Šta je novo?

iPhone 6 / 6 Plus

Nije vec je propala, zato sto je furala truli Symbian, i rezistivne ekrane godinama posle prvog iPhone-a. Jednom recju tapkali su u mestu. Sto se tice dila sa majkrosoftom to je nesto najbolje sto su uradili. Lumia telefoni ubijaju. ;)

Sto se tice performansi, dual core CPU-ovi su i dalje superiorniji, i quad-core cpu su i dalje bacanje tranzistora i energije. Apple je cist primer za to, npr kada AX CPU šije ili ima barem ima iste performanse u najnerealnijim situacijama sa multitreaded (4threada) sintetici mozete misliti sta radi u realnim situacijama (single, dual threaded) onda je jasno da svi ti QuadCore sluze samo da se lepo napise na kutiji i zvuci lepo na reklami.

To je tacno...ok jedino obrazlozenje je tehnoloski progres, medjutim hardver je trenutno odmakao podosta u odnosu na softver (ili bar ideja programera), pa zato bleji u prazno

Pa to realno i prodaje ip. Postao je statusni simbol,igracka koja pravi slojeve izmedju ljudi. Ako izvadis i stavis ip na astal ti si uspeo u zivotu Itd itd

Gde to vazi, osim u Srbiji? Kada sam kolegi iz Holandije pricao da je ovde ip statusni simbol, nije mogao da veruje.

iPhone se prodaje uz ugovore najviše. Svako može da ga ima. Nikakav statusni simbol osim u siromašnim državama.

Ah da i pomenucu ali kao ne tako bitnu stvar , 5c je jako dobar sa baterijom ... I od kako sam na iOS nikada nisam imao neki batery drain , filozofija koja fascinira kompletnog operativnog sistema : Kada mi je telefon u standby tacno znam koliko moze biti tako , kada koristim takodje je predvidivo to trajanje . Nema iznenadjenja i nema drains , dok ovo navedno nije bio slucaj na WP i Android.

Ovo je i kod mene razlog zašto sam srećniji korišćenjem prestarog iPhone 4s u odnosu na HTC One i druge androide. Predvidvljivost trajanja baterije! Na apple uređaju nema iznenađenja. Android nekada u stand-by bez da se koristi satima odlepi i posrče brdo baterije dok za isto vreme na iPhoneu baterija padne za 1-2-3%...

Pa eto ako kupis na ugovor iPhone6 16gb onda su u gubitku, a za ovaj od 64 su malo u dobitku.
Vecina iPhone-a se prodaje uz ugovor, tako da nisu preskupi.

iPhone se prodaje uz ugovore najviše. Svako može da ga ima. Nikakav statusni simbol osim u siromašnim državama.
Pa osim u "siromasnim" kao sto su kina,indija,brazil itd itd. Pored usa trzista cenim da su bas te " siromasne" zemlje glavni izvor profita.
Ko misli da ip nije statusni simbol on laze..

Ista prica je sa skupim farmerakama. Poznanik drzao butik i sve farmerke kostale do 3k din i niko nije hteo da ih kupi,covek udario cenu oko 100e i odmah krenula prodaja.

Jeste da je off,ali se samo vracam na moju tezu da iphone kosta 250dolara nikada ne bi imao ovakvu prodaju

P.s. da ne gusim dzaba temu,za 10ak dana cu ga provuci kroz ruke pa cu da ispisem moja zapazanja :)

Poslednja izmena:
Pa eto ako kupis na ugovor iPhone6 16gb onda su u gubitku, a za ovaj od 64 su malo u dobitku.
Vecina iPhone-a se prodaje uz ugovor, tako da nisu preskupi.

LOL
Oni uz tu cenu uzimaju i procenat od ugovora mobilnih provajdera u te dve godine. Vise zarade na paketu nego na sim free

Poslednja izmena:
Ljudi mi smo jako specificna drzava, kod nas se svasta svercuje, i zbog toga se mogu naci high end android telefoni po jako pristupacnim cenama. Inace ako hoces da kupis high end android telefon u nekoj drugoj Evropskoj drzavi, i tamo cene tih telefona nisu ispod 500-600 pa cak i vise eura. Druga je stvar sto iPhone ne moze da se prosvercuje na takav nacin jer on se moze kupiti samu u odredjenim prodavnicama, a ne svuda, pa je i od tuda ta velika cena kako kod nas a i u inostranstvu, pisem za sim free modele.
Mozda je i to od razloga da se na iPhone-u najmanje gubi kad se kasnije prodaje kao polovan telefon.

iPhone 6 / iPhone 6 Plus

Jeste da je off,ali se samo vracam na moju tezu da iphone kosta 250dolara nikada ne bi imao ovakvu prodaju

Pa da, zato se ne prodaje za 250$ nego za 199$ ;) i ne, ljudi ne kupuju drugacije, samo uz paket. Ameri npr ni ne znaju za drugaciji nacin.

Da,zato su redovi ispred Istore-a, sto ne znaju drugi nacin kupovine.
Mnogi ljudi na forumu ne znaju da je, sto se kupovine i potrosnje skoro svakog tipa tice, prosecan Amer ili Evropljanin bolje upucen od prosecnog Srbina. Kod njih je novac uzdignut na status bozanstva, jos vise nego kod nas. Oni ga ne rasipaju, to samo mi mislimo da rade. Da ga rasipaju ne bi ga imali.

