Šta je novo?

iPhone SE (2020)

Pozdrav....posto prelazim sa androida na ios...razmatram izmedju dva modela(iphone 8+ i ovog se 2020)...8+ moze da se nadje na oglasima oko 400-500 e a i ovaj ce tu negde da bude...da li bolje veci model a stariji cipset ili manji a noviji cipset ? Vasa preporuka novom korisniku ...hvala

Poslato sa SNE-LX1 pomoću Tapatoka

Novi cipset drugo 8 plus je 300 polovan ne bih dao sad 500e za to sada...

Velika je razlika u A11 i A13 poprilicno
Bez ikakvog razmisljanja ja bi od ta dva uzeo ovaj se,ali opet stvar je u tome koliko veliki ekran ti sam zelis i preferiras:) i jedna i jedina prednost 8+ je velicina zaslona,druge prednosti nema:)

Sent from my iPhone using Tapatalk Pro

Poslednja izmena:
+1 za novi SE

Mislim da je prvi SE jako dobro pokazao po tom tom pitanju. :)

Velika je razlika u A11 i A13 poprilicno
Bez ikakvog razmisljanja ja bi od ta dva uzeo ovaj se,ali opet stvar je u tome koliko veliki ekran ti sam zelis i preferiras:) i jedna i jedina prednost 8+ je velicina zaslona,druge prednosti nema:)

Nije toliko bitno...(dok ga ne vidim uzivo) valjda sam se umorio od velikih ekrana...a i nisam preterano zavisan korisnik.. neka igra, malo citanja na netu vesti ...i to je to...

Kralju sa novim SE imas sigurnih 5 godina nadogradnje softvera(mada sumnjam da neko danas fura jedan telefon vise od max 3 god,ali opet je dobro sto je tako)
Poznavajuci politiku jabuke,5 godina je ciklus dobijanja softverske podrske,tako da 8+ ima jos dvije godine nadogradnje,zakljucno sa ios 15,pa ako si siguran da ces telefon koristiti preko 2 godine,cisto da i to uzmes u razmatranje:)

A10 ce ios 15 podrzavati 100000% znaci a11 ios 16 ili kako ga nazovu...

Imas i ovaj podatak a rijetko ko spominje isti:)
Iphone 8+(wifi 5,802.11ac,6-7Gb/s)
Iphone se(wifi 6,802.11sx,9,6 Gb/s)

To sam bas prokomentarisao posle predstavljanja, a nisu naveli medju specs, wifi 6 bas pozitivno iznenadjenje.

Sent from my iPhone using Tapatalk

A10 ce ios 15 podrzavati 100000% znaci a11 ios 16 ili kako ga nazovu...

Ja ne znam jos da je i jedan iphone imao preko 5 godina softverske nadogradnje:)
Mozda i bude tako ali ja cisto sumnjam,isto kao i za ove navode sto spominju da ce 6s/se originalni dobiti ios 14

Ma meni jedino treba navika prelaska sa 6,1 na 4.7 inca...ali dolazi leto...ne mogu vise glomazne telefone

Ja ne znam jos da je i jedan iphone imao preko 5 godina softverske nadogradnje:)
Mozda i bude tako ali ja cisto sumnjam,isto kao i za ove navode sto spominju da ce 6s/se originalni dobiti ios 14

Imao je 5s, sa iOS 12- 6 godina podrske.

Ja sam sa sgs8+ presao na ip8 i prodao ga nakon 3 dana. Da sam mu dao jos par dana fore mozda bih se i navikao na taj mali ekran. Uzeo sgs9+.

Sent from my SM-G965F using Tapatalk

Ja ne znam ni jedan da je imao manje od 5 godina podrške.

Ma kao da je to bitno, bench strucnjaci kazu da je ios iz 2008.

Sent from my Nexus 5X using Tapatalk

^^
Jeste, a vamo guglu treba 3 godine gestures da iskopira, i opet nije kao na ios-u. [emoji1]

Na Androidu je prirodnije, jer imaš swipe back i levo i desno, dok je na iOS isključivo levo što je meni nelogično. Ne možeš telefon da koristiš jednom rukom kako treba, jedino svaki put na home da ideš. Nije mi baš najjasnija ta logika da ne mogu ništa da olakšaju korisnicima.

^^
Jeste, a vamo guglu treba 3 godine gestures da iskopira, i opet nije kao na ios-u. [emoji1]

Izvini, ali swipe gestures na Androidu su sada daleko moćniji nego na ios-u.

Sent from my OnePlus 7T Pro using Tapatalk

^^

I ne samo to, evo sad su i screenshot animaciju iskopirali na Androidu 11.
ssani.jpg

Jedino sto mu (za moje potrebe) nedostaje je malo jaca baterija jer mislim da sa mojim koriscenjem nece izgurati do 17h i night mode. Ali za te pare ne moze sve... Videcu cenu kod Mts uz Omoriku 1 pa cu da odlucim...

Da, kamerica bukvalno place za nocnim modom, bila bi sigurno najkompletnija u tom segmentu, pa i visem.
Ali ima par app koje odrade solidan posao, poput neural cam...
Za bateriju cemo steci neke realnije utiske, tek kada neko podeli iz prve ruke, do sada su bas sareni...

Poslednja izmena:
Da, setio sam se tvog komentara u nekoj od tema da postoji app koja je dobra za LL uslove dok sam gledao testove SE.

Menja mi se android na neko vreme, hocu malo da probam iOS, oduvek mi je bio lepse dizajniran a i promena dobro dodje. E sad, sto se funkcionalnosti tice, videcemo, volim da namestam ikonice i te estetske modove, ali trebalo bi da se naviknem.
Jedno off pitanje: da li se planira neka veca izmena iOS-a u nekoj od sledecih iteracija?

Ne zna decko :p 100% potrvdjeno da ce ips 14 biti i za a9 uredjaje... spekulise se ios 15 za ipad pro modele sa a9x...

Pa ima njih par koji su presli sa sexus-a, pa mogu da podele utiske.
Ako si estetski freak-kao ja, mislim da ce te taj graficki deo oduseviti, meni je sve dosta lepse odradjeno, od store-a, animacija do samih app i igara...

To sam hteo da cujem :) Bukvalno sam estetski freak, lepo si to formulisao.

A sto se funkcionalnosti tice, dok ne probas, ne mozes znati da li ce ti nesto nedostajati. Meni je tu korisnicko iskustvo na prvom mestu, pored tog vizuelnog dozivljaja, za cega god se uhvatis, radi bez greske, od face id-a, haptic feedback-a, i sve to prati lepo graficki odradjen UI, uz dobar zvuk (to mi je jako bitno).
Nije tajna da Apple korisnici vise novca trose na aplikacije, dok su ovi drugi vise skloni nekim piratskim, tj besplatnim resenjima. Pa dodjemo do toga da su developeri dosta vise motivisani, i da su mnoge guglove aplikacije bolje odradjene za iOS nego za android. A i Apple je kao kompanija dosta dizajnerski okrenuta, to im je jedan od bitnijih faktora u sklopu DNA.
Ukratko, kao kada posle nekog premium servisa (Netflix-a), pustis popcorn, tako nekako.

Nazad
Vrh Dno