Šta je novo?

iPod Touch u Srbiji :)

Kiwy

Čuven
Učlanjen(a)
14.01.2001
Poena
619
Poz ljudi,

vidim da nema jos teme za novi iPod Touch pa rekoh da pokrenem. Imam zadovoljstvo i srecu da sam uspeo preko drugara iz US nabaviti novi 16GB iPod Touch i apsolutno sam ocaran ovim uredjajem.

Touchscreen je izuzetno precian, interfejs savrsen. Neki bi rekli da 16GB nije puno (realna velicina je 14.8GB) ali ako imate srece da posedujete bezicni router onda preko direktnog dugmeta za pristup You Tube-u i odlicnom Safari browseru, vase mogucnosti za reprodukciju video i audio materijala sa neta su prakticno neogranicene.

iTunes wi-fi store je fantasticno uradjen, brzo ucitava pre-listen od 30 sec, odlicno da prelsusate sta se nudi pa posle nabavite (mozda sa torrenta :) ). Nemam US karticu da kupujem sa njega.

Jedino sto mi se nije svidelo da ako zelite da CoverFlow dobro radi, iTunes ne pusta pristup skidanju slike ako nemate iTunes account (treba strana cc). Tada koristite iTunes Art Importer programcic koji odlicno radio posao sa Amazon-a.

Update-ovao sam firmware na 1.1.1 koji treba da popravi sliku na modelima iz serije 36 i 37, ja sam trazo i dobio od drugara 38. seriju tako da takvih problema nemam. Sluske su standardno slabe, ali ce biti okej dok ne nabavim druge ili A2DP adapter.

Vidim ko nas je cena oko 470 EUR, ja sam ga dobio po mnogo povoljnijoj ceni iz US koja se po meni isplati, posebno sto je $ slab.

Sve u svemu, preporuka...zaista ne poverujete koliki je napredak na polju tehnologije ako su sve to cudo spakovali u fantasticno tanak uredjaj...kao da su ga maznuli iz Minority Report-a :)

Evo i zoom slike...You Tube preko wi-fi konekcije.

:,,:

aaaa :) extraaaaa :zgran: nemam reci...

ja ga uzimam sigurno cim mi drugar dodje iz Kanade (nadam se uskoro) Koliko otprilike traje baterija?Znaci wi-fi odlican,ja se dvoumim izmedju ovoga i iPhone od 8gb al uzecu ovaj sigurno :D.Bio ih zahvalan ako mozes da postavis jos slika kako je uradjena zadnja strana itd

Na netu bateriju neki hvale neki kude...definitivno ako gledas You Tube preko Wi-Fi nece izdrzati vise od 2-3 H. Video oko 4-5H a muziku samu jos nisam probao na duzi rok (a ko bi pred internet-a :) ) mada kazu da je realno oko 14-16H.

Evo slike zadnje strane, postavljen na kutiju i slika ove teme iz Safari-a preko Wi-Fi.

Samo da jos kazem za mozda neupucene, otvara Excel, Word i PDF dokumenta koja su online. Neki ljudi vec salju svoje cele biblioeke na GMail pa tamo citaju :)

Inace iPhone je sada problematican jer mu novi firmware unistava otkljucane verzije!

Poslednja izmena:
znaci prva liga nema druge uzimam ovo sto pre :D hvala na slikama.

Sada sam ga povezao sa svojim kompom preko Wi-Fi i TVersity i po celoj kuci imam pristup bezicno muzici i video materijalu od 160 GB :) A sto je najbolje mocu cu to uraditi i kada nisam kod kuce, tj. na putovanju da se nakacim preko neta na moj komp u nekom internet kaficu:)

e pa to je extra,al za nebi treba da imas dovoljan upload za to,npr film ili ga prvo skines pa gledas?

Za internet radio ima dovoljno, slike normalno ucitava a video fajl prvo skroz konvertuje i ucita do kraja pa tek onda pusta (TVersity) tako da nema seckanja, mozda samo cekanja. Naravno, pozeljna je dobra veza :)

I radujes se sto imas preko neta pristup do 160gb muzike, a za slicne pare si mogao uzeti 160gb classic i sve uvek imati na njemu bez cimanja i troskova... Gledati youtube na touchu u kuci je jos besmislenije, jer kad vec imas komp preko koga ide net, bolje(ugodnije) je gledati klipove na kompu... Da ne bude kiselo grozdje, imam ipod i narucen je novi classic, da sam hteo touch uzeo bih ga, ovako mi deluje kao fancy igracka za decu, bez neke preterane svrhe. Cemu touchscreen na mp3 playeru koji, ako se koristi za to sto je namenjen, 99% vremena provede u dzepu...

Pa, moze biti jako korisno npr. dok na aerodromu cekas vezani let par sati (sasvim uobicajeno za nase putnike, posto se iz Beograda ne leti dirktno nigde osim u gastarbajterske destinacije...) ili dok si u gradu da mozes da proveris email, a pri tome to radis sa iPod-a. Samo da jos ima bluetooth i da moze da se upari sa telefonom, pa da se moze sufrovati preko 3G/GPRS-a... U svakom slucaju, daleko od toga da je besmisleno.

Poslednja izmena:
pa da al npr u Svedskoj internet 100mbita je normala i ti imas kuci hard od 500 gb i sto bi nosio sa sobom sve kada imas kuci?E sad sto kod nas je 192kbita na adslu max to je vec druga prica.Mada verzija od 160gb Clasic je dosta privlacna moracu jos da razmislim.

Pa, moze biti jako korisno npr. dok na aerodromu cekas vezani let par sati (sasvim uobicajeno za nase putnike, posto se iz Beograda ne leti dirktno nigde osim u gastarbajterske destinacije...) ili dok si u gradu da mozes da proveris email, a pri tome to radis sa iPod-a. Samo da jos ima bluetooth i da moze da se upari sa telefonom, pa da se moze sufrovati preko 3G/GPRS-a... U svakom slucaju, daleko od toga da je besmisleno.

Za tako nesto mi je iphone ili neki drugi smartphone ok. Kad vec tako gledas, zasto bi kupovao itouch kad mozes iphone koji moze sve to a uz to je i telefon pa ne moras da ga uparujes sa necim drugim?

Pa ne znam, ako neko vec ima telefon kojim je zadovoljan ili jednostavno ne zivi u USA - posto iPhone ne radi izvan USA legalno (btw: izasao je novi firmware koji je zakljucao ili onesposobio trajno sve hakovane iPhone uredjaje). Znaci u srbiji iPhone i jeste i nije opcija.

U principu u tome i jeste fora - iPod trziste je sve vece i vece i nude se uredjaji za sve vise trzisnih segmenata. Nekada je bio jedan iPod, pa su mu priljucili jos jedan model (mini), pa su dosli i novi modeli (shuffle, nano...) i tako dalje...

BTW: Za sta vam primarno treba 160 GB? Ja imam 30 GB i 80 GB mi deluje mnogo, a 160 GB kao previse. Ako nije, sta ja znam, neka tajna, sta cete raditi sa 160 GB kapaciteta? Meni pada napamet jedino prenos podataka ili bekap (npr. Leopard ce imti foru sa bekapovanjem sisteman na prenosnih HDD ili iPod). Defintivno nemam toliko muzike i video fajlova da napunim 160 GB...

Poslednja izmena:
a ja ovaj od 30gb popunio sam sa nekih sta znam 10 gb max od kojih slsusam 100 pesama kada sam u gradu i idem do skole i nazad.A ostalo koristim za prebacivanje fajlova sa laptopa na komp

Pa ne znam, ako neko vec ima telefon kojim je zadovoljan ili jednostavno ne zivi u USA - posto iPhone ne radi izvan USA legalno (btw: izasao je novi firmware koji je zakljucao ili onesposobio trajno sve hakovane iPhone uredjaje). Znaci u srbiji iPhone i jeste i nije opcija.

U principu u tome i jeste fora - iPod trziste je sve vece i vece i nude se uredjaji za sve vise trzisnih segmenata. Nekada je bio jedan iPod, pa su mu priljucili jos jedan model (mini), pa su dosli i novi modeli (shuffle, nano...) i tako dalje...

Znaci u principu se slazemo da itouch nema neku poentu pored iphone (ako zanemarimo da trenutno nije dostupan van USA, posto ce biti relativno skoro). Razumem ja segmentiranje trzista, ekonomista sam:), ali meni deluje kao igracka. Ono prvi utisak wau, vidi sto ima dobar ekran, wifi, office, hajde da se malo zezamo po stanu praveci konekcije, a posle 5 dana kad ukapiras da je to ipak mp3 player nece se ne vaditi iz dzepa...

BTW: Za sta vam primarno treba 160 GB? Ja imam 30 GB i 80 GB mi deluje mnogo, a 160 GB kao previse. Ako nije, sta ja znam, neka tajna, sta cete raditi sa 160 GB kapaciteta? Meni pada napamet jedino prenos podataka ili bekap (npr. Leopard ce imti foru sa bekapovanjem sisteman na prenosnih HDD ili iPod). Defintivno nemam toliko muzike i video fajlova da napunim 160 GB...

Lossless, imam shure e500 bubice, besmisleno je slusati mp3 na tome. Ovaj od 30GB sto sad imam je odavno postao mali. Ne svidja mi se sto ipod na podrzava flac, osim sa alternativnim firmwareom (a to mi se ne svidja, estetski), tako da flac pesme konvertujem u wav, a tako se lako popunjava kapacitet... 80 GB je taman za mene, sa 160GB ne znam ni ja sta bih radio (u stvari znam, sluzio bi kao prenosni disk, zasto da ne)... Video ne koristim na ipodu, imam snimljenih tek par spotova, cisto kad neko hoce da vidi kvalitet prikaza...

Poslednja izmena:
OK cekao sam kriticare :)

Imao sam ja pre njega narucen Classic od 80GB..ali sam se ipak predomislio. Jeste slatka igracka koja se ipak moze iskoristiti na vise nacina nego Classic. Komp mi je cesto zauzet jer radim na njemu, dotle brat moze da strimuje muziku na njega bez frke. Inace You Tube preko njega je mnogo lakse i lepse koristiti nego preko PC zbog jednistvenog prikaza, a ako hoces komotnije uvek mozes koristiti TV-Out opciju. Ti kazes provodi ti iPod u dzepu najvise vrmena jer slusas muz. E pa ja cu ga vise koristiti i za net i video i striming ako treba. Imam dobru kombinaciju Telefon sa A2DP sluskama sto mi pokriva vecinu potreba, za ostalo mi je tu Touch. Ko voli nek izvoli, ja sam pokazujem kako se ova igracka moze koristiti za sirok dijapazon lepih stvari za licnu zabavu.

OK Mladene da skratim, ocitu su nase preferencije i potrebe drugacije, ti slusas lossless na super sluskama. Ja se volim igrati sa novih tehnologijama. Za tebe je Classic 160GB sigurno bolji izbor.

Poslednja izmena:
Kako radi Safari, da li je brzina učitavanja stranica zadovoljavajuća?
Mogu li da se skidaju fajlovi sa njim, i jel ima neki file manager za te stvari?

Safari radi odlicno, stranice brzo ucitava tj. zavisi i od konekcije naravno. Ne mogu se preuzimati fajlovi sem iz iTunes Wi-Fi music store-a barem za sada..jos nisu haknuli da radi u USB mode-u.

Muke sa Touch-om

Ajooooooj
Kako ponosni vlasnik ipod toucha resih da odradim ono cuveno otkljucavanje i da kao nesto instaliram na njega.
Otisao sam na http://www.slovix.com/touchfree/ skinuo sta treba, instalirao dotnet 3.0
sve izgledalo super.
Sledio sam uputstva koja su vise nego jednostavna i ... akon par restara eto nove dve ikonice na ekranu.
i ondak SHOK :zgran::zgran::zgran::zgran:
Ukupan kapacitet ravno 300mb!!!! i sta sad... :wall::wall:

Citam dalje uputstvo u kome pise sta i kako treba u toj situaciji delati.
Ali pre toga resim da ga jos jednom restartujem, k'o velim leba ne trazi...
LELE horor - sve ikonice jedne preko druge.
Probam da ga hard resetujem ali se nista ne dogadja posle 20-30 sekundi drzanja home i tastera za ukljucenje, samo na ekranu mi ostane znak Aplle. Zgadi mi se jabuka momentalno...
Prikacim na racunar, itunes ali ga itunes ne vidi nikako
Otkacim i resetujem i touch i laptop i kada sam nakacio itunes ga najzad vidi :banana:
Klik na carobno dugme Restore i .. uffffff sad je sve ok kako treba

NARAVOUCENIJE...
Narani prasice, ne diraj dugmice...

Bar ako nisi vican tome ... (mada nakon 15 godina rada na svim sokocalima koje imaju tastaturu, od toga 10 kao sistem admin procenio sam da mozda mogu ovo da odradim ;)) ali... neka, fin je on meni i ovako...

^ Ja znam bar dva *****a koji su uspeli bez problema da otkljucaju iPhone. Kapiram da nije nista teze otljucati i "iPod Touch u Srbiji". Potrudi se malo...

Potrudio bi se ja li nesto mi se ne baca 300e ako nesto podje po losem. Pogotovo zato sto nisam siguran da ova verzija 1.1.1 nema nesto sto bi moglo da zezne stvar.
Odradio sam sve po uputstvu, kako treba, uredjaj se ponasao bas kako treba ali...
Najvise me iznenadilo to da pokazuje da ima 300mb ukupnog prostora, kao da ne moze da iscita sve.
Mozda veceras probam lagano jos jednom pa nek ide zivot :guitar::guitar:
ako ne uspe ima da bude :crash:

Koja je verzija u njemu?

Ili sacekaj Februar, stize SDK za iPhone i iPOd Touch pa ce doci i legalne aplikacije...

Ja sam iz USA dobio i Touchm, koji sam naručio za sebe i iPhone, koji sam mislio prodati. Prvo sam se 2 dana zayebavao sa iPhonom, jer nikako nisam uspevao da ga ubacim u pravi mod za update (tačnije downgrade) softvera. Elem, pošlo mi to za rukom, aktivirao ga, a sutradan se pojavio i iNdependance, koji podržava 1.1.1 verziju softvera i bezbolan jailbreaking i aktivaciju, a posle par dana je pušten i AnySIM 1.1 kojim se otključavaju 1.1.1 verzije iPhona. Međutim, iznerviran što mi ne ide otključavanje iPhone, odlučim da se poigram sa svojim iTouchom (ja ga tako zvao:) i tu sam bez problema uspeo da jailbreakujem uređaj, instaliram Mail, GoogleMaps i par onih widgeta sa iPhone-a, a onda skinem i installer sa neta kojim sam instalirao Longmanov rečnik, Finder, Terminal, VNC klijent... gomilu nekih sitnica, detalje pogledajte na ovom oglasu, dok ga ne obrišu :)

Elem, igrajući se tako sa Touchom, skontam da to isto može da se uradi i sa iPhonom, te da to i nije onda jedan od onih telefona sa "fabričkim sistemom" zatvorenim za bilo kakve promene i da mi se to mnogo sviđa..tee odlučim se zadržati iPhone, a prodati Touch :) Evo par dana ga koristim, nije ni prineti Nokiji E61 koju sam ostavio kao backup phone, ali se u tolikoj meri razlikuje od klasičnih telefona, da je više nego prijatna promena. Nadam se da će se neke boljke (pre bih to nazvao prilagođenosti američkom tržištu) vremenom ispeglati te da će sistem/telefon, makar u nekim budućim inkarnacijama moći da bude ravnopravan pandan telefonima koje poznajemo. Trenutno to nije, ali uzmemo li u obzir da većina korisnika i ne radi ono sa telefonim što ja ili nekolicina drugih ljudi radi, ovo je vrlo dobar telefon za većinu ljudi :)

O da 90% ljudi jedva cheka da mora da se fizichki napregne da iskucka sms :)
Sve bi oprostio iPhoneu, ali da ne rotira tastaturu kod SMS to mi nikako nije jasno :(

Šta znam, evo u Safariju se može koristiti landscape, a verujem da ce u novijim verzijama i u sms-u moći. Meni ne smeta mnogo, vec sam se privikao na tastaturu. Svakako, u landscape je lakše kuckati :) Evo ovo tako kucam. Meni više smeta što nemam char counter pa pa šaljem poruke od 162 slova i što nemam selekciju texta :)

Vrh Dno