen uredjaj ima manju garanciju od nekog "slicnog" uredjaja koji je predvidjen da radi na vecoj brzini (7200 obrtaja) i na vecoj temeraturi i da ima vecu pouzdanost i duzu garanciju (5g).
Ince nema tog hdd koji ne crkava, ali neki vise crkavaju... cak i naboljim hdd-ovima se desi da neka serija nista ne valja i da ih kamionima vracaju kao crknute...
Imas love uzmi crni WD, nemas love puno uzmi zeleni WD ili jos bolje uzmi slican samsung (neki se kunu u njih...).
Nema puno mudrovanja, odlican je ako radi, a svaki moze da omane ili da radi 5-6g bez poblema, ali probaj da napravis da neki vent duva po tim hdd...

uhhh sto se raspisah drugovi ...

Ova nova generacija Black diskova sa 64MB ima deklarisani 'Load/unload Cycles 300,000 minimum' u odnosu na raniju seriju Black-ova 'Load/unload Cycles 50,000 minimum' i u odnosu na Green varijante gde se takve stvari ni ne navode.

Ja bih pre isao na Black seriju WDa, pa makar da je i manjeg kapaciteta za istu lovu u odnosu na Green seriju.

Pozdrav.

A ja bih pre zaobišao WD i kipio Hitachi ili Samsung dok još uvek postoje.

mogli bi da preimenujemo temu u " a ja bi ovo ono " :),
prema tome ja sigurno ne bi zaobisao wd, a kamoli black wd, jer 2016 ako nece valjati zamenicu ga za drugi ( u garantnom roku ), a ako ne bude bio dovoljno brz, ostavicu ga za fotke i kupiti nov ( brzi ) hard.

al to cu videti 2016
( a do tada mozda padne jos koji wd )

1TB WD1002FAEX, SATA-6GB, 7200 rpm, 64 MB, black edition disku, koliko je on ustvari dobar i da li ima nekih negativnih stvari koje bi morao znati...

Da kucnem u drvo,za oko pola godine dobro se pokazao. Tih je u radu ,ne greje se i dosta je brz. Nadam se da će tako i ostati !

Puj, puj, puj !

Poslednja izmena:
WD Caviar Black 1TB 7k 64MB WD1002FAEX vezan na ploči koja podržava Sata 6GB/s, ... greje se kao sumanut, krči kao da ore po pločama unutar kućišta, ALI je brz i dovoljno dobar za sistem da ga neću menjati sve dok bude radio. Verovatno i najbrži HDD na tržištu, ako izuzmemo RAID konfiguracije ili skupocene diskove sa velikim brojem obrtaja koji nude možda 2% bolje performanse od "crnca"..
Temperaturu koja je dostizala i 50c sam spustio na prosek 35c uključivanjem ventilatora unutar kućišta verovali ili ne (time je i CPU dosta opao u grejanju), krckanje i drljanje sam gotovo eliminisao programom "CrystalDiskInfo", ...
5 godina garancije da se nema potrebe brinuti o kvarovima ...

Nakon ovog diska samo SSD dolazi u obzir za sistem i ništa više ...

Pa svako kuciste ako posebno uzimas istice do koliko GB ili TB podrzava diskove, preko date velicine nece pokrenuti a ako su neki i iste velicine sa kucistem u zavisnosti od marke nece ni da pokrene taj disk!!!

Neznam gde uzimas taj 2TB green jer je puno skup ima u jednoj firmi u BG za 7.860 dinara:)

Dobro si rekao novac, ma u BiH ti nema neke konkurencije toliko, ali ako si u mogucnosti volio bih da mi das neki web-site koje firme u beogradu da dobro rade i da se moze uzeti za neki laganiji novac pa da vidim sta oni jos imaju to u ponudi pa ako nista da to probam, samo bi onda problem bilo sa garancijom sta god da se desi pravac u beograd:)

mogli bi da preimenujemo temu u " a ja bi ovo ono " :),
prema tome ja sigurno ne bi zaobisao wd, a kamoli black wd, jer 2016 ako nece valjati zamenicu ga za drugi ( u garantnom roku ), a ako ne bude bio dovoljno brz, ostavicu ga za fotke i kupiti nov ( brzi ) hard.

al to cu videti 2016
( a do tada mozda padne jos koji wd )

Hahaha, svaka cast care! I ja verujem ovoj Black seriji al najgore kad toliko verujes pa se oprzis

ako si se namerio na 1tb black FAEX-a nemoj mnogo da razmisljas, ja ga imam ( u relativno tihom okruzenju ) i mogu ti reci da nema reci o besomucnom kliktanju i buci, disk je prakticno necujan ( mozda zbog toga sto je montiran na antivibracione gumene prstenove )
formatiraj ga na 4k sektore, redovno vrsi defragmentaciju ( ako koristis puno sitnih fajlova, plus brises i pises mnogo ) i nema brige.

Dobro si rekao novac, ma u BiH ti nema neke konkurencije toliko, ali ako si u mogucnosti volio bih da mi das neki web-site koje firme u beogradu da dobro rade i da se moze uzeti za neki laganiji novac pa da vidim sta oni jos imaju to u ponudi pa ako nista da to probam, samo bi onda problem bilo sa garancijom sta god da se desi pravac u beograd:)

Poslo sam ti sajt na PM mada neverujem da za jedan disk ti se isplati doci osim ako nisi blizu granice.

Poslo sam ti sajt na PM

Pa nisam daleko 2-3h do beograda, a imam i covjeka koji radi po beogradu tako da je sve ok...ThX za stranicu, znaci oni su ti najjeftiniji nekako a svidja mi se sto ima dobrih stvari osim diska zvuci primamljivo za citavu centralnu:)
Ne znam samo kako oni gledaju ono za prenos preko granice da li ti iskljuce pdv i kako ide sa papirima, ako je to ko u hrvatskoj na granici mozda se moze proci jos jeftinije...i da placanja jesu iskljucivo dinari il moze i euri?

Poslednja izmena:
Pa nisam daleko 2-3h do beograda, a imam i covjeka koji radi po beogradu tako da je sve ok...ThX za stranicu, znaci oni su ti najjeftiniji nekako a svidja mi se sto ima dobrih stvari osim diska zvuci primamljivo za citavu centralnu:)
Ne znam samo kako oni gledaju ono za prenos preko granice da li ti iskljuce pdv i kako ide sa papirima, ako je to ko u hrvatskoj na granici mozda se moze proci jos jeftinije...i da placanja jesu iskljucivo dinari il moze i euri?

PDV je 8% tako da ti se ne isplati zezati traziti nego lepo prenes neprijavljujes za carinu:D da nebi ti tamo naplatili PDV +carinu:d
Placanje je u dinarima nece ti uzeti evro nesmeju:D imas menjacnice na svakom cosku:)

PDV je 8% tako da ti se ne isplati zezati
E brate reci mi te cijene sa site su sa uracunatim pdv-om ili bez pdv-a...A dobro je neka si mi rekao da znam mislio sam da ko u hrv se moze proci i bez carine i bez pdv-a:) a da bio sam skoro kurs je nekako bio 1e=106dinara doduse od banke do banke sad ne znam koliko se krice nisam posjecivao web banke

E brate reci mi te cijene sa site su sa uracunatim pdv-om ili bez pdv-a...A dobro je neka si mi rekao da znam mislio sam da ko u hrv se moze proci i bez carine i bez pdv-a:) a da bio sam skoro kurs je nekako bio 1e=106dinara doduse od banke do banke sad ne znam koliko se krice nisam posjecivao web banke
Sve su ti cene sa uracunatim PDV-om:) kurs je sada nesto manji oko 101.

Pa hdd od 3,5" je isti po velicinai (dimenzijama) svaki... nema veze dal' je od 1TB ili od 2TB ili od 250MB ... staje u jedan slot za 3,5" hdd pa da je i od 3TB velicine

Pa svako kuciste ako posebno uzimas istice do koliko GB ili TB podrzava diskove, preko date velicine nece pokrenuti a ako su neki i iste velicine sa kucistem u zavisnosti od marke nece ni da pokrene taj disk!!!
Misli na *externo* kuciste... iliti mozda popularniji naziv - HDD rack.

Ostavio je link u trecem postu, baci pogled da vidis tacno na sta je mislio ;)
http://www.coolermaster.com/product.php?category_id=34&product_id=6604

Za Etron zaista ne znam, nikada nista nisam uzimao kod nih... ali za Atom - samo reci hvale. Ni jednu losu rec nemam za njih.

Najbitnije vezano za support, tj. garanciju... besprekorno iskustvo.

Za Etron zaista ne znam, nikada nista nisam uzimao kod nih... ali za Atom - samo reci hvale. Ni jednu losu rec nemam za njih.

Najbitnije vezano za support, tj. garanciju... besprekorno iskustvo.

Takodje.

Kupio nekoliko stvari, trudili se da dobave, trude se da su nizi sa cenom koliko se moze, nisam reklamirao nista od kupljenog jer sve radi ili je otislo dalje posle nekog vremena koristenja ...
"Cujem" na forumu da ih hvale.

Nazad
Vrh Dno