Za razliku od vas koji nagađate ja govorim ono što znam

Ako je nabavna cena 500 evra dodaj 5% carine što je 25 evra, tj nabavna cena postaje 525, dodaj troškove nabavke (transport, špedicija, eko taksa i sl) oko 1,5%. Na 525, 1,5% je 7,8, kaži 8 evra. Znači cena koštanja uvoznika je 533 evra. Ako ne uračuna zaradu i doda obavezni PDV od 20% to je 106,6 evra. Znači cena na polici bez ikakve zarade je 639,6 evra!! Pa onda pomnožiš sa prodajnim kursom banaka (ne NBS koji je niži) za EUR koji je skoro 122 a svi konvertujete po srednjem kursu kada kalkulišete.
E a sada da ti kažem da je nabavna cena za iP6-16 dosta veća od 500 koju sam naveo kao primer pa ti vidi zašto su cene tolike.
@fkloznica
To sa Telenorom ne funkcioniše tako, to se zove cross-sale ili prodaja van teritorije i zabranjeno je kod svih "normalnih" proizvođača jer ne doprinosi tržišnoj konkurenciji. Postoje globalni ugovori za velike grupacije koje garantuju cene u svim državama i retko ko ima takav ugovor za iP, ima recimo T-Mobile (gde spada i HT) pošto je prisutan u USA, zato je u Hrvatskoj povoljnije. Telenor nema takav ugovor a ni TAG (Vip).
Inače naručene količine za prva tri meseca, kao što rekoh se mere u par stotina komada, o kakvim hiljadama pričate da mi je samo znati