Odlicno je sto Apple dolazi kod nas, ali po mom misljenju najmanje zbog mogucnosti da se sam telefon kupi preko provajdera. Cene cemo naravno videti, ali ajde da kazemo samo da sumnjam da ce iko racionalan kupovati telefone preko provajdera, kada su telefoni, koji su simfree i sa internacionalnom garancijom bez ikakvih papira (velika prednost iPhone-a), u Srbiji medju najeftinijim u svetu. Govorim o periodu od par meseci nakon predstalvjanja novog modela. Telefon ce kupovati samo oni koji koriste neke brutalne pakete, od 5 000 dinara i kojima ce se mozda isplatiti da uzmu telefon. Kazem mozda, jer verujem da ni u tom slucaju cena nece biti drasticno niza od one za koju se mogu kupiti simfree modeli, po oglasima, a opet ja da sam korisnik takvog paketa (a nisam), uvek bih pre izabrao 50% nizu pretplatu, a kupio telefon preko oglasa, ili u inostranstvu. Dakle, skoro da ne vidim osobu koja ce imati neki realan interes da telefon kupi preko provajdera. Naravno, treba jos videti i da li ce telefoni biti zakljucani, jer ako su jos i zakljucani, a verovatno ce biti, onda tek, ne vredi uzimati.
Glavni dobitak od dolaska iPhone-a na nase trziste, je uprato sto neko rece servis. Sad i tu se spekulise da li ce moci da se servisiraju telefoni koji su kupljeni samo preko provajdera ili svi telefoni. Ako bi mogli svi telefoni da se servisiraju, onda bi to bila ubedljivo najveca korist od zvanicnog dolaska iPhone-a. Sto neko rece malopre, imao sam (nazalost, ili na srecu) tri puta mogucnost da iskusim apple garanciju i rekao sam da je to bilo toliko prijatno iskustvo, da, saleci se naravno, skoro da covek moze da pozeli da mu se pokvati telefon. Naravno govorim o iskustvu iz inostranstva, Svajcarskoj konkretno. Plasim se da ce ovde pokusati da posrbuju i to i da ce Apple morati da intervenise. Dakle ako bi mogli redovno da servisiramo, po Apple standardima, svoje iPhone telefone, kupljene u inostranstvu, to bi bilo fenomenalno.
Pored toga, naravno, benefit od dolaska Apple-a je i sto cemo mozda dobiti srpski appstore i ostalu lokalizovanu podsrku za apple servise (bolje mape, id (vec smo dobili)...).