Šta je novo?

iPhone 6 / 6 Plus

Jest da je OFF ali izgleda da pola clanova ovde nije videlo uzivo %C model, to je stvarno jedan odlicno odradjen model, jest da je od plastike, ali je odlican, i ja bih uvek pre odabrao 5C a ne 5

Ne trebas biti dizajner da bi bio sposoban da ocijenis nesto lijepim/nakaradnim. Takodje, ne trebas biti dizajner da ocijenis da je iPhone 5 veoma lijep proizvod sa savrseno uklopljenim elementima.

Da li toliko skup telefon treba imati kompromise u obliku neprirodnih izbocina? Ne
Da li je skladno da telefon zaboljenih ivica ima izbocinu kamere koja ima diamond-cut ivice koje su karakteristicne za iP5? Ne
Da li kamera izgleda nakaradno/nakazno? Da
Da li plasticne linije od antene izgledaju kao fuge izmedju keramickih plocica? Da
Da li su linije od antene i kamera savrseno uklopljeni na iP5, kako se inace i ocekuje od Apple-a? Da
Da li se vidi odsustvo Stevea Jobsa koji bi odbio da izbaci telefon sa nakaradnom izbocinom? Da
1. Cena nema veze sa izgledom i dizajnom, ukapiraj već jednom, cena ima veze sa svim onim šta se dešava pre lansiranja iP6 i iP6+ i onim nakon lansiranja prodaje.
2. Nebitno, masa telefona na tržištu ima izbačenu kameru pa šta? Nema to veze ni sa segmentom ni sa cenom. Ne kažem da mi se sviđa ali kakve to veze ima sa upotrebnom vrednošću?
3. Kako kome. Mnogi ne pridaju značaj, da im ne smeta možda u upotrebi? U Eplu rade gomila super plaćenih dizajnera i dobro znaju svoj posao.
4. Da je dizajn bio sličan kao iP5s onda bi bilo "ništa novo, već viđeno". Svaka promena je zanimljiva. Kome je telefon modni detalj neka kuka, kome nije bitno, kupiće ga.
5. Nove tehnologije, novi izazovi, to ne znamo ni ti ni ja a ni većina
6. Nebitno

Akcenat je na upotrebnoj vrednosti i kvalitetu materijala, kome je do dizajna postoji Vertu i ostale skupe igračke.

Poslednja izmena:
Poredjenje Nexus 5 i IPhone 6,negde Nexus pobedjuje negde IPhone....S obzirom da je Nexus 5 telefon star godinu dana i da su uredjaji po perfansama izjednačeni,ajmo blagi da budemo,mogao je to Apple da uradi mnogo mnogo bolje....

Имаш на претходној страници тестове са AnandTech-a и ево ти још:

[youtube]TVnjo_glCfo[/youtube]

Имај на уму да те резултате iPhone остварује са процесором који има 2 језгра. (а већина апликација су и даље неоптимизоване за вишејезгарне процесоре).

^Ja nista ne verujem tim benchmark testovima, samo ova direktna poredjenja priznajem
Poredjenje Nexus 5 i IPhone 6,negde Nexus pobedjuje negde IPhone....S obzirom da je Nexus 5 telefon star godinu dana i da su uredjaji po perfansama izjednačeni,ajmo blagi da budemo,mogao je to Apple da uradi mnogo mnogo bolje....

:Klanjanje Ja danas nisam uspeo da nadjem ovo. Jos da neko odradi to za multitasking i rad sa vise (10+) tab-ova, da vidimo kako radi tih 1GB RAM-a...
Mogli su mnogo bolje, i HW i staklo (nakon odgledanih drop test-ova, deluje mi da je osetljiviji od 5/5S). Baterija je izgleda OK, ako je ovo tacno

Poslednja izmena:
Evo preliminarnih rezultata testiranja Anandtech-a :
Rezultati očekivano veoma dobri. Praktično u većini testova ajfon 6/6 plus se smenjuje na prvom mestu sa nVidia Shield tabletom, koji je očigledno prava zver od tableta.
Idemo redom od do sada predstavljenih testova:
Sunspider: 1. iPhone 6 2. iPhone 6 Plus
Kraken: 1. nVidia Shield 2. iPhone 6 Plus
Google Octane: 1. iPhone 6 2. nVidia Shield
WebXPRT: 1. iPhone 6 Plus 2. iPhone 6

3D Mark (overall): 1. nVidia Shield 2. Samsung Galaxy S5
3D Mark (graphics): 1. nVidia Shield 2. iPhone 6 Plus
3D Mark (physics): 1. Moto X 2. Galaxy Note 3

Ovde moram da prokomentarišem, 3D Mark test generalno "nije naklonjen" iOS uređajima. Naime prema onom što sam čitao, rezultat u "physics" testu koji je deo 3d marka ovisi o količini memorije uređaja koja može da bude "usko grlo". S obzirom da iOS uređaji imaju malo memorije u poređenju sa androidima, u "physics" delu se uvek nalaze na dnu tabele, što utiče na "overall" rezultat u 3d marku, iako su u graphics delu u samom vrhu.

