Šta je novo?

iPhone

od 20$... ;)

Znači, koliko mu to onda dođe? :d
Inače, kako bi trebalo da izgleda procedura kupovine u USA i donošenja u Srbiju? Mislim, uđeš u AT&T prodavnicu, izvadiš tih 400tinjak $, uzNeš iPhone i pališ? Ovde ga "dekodiraš" i to je to? Ima li nekih začkoljica? Jesu li novi sa 1.1.1 SW?

Nema ;)
sve radi ;)
PROVERENO ;)

Samo ima mali problemchicj
ako APPLE nastavi sa svojim "kodiranjima" svaka naredna FW verzija cje ti zakljuchati telefon,
a svaka nova verzija cje donositi neshto novo, nadam se dobro<sada fale neke osnovne opcije na koje smo mi navikli>, a ne kao 1.1.1 < koja je donela da nema FW od drugih kompanija>.

Pa stižu li novi aparati sa tim novim FW, tj. može li se kupiti nov aparat sa starim FW koji je moguće otključati? I pretpostavljam da update firmware-a nije automatski, ili se makar može isključiti?

1.0.2 nema vishe....
zadnjih 5 shto su doshli su 1.1.1 :)

Ma sve se mozhe ;)

Ako sam ja dobro razumeo lika koji ce meni srediti fon (a 'sebi' je vec sredio vise primeraka) za sada mora da se iskljuci auto update da se fon ne bi zakljuco.

Dal ima neki sufisticirani softver u Srbiji koji to moze da opravi ili da cutim i plivam? :-devil-:

LOL :)
1.1.1 vishe nije problem ;)
A koliko znam noviji josh nije izashao.....niti je u najavi za sada....
Ne update se to tako lako ;)
Ukupno znam 1 osobu da je uspela da update 1.0.2. na 1.1.1 "SLUCHAJNO":)

Ja sam se telefonom odusevio, ali problem je sto ovo nije samo komad metala i elektronike, vec ceo paket usluga. Ne vidim kako neko ovo moze da koristi van tog paketa, jer ceo uredjaj onda gubi smisao.

Ako ta mala elegantna metalna ploca nije stalno na internetu, onda to nije iphone.

bravo pailhead, rekao si kao niko do sad!! ;)

buducnost je tu!

Poslednja izmena:
Pride ne razumem zasto bi neko placao premiju za poluproizvod?

Ne deluje mi kao da smo se razumeli. Nije mi jasno zasto bi neko u Srbiji kupio iphone kada ne moze da dobije vise od poluproizvoda, a pride placa vise nego tamo gde je to ceo proizvod.

Ne deluje mi kao da smo se razumeli. Nije mi jasno zasto bi neko u Srbiji kupio iphone kada ne moze da dobije vise od poluproizvoda, a pride placa vise nego tamo gde je to ceo proizvod.

Moj prijatelj ga je dobio i maximalno ga koristi, ne razumem zasto neko ko je gadget manijak kao 90% nas na benchu ne bio imao iPhone:dJa nemam para ali da imam uzeo bi ga bez razmisljanja:-devil-:

Zato sto nema ono sto treba da ima. Primera radi, da li se mogu koristiti mape na putu izmedju Beograda i Nisa, ili recimo rezervisati karta za bioskop nakon sto ste rucali negde u restoranu?

Da ali po toj logici sve sto se u Srbiji prodaje bi bilo poluproizvod, pocev od notebooka, sa wi fi-em, posto koliko ima kod nas hot spotova, onda ni tu preko interneta ne mozes da rezervises karte za bioskop, da li to znaci i da je internet u Srbiji poluproizvod?
Sad slazem se ja da se ovde ne moze iskoristiti pun potencijal iPhone-a, ali isto tako ono sto se moze iskoristiti je odlicno i prilicno revolucionarno, tako da ga vredi kupiti. A to sto je sve u Srbiji skuplje nego u Evropi, a da ne pricamo u Americi, jeste, ali sta da li to znaci da nista ne treba da kupujemo?

Zato sto nema ono sto treba da ima. Primera radi, da li se mogu koristiti mape na putu izmedju Beograda i Nisa, ili recimo rezervisati karta za bioskop nakon sto ste rucali negde u restoranu?

Moze

Btw, sve se plasim da u Arizoni u nekom bespucu mozes da koristis google maps na iPhone-u :D :D :D

Poslednja izmena:
Ja se slazem sa pailhead-om. Mislim da ne treba zuriti sa uzimanjem IPhona ako se ne moze iskoristiti pun potencijal. Ja sam to i mojoj zeni rekao koja je ipak otisla i narucila IPhone i za nju. Al ce sama da ga plati. :d

Preskup je da bi sedeo na polici i cekao da se internet rasiri po srbiji. Ja cak i ovde u UK moram da saznam kakvo je stanje sa npr WiFi pokricem i dal i kako mogu da korstim mape i ostalo. Ali znam da ce sto god da nema ovde trenutno sigurno biti instalirano tj omoguceno za par meseci. Al u Srbiji, gari :)D), nisam bas siguran. A dok ti pocnes da koristis pola usluga koje IPhone omogucuje prvo cena ce da mu padne drugo bice manji lepsi i bolji (ako je to moguce).

Pa sad mi ti reci da ima smisla pazariti ga.. to je nas srpski mentalitet... svi su nosili Nike patike za vreme inflacije (devedesetih, neki od vas ce se secati ovoga:d) koje su kostale kolko mamina i tatina mesecna plata zajedno. 'Evo ja imam IPhone koji sam platio 550evra iako inace kosta pola od toga'.... malo je glupo!

Ja vam kazem samo ono sto sam video. Gledao sam reklame na televiziji svaki bogovetni dan pre nego sto je izasao i svaka je prikazivala internet funkciju iphone-a.

Jedna kaze "ajde recimo da gledate pirate sa kariba, mmm lignje, gde ih ima?" pa onda ukuca to u guglu, pa mu gugl mape pokazu gde ima dobrih restorana u San Franciscu, i eto to je iphone. Da ga nisu tako zamislili siguran sam da bi postojao paket na at&t-u bez interneta ukljucenog. Ali tako su ga zamislili, iphone je tanka metalna ploca sa mnogo interesantnim interfejsom i nacinom za unosenje podataka koja je STALNO u vezi sa internetom. Bez interneta to je samo jedan glomazan telefon bez dugmica.

E sad tu je pitanje tog revolucionarnog, ja sam se ubio da odbranim telefon od mnogih nevernih toma koje su ga napljuvale a pritom ga nikad nisu drzale u ruci, niti mozda videle uzivo. Jeste taj ekran revolucionaran, ali opet, da je toliko revolucionaran mislim da bi ga reklame bile "uzmes jedan prst, pa drugi, pa treci, pa ustines, pa rasiris, pa povuces... i eto telefona" i da bi bio dostupan svuda, bez ugovora.

Moze

Btw, sve se plasim da u Arizoni u nekom bespucu mozes da koristis google maps na iPhone-u :D :D :D

Ne znam dal moze u nekom bespucu u Arizoni, ali moze u bespucima Wyominga, najnenaseljenije drzave u Americi, a moze i na lake tahou, 2000m nadmorske visine, u sred uvale... Jedini problem u tom slucaju je trajanje baterije, imas internet al nemas cime da napunis telefon.

Al dobro, bar se slazes samnom kad uporedis put Beograd-Nis sa bespucima arizone :D, ja mislmi da je cela jedno bespuce civilizacije, ma koliko urban deo gledao...

Na kraju uvek ostaje taj srpski mentalitet. Pa i pre iphone-a, najskuplje telefone su koristili ljudi koji moraju da briju celo i mazu kremom da bi izgledali pametnije, i cisto sumnjam da su u slucaju nekog smart telefona mogli da iskoriste vise od imenika (ako su i u njemu mogli da se snadju). Dakle nije bitno da li taj telefon radi ono sto treba da radi, ili da li korisnik zna da ga koristi, bitno je da je on skup.

E sad, tuzno je videti obicnu raju, kojoj raste standard, da isto tako razmislja. Jer kad malo bolje razmislim, ne secam se da sam na iphone koristio ista vise od:

-telefona
-browsera (internet)
-google mapa (opet internet)
-vremenske prognoze (jel i to internet?)

Moj drugar koji je bio vlasnik telefona je na ovo dodao jos:

-email (u okviru internet usluge? posto sve radi preko edge, nisam siguran)
-ipod

...tako da bi gadget freakovi mogli da razmisle o necem drugom.

Inace, ljudi su kod nas koristili vertu a pretpostavljam da nikad nisu shvatili zasta je "konki - erge" dugme koje definise vertu uslugu...

Da ali po toj logici sve sto se u Srbiji prodaje bi bilo poluproizvod, pocev od notebooka, sa wi fi-em, posto koliko ima kod nas hot spotova, onda ni tu preko interneta ne mozes da rezervises karte za bioskop, da li to znaci i da je internet u Srbiji poluproizvod?

Pa manje vise, mnoge stvari u Srbiji jesu poluproizvod, ali mislim da na to ne gledas kako treba. Nema puno uredjaja poput iphone-a koji su tako ograniceni. Iphone je bukvalno kao kada bi imao mobilni u zemlji gde nema nijednog mobilnog operatera.

Laptop nije poluproizvod u tom smislu, ja imam wireless u kuci i mogu da se setam sa laptopom i da ne zavisim od kablova. Ko god dodje kod mene, moze da se umrezi bez problema. Postoji dosta kafica (koliko sam imao prilike da primetim) sa hotspotovima, ali opet kome pa u Srbiji treba da sedi u kaficu na internetu...

Iphone je poluproizvod zbog funkcije i zbog usluge. Ajde recimo, pokvari se, sta ces onda? Jel moze on tako otkljucan da se uopste reklamira, i ako moze pretpostavljam da mora samo u americi, jer ovde nije zvanicno dostupan... Ako ne moze da se reklamira, ko ce da ceprka po uredjaju koji ne moze uospte ni da se otvori?

Poslednja izmena od urednika:
Zasto "Iphone je bukvalno kao kada bi imao mobilni u zemlji gde nema nijednog mobilnog operatera."?

Internet imas u mnogim kaficima kroz WiFi hot-spotove; ima kod kuce WiFi AP; IPod funkcija radi bez problema bilo gde (ona je jedna od cetiri najbitije funkcije iPod-a); telefoniranje - radi; SMS - radi; e-mail - radi; EDGE - radi...

Ne rade (tj. nisu 100% podrzani) US specific servisi kao sto je Google Maps... Sve ostalo radi npr. widgeti koji prikazuju vremenske prilike (to je isti widget kao pod OS X koji ja koristim svakog dana da vidim koja je temeperatura u BG-u) itd... Ne kapiram u cemu je problem tj. po cemu je to drugaciji problem u odnosu na neku Nokiju sa Simbianom i slicno. I kod Simbiana imas danas gomilu Internet baziranih servisa koji zahtevaju vezu sa Netom. Nokija za razliku od Apple-a, iako i njeni aparati zahtevaju izlaz na net, ne postavlja flat rate EDGE kao uslov za dobijanje ugovora o distribuciji, jer im user experience nije preterano bitan.

Daleko od toga da se iPhone moze okaraktetisati kao poluproizvod, samo zato sto na njemu nemas 5% servisa koji rade samo u USA. To sto nemas flat tarifu za EGDE transfer, kao sto imas kada kupis iPhone preko provajdera koji je sklopio ugovor sa Apple-om je druga stvar, ali te to ne sprecava da koristis sve funkcije koje ima iPhone, ali ce biti skuplje...

Ovo za garanciju i servis - stoji. Ali isto tako vecina ljudi kupuje i druge telefone u razno-raznim "firmama" koje prodaju kradene/dekodirane i slicne telefone.

Poslednja izmena:
E sad tu je pitanje tog revolucionarnog, ja sam se ubio da odbranim telefon od mnogih nevernih toma koje su ga napljuvale a pritom ga nikad nisu drzale u ruci, niti mozda videle uzivo. Jeste taj ekran revolucionaran, ali opet, da je toliko revolucionaran mislim da bi ga reklame bile "uzmes jedan prst, pa drugi, pa treci, pa ustines, pa rasiris, pa povuces... i eto telefona" i da bi bio dostupan svuda, bez ugovora...

eto, sad si sam sebe upuco u nogu :d iPhone ne vredi bez neta kao sto si i sam rekao a bez flat rate ugovora je isto ogranicen kao i bez neta... ugovor je tu zbog flate rate...

bash me interesuje u kojoj ce meri apple moci da utice na cenu neta kod operatora za 5 godina... (kao sto sada utice na cenu pesama - muzicka industrija kaze: "malo nam je 0.99 centi"; apple kaze: "ko vas j***")

Uzimam americko trziste kao referentnu tacku, jer je i dalje samo tamo zvanicno dostupan. Kafici bas i nisu mesto gde zasednes pa surfujes internetom, vec gde cekas u redu i uzmes kafu za poneti. Meni je glupo zasesti, pa pitati konobara "e izvini, jel mogu da dobijem podatke za wireless, znas ja imam Iphone (napravivshi pauzu, vadi ga iz dzepa i gura kelneru u nos) pa zelim da surfujem netom... zato sto mogu" kad je uredjaj zamisljen da se izvadi iz dzepa bilo gde, pritisne dugme, i bude na internetu.

Opet kazem, mislim da je to nas neki mentalitet ili neki srpski sindrom. U kafic kad sednes valjda ces sa nekim da pricas i druzis a ne da se igras sa telefonom. Opet, dok cekas autobus nemas internet, a uostalom, mentalitet je takav da ako mozes da priustis iphone, verovatno mozes da priustis i kola, a cim mozes da priustis kola ne pada ti na pamet da cekas autobus, jer eto to nije praktican nacin transportacije vec ponizavajuc :D

I tako...

Ma dobro, rekao sam svoje. Iphone u Americi nije isto sto i iphone u Srbiji, mogu isto da se zovu ali definitivno nisu ista stvar. Dok ce u Evropu i ostatak sveta iphone doci kao takav, u Srbiju nikada nece.

http://youtube.com/watch?v=lG9Fk5B_1Cs

"This is not a watered down version of the Internet. Or the mobile version of the Internet. Or the kinda sorta looks like the Internet. It's just the Internet... on your phone."

Necu nikoga da ubedjujem, ako nista iphone JESTE fantasticno dizajnirana spravica sa jako zabavnim nacinom unosa, iako mislim da kod nas moze biti samo poluproizvod.

Ono sto me zanima samo (jer se ne razumem u stanje) je koliko mora da se zrtvuje da bi se dobio uredjaj slican iphone-u u Americi.

1.Kosta duplo vise?
2.Koliko bi kostao edge u nekom najgorem slucaju (najvece ogranicenje ili cak flat)?
3.Koliko bi kostao neki uporedni post paid paket?
4.Koliko bi kostala popravka u odnosu na americku garanciju?

Dakle, koliko u Srbiji kosta Iphone, a ne "kinda sorta looks like an iphone"?

Poslednja izmena:
1. pa i ne kosta duplo vise... srbija - 650e. vs USA AT&T plan - 400$

pogledaj recimo Palm 750:
USA: 650$ (AT&T plan - 300$) link
Nemačka: 600e. link

dakle i iPhone bez "plana" bi bio grubo duplo skuplji ~800$

najveci broblem je cena interneta kod nasih operatera, ovako napamet, mislim da je 5din / 1MB.
za par dana idem u Telekom da vidim koji postpaid paket ima najpovoljniji internet... :/

a za garanciju... samo da se ne kvari ko Xbox360 :D (pazi tek to ****** - ljudi kupuju xbox u Srbiji a nemaju podrsku M$-a... a znaju da svaki primerak rikne pre ili kasnije...)
lik koji prodaje iPhone u bgd za 650e. daje garanciju 12 meseci :D :D ...naravno na software :d

zezash da je 1MB 50din ?!!??! cek da proverim...

ladno 50 din megabajt... mt:s u najboljem slucaju 20din/MB (myBel)
eto toliko o iPhone-u i surfovanju u srbiji... :mad:

Problem sa amerikom je u tim planovima. Iphone izadje nekoliko hiljada dolara sa dvo godisnjim planom. Ali opet, 60-70 dolara koliki je neki prosecan plan to je oko 3500 dinara, a dobije se dosta minuta i flat internet.

1. Znaci u srbiji je iphone nesto vise od $900 u americi je oko $400.
2. Pogledacu bas da li postoji neka analiza, koliko prosecan korisnik iphone-a napravi saobracaja.
3. Koliko kosta neki post paid paket koji najvise lici na ove iphone-ove (minus internet)?
4. Jel stvarno ima neko predstavu? Morao bi da se salje nazad, jel bi to radili dhl-om (bar $100 u jednom pravcu) ili bi ste cekali ortaka sina komsijine tetke da ode u Ameriku pa da se vrati? Jel bi uredjaj uopste bio pokriven ako bi ga oziveli i videli da se koristio u tamo nekoj slaviji?

1. kako kosta 400$ u americi kada si i sam rekao da sa ugovorom izadje nekoliko hiljada... blabla ... - zavisi kako gledash na stvari. najrealnije je da bi cena iPhonea bez ugovora u americi bila ~800$ , znaci isto koliko i u srbiji. tacka. necu dalje razvlaciti ovu pricu.
2. to bi bilo interesantno znati - ja cenim da bi samo na youtube potrosio 1GB :D
3. nema najbolji paket - najjeftiniji megabajt kod telekoma je 20din.

1. kako kosta 400$ u americi kada si i sam rekao da sa ugovorom izadje nekoliko hiljada... blabla ... - zavisi kako gledash na stvari. najrealnije je da bi cena iPhonea bez ugovora u americi bila ~800$ , znaci isto koliko i u srbiji. tacka. necu dalje razvlaciti ovu pricu.

Nije tacno. iPhone u americi kosta 400$ i bez ugovora.

Ajde da pogledamo celu stvar ovako. Nabavim iPhone iz amerike koji me sa sve otkljucavanjem kosta 320€ (450$) i:
- Dobio sam ok telefon (ne nesto ekstra, ali pristojan)
- Dobio sam multimedijalni player sa 8GB memorije (za moje prohteve dovoljno). Slusam muziku, gledam filmove (kad putujem ili sam u nekom bespucu)
- Dok sedim u nekom fensi kaficu u centru, mogu da proverim mail, vesti, bla bla...
- Dok sedim na WC solji kod kuce mogu da proverim mail, vesti, bla bla... (i da dodam: gledam film, igram igrice...)
- Dok sam u nekom bespucu mogu preko GPRS-a da proverim mail, vremensku prognozu...
- Nisam dobio spravu kojom bih surfovao po net-u, ali to mi ni ne pada na pamet, posto i onako 16h dnevno provodim online.
- Sve sto gledam, gledam na jako kvalitetnom 3,5" displeju
- Dobio sam jako kvalitetan uredjaj, koji kada ga vidis i uzmes u ruku, shvatis da je stvarno neko zeleo da ga napravi da bude do j*j*
E sad, na sve ovo dodam cinjenicu da sam i svoja dva prethodna telefona platio 300+€, smatram da sam kupovinom iPhone-a sasvim dobro ulozio svoje pare i dobio sam dovoljno za tu cenu. Ako trazim vise, alav sam i nerealan. Inace sam gedget freak.
I da ponovim, cena koju zasad traze u Srbiji za iPhone je suluda i to ce platiti uglavnom oni koji imaju para za bacanje ili jednostavno zele da budu vidjeni sa iPhone-om.

Poslednja izmena:
2. to bi bilo interesantno znati - ja cenim da bi samo na youtube potrosio 1GB :D
3. nema najbolji paket - najjeftiniji megabajt kod telekoma je 20din.

1. Nekim realnim, putem, ako bi nabavio telefon, kostao bi te preko 900 dolara (dolar je preko 1.4 evra). Ne znam kakva je situacija sa kupovinom bez ugovora u americi, i ne znam odakle ti racunica da bi trebalo da bude $800 dolara, ali cinjenica je da ako hoces legitiman i legalan iphone, i ako hoces da to bude iphone a ne "kinda sorta looks like an iphone" treba da platis oko $400.

2. Znaci samo na youtube bi potrosio oko 370 dolara mesecno?

3. Ne mislim na megabajte, vec minute razgovora. Neki ekvivalent prosecnom iphone at&t paketu bi bioooooo.... koliko dinara mesecno?

I uvek ostaje problem ako se telefon pokvari. Jel onda postaje drzac za papir vredan $900?

Nazad
Vrh Dno