Šta je novo?

iPhone X

@kvazar, baš zato i pitam.

Što se notch-a tiče, ako izuzmemo ove kineske Doogee, Mikee, Peree kojima je cilj da prave klonove iPhone-a, na koji način bi po vašem mišljenju ostali proizvođači trebalo da implementiraju kameru i senzore u svoje "bezel-less" telefone imajući u vidu trenutno dostupnu tehnologiju?

Notch se nameće kao jedino prihvatljivo rešenje (pored Mi Mix-ove kamere na kontra strani ili ona kamera što izlazi iz kućišta kada se aktivira), stoga mislim da to ne mora nužno da znači kopiranje "desetke".

Sent from my Nexus 6P using Tapatalk

Poslednja izmena:
Pa cinjenica je da nisu usvojili notch,sve dok ga Apple nije implementirao. Ne vidim bas da su drugi proizvodjaci bili ludi za takvim resenjem nakon izlaska Essential Phone-a,a nije da nisu imali vremena. ;) Btw,sam oblik i velicina notch-a,nemaju veze sa onim na Essential Phone-u,pa je vise nego ocigledno koga kopiraju.

Bas ono sto sam pomenuo, uvek se nadju ljudi koji tvrde da je zapravo Apple iskopirao Essential (iako ni najmanje ne lice, a taman i da lice kakve veze ima jer je jasno da ih Apple nije kopirao i da nije to pokrenulo trend) i redovno pitanje kako drugacije opste telefon moze da izgleda (do sada mogli, sad odjednom je bas to jedini moguci dizajn telefona)? Ne znam samo da li i oni sami veruju u to sto pisu.

Cisto kao ideja, Samsung S9 ima skroz drugaciji izgled, i izgleda i bolje od iP...
Ovi sto kopiraju nisu samo izrez iskopirali nego komplet dizajn telefona, preko dugmica, zaobljenih uglova, polozaja izgleda i isturenosti kamere, nikada do sada nismo videli toliko mnogo otvorenog kopiranja. Sto je najgore i taj izrez je sr..e (ne smeta toliko ali je bolje bez njega svakako), i kamera je bezveze sto je isturena.

Meni je samo "zanimljivo" da niko od njih donju stranu telefona nije mogao lepo da odradi tj da nema veliki okvir. Meni svi ovi telefoni izgledaju kao kombinacija iphone-a i Samsunga u jednom, i jednom rečju po meni izgleda baš loše.

iPhone je preskup ovog puta, zaista je van dometa na vecini trzista, otuda i ovo masovno kopiranje, kad je cak to i Huawei uradio, stvar je ozbiljna (na stranu sto je EMUI ocigledna kopija iOS-a). Meni je X ruzan i bez notcha, sa tim mi je katastrofa. Pre bih kupio iPhone 8.

Pa cinjenica je da nisu usvojili notch,sve dok ga Apple nije implementirao. Ne vidim bas da su drugi proizvodjaci bili ludi za takvim resenjem nakon izlaska Essential Phone-a,a nije da nisu imali vremena. ;) Btw,sam oblik i velicina notch-a,nemaju veze sa onim na Essential Phone-u,pa je vise nego ocigledno koga kopiraju.
Sto je najgore notch na iPhoneu na fotografiji iznad izgleda najgore.

Sent from my SM-G950F using Tapatalk

Postade ti veci funboy Samsunga nego sto si ikad bio Iphona dok si ga koristio.

Sto je najgore notch na iPhoneu na fotografiji iznad izgleda najgore.

Zbog velicine? Pa koliko senzora su strpali unutra i kakvu tehnologiju,manji tesko da je mogao biti,bar u prvoj generaciji. Ovim kinezima je lako,prednja kamera i eventualno senzor za osvetljenje ekrana,onakvu tehnologiju sa 3d senzorima nece videti za jos 5 godina :d

Poslednja izmena:
Mislim da je poenta bila da su svi proizvodjaci ismevali Apple zbog ovog poteza, a sada jedu sopstvena ***** i prave telefone sa istim tim notchom koji su ismevali. Isto tako ce i ljudi koji su pljuvali Apple zbog toga, kupiti te androide sa istim tim notchom.

Mislim da je poenta bila da su svi proizvodjaci ismevali Apple zbog ovog poteza, a sada jedu sopstvena ***** i prave telefone sa istim tim notchom koji su ismevali. Isto tako ce i ljudi koji su pljuvali Apple zbog toga, kupiti te androide sa istim tim notchom.

Ismejavali su ih i za emoji, Samsung prvi, pa su odmah to ubacili u S9.

Ovde na forumu posebno, svakodnevno se kacili klipovi, emoji masina od 1000$.Sad svi cute, otisli tetki da odnesu lek.

To sto je i samsung izbacio isto ne znaci da se ne radi o najvecoj sprdacini koju je neko lansirao u mobilnoj industriji poslednjih deset godina. Mene bi iskreno bilo sramota da pricam o tome da sam ceo i da treba da radim live predstavljanje.

Ionako će notch nestati u sledećoj generaciji X. Ne vidim razlog da kopiraju notch u Androide. U životu ne bih uzeo takav telefon.

Sent from my Pixel 2 XL using Tapatalk

Pa fora je u tome sto nema nikakve poente,osim da malo vizuelno "bacaju" na iP X. Jos neko rece da iP izgleda najgore na toj fotki,a pored kung fu skalamerije sa donjim bezelom od 1 cm debljine.

Animoji nisu glupi kao opcija, niko nikoga ne bije da ih koristi, ali je bilo glupo sto su pola prezentacije iP X posvetili njima kao necemu ko zna koliko bitnom.
Po meni je to samo neki mali, menje vise beznacajan feature telefona koji licno ne koristim.

Ionako će notch nestati u sledećoj generaciji X. Ne vidim razlog da kopiraju notch u Androide. U životu ne bih uzeo takav telefon.

Sent from my Pixel 2 XL using Tapatalk
Jel to mislis na onaj što će opet za 10 godina da dođe pa bude spektakl? U 2018 teško da će da izbace

Animoji nisu glupi kao opcija, niko nikoga ne bije da ih koristi, ali je bilo glupo sto su pola prezentacije iP X posvetili njima kao necemu ko zna koliko bitnom.
Po meni je to samo neki mali, menje vise beznacajan feature telefona koji licno ne koristim.

Animoji savrseno demonstrira preciznost i mogucnosti face senzora. Sa druge strane Samsungova verzija deluje kao ocajnicki potez da se dokazu, ali tehnologija nije ni blizu - ni hw, ni sw.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Animoji kako na Samsungu tako i na iPhoneu su debi.lana žešća.

Animoji ne služe da bi zbog njih postojao 3D skener, već služe samo da pokažu sposobnosti 3d skeniranja.

3D skener je veliki iskorak u "periferijama" jednog tako malog gagdet-a. Apple je skener napravio, i predao tržištu. Za čega će se 3D skener korisititi, jeste do developera, a ne do Apple-a. Može da se koristi, npr. da skeniramo neki predmet, te onda taj sken dalje predamo 3D štampaču da nam napravi kopiju. Uz korićenje 3D skenera, kamere, akcelerometra i žiroskopa, telefon će moći da se koristi da npr. arhitekta napravi sebi model neke prostorije, ili dela nameštaja, i da ga takvog importuje u svoj render. Tako nešto, do sada, bilo je moguće samo korišćenjem užasno skupih namenskih uređaja. Sada, čim se developeri dosete, ova poslove ćete moći obaviti telefonom.

Nisam korisnik Apple proizvoda, ali vidim veoma veliki potencijal 3D skenera u ovako malom ručnom uređaju.

Emoji služe samo da prikažu HW mogućnosti 3D skenera, i engina za njega. Developeri neka dalje gledaju šta će s time.

Setio sam se još jedne korisne upotrebe 3d skenera. :D

Nad'kani sportski servisi po svetu vam prave skijaške cipele tako što vam prvo urade 3d sken vaše noge, te vam onda na osnovu tog skena izrađuju cipelu idealnu za vašu nogu (ja već dugo ne mogu da nađem idealnu pancericu za sebe). Ova usluga je prilično skupa, i zahteva em skupe 3d skenere, em obavezan odlazak u neku od tih radnji.

Treba neko da napravi iOS aplikaciju koja će raditi 3d sken noge, koji onda šaljete nekom od proizvođača cipela da vam urade pancerice.

Ajd' developeri, počnite... :p

Malo je zeznuto sve to raditi prednjom stranom telefona..

Sent from my HTC U11 using Tapatalk

I zadnje kamere rade depth i sada je otvoreno to da se koristi u iOS (focos, darkroom, halide pogledajte) tako da mozda bi moglo nesto ovako i da se izvede ali je jos uvek komplikovano...

Hoćeš reći da iPX i pozadi ima ThrueDepth 3d skener, uključujući infrared kameru i dot projektor?!? Ne bih rek'o. :trust:

Dot projektor i infrared kamera su ključni elementi preciznog 3D skeniranja.
Rade se 3d skeniranja i "običnim" kamerama, ali je potrebno mnogo više uglova snimanja, mnogo više fotografija i mnogo više procesiranja da se dobije pravi 3d model, i sve to uz manju preciznost.

Svi pravi i ozbiljni 3d skeneri zahtevaju da se neki patten projektuje ili isctra na modelu. Ili, drugi način, skeniraju tačku po tačku koju sami projektuju laserom (a to traje užasno dugo).
Onaj spominjani 3d skener noge zahteva da obujete neku čarapu sa isctanom mrežom.

Poslednja izmena:
Nisam ni rekao da ima true depth scanner vec depth mapping. Fotkaj nesto u portrait mode, otvori fotku u focos(iOS app) i onda imas depth mapu gde mozes tacno videti kako izgleda depth map.

Mogu i da otkrijem tacno kako bi se implementiralo nekome pod uslovom da se potpise ugovor o % [emoji23][emoji23][emoji23]

Poslednja izmena:
Setio sam se još jedne korisne upotrebe 3d skenera. :D

Nad'kani sportski servisi po svetu vam prave skijaške cipele tako što vam prvo urade 3d sken vaše noge, te vam onda na osnovu tog skena izrađuju cipelu idealnu za vašu nogu (ja već dugo ne mogu da nađem idealnu pancericu za sebe). Ova usluga je prilično skupa, i zahteva em skupe 3d skenere, em obavezan odlazak u neku od tih radnji.

Treba neko da napravi iOS aplikaciju koja će raditi 3d sken noge, koji onda šaljete nekom od proizvođača cipela da vam urade pancerice.

Ajd' developeri, počnite... :p

Ima leka za pancerice...malo cu u off da odem ali da ti pomognem

Prvo i najbolje resenje su Strolz pancerice, kostaju ko svetog petra kajgana, ruzne su do bola ali svi znaju da si ih platio 800e :)

Drugo i najbolje resenje je da svratis u Koala sport u Sloveniji, mesto je Visnja gora, sidjes sa autoputa i vozis 500 metara. Dodjes kod baje koji je megacar i koji radi bootfitting za SLO reprezentaciju. On ce da nadje pancericu za tebe i da ti je prilagodi da skijas ko gospodin. Ne mozes ti koju hoces i koja ti se svidja, ako imas bangavu nogu, on ce da ti kaze sta je za tebe

Izvinjavam se zbog offa ali da pomognem coveku

Hvala Peco, čuo sam za taj bootfiting u Sloveniji, ali me još nije put naveo na tu stranu.
Ima bootfiting-a još kojekude, ali ovaj slovenački je navodno najpovoljniji i nama najbliži.
Kada deca još malo odrastu pa počnu i oni da skijaju, odoh ja kod nekog od tih bootfitera. Ako ne nađem gde je, zvaću te za detalje. Sada, slabo nešto stižem još i na skijanje. :(

Priča je krenula kao ideja za čega bi se mogao koristiti iPhone-ov precizni 3d skener koji do sada nije postojao u bilo kakvoj budget varijanti. Developeri tek treba da smisle za čega, manje ili više korisno, može da se upotrebi.

Ja da znam da programiram k'o što ne znam, odmah bi krenuo da razvijam 3d skener za iP koji uzima u obzir i tu TrueDepth kameru, žiroskope, ekcelerometre, redovnu kameru, te daje precizni 3d model manjih objekata. Verujem da je najteže napraviti taj početni engine. Usput bih smišljao u čega korisno to može da se implementira (spomenuti arhitekti, 3d štampači, pa i ulošci za pancerice). Ne znam šta su se koji andrag svi primeri na netu uhvatili samo licem da se bave.

...čak šta više, ne sumnjam da gomila njih to već uveliko razvija.

Nazad
Vrh Dno