GFXBench 3.0 Manhattan (onscreen): 1. nVidia Shield 2. iPhone 5S
GFXBench 3.0 Manhattan (offscreen): 1. nVidia Shield 2. iPhone 6 Plus
GFXBench 3.0 T-Rex HD (onscreen): 1. nVidia Shield 2. iPhone 6
GFXBench 3.0 T-Rex HD (onscreen): 1. nVidia Shield 2. iPhone 6 Plus

Web Browsing Battery Life (wifi): 1. Huawei Ascend Mate 2 2. iPhone 6 Plus
Posebno su interesantni rezultati ovog testa autonomije baterije. Dok je iPhone 6 Plus pozicioniran očekivano visoko (na drugom mestu, iza uređaja sa baterijom od 4000+ mAh), iPhone 6 je uspeo da postigne bolji rezultat od M8, LG G2, SGS 5, Note 3. Ako se ovi rezultati iz testa prenesu i u stvarno korištenje uređaja, biće to sjajno.

Apple sam dizajnira svoj CPU. Iako su se ove godine očekivala samo unapređenja prošlogodišnje tehnologije (tick/tock), čini se da je njihovo CPU rešenje najbolje od trenutno dostupnih. Što se tiče GPU-a, Apple ih kupuje od Imagination Technologies, kompanije čiji je suvlasnik (mislim da poseduju 10%). Imagination Technologies je donedavno bio bez premca, a Apple je na ovaj način obezbeđivao dovoljne količine high end GPU-a, ali čini se da je nVidiin 192-jezgreni Tegra K1 trenutno najjači GPU na tržištu, dok su Apple-ovi telefoni konstantno drugi na GPU testovima.
Čini se da proizvođač ukoliko želi da se izdiferencira na tržištu, nije dovoljno samo da kupi najbolje komponente, već mora da uloži sredstva i sam ih dizajnira. Apple je uradio fenomenalan posao sa svojim CPU-ima, A8 je definitivno najbolji SOC u mobilnim telefonima trenutno, a pročitao sam negde da i Samsung planira da uloži velika sredstva za razvoj svojih custom GPU-a.

Impresivna prodaja kada se uzme u obzir da ove godina Kina nije imala uredjaje dostupne na launch-u.
Yeap, ove godine 10 miliona bez Kine, prošle 9 miliona sa Kinom. Pritom Tim Cook izjavljuje da su mogli da prodaju i mnogo više telefona s obzirom na potražnju, samo da su ih imali na lageru:
http://9to5mac.com/2014/09/22/apple-iphone-6-sales/

Evo još par random klipova:

iPhone 6 i 6 Plus camera review:
[YOUTUBE]qqdsP5Olfy4[/YOUTUBE]

još jedan iPhone 6 review:
[YOUTUBE]Jo6J-lD9D04[/YOUTUBE]

još jedno poređenje iPhone 5S/6/6 Plus
[YOUTUBE]4YTGMvdLqYU[/YOUTUBE]

iPhone 6 vs SGS 5:
[YOUTUBE]PG2Y96l4l4M[/YOUTUBE]

Poslednja izmena:
meni se kod iPhone-a dopada snimanje u 120 i 240 fps koje je prilicno ostro i detaljno u odnosu na truge telefone, izuzev Z2 koji je slican!..... ne znam dal' ste videli kako ti slow-motion-i izgledaju na G2, s5, m8 itd..... ocajno, sve neke kocke, zlo....
samo ove cene kod nas nisu normlane.....

Vrlo su slični rezultati i na poređenju ip5s i N5... Kod Apple-a nikad nije velika razlika između aktuelnog modela i prethodnika (ima članak baš o tome na bench-u). Sumnjam da će i Nexus 6 biti mnogo brži...

Ја пишем да је истурена камера ружна и да су линије ружне... али ја не пишем да је ”наказа” и сличне врло оштре сличне коментаре. За Самсунг бих могао да напишем све и свашта...
Ja imam Samsung a supruga ip5....koja je to razlika... Po meni, ip5 je najlepsi fon ikada napravljen.Samsung generalno ima bedne materijale i los dizajn.Ciganski ih prave.Objektivno je tako.Danas sam drzao iphone 6 u ruci..Lepo izgleda ali klizav u tri lepe..Uplasih se da ga ne ispustim.I da.Definitivno je iphone 5 daleko lepsi fon od ip6, barem po mojim estetskim standardima.

Što se tiče toga da ima "samo" dva jezgra. Nije samo broj jezgara bitan. Nego koliko su ta jezgra jaka, što opet nije samo clock. Tako da to uopšte nije merodavno ocenjivanje performansi, niti mesto za čuđenje.

Ja imam Samsung a supruga ip5....koja je to razlika... Po meni, ip5 je najlepsi fon ikada napravljen.Samsung generalno ima bedne materijale i los dizajn.Ciganski ih prave.Objektivno je tako.Danas sam drzao iphone 6 u ruci..Lepo izgleda ali klizav u tri lepe..Uplasih se da ga ne ispustim.I da.Definitivno je iphone 5 daleko lepsi fon od ip6, barem po mojim estetskim standardima.

Видиш, мени је 4ка убедљиво најлепше дизајниран телефон... који такође убедљиво најбољи пример за форма пре функције.
Тренутно ћу радо да прихватим дебљи телефон, који није толико ”леп” а да ми батерија траје 2-3 дана, да ми се не учитавају поново странице у Сафарију или да ми се комплетне апликације не покрећу изнова.