Ljudi mi smo jako specificna drzava, kod nas se svasta svercuje, i zbog toga se mogu naci high end android telefoni po jako pristupacnim cenama. Inace ako hoces da kupis high end android telefon u nekoj drugoj Evropskoj drzavi, i tamo cene tih telefona nisu ispod 500-600 pa cak i vise eura. Druga je stvar sto iPhone ne moze da se prosvercuje na takav nacin jer on se moze kupiti samu u odredjenim prodavnicama, a ne svuda, pa je i od tuda ta velika cena kako kod nas a i u inostranstvu, pisem za sim free modele.
Mozda je i to od razloga da se na iPhone-u najmanje gubi kad se kasnije prodaje kao polovan telefon.

Pa odakle toliko iphone telefona kod nas? Pa bas zbog sverca. Iphone je garantovano No.1 svercovan tel u Srbiji.

Ostale telefone se mogu uzeti na paket pa onda ih ljudi preprodaju.

I to je cela filozifija.

Da,zato su redovi ispred Istore-a, sto ne znaju drugi nacin kupovine.
Mnogi ljudi na forumu ne znaju da je, sto se kupovine i potrosnje skoro svakog tipa tice, prosecan Amer ili Evropljanin bolje upucen od prosecnog Srbina. Kod njih je novac uzdignut na status bozanstva, jos vise nego kod nas. Oni ga ne rasipaju, to samo mi mislimo da rade. Da ga rasipaju ne bi ga imali.
O čemu ti pričaš? Znaš ti šta je potrošačka ekonomija? I kapiraš li da u zemljama sa visokim standardom (većim od našeg), šta je za nas ozbiljan trošak, njima nije.

Telefoni u storu su simfree i uzimaju se za kesh,a verizon/tmobile/vodafon ih daju na ugovore u svojim radnjama.

Displej i ekran osetljiv na dodir novog iPhonea 6 koštaju 41.50 dolara, komponente za konektivnost kao što su bluetooth i WiFi stoje 40.50 dolara, a cena novog A8 procesora iznosi 37 dolara.

Kada je kamera novog iPhonea u pitanju, njena cena iznosi 16.50 dolara, dok su memorija i prostor za skladištenje podataka vredni 14 dolara.

Drugi korišćeni materijali i sklapanje telefona koštaju 77.50 dolara, tako da cena svih korišćenih delova, materijala i sklapanja iznosi 227 dolara.

O čemu ti pričaš? Znaš ti šta je potrošačka ekonomija? I kapiraš li da u zemljama sa visokim standardom (većim od našeg), šta je za nas ozbiljan trošak, njima nije.

Nikad u zivotu nisam cuo za potrosacku ekonomiju. Verovatno si mislio na potrosacko drustvo.
Znam ono sto vidim i cujem o njima od njih samih,a ne sta se prica po forumima u drugim zemljama. Ako ti mislis da je Amerikancu 700 dolara malo,zestoko si u zabludi.

iPhone 6 / iPhone 6 Plus

Telefoni u storu su simfree i uzimaju se za kesh,a verizon/tmobile/vodafon ih daju na ugovore u svojim radnjama.

Telefoni u Apple Store-u su pod ugovorom (i biras operatera). Naravno mogu da se kupe i simfree ali to ameri gotovo da ne rade. Vecina ne zna ni sta je sim kartica.

P.S. Pretece me Telep

Poslednja izmena:
Naravno da rade. Cesto vec imaju pakete koji jos nisu istekli, nece da placa neko dva ugovora. Ali da se vecina uzme na ugovor, to stoji.

Naravno da rade. Cesto vec imaju pakete koji jos nisu istekli, nece da placa neko dva ugovora. Ali da se vecina uzme na ugovor, to stoji.
Doda na taj. I tad je telefon jeftin, i kao takav nije skup statusni simbol. Drugo, toliko koštaju i Android-i. Samsung nije jeftiniji tamo. Razumeš li?

Sem toga, imaju i neke family pakete tipa 10 ljudi iz sire familije, svi su kod AT&T. Dodje nosilac ugovora uzme telefone za sve njih. I tako svake 2 godine.

Burazer je zivio u Teksasu 6-7 godina u jednoj porodici pa mi je pričao. Inace, ne odnosi se takva politika samo na Apple. Sve od gadget-a i tehnike u kuci, sve zivo kupuju na rate, ugovore, kredite trte mrte.

Jer im je cela ekonomija bazirana na potrošnji. Zato imaju i stvari tipa Black Friday, kada imaju velike popuste.

Novi lideri na dxo mark smartfon listi

Apple iPhone 6 and 6 Plus review: Bigger and better. Apple set gold standard for smartphone image quality

scores.jpg

6-photo.png

6-video.png

Poslednja izmena:
Pa odakle toliko iphone telefona kod nas? Pa bas zbog sverca. Iphone je garantovano No.1 svercovan tel u Srbiji.

Ostale telefone se mogu uzeti na paket pa onda ih ljudi preprodaju.

I to je cela filozifija.
Dobro pogresno sam se izrazio, jeste sverc ali su svi kupljeni u apple store ili u nekoj radnji koja ih prodaje. Dok ostali svercovani se donose direktno iz raznih magacina, kupljeni i pre jos nego sto su usli u neku radnju, otuda i te cene ( ovo znam sigurno jer poznajem tipa koji radi u jednoj prodavnici mobilnih telefona u Pesti, i on ih uzme po toj nabavnoj ceni po kojoj ih nabavi prodavnica, dok kad se izloze u prodavnicu onda su i za 50-100% skuplji.)

[YOUTUBE]XsKQTYYtfc4[/YOUTUBE]

video kvalitet m8 vs ip6

Da li je realno da se ovako savijaju ?

Ali opet,trazili smo savitljive displeje :)

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno