Šta je novo?

iPhone u Srbiji - diskusija o ponudi

A ne glupiraj se...ja se upolitiku ne mešam.Komentarišem ono što vidim i kako doživljavam sve oko mene.Ne znam čime se ti baviš u životu i kako zarađuješ,ali da se baviš mojom linijom posla ne bi pričao tako...

I hvala za bott-a,ja tebi želim sve najbolje....

@mick:
Izvini, ali sam u trenutku pomislio da citam Blic komentare.

@ostali:
Necemo vise o botovima i politici.

@mick:

Težak mazohista^^ :)

Anyway, kapiram da sad naši operateri ima da sastanče međusobno dok ne skuvaju pakete do 24.

Sad gledam nešto, VIP se nije još uvek oglasio?

Em sto je rekao da ko zna kad će doći iPhone, pa sve ono šta je pričao... Bilo je svega.
meni je sve bilo jasno još kad je insistirao da "lokalizacija još nije ni počela", iako je bilo jasno da nije tako, forumaši su kačili screenshotove srpske ćirilične tastature, prikaza datuma na srpskom, itd.
Ali dobro, ukapirao sam po stilu postova ko je teoretičar na isrbiji, čovek živi u USA i verovatno nije najbolje upućen u dešavanja...

Jeste, pa oni su ih već testirali, i rekli da su spremni i da čekaju ratel...

Сад само СББ да искочи са обавештењем да креће продаја 30.10 :d

@mick:

@ostali:
Necemo vise o botovima i politici.

yoyo nemoj pogrešno da me shvatiš mojim komentarima nikako ne želim da uvredim nekog,ali iz mog ugla ja imam itekako razloga da režim.Ali prosto biram drugačiji...pozitivniji pristup.

A realno bez političkih komentara reci mi zašto taj Apple nije došao ranije...recimo u istom trenutku kad i u Crnu Goru?MTS i Telenor su bili tamo i oni su bili deo Jugoslavije...imali su istu tehniku,tehnologiju itd...Moje mišljenje je da je moralo nešto ok da se desi da bi oni došli,zar ne?

Prosto vidim da su ušli na tržište i to podržavam,nema veze sa politikom...podržavaću sve što je dobro i pozitivno za moju zemlju.To mi je nekako normalno... :) kao što mi ostaje gorak ukus kad vidim klince u Air MAx patikama itd u 2014 godini tako mi je drago da neka organizacija koja ima finansijskog uticaja u svetu otvara vrata za nas...

A nema socijalizam veze sa vaspitanjem... to se nosi iz kuće.
Što se tiče datuma učlanjenja ja mislim da to nema veze i da jednostavno svako može da iznosi svoje mišljenje sve dok se drugi ne vređa i to je to.

Danas je izrazito lep dan za sve nas Apple ventilatore.
Konacno je, makar i na ovaj mali simbolican nacin, i nasa mala zemlja postala deo normalnog sveta.
Kada pricam strancima sta se sve kod nas i kako radi, gledaju me u neverici, otvorenih usta misleci da ih lazem.

Ipak, necu kupiti iPhone u Srbiji. Cekam da sav ovaj hype prodje pa cu ga za mesec dva uzeti u Singapuru, po realnoj ceni.

@mickk:
Apple nije usao na nase trziste zato sto nije mogao da ponudi kompletnu uslugu. To znaci i telefon i distribuciju muzike i aplikacija i da omoguci developerima da zararadjuju od razvoja aplikacija i autorima muzike da prodaju svoje albume preko itunes prodavnice. Najveca prepreka su nasi zakoni koji onemogucavaju normalnu trgovinu sa inostranstvom. Kada kupis app na app store, da li se placa porez i koliko i gde se placa porez.. Po nasim zakonima Apple bi trebao da otvori Apple Srbija doo preko koga bi naplata funkcionisala, sto njima ne pada na pamet da rade.. Kada u celom svetu nisu to radili, zasto bi radili u Srbiji. Nas zakon ne poznaje online trgovinu koja funkcionise u svetu.
Iz istih razloga PayPal ne radi punom parom, a ni Google Play ne dozvoljava kupovinu aplikacija.

Druge ex-yu drzave su sredile svoje zakone u skladu sa svetskim trendovima samo smo mi zadrzali YU zakone.

@mickk:
Apple nije usao na nase trziste zato sto nije mogao da ponudi kompletnu uslugu. To znaci i telefon i distribuciju muzike i aplikacija i da omoguci developerima da zararadjuju od razvoja aplikacija i autorima muzike da prodaju svoje albume preko itunes prodavnice. Najveca prepreka su nasi zakoni koji onemogucavaju normalnu trgovinu sa inostranstvom. Kada kupis app na app store, da li se placa porez i koliko i gde se placa porez.. Po nasim zakonima Apple bi trebao da otvori Apple Srbija doo preko koga bi naplata funkcionisala, sto njima ne pada na pamet da rade.. Kada u celom svetu nisu to radili, zasto bi radili u Srbiji. Nas zakon ne poznaje online trgovinu koja funkcionise u svetu.
Iz istih razloga PayPal ne radi punom parom, a ni Google Play ne dozvoljava kupovinu aplikacija.

Druge ex-yu drzave su sredile svoje zakone u skladu sa svetskim trendovima samo smo mi zadrzali YU zakone.

eeee to je moja poenta...kapiram da ako postoji volja da se urede zakoni biće drugačije i valjda bolje za nas.Generalno zakoni su tu za ljude a ne protiv njih i oni moraju da evoluiraju kako se svest ljudi razvija...ili umanjuje :D

Iz toga proizilazi moj komentar da je dobro što ulaze na tržište jer to pokazuje nečiju dobru volju za promenom unutar vlade.Sad ko je to...ne zanima me...sve dok to meni donosi dobro i nikog ne ugrožava.

Kako nema, daš im iP za dinar pa da vidiš koliko imaju korisnika.

Danas je izrazito lep dan za sve nas Apple ventilatore.
Konacno je, makar i na ovaj mali simbolican nacin, i nasa mala zemlja postala deo normalnog sveta.
Kada pricam strancima sta se sve kod nas i kako radi, gledaju me u neverici, otvorenih usta misleci da ih lazem.

Ipak, necu kupiti iPhone u Srbiji. Cekam da sav ovaj hype prodje pa cu ga za mesec dva uzeti u Singapuru, po realnoj ceni.

+1 ne vidim razloga da ga iko kupi u Srbiji. Čak i da koristiš redovno najskuplji paket, bolje da uzmeš 50% popusta na paket ili neku sličnu promociju, a telefon negde preko ko ima uslova. Sjajna stvar za nas je što možemo da kupimo telefon bilo gde i da ga normalno predamo u servis u Srbiji i za te stvari je Apple ZAKON. Sećam se kako sam lako rešio u Budimpešti reklamaciju za IP4, da sa ostao zabezeknut ljubaznošću, brzinom usluge i pre svega jednim normalnim stavom, a ne da me neki ljadža ubeđuje kako je telefon pokupio vlagu slične prevare, ili da čekam 45 dana telefon kao ***** kod HTC...

Pa to je moglo i ranije, ja sam nosio 5icu (kupljenu u NY) u servis u BGD

ja kazem lepo da cela ova fama sa apple-om u srbiji nema smisla pa svi skocise na mene...

Naravno da ima, to je isto kaš da kažeš nema smisla da se prodaje ništa osim Dačije i automobila preko 10k evra zato što smo narod od kojih je pola proterano sa svojih vekovnih ognjišta bilo iz Krajine ili sa Kosova i Metohije pa je ostalo bez igde išta i utopilo se sa ostatkom stanovništva u Srbiji koji je oduvek bio siromašan (naspram Nemca i jačih igrača)...

Да ли је Епл некад у некој земљи почео продају телефона, па је после обуставио??

Знајући наш менталитет, не би ме чудило да ми будемо пионири у овоме.
А ако се којим случајем ово већ десило негде, онда ће мо ми дефинитивно бити пионири у брзини одласка :)

Не мрачим, само ми је пало на памет, па рек'о да приупитам.

Naravno da ima, to je isto kaš da kažeš nema smisla da se prodaje ništa osim Dačije i automobila preko 10k evra zato što smo narod od kojih je pola proterano sa svojih vekovnih ognjišta bilo iz Krajine ili sa Kosova i Metohije pa je ostalo bez igde išta i utopilo se sa ostatkom stanovništva u Srbiji koji je oduvek bio siromašan (naspram Nemca i jačih igrača)...

Cekaj, predis Samsung, HTC i Sony sa Daciom? Ovo drugo da ne komentarisem...

Oooo, ljudi, samo da krene prodaja i mislim da cemo se iznenadi u vezi nase finansijske mogucnosti.:)

Prvo kakve veze ima da li sam ja registrovan danas ili pre 5 godina to je cista ******stina,
Drugo ako svi budu nagadjali i baljezgali bez bar nekakve informacije sta mislis u cega ce da se pretvori tema(u sta se vec pretvorila)
Kao trece ja nikog nisam napusavao nego skrenuo paznju da se ceka zvanicna informacija, mogao sam i ja da napisem da ja cenim da ce da iphone bud 3000€ i tako nas 200....
A to postovanje starijih na forumu decko hteli ste kapitalizam tako da sta da ti kazem socijalizam je pukao 1989. :);)
Ovo oko clanstva sam se salio, ali sam na zalost zaboravio sa naglasim. Iza ostatka stojim,jer odakle ti mozes da znas iz kog izvora je info o proizvodu ? A sto se tice starijih i kapitalizma,ne vidim neku povezanost...
Poenta price je bila upucena drugom korisniku, nema veze sa tobom i tvojim strogim ali pravednim izlaganjem. :)

Poslednja izmena:
Odlicno je sto Apple dolazi kod nas, ali po mom misljenju najmanje zbog mogucnosti da se sam telefon kupi preko provajdera. Cene cemo naravno videti, ali ajde da kazemo samo da sumnjam da ce iko racionalan kupovati telefone preko provajdera, kada su telefoni, koji su simfree i sa internacionalnom garancijom bez ikakvih papira (velika prednost iPhone-a), u Srbiji medju najeftinijim u svetu. Govorim o periodu od par meseci nakon predstalvjanja novog modela. Telefon ce kupovati samo oni koji koriste neke brutalne pakete, od 5 000 dinara i kojima ce se mozda isplatiti da uzmu telefon. Kazem mozda, jer verujem da ni u tom slucaju cena nece biti drasticno niza od one za koju se mogu kupiti simfree modeli, po oglasima, a opet ja da sam korisnik takvog paketa (a nisam), uvek bih pre izabrao 50% nizu pretplatu, a kupio telefon preko oglasa, ili u inostranstvu. Dakle, skoro da ne vidim osobu koja ce imati neki realan interes da telefon kupi preko provajdera. Naravno, treba jos videti i da li ce telefoni biti zakljucani, jer ako su jos i zakljucani, a verovatno ce biti, onda tek, ne vredi uzimati.

Glavni dobitak od dolaska iPhone-a na nase trziste, je uprato sto neko rece servis. Sad i tu se spekulise da li ce moci da se servisiraju telefoni koji su kupljeni samo preko provajdera ili svi telefoni. Ako bi mogli svi telefoni da se servisiraju, onda bi to bila ubedljivo najveca korist od zvanicnog dolaska iPhone-a. Sto neko rece malopre, imao sam (nazalost, ili na srecu) tri puta mogucnost da iskusim apple garanciju i rekao sam da je to bilo toliko prijatno iskustvo, da, saleci se naravno, skoro da covek moze da pozeli da mu se pokvati telefon. Naravno govorim o iskustvu iz inostranstva, Svajcarskoj konkretno. Plasim se da ce ovde pokusati da posrbuju i to i da ce Apple morati da intervenise. Dakle ako bi mogli redovno da servisiramo, po Apple standardima, svoje iPhone telefone, kupljene u inostranstvu, to bi bilo fenomenalno.

Pored toga, naravno, benefit od dolaska Apple-a je i sto cemo mozda dobiti srpski appstore i ostalu lokalizovanu podsrku za apple servise (bolje mape, id (vec smo dobili)...).

Poslednja izmena:
Ljudi u Srbiji odavno vazi internacionalna garancija i servis ne pravi pitanje gde (u kojoj zemlji) je kupljen telefon!
Kao sto ne prave pitanje ni za iPad,da li je kupljen u zemlji ili inostranstvu

Poslednja izmena:
Ljudi u Srbiji odavno vazi internacionalna garancija i servis ne pravi pitanje gde (u kojoj zemlji) je kupljen telefon!
Kao sto ne prave pitanje ni za iPad,da li je kupljen u zemlji ili inostranstvu

Ova tema dokazuje da puno nas to nije znalo...

Pa sto se ne raspitujete? Tesko izguglati i pozvati nekoliko servisa pa pitati?

Kako moze garancija za iPhone da vazi u Srbiji, kada iPhone u Srbiji zvanicno (jos uvek) ne postoji? Gde ces to tacno da odneses telefon na reklamaciju? Bez uvrede, ali nemoj da pricas nesto o cemu ne znas. Za iPad i ostalo sto prodaju iStyle i ostali, vazi garancija iako uredjaj nije kupljen u Srbiji.

Nazad
Vrh Dno