Šta je novo?

Iris TV box mts (nije tema o Iris Go ni Iris Smart aplikaciji)

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ljudi od nedavno koristim ovaj Iris,ali nisam nikako zadovoljan. Bukvalno je SBB dimenzija iznad. Sliku sam nekako uspeo da doteram da bude priblizna njima,ali npr kad gledam fudbal imam utisak kao da igram PES sa losijom grafickom i nekim srednjim podesavanjima,ili kao da gledam neki ne bas sjajan strim preko neta..Bukvalno kao da secka,kao da vidim frejmove ili sam se istripovao nesto... Mada kako god okrenem na SBB-u isti kanal mnogo fluidnije radi. Nista ne kapiram. Inace imam Hisense TV novije generacije,pa bih molio ako neko ima dobra podesavanja da probam sa tim postavkama. Sve sam cackao,od rezolucije,hdr-a,do onih formata slike,ali nikako da utrefim da sve lepo fercera...Evo konkretno kad poredim RTS 1 SBB i MTS,na prvom nista ne secka,IRIS npr kad su neke duze lopte i pasovi tacno se vidi da zapne..Na Areni isto tako,mislio sam da mozda ovi nasi amateri nisu dobro odradili prenos,ali kad sam video da je na SBB-u ok izbedacio sam se skroz.
Hisesne televizori su poznati sa nemaju najbolju obradu slike kad su brzi predmeti na ekranu poput sportista i lopti. To je EON očigledno softverski peglao na njihovoj strani dok je Iris bez toga pa slika zavisi i od televizora. Moraćeš da se zezaš sa MEMC podešavanjima, tj clear motion ili kako god se zove to kod Hisensa.
EON jeste svetlosnu godinu ispred Irisa i to će tako biti još neko vreme.

Kakva infrastruktura? Imam optiku,sasvim dobar internet paket... Doduse sa infrastrukturom i instalacijama sam muku mucio od samog pocetka,posto su podizvodjaci montirali opremu,pre neki dan su bili valjani serviseri,sve izmenjali i napravili dosta bolje nego sto je bilo..Ne znam sta vise moze da bude problem majke mi. Mada i ja sam cackao ovaj jadni boks,menjao podesavanja pa se mozda i on zaglupio iako sam ga vec par puta resetovao..Hajde napisi mi svoja podesavanja da vidim da nisam nesto sto ne treba podesio...Stavio sam 4k rezuluciju,60hz,iako ovde preporucuju full hd,mada ja ne vidim nikakvu razliku...
Nemoj 4k, lose je, probao i ja. Setuj sliku 1080i 50hz, probaj, trebalo bi da je tako bolje, bar kod mene. Iako se box sam setovao na 4k, slika mi je tako na 4k daleko mutnija.

Ok,da li su sledeca setovanja ok ili da menjam nesto? Ovako mi stoji momentalno. Color Depth Settings off, Color Space Settings YCBCR420,Adaptive HDR i Dolby Vision...

Nemoj 4k, lose je, probao i ja. Setuj sliku 1080i 50hz, probaj, trebalo bi da je tako bolje, bar kod mene. Iako se box sam setovao na 4k, slika mi je tako na 4k daleko mutnija.
Znaci stekaju na protoku za 4k pa smanje bitrejt....slepci... Ja imam 1080 ekran pa ne ocigledno nemam te probleme koji ljudi imaju na 4k ekranima..

Odoše cene malo gore.

Koliko vidim i BOX paketi su malo korigovani sa cenama.
Interesantno je da je MTS sklonio ovo obavestenje iz korisničke zone/servisne informacije, nema ga više, ali ako pogledate cene box paketa ostale su uvećanje, šta li muvaju?

Prilozi

• Cenovnik_iris_TV_paketa_od_1112022_ (1).pdf
    117.3 KB · Pregleda: 22
Znaci stekaju na protoku za 4k pa smanje bitrejt....slepci...
??? Telekom nema 4K kanale u ponudi, tako da nema šta da smanjuje. To što ti na boxu setuješ output rezoluciju na 4K veze nema sa onim što ti Iris serveri šalju, a šalju ti 1080i 50 u najboljem slučaju (za kanale koji su u HD). I kad ti setuješ na samom boxu 4K opciju kršina od boxa radi upscale sa izvorne rezolucije na 4K... i taj uspcale SD > 4K i/ili hd > 4K naravno radi lošije nego što bi to uradio uole kršten TV.

??? Telekom nema 4K kanale u ponudi, tako da nema šta da smanjuje. To što ti na boxu setuješ output rezoluciju na 4K veze nema sa onim što ti Iris serveri šalju, a šalju ti 1080i 50 u najboljem slučaju (za kanale koji su u HD). I kad ti setuješ na samom boxu 4K opciju kršina od boxa radi upscale sa izvorne rezolucije na 4K... i taj uspcale SD > 4K i/ili hd > 4K naravno radi lošije nego što bi to uradio uole kršten TV.
Jel može da se isključi to automatsko skaliranje od strane boxa i da se prepusti TV-u da to odradi?

Moze, tako sto izlaz iz boxa pidesis na 1080i50.

Intersuje me jedna informacija koliko vas ce raskinuti UO od 01.11.2022, zbog povecanja cene televizije?
Naravno, povecanje ce obuhvatiti nove i postojece korisnike a mi imamo 30 dana po ZEKu po clanu 107. a koji je poceo da tece od 30.09. kad su info i objavili.
Kako je ovo sve vestacki a izgovor je "rat u Ukrajni", i poskupljenje cena nafte a to je laz jel je barel cak i ispod nekih granica iz mnogoooo davnih dana dok je nafta bila i 70 din, sta im je sad opravdanje za dizanje cena?
Ovo vec treba rehulisati jer nema smisla da bespotrebno dizu cene televizije.
Treba kao sto to kod osigaranja ima da ne mogu vise da dizu cene kako im se cefne vec moraju da obrazloze NBS pa ako im ona dozvoli tek onda, sad su im vratili na nivo pre avgusta 2022 kad su samoinicijativno digli cene na 22 dana pa posle morali da vracaju kad im je NBS rekla.
Tako bi ovde i REM mogao da odredi da se donese pravilnik da provajderi ne mogu samoinicijativno da dizu cene jel im tako odgovara, vec da strucna komisija recimo REMa odluci jel neophodno i koliko.
Bagra svi bi sad da kradu u ovom svetskom haosu.

Prilozi

• Screenshot_2022-10-07-10-56-38-727-edit_com.android.chrome.jpg
    Screenshot_2022-10-07-10-56-38-727-edit_com.android.chrome.jpg
    111 KB · Pregleda: 111
Ovo se ne odnosi na korisnike Iris tv koji uslugu koriste u box paketima, tako da ne brigaj ako si pod UO, barem za sada.

Da, samo se odnosi na postojeće i nove korisnike solo IRIS TV!

Ja sam bio ubeđen da su HD kanali na irisu 1080p@50Hz, čak mislim da je neko kačio na forumu skrinšotove sa nekog softvera koji prikazuje podatke o signalu?!?

Na Iris STB ili na Iris Smart & Iris Go aplikacijama? Pošto ne "ide" isto.

Kad udjes u (skriveni) meni boksa, vidis da je odabrano maksimalnih 1080i 50, a za progressive nudi samo 30.

Meni je UI size na 1080p UI a Custom display format na 3840x2160_50, sad sam ga prebacio na 3840x2160_60.
Ne mogu dobro da ocenim kod mene da li stvarno dobijam 4k ili ne jer moj Panasonic dosta dobro radi upscaling. Ipak bih rekao da nije čist 4k ali ko bi ga znao... 🤷🏻‍♂️
Gde da idem u podešavanja rutera da vidim koliki protok vuče tv box?

Kakva infrastruktura? Imam optiku,sasvim dobar internet paket... Doduse sa infrastrukturom i instalacijama sam muku mucio od samog pocetka,posto su podizvodjaci montirali opremu,pre neki dan su bili valjani serviseri,sve izmenjali i napravili dosta bolje nego sto je bilo..Ne znam sta vise moze da bude problem majke mi. Mada i ja sam cackao ovaj jadni boks,menjao podesavanja pa se mozda i on zaglupio iako sam ga vec par puta resetovao..Hajde napisi mi svoja podesavanja da vidim da nisam nesto sto ne treba podesio...Stavio sam 4k rezuluciju,60hz,iako ovde preporucuju full hd,mada ja ne vidim nikakvu razliku...
Moze li iko da mi prosledi svoja podešavanja? Jel mozda bolje RGB da stavim?

Meni je UI size na 1080p UI a Custom display format na 3840x2160_50, sad sam ga prebacio na 3840x2160_60.
Ne mogu dobro da ocenim kod mene da li stvarno dobijam 4k ili ne jer moj Panasonic dosta dobro radi upscaling. Ipak bih rekao da nije čist 4k ali ko bi ga znao... 🤷🏻‍♂️
Gde da idem u podešavanja rutera da vidim koliki protok vuče tv box?
Na sta dobijes 4k?
Na irisu mozes da dobijes najvise 1080 za kanale.

Moze li iko da mi prosledi svoja podešavanja? Jel mozda bolje RGB da stavim?
Meni je krajnje cudno da im je upaljen Dolby Vision i Dolby sound, ne znam cemu kad to sigurno ne postoji na njihovoj platformi osim mozda u video klubu....
Mozda ako se podesi na HDR10 i malo cacka audio, poboljsace se stanje sa seckanjem.

Koji ti stb dali. Kod mene na hph07 nema skoro ništa od toga što si menjao. Ni TV, doduše je krš TV 🙂
Edit. Zar za taj yvcbr... Profil ne trebaš da povežeš stb na te ulaze u TV. Jedino ako se to nije promenilo pa ide preko HDMI. Ali imaš i opciju za auto HDMI adaptation ako se ne varam.
Meni lično su na eon boje mnogo lošije, ali to je subjektivno.

Prilozi

• IMG_20221007_143859.jpg
    IMG_20221007_143859.jpg
    219.8 KB · Pregleda: 91
  • IMG_20221007_143830.jpg
    IMG_20221007_143830.jpg
    206.4 KB · Pregleda: 90
Mozes da stavis i 32k ali nema svrhe, kanali se emituju u 1080i50hz i tako bi trebalo i podesiti boks jer su ljudi ovde stavljali 60hz i nisu bili zadovoljni slikom.

Meni je onaj HDMI auto adaptation uključen, ali mi je i slika ka što je @jaffar napisao iznad. Davno sam čitao šta znači, bilo preporuka da bude uključeno.

Na Iris STB ili na Iris Smart & Iris Go aplikacijama? Pošto ne "ide" isto.
Nisam znao da ne ide isto. U stanu koristim go&smart, rekao bih da je neki drljavi 1080p. Kod majke nema uslova za HD pa nije ni bitno.

A i bitrejt je jadan, mada je fps veći problem.

Da li i Vi imate kocenje i seckanje pri gledanju tv-a ?
Dešava se i u direktnom programu i u vraćanju unazad , na svim uređajima - 3 uređaja .
Hvala

Drugar je imao slican problem, zamenom rutera mu se sredilo stanje, ne mora da znaci da je to, monitorisi mrezu pa mozda nesto otkrijes.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno