Šta je novo?

Ishrana, trening, fitnes (borba protiv sedenja za ljude iz IT-a)

šta je starije, kokoška ili jaje, tj dal da vežbam svaki dan po malkice
ili da se 1-2 sedmično razbijem od upale? pogadjate, svaki dan po malkice!
tj ako za 7 dana uradite isti broj ponavljanja i težina koje bi imali za 1-2 dana
bolje će biti nego da sve to sabijete u 1-2 dana...razumemo se...

These results suggest that performing a small number of eccentric contractions 5 days a week is more effective for increasing muscle strength than performing a larger volume of eccentric contractions once a week. However, it appears that training volume is a factor for muscle hypertrophy in a short-term training.

Ovo je ko rodjeno za one sa šipkama i gvoždjem po kući...pickaš se svaki dan po 20-25min, to je kao 2 treninga od 70-90min, za šta je mnooogo teže naći vreme....

Two groups performed 30 contractions per week, with one group doing six contractions a day for five days a week (6x5 group), while the other crammed all 30 into a single day, once a week (30x1 group).
Another group only performed six contractions one day a week.
After four weeks, the group doing 30 contractions in a single day did not show any increase in muscle strength, although muscle thickness (an indicator of increase in muscle size) increased 5.8 per cent.
The group doing six contractions once a week did not show any changes in muscle strength and muscle thickness.
However, the 6x5 group saw significant increases in muscle strength - more than 10 per cent - with an increase in muscle thickness similar to the 30x1 group.

Current Australian Government guidelines already indicate adults should try to be active every day and perform 2.5-5 hours of moderate physical activity per week.
Professor Nosaka said there needed to be more emphasis on the importance of making exercise a daily activity, rather than hitting a weekly minute goal.
“If you’re just going to the gym once a week, it’s not as effective as doing a bit of exercise every day at home,” he said.
“This research, together with our previous study, suggests the importance of accumulating a small amount of exercise a week, than just spending hours exercising once a week.

“We need to know that every muscle contraction counts, and it’s how regularly you perform them that counts.”

dakle ono no pejn no gejn je samo za postere....

Poslednja izmena:
@okmijun
Taj sam, što ima gvožđuriju po kući i svaki dan po malo trenira. Jedva da se oznojim i ne umorim se, a da odem na powerlifting takmičenje, ne bih se osramotio. Još da se nateram da ubacim redovan sprint...
To je i moj savet svima, ne preterivati sa naporom, ali biti redovan. I naravno paziti na ishranu i takođe ni tu nikakva preterivanja sa unosom proteina i sl.
Nije baš dobro slušati vežbače sa yt ili instagrama koji žive od toga. Mi ovde (99.9% nas) smo rekreativci i nema potrebe da odlazimo u ekstreme, niti je to dugoročno dobro. Telo pamti ekstremne napore, a kad krenu zdravstveni problemi, onda se svi hvataju za glavu...

Za svaki sport je bitan odnos napora i odmora. Efikasniji je trening slabijeg intenziteta, ali ako možeš i sutra da treniraš, umesto da propustiš jer si preterao. Telo se adaptira na stres kad se odmara, a tu onda tek nastupa dobar san, ishrana i opciono suplementacija, koju takođe preporučujem ako neko ima malo veće ambicije.

Može li pojašnjenje, ako je meni upućen komentar?
Nije upuceno tebi, vec uposte i postu pre tebe. Ako ti trebaju naucne studije da te motivisu ili ne motivisu da radis na sebi, onda bolje da ne radis. Bolje je da radis i pogresno, nego da ne radis nikako. Pogotovo ako se radi i o zakasnelom slucaju, kao sto sam i ja sam.

Nisam trenirao sa tegovima. Zadnjih par godina vezbam rekreativno zgib,sklek,propadanje, koji cucanj. Prosle godine Septembar odose ledja l5s1 extruzija sa sekvestracijom :( poslednji stadijum diskus hernije :(
Izvukao sam se bez operacije , bolove ne mogu opisati, 3 meseca levi list i deo stopala utrnuti, nisam mogao hodati duze od 1-2minuta. Pupu sve proslo :) neurohirurg zabranio dizati teze od 5kg narednih 12 meseci i bilo kakav vid teze aktivnosti. Mada Februara sam krenuo ispocetka 1x1 zgib, propadanje.... Ono sto trenutno smeta i neradim je sklek. Tuga ali guram , povreda me vratila na pocetak. Nabavio sam prvi put tegove 2, 3 i 5kg , kao i one lagane za noge od 2kg.... Nadam se da cu uspeti da se vratim u kondiciju za koji mesec a to mi je pomoglo kad mi je bilo najteze, lagan sam a mogao sam se vuci rukama , ljudi gadno je bilo :(
Ranije je islo 5-6 x nedeljno za trening a sad 2x lagano uz nekakav progres na nedeljnom nivou da bi dosao na staro planirano za septembra, ako sve bude ok. Strasno koliko povreda unazadi i demoralise ali nasao sam volje da guram dalje.

Nije upuceno tebi, vec uposte i postu pre tebe. Ako ti trebaju naucne studije da te motivisu ili ne motivisu da radis na sebi, onda bolje da ne radis. Bolje je da radis i pogresno, nego da ne radis nikako. Pogotovo ako se radi i o zakasnelom slucaju, kao sto sam i ja sam.

Tebe očigledno motiviše da troluješ!
Radi kako TEBI odgovara, a mene pusti da radim kako MENI odgovara.
I to je cela nauka, možeš da predložiš svoje drugima, i to je sve.
Ali da troluješ po tudjim postovima, e to izvini, ne možeš.
Ne svidja ti se moj post? Radiš kako ti hoćeš, problem rešen.
A ne da drugima soliš pamet šta će oni i kako da rade.
Eto, ne vidim ništa pametnije da je ispalo od tvog posta
osim bespotrebnog flejma, što ti verovatno sa ovim trol nalogom i jeste bio cilj
da navučeš na odgovor korisnika, tj mene.
ovo je tema gde ljudi dele mišljenja, savete...a ne trolovanje. što ti radiš.

I povrh svega uopšte i ne poznaješ značenje izraza bro science
upravo je bro science rad do otkaza, preterivanje i ostale gluposti
koje se slivaju sa zida svake teretane....
ova studija govori upravo SUPROTNO da sa dosta manje napora se postiže VIŠE.
i najbitnije ČUVAJU ZGLOBOVI.

Polako, neko bi pomislio da ste preterali za anabolicima.

Svako ima svoj pristup. Svakom organizmu odgovaraju drugačija opterećenja.

Ja sam uspeo da skinem 24kg samo pravilnom ishranom, vezbanje nisam poceo jos ali planiram i znam da ce se sve dodatno popraviti vezbanjem od posledica sedenja za kompom nekaad i po 18 sati dnevno...

Tebe očigledno motiviše da troluješ!
Radi kako TEBI odgovara, a mene pusti da radim kako MENI odgovara.
I to je cela nauka, možeš da predložiš svoje drugima, i to je sve.
Ali da troluješ po tudjim postovima, e to izvini, ne možeš.
Ne svidja ti se moj post? Radiš kako ti hoćeš, problem rešen.
A ne da drugima soliš pamet šta će oni i kako da rade.
Eto, ne vidim ništa pametnije da je ispalo od tvog posta
osim bespotrebnog flejma, što ti verovatno sa ovim trol nalogom i jeste bio cilj
da navučeš na odgovor korisnika, tj mene.
ovo je tema gde ljudi dele mišljenja, savete...a ne trolovanje. što ti radiš.

I povrh svega uopšte i ne poznaješ značenje izraza bro science
upravo je bro science rad do otkaza, preterivanje i ostale gluposti
koje se slivaju sa zida svake teretane....
ova studija govori upravo SUPROTNO da sa dosta manje napora se postiže VIŠE.
i najbitnije ČUVAJU ZGLOBOVI.
Kao sto rekoh, bro science. Ako okacim studije koje dokazuju da rad do otkaza donosi brze i bolje rezultate, sta onda? Hoces li vezbati tako ili ces vezbati kako tebi odgovara? Zato manje sujete i vise vezbe, ja nisam nikome davao savete kako da vezba, niti linkovao studije o tome.

Redovan trening, po mogucnosti sto vise osnovne i visezglobne vezbe, pravilna tehnika i tezine prilagodjene njoj, kontinuitet, disciplina, progres kad se ovlada tehnika, koliko god je moguce pravilno se hraniti, redovan san i to je to..

Svako ima svoje zelje i ciljeve, ne odgovara svakome isti sablon i pristup..

Imam 3 drugara koji se bave profesionalno BB na evropskom nivou, pritom rade kao personalni..
U danasnje vreme svi traze neki novi pristup, izmislja se nesto novo da bi se olaksalo, bio drugaciji, komplikuju stvari bez potrebe..

A ustvari je sve jednostavno..samo treba raditi, biti istrajan i rezultati ce doci..

Ја сам од оних што тренирају сваки дан, бар сваки радни, викенд мало теже због обавеза. Пре посла, максимум што могу је сат времена, са све пресвлачењем, загревањем, и истезањем, тако да нема претеривања са тежинама, плус време одмора краће. Лако тако нешто пређе из навике у опсесију па ако се деси да прескочим некад, на послу енергија и снага нула, мало контра али тако је.
Резултати су добри, и што је најбитније одговара ми телу. Сад кад је лето мало се трудим да разбијем шаблон па убацујем шта год могу на отвореном. Таман надокнадим онај кардио који трпи због кратких тренинга.

... . Лако тако нешто пређе из навике у опсесију...

Lepo rečeno :)
Ljudima je uglavnom problem da od želje, dodju do navike.

Interesantno je da i kada dodje do zasićenja, kasniji povratak uglavnom bude mnogo lakši i brži, jer znaš da te čeka "nagrada", najmanje u obliku ličnog zadovoljstva.

Ne znam za druge, ali meni lako sve preslo iz zelje u naviku i rutinu. Nije da sad ja nesto vezbam, cak bi rekao da vezbam ispod proseka, ali to sto se osecam bolje, svezije, spremnije mi je trening pretvorilo u naviku. Neki benefiti vezbanja su vec vidljivi, fino sam smrsao, a na ostalim polako radim.

Zavisi šta ti je baza za računanje proseka.

Čim si ti redovan, bolji si od većine ljudi sa kojima si svakog dana u kontaktu :)

Recimo, ja sam veoma skroman trkač, kada se poredim sa ljudima koji ozbiljno trče, jer uvek se porediš sa boljima.

Ako se uporedim sa celom populacijom rekreativnih trkača kod nas, ja sam ozbiljno iznad proseka. I po vremenu koje provodim na treningu i po rezultatima.

A onda pogledaš celu populaciju naše države, e za njih sam ludak, sportista, pre neki dan mi čovek reče "Ironman" zato što sam u dva dana trčao dve (kratke) trail trke i u ponedeljak otišao na redovan trening. Nisam siguran da on zna šta je Ironman distanca (i koliko mi je trenutno nedostižna), ali svakako je hteo da me pohvali.

Apsolutno se slazem. Mislim da je najveci problem kod ljudi nerealno ocekivanje kad je u pitanju fizicka aktivnost. Mnogi misle da je to veoma tesko i da im je potrebno mnogo truda, previse za njih. Sa druge strane imas i one koji imaju prevelika ocekivanja da ce sve to lako i brzo resiti, kad malo zapne, odustanu. A u principu dovoljno je samo da se pokrenu, probiju pocetnu barijeru i polako rade.

Kao sto rekoh, bro science. Ako okacim studije koje dokazuju da rad do otkaza donosi brze i bolje rezultate, sta onda? Hoces li vezbati tako ili ces vezbati kako tebi odgovara? Zato manje sujete i vise vezbe, ja nisam nikome davao savete kako da vezba, niti linkovao studije o tome.

па качи, ко ти брани?
зато и јесмо овде да свако окачи шта има,
па да свако од тог окаченог, изабере шта му воља и драго.
Ево, чекамо и то...што више то боље!
Ниси давао савете како ДА се вежба, већ како да се НЕ вежба, што јес јес!
....
свака та студија има циљну скупину на којој је испитивана, и то је најбитније,
вежба до отказа вероватно је боља за про билдере, у то не сумњам
који се и пре и после вежбања лепо дорађују свим и свачим
али вежбање по 25мин дневно, између 2 for next if петље
је ко створено за кориснике овог форума.
лијеп поздрав!
и ако нека студија прође провере, објави се као признати научни рад
врло је непристојно и неодмерено, називати је бро сајенс, најблаже речено...

Apsolutno se slazem. Mislim da je najveci problem kod ljudi nerealno ocekivanje kad je u pitanju fizicka aktivnost. Mnogi misle da je to veoma tesko i da im je potrebno mnogo truda, previse za njih. Sa druge strane imas i one koji imaju prevelika ocekivanja da ce sve to lako i brzo resiti, kad malo zapne, odustanu. A u principu dovoljno je samo da se pokrenu, probiju pocetnu barijeru i polako rade.
U odmaklim godinama najveci problem je vreme. Ako imas malu decu, toga nema. Slobodno vreme provodis sa njima i radom oko kuce. Ja sam poceo sa nekim mizernim treninzima a vec se osecam bolje :) da je ovo daleko od idealnog daleko je, ali mene kicma vise ne boli :)

Kad krene posao, deca, obaveze svega je manje..pa i vremena za trening, ali sat, sat i po vremena se moze nekako uklopiti u toku dana i odraditi trening..
Ja sam prvi koji je neko vreme trazio izgovore, a posle nekako uklopio sve..naravno, sve zavisi od dana i obima svega..

Ni profesionalni bb ne rade uvek do otkaza..a pogotovo nije dobro odmah u pocetku krenuti sa vezbama do otkaza..a vidjam sve vise i vise toga u teretani..potrebno je vreme i staz u treningu da tetive ojacaju, ligamenti..posle se krece sa kilazama i otkazima..
Puno sam video primera gde se napreduje u pocetku do odredjene kilaze i izgleda, i odmah se krece sa metanom napr i dobije se snage za nekih 20kg vise na sipci, ali tetiva nije spremna za to, i dodje do povrede..

Super i spavas 5-6 sati dnevno. Sto nije dovoljno da se regenerises.

Ako se sve ostalo isprati i ispostuje, 6h sna je vremenom dovoljno..navikne se organizam..

Ima, ustaneš u 5:20.

Upravo tako , vreme se moze naci. Ja sa 5 banki nalazio sam vremena za trening od 3-6x nedeljno do 40tak minuta. Uglavnom je bilo 3 puta nedeljno. Teretana, tegovi ne. Nego osnovne vezbe sa sopstvenom tezinom i setnja. Gvozdje i tesku artiljeriju ostavljam momcima ;) moj cilj odrzavanje tezine i kondicija .

Sta onda reci za mene sto idem na 10% bf 😅

Prilozi

• Screenshot_20240607_230454_Samsung Notes.jpg
    Screenshot_20240607_230454_Samsung Notes.jpg
    122.2 KB · Pregleda: 85
Četvrtak tu i tamo, ali nešto ti je slaba ova nedelja. Reši to, što pre 😏

3h i neki minut, s tim da od kuce do keja i kad se vracam samo prosetam, to je za oko 22k i jos uvece imam trening. Ceo dan bude oko 30k. Bas mi prija, jos sam u petak probao bez slusalica, cisto da probam i jednostavno lepota, prijatnije nego sa.

Pozdrav celoj ekipi, nov sam ovde i video temu :D, Pa sad slede pitanja ako moze naravno...
Naime, vecim delom dana sam ispred laptopa, kuci tri deteta, i jos kucnih obaveza, sto povlaci i ishranu koja nije redovna, preskacem obroke, necu da kazem da jedem bas zdravo ali se trudim i konstanto se osecam iscrpljeno i ne mogu da skupim snage za trening koji mi je prekopotreban? Da li je neko u istoj situaciji bio mozda, pa da mi da savet kako bih to mogao da popravim,nadomestim snagu volje, energije za trening? Da li mogu kroz ishranu, vitamine, suplemente svaki svet je dobro dosao? :D

Milane, bitnije ti je da se pokreneš.

Mislim da smo većinom ovde i sličnoj situaciji, razlika je samo u tome ko je našao motiv da se pokrene, a ko ne. :) Izađi napolje trči, ako ne, šetaj da puls zviždi 120-130 2,5h nedeljno (u 3-4 treninga) pa ćeš i da potrčiš verovatno kroz par nedelja. Možeš i drugo nešto da radiš, ali ovo je najlakše, lakše čak i nego nakaniti se da kod kuće radiš vežbe ili da odeš u gym. Naravno, svaka alternativa koju uspeš u jednakoj količini da upražnjavaš redovno za koju misliš da ti više odgovara, apsolutno - da.

Nećeš vitaminima u suplementima da se pokreneš na trening, to ti garantujem, već je to tvoje i u tvojoj glavi. Ne računam nedozvoljene supstance.

Samo telo će da počne da proizvodi odgovarajuće supstance i da počne da rešava sve probleme koje si naveo.

A kako da nađeš vreme, ustani ranije. Ja ustajem u 5 za trening, jer radim van Bgd i piši propalo taj dan za fizičku aktivnost.

Spotify u džep, slušalice u uši, klikni neki dobar podkast i paljba napolje. Suplementacija, vitamini i slično kada mašina krene da gruva.

Nazad
Vrh Dno