Šta je novo?

Ishrana, trening, fitnes (borba protiv sedenja za ljude iz IT-a)

Meni su blendovi tipa BSN Syntha 6 uvek bili bolji od čistog proteina.

Pogotovo za ljude koji rade ili posle treninga imaju neke obaveze.
 
Naravno, ali zapao mi je u oči taj broj 29 (gornja referentna vrednost free test u "mojoj" laboratoriji), pa pomislih možda je uradio free testosteron test, umesto ukupan...🙂
U Beo Labu gde sam radio ima ponuđen samo testosteron. Konkretno je bilo oko podneva, pre jela i pre treninga.
 
Edit:
Što se tiče ostalih hormona koji su spomenuti iznad, samo bih napomenuo jednu sitnicu pošto sam video da mnogi u teretani greše oko toga: testosteron nije oponent sa estradiolom - "ženskim hormonom", nego sa prolaktinom. Ako prolaktin poraste iz nekog razloga (npr. zbog nekih lekova), automatski će da opadne nivo testosterona. Sa druge strane, neko može da ima povišen estradiol, a da mu je testosteron isto dosta visok...
Estradiol se uzima kako bi se videlo da se aromatizuje. Naravno, nije must have
 
^Svakako je dobro proveriti i nivo estradiola i ostalo što si napisao, kad se već gleda testosteron...
@wladymeer
Ima i free testosteron test u Beolabu, samo je skuplji, valjda oko 1200-1500 din. Da si vadio krv rano ujutru, možda bi rezultat bio i malo veći, nego kad se radi u podne.
 
Kad vec pricamo o testosteronu, jel ima nekih negativnih posledica ako je malo povecan? Poslednji put sam radio privatno testove zbog sebe i secam se da me je zvala medicinska sestra i pitala da li pijem neke tablete zato sto mi je malo povisen. Poslednja dva puta je bio povisen ako je bitno.
 
Nije toliko bitan ukupan testosterone, to samo pokazuje da testisi dobro proizvode. Iskoristi se samo slobodan testosteron, to je najvazniji parametar, SHBG se zato meri isto (manji shbg veci slobodan test, shbg vezuje/regulise visak hormona).
 
Ako je malo povećan verovatno nećeš imati nikakve nuspojave, značajnije povećan bi mogao da loše utiče na prostatu, broj spermatozoida, u nekim slučajevima i na srce (zaboravih tačno kako). Lekari kad vide nivo testosterona iznad normale, mogu da pošalju i na ultrazvuk, u nekim slučajevima tumor na testisu može da dovede do povećanog nivoa testosterona.
Na tvom mestu se ne bih brinuo usled malo povišenih vrednosti, mladim ljudima koji treniraju i zdravije se hrane, se dešava ponekad da imaju malo povišene vrednosti.
 
Kad smo vec kod te teme, nadam se da neće da se shvati kao promocija ali pronašao da vam Lidl Plus aplikacija daje analizu krvi i urina u AquaLab za 1.500 din do aprila 2024.

Konkretno: urin sa sedimentom, kompletna krvna slika 5 part diff, glukoza, kreatinin, bilirubin ukupno, holesterol, HDL, LDL, trigliceridi, ast, alt, ggp, alp, gvožđe, urea

Ne znam da li ima negde jeftinije u Beogradu, ali je znatno jeftinije nego BeoLab npr (2.800)

I gde preporučujete da je najjeftinije proveriti testosteron i ostale hormonalne parametre?
 
Poslednja izmena:
Da li je neko probao gume iz Decathlona? Koristim Tuber gume (tube varijantu) i posle skoro 2 godine su kao nove i dalje, sada bih uzeo i neke trake (loop bands) pa su mi za oko zapale iz Decathlona a vidim da ih i Ring drzi. Naravno, najsigurnija opcija mi je Tuber na kraju krajeva, ali voleo bih da vidim iskustva sa Ringom ili Dekatlonom ako ih neko ima?
 
Ako je loop band Ono što zovu resistance band, koristim ja Decathlon. Ne koristim često, i stare su već 2 godine. Recimo 2 meseca koristim nekoliko puta sedmično, pa ne koristim i tako u nekim ciklusima. Gume su kao nove. Jedino ne smeju da ostanu mokre/vlažne posle treninga, pa da se zalepe.

Jednu Tuber sam pre neki dan izvadio iz starog ranca i bacio. Stara nekoliko godina. Skamenila se i zalepila sama za sebe. Što je sasvim normalno za taj materijal. Bila je neka super laka, ali dok sam je koristio isto je bila OK.

Poznajem više ljudi koji su kupili u Capriolo. Koštale su slično kao Decathlon, ali je u pakovanju 5 umesto 3.
 
Loop je kruzna iz jednog dela, tube je guma koja ima karabinjere na krajevima na koje se kace rucice.
Ove moje Tuber gume imaju sajlu provucenu kroz gumu pa ako pukne nema sanse da te udari po licu, loop gume nisam koristio pa me je strah pucanja.
 
Te sa karabinerima su dosta jače od ovih na koje ja mislim, ali i namena je drugačija.

Ja ove koristim za široki čučanj ili za plank sa dignutom nogom ili za prosto odnošenje za zadršku u povratu.

 
Poslednja izmena:
Bila je priča ovde u temi oko zglobova, hrskavica i Labrada Elasti Joint preparata kao odličnog za regeneraciju. Ima li neko iskustava sa alternativama poput Maxler Joint Flex ili NUTREND FLEXIT GOLD?
 
Bila je priča ovde u temi oko zglobova, hrskavica i Labrada Elasti Joint preparata kao odličnog za regeneraciju. Ima li neko iskustava sa alternativama poput Maxler Joint Flex ili NUTREND FLEXIT GOLD?

Nevezano za tvoje pitanje, najobičniji glutamin, čist, pansport, koji bilo, primetno pomaže, nije to sad neki nebo zemlja napredak,
al se primeti, zato i kažem primetno, 5-10gr dnevno, samo nemoj sa vodom, jer sa vodom se pretvara u nemam pojma šta
najbolje je sa mlekom, jogurtom, itd...i da se brzo tipa za 5min ispije.
I, ako recimo uzimaš onaj želatin tj kolagen iz zdravih hrana, najbolji je svinjski, jer se bolje vari i usvaja od govedjeg,
koji jeste jači po onim jedinicama mere za elastičnost, al se teško usvaja kod nas, nismo lavovi...
A iskreno, znam mnoge koji ništa sa tim preparatima nisu uradili, već su išli na mikro struje kod ortopeda, privatno.
 
Sumnjam na išijas, patim se već nekoliko meseci, ali nisam išao kod lekara, već preko neta dijagnostikujem :)
Uglavnom se vodim savetima da isključivo vežbe rešavaju, da li bi goveđi želatin pomogao ili neki drugi suplement?
 
Suštinu si omašio. Poenta je da se podigne insulin pre treninga, da bi se taj isti insulin koristio tokom i nakon treninga, da bi se ugurale velike količine esencijalnih aminokiselina u mišićne ćelije/tkiva sa maksimalnom efikasnošću. Prosti šećeri su tu da se popuni "insulinska rupa", a ne da se nadoknadi nikakav glikogen.

Ovde se ne radi u prirodnom insulinu, već o veštačkom i to ne bilo kakvom veštačkom već brzo delujućem insulinu. Miloš uzima 45min pre i 45min posle treninga brzo delujuć insulin. U slučaju da neko trenira dvaput dnevno, onda se koristi ujutru i uveče.

1. Da li možeš da mi kažeš zbog čega se ne koristi sporo delujući insulin?

Što se tiče ovih "malih količina" šećera koje si naveo, pogrešio si. Sa 15-20gr dekstroze nećeš ništa uraditi sem iritirati pankreas bespotrebno da radi u totalno neprirodnim uslovima. A "do 80g za pro bildere" je čista besmislica. Mnogo veće količine se koriste.

2. Koliko grama glikogena tokom treninga potroši običan čovek, koliko ti, a koliko atleta kog trenira Šarčev?
3. Da li možeš da mi objasniš kako se toksičnost šećera uklapa u celu ovu priču?

Ako si pratio Šarčeva, znao bi i da su njemu glikogenske rezerve uvek pune. U proseku glikogenske rezerve skladište 750g glikogena. Miloš takođe zastupa teoriju superkompenzacije glikogenskih rezervi - da u određenim uslovima GLUT4 receptori omogućavaju da se više od 1000g glikogena skladišti. Za to on navodi sopstvenu empiriju kao dokaz.

Kada izračunaš koliko se grama hidrata, grama esencijalnih aminokiselina i jedinica insulina iskoristi oko treninga, znači moraš i negde to da uguraš. Džabe ti sve ovo, ako nisi dovoljno prokrvio, tj. oštetio mišić da bi mogao da maksimizuješ rast. Iz ovog razloga Miloš ima svoj "Giant sets" trening. Uostalom, nema smisla raditi insulinski protokol, osim ukoliko ne ciljaš da se takmičiš.


4. Koliko jedinica insulina će biti izlučeno od 15g šećera?
5. Šta ćeš da uradiš sa tih 15g?
6. Koliko grama glikogena ćeš da potrošiš tokom jednoiposatnog treninga?
7. Da li ćeš da koristiš fruktozu ili dekstrozu ili nešto treće?
8. Šta ćeš da uradiš kada ti ta dekstroza ne prođe kroz želudac dovoljno brzo (zbog osmolalnosti) i odlaže apsorpciju aminokiselina u toku treninga?
9. Ako ćeš da koristiš brz monosaharid, poput dekstroze, kako će insulin da peak-uje i koliko će biti u takvom stanju?


Ne razumeš o čemu Miloš Šarčev priča. Čuo si nešto, sklopio neku priču u glavi i misliš da si u pravu, jer si čuo informaciju od nekog ko zna nešto. Lepo ti je nemanja123 rekao da se ne koristiš argumentum ab auctoritate, ali džaba, ti si prebacio priču o činjenicama na lične napade.
Probaj da li ti u toku dana odgovara da pijuckaš velike količine šećera, možda ti bude prijao dijabetes drugog tipa. Tu je empirija odlična. Možda ti i ne bude ništa.

Zahvaljujući kojoj logici? Da li shvataš da korelacija nije kauzacija? Da li znaš TAČNO šta rade naši fudbaleri tokom dana, a šta strani? Koja "nauka"? Navedi izvore. Je l' shvataš da se nauka bazira na dokazanoj praksi većeg broja učesnika pod kontrolisanim uslovima? Opet, kakvu "nauka" ti sad spominješ?

"Svejedno, logika je jedno, a lično iskustvo drugo, ja bih ovo drugo uvek stavio ispred prvog. Nije logično ni da neki insekti lete, pa lete, jer nemaju logiku."
- okmijun


Kakvo lično iskustvo? Opiši nam parametre i metodologiju tog tvog ličnog iskustva.
Ako ti je za utehu, ne verujem ni ja da neko može ozbiljno da piše ove stvari koje ti pišeš.


Da rezimiram:
  • Naši fudbaleri se vuku poslednjih 30min, znači MORA da im fali glukoze. Nije zbog X Y Z.
  • Sve je zavera. Javni konsensuz je laž. Teniseri piju neki magični napitak, pa zbog toga MORA da igraju tako dugo i bez umora. Nije zbog X Y Z.
  • Opet nas lažu! Nauka je laž! Hoće da nas istrebe! Sva sreća pa imate mene, da vas odgurne od ovih gnusnih laži.
  • Ako se ne slažeš sa NJIMA, uništiće ti život! Hoće da uguše istinu na fakultetima!
  • Mašala. Šta će nam matematika, filozofija i psihologija kada je sve toliko očigledno da mogu kroz empiriju da dokažem! Pa, avion leti... zato što leti! A zemlja se okreće zato što osećam. Osećam, dakle, okrećem se.


Ovo zašto bilderi uzimaju insulin neću ni da komentarišem. Ali me jako zanima zašto ti toliko čuvaš taj glikogen...


Čovek nije to napisao. Napisao sam ti ja na početku mog posta. Sve ti lepo piše. Pod uslovom da razumeš termine.


U kakvoj suprotnosti su? Je l' to nešto, slučajno, logično? Ili možda empirijski?!
Ovo oko potrošnje glikogena neću da komentarišem. Kupi knjigu iz biologije za osmi razred (ili u kom se već razredu uči o žlezdama) i pročitaj šta piše. Verovatno nas OPET LAŽU!


Vodiš se potpuno pogrešnim hipotezama. Inače, pošto preferiraš empiriju pored logiku, ne možeš ni da shvatiš da pitanje nije dihotome prirode. Izgleda da je po tebi lakše prokrviti mišiće nego mozak.
11. Kada se dopunjavaju glikogenske rezerve?
12. Koliko se grama glukoze u telu može skladištiti? (Napisao sam ti već)

Po tebi nas lažu "ovi sa zapada", pa su i zbog toga bolji. Sve se zasniva na lažnoj nauci. A tajna je u šećeru! ("The proof is in the pudding!")


Projektuj svoje neadekvatnosti na nekog drugog, npr. na sopstevnu refleksiju u ogledalu.
Ti si prvi počeo da pišeš kako nas lažu i počeo da skrećeš sa teme.
Odgovorio sam ti po svim tačkama, a ostavio sam ti i više numerisanih pitanja. Nadam se da ćeš odgovoriti na njih u istom formatu kako sam ti ih i postavio.

Za kraj, nemoj da se igraš sa insulinom ni u kakvom slučaju. Ni mnogo edukovaniji ljudi se ne igraju sa insulinom, sa razlogom. Lepo su ti ljudi u ovoj temi odgovorili, ali ti si sklopio neku svoju priču u glavi, koju ne možeš da objasniš, pa MORA da je tako. Ako si u mogućnosti, popričaj sa nekim doktorom, vidi šta će ti on TEK reći na ovu temu. Insulin je ozbiljan "škola" za sebe, koju mnogi bilderi čak i posle 20+ godina iskustva nisu savladali i sa kojom ne žele uopšte da se igraju.
.
Čitam ovaj ceo post više puta, i ne mogu da verujem...prva rečenica
"Suštinu si omašio. Poenta je da se podigne insulin pre treninga, da bi se taj isti insulin koristio tokom i nakon treninga, da bi se ugurale velike količine esencijalnih aminokiselina u mišićne ćelije/tkiva sa maksimalnom efikasnošću. Prosti šećeri su tu da se popuni "insulinska rupa", a ne da se nadoknadi nikakav glikogen."

ne mogu da verujem...kakav crni šećer za podizanje insulina?! kome treba taj insulin, on se bode i kraj priče, a to msm da nije niko na ovom forumu.
Šećer, prosti, po 100x put i više ne bih o tome, služi da ti zaštiti glikonske zalihe, tj da uspori njihovo trošenje, jer se one potroše očasposla.
I da da bump, tj da pojača krebsov ciklus, da pokrene sagorevanje.
Pa čekaj teretane širooom sveta, su prepune energetskih pića?! Što? Onako bezvetze?*
Ne, ljudi su uvideli da im ti prosti šećeri i kafein i još par čuda, pojačavaju trening, i to je to.
O štetnosti ili dobrobiti na duže staze, druga je priča. Čist šećer oštećuje vene, al to je druga tema...
Ovo ostalo ne bih ni komentarisao, jer je već u početku promašena tema, ovo ostalo dole je širenje teme na potpuno druge teme...

OVO je tema, a ono ostalo sve što si pisao, je okolo teme

Fundamentals of glycogen metabolism for coaches and athletes

When liver glycogen stores fall to low levels, the liver can increase its reliance on gluconeogenic metabolism to produce glucose from amino acids and glycerol, although the rate of this production is limited and cannot keep pace with glucose removal from the blood during exercise. The use of muscle glycogen during exercise reduces glucose uptake from the blood, thereby helping to maintain blood glucose in the absence of exogenous carbohydrate intake.
Sufficient carbohydrate ingestion during exercise helps maintain liver glycogen stores21,22 and has been reported to spare glycogen in type II (fast-twitch) muscle cells.23


Mislim da za svakog ko ume da čita, tj razume ovaj naučni rad, je svaka daljnja rasprava besmislena.
Ljudi su lepo nacrtali kako treba, samo ko hoće da razume i da čita.
 
Sumnjam na išijas, patim se već nekoliko meseci, ali nisam išao kod lekara, već preko neta dijagnostikujem :)
Uglavnom se vodim savetima da isključivo vežbe rešavaju, da li bi goveđi želatin pomogao ili neki drugi suplement?
Isti problem imam, doduse radio sam magnentnu i imam problem sa l5s1 prsljenom vec 5 god unazad.

Nema tog suplementa koji ce pomoci.
Ojacaj ledjne misice, core, stomak.

Setaj sto vise, idi povremeno kod kiroprakticara i Stuart McGill vezbe
 
Sumnjam na išijas, patim se već nekoliko meseci, ali nisam išao kod lekara, već preko neta dijagnostikujem :)
Uglavnom se vodim savetima da isključivo vežbe rešavaju, da li bi goveđi želatin pomogao ili neki drugi suplement?
Za 1% nas ovde sigurno treba lekarska pomoć i suplementacija, ali za ostalih 99% smislena, fokusirana, redovna fizička aktivnost, ne šetnjica od 10k koraka kao da imamo telo od 80 godina, rešava sve što tipično kači 40+.

Bez obzira na jednostavno, najčešće besplatno i svima dostupno dugoročno rešenje, ništa se neće promeniti. Većina je prezauzeta da pronađe 90 minuta nedeljno.
 
Da dopunim ovo što je @nidza napisao. Godinama, na svakih nekoliko meseci, sam imao problem sa donjim leđima.
Pre dvadesetak godina, kada mi se to desi, legnem, umirim se, bude mi lakše ako ne mrdam, i to traje nekoliko dana. Najgori bude drugi-treći dan.

Onda shvatim, da kada osetim najavu tog bola ili već počne, šetnja rešava problem. Najmanje 5km, ali poželjno 7-8-10.
Nikada više nisam došao do tog trećeg, kritičnog, dana.

Poslednjih 2ipo godine redovno trčim, i od tada nisam bio u situaciji da idem na neku od tih iznudjenih šetnji. Bitan momenat, uz trčanje, radim (malo - nedovoljno, ali redovno) i vežbe stabilizacije i vežbe snage.

Suplementi, da, ok, povremeno popijem kutiju Collagenfix, evo jutros završio 16km, magnezijum direkt odmah, dok trčim dodajem ugljene hidrate... Realno, bez svega toga mogu, samo imam utisak da je sa tim dodacima malo lakše.
 
hahahahha a braca Kinezi koji se unistavaju od soje , ne deluje mi da imaju problem sa kvalitetom semena :LOL: ima negde gde je neki lik pricao o tome sta bi se desilo kad bismo pojeli fazon nekoliko kg zecetine i uneli nenormaln broj proteiana, fazon rezultat je na kraju umro bi :LOL: tako da sve umereno i nema opsasnosti

Brat Si i braća nam Kinezi, uz soju unose i druge začine i sastojke, koji taj estrogen smiruju.
Uzeti nešto iz tudje kuhinje, samo deo, i misliti da će to tako radi, eto samo od sebe, pogrešno je.
Tipičan zapadni mehanicistički način razmišljanja, bez sagledavanja celine.
Dakle, njihova kuhinja je tako odradjena da taj estrogen ne šteti.
Uzgred, a i najbitnije, soja se u Kini najčešće jede UKISELJENA iliti fermentirana
pa estrogena i nema više...
A možda i najbitnije, je to što je celoj Kineskoj vlasteli, poslednjih 5000 godina
zapravo i odgovarao možda narod sa spuštenim testosteronom?
ko zna kineze zna dobro o čemu pričam...
recimo za razliku od severnjačke ishrane prebogate mastima, kupusnjačama, i omega-3 koja diže test u nebesa?


Kod biljnog proteina uglavnom ili ide soja ili ide mix jer samo par biljaka ima sve aminokiseline. Najčešće se koristi soja.
Nor soja se dodaje u mesni narezak da bi mogli na etiketi da napišu da narezak ima protein 😅

Najveci tj najbrži benefit kod muškaraca su vlakna jer ih bas malo unosimo sto se zdravlja tiče.

Sve mahunarke spuštaju testosteron, al je soja prvak, zato je naš narod jeo red pasulja, red kuvanog kupusa, i tako ceo život, na selu.
Jer kuvani kupus, DIŽE testosteron...
Uzgred, taj unos belančevina dosta zavisi i od krvne grupe, ako si A, možeš jesti biljnih belančevina dosta,
al ako si recimo B, možeš jesti životinjskih do mile volje!
B je nastala na planinama Pamira, Nepala, Tibeta...i samo je životinjske belančevine i imala.
 
Poslednja izmena:
Koristis malo "bro-science" u proslom postu. Krvna grupa i ishrana nemaju nikakve veze.
 
Brat Si i braća nam Kinezi, uz soju unose i druge začine i sastojke, koji taj estrogen smiruju.
Uzeti nešto iz tudje kuhinje, samo deo, i misliti da će to tako radi, eto samo od sebe, pogrešno je.
Tipičan zapadni mehanicistički način razmišljanja, bez sagledavanja celine.
Dakle, njihova kuhinja je tako odradjena da taj estrogen ne šteti.
Uzgred, a i najbitnije, soja se u Kini najčešće jede UKISELJENA iliti fermentirana
pa estrogena i nema više...
A možda i najbitnije, je to što je celoj Kineskoj vlasteli, poslednjih 5000 godina
zapravo i odgovarao možda narod sa spuštenim testosteronom?
ko zna kineze zna dobro o čemu pričam...
recimo za razliku od severnjačke ishrane prebogate mastima, kupusnjačama, i omega-3 koja diže test u nebesa?




Sve mahunarke spuštaju testosteron, al je soja prvak, zato je naš narod jeo red pasulja, red kuvanog kupusa, i tako ceo život, na selu.
Jer kuvani kupus, DIŽE testosteron...
Uzgred, taj unos belančevina dosta zavisi i od krvne grupe, ako si A, možeš jesti biljnih belančevina dosta,
al ako si recimo B, možeš jesti životinjskih do mile volje!
B je nastala na planinama Pamira, Nepala, Tibeta...i samo je životinjske belančevine i imala.

Vidi koliko treba da se pojede kg na dnevnom nivou biljaka da bi se podigao i spustio test.. Tj da bi se sa sigurnošću kaze da je uticalo.

Veći uticaj ima što pogledaš neki film nego ta minimalna količina koju uneseš ponekada tipa za vreme posta


Sunce, trening, upoznavanje novih ljudi.. Sve ono što ljudi inače ne rade u 21 veku

1000028147.jpg
 
@okmijun , a ako si AB?

Ja sam na sebi testirao i IF, i biljke (40d) i meso, najviše mi prija dobra govedina.

Nego, za soju sam čitao da taj estrogen nema nekog uticaja na naše hormone, tj. da to tako ne funkcioniše, kao ni sa holesterolom, niti kiselim namirnicama. Sve više ljudi oko mene jede vegansku hranu, a ne vidim da im nešto fali. Ja sam izdržao 40 dana ovaj poslednji post, ali čim sam počeo po rozbratni skinuo sam 2kg i 2% masti. I dalje sam na tom nivou, iako jedem i treniram isto kao pre posta. Biljni šok dobro došao.
 
Пета метатарзална кост, да ли је неко имао проблеме са њом?
Пре пар недеља сам спојио фудбал, ноге у теретани, и дуже трчање на траци. Два дана после, нисам могао на ногу да се ослоним, као ножевима да ме неко пробада у стопало.
Ишао сам на струју и неке масаже, креме после тога, рече ми физио да сам доста близу слома и да ваља мало одморити. Сада само понекад осетим бол том неком пределу, али само после дужег стајања или ходања.
Цимам се да кренем да трчим, само статичне вежбе у теретеани, и мало активирам ноге чисто да не изумру.
Ако је неко пролазио кроз исто, како му је ишао опоравак?
 
Za 1% nas ovde sigurno treba lekarska pomoć i suplementacija, ali za ostalih 99% smislena, fokusirana, redovna fizička aktivnost, ne šetnjica od 10k koraka kao da imamo telo od 80 godina, rešava sve što tipično kači 40+.

Bez obzira na jednostavno, najčešće besplatno i svima dostupno dugoročno rešenje, ništa se neće promeniti. Većina je prezauzeta da pronađe 90 minuta nedeljno.

Vidi koliko treba da se pojede kg na dnevnom nivou biljaka da bi se podigao i spustio test.. Tj da bi se sa sigurnošću kaze da je uticalo.

Veći uticaj ima što pogledaš neki film nego ta minimalna količina koju uneseš ponekada tipa za vreme posta


Sunce, trening, upoznavanje novih ljudi.. Sve ono što ljudi inače ne rade u 21 veku

Pogledajte prilog 431407

ne previše, dovoljno ja da koristiš soju onako redovnije, i postaješ onako nekako čudno smireniji!
e to ti je estrogen! koji je uzgred vrlo bitan za snagu, onu powerliftersku, recimo...

Sunce, trening, upoznavanje novih ljudi.. Sve ono što ljudi inače ne rade u 21 veku

+1
Da, SUNCE je broj JEDAN! slažem se...
OXITOCIN se inače vrlo uspešno podiže najobičnijim hrenom, al svežim po mogućstvu da ne odstoji predugo u sirćetu
i sa omega-3 debelim ribama, skuša najbolje.

@okmijun , a ako si AB?

Ja sam na sebi testirao i IF, i biljke (40d) i meso, najviše mi prija dobra govedina.

Nego, za soju sam čitao da taj estrogen nema nekog uticaja na naše hormone, tj. da to tako ne funkcioniše, kao ni sa holesterolom, niti kiselim namirnicama. Sve više ljudi oko mene jede vegansku hranu, a ne vidim da im nešto fali. Ja sam izdržao 40 dana ovaj poslednji post, ali čim sam počeo po rozbratni skinuo sam 2kg i 2% masti. I dalje sam na tom nivou, iako jedem i treniram isto kao pre posta. Biljni šok dobro došao.

pa AB bi bila najbolje od oba sveta, a što se tiče biljaka, znam samo jedno
da je čovek od postanka pa do pre 8 - 12 000 godina jeo samo i isključivo meso, loj i mast
i da je biljna ishrana, nebitno sad kako, upala u naš život bukvalno nasilnim putem
mi ni nemamo enzime za varenje biljaka, ti govedinu možeš i sirovu jesti, ništa ti biti neće
uzmi mleveno govedje, milina!" a aj pojedi sirov pasulj, da te vidim, ili krompir? cvrc!
a što se tiće posta, mislim je potpuno neprirodan i stran biću evropskog čoveka, lično mišljenje
ŠTA je bilo pre 100 godina da se jede na vrh Dinare ili Durmitora?
Ništa, osim mesa, mleka, sira, jaja i brašna...kako si onda mogao postiti u sred zime?
to je već za drugu temu, teorija zavere, al tako mislim, da je neprirodan, ili recimo ovi
laponci, eskimi? šta oni da jedu? itd, itd...
dok recimo u žarkom pojasu imaš vrlo kalorične i masne biljke...itd...
 
@okmijun
Ako neka hrana podigne nivo estrogena, ne znači da automatski spušta nivo testosterona i obrnuto.
Takav odnos važi za prolaktin i testosteron. Ako je prolaktin povišen, testosteron opada...

@Nenad22
Krvna grupa zaista ima veze sa ishranom... Internet je pun istraživanja na tu temu. Krvne grupe delimično mogu da utiču čak i na karakter čoveka...
 
^^^
Pa neeee...al estrogen je viši, pa ti je opet isto
Da, i ja nisam verovao, za krvne grupe, dok se nisam lično uverio, da i na osobine i te kako utiču.
Kao i Y-DNK muški hromozom, koji još više predodredjuje naše osobine. Iako malo
 
Nazad
Vrh Dno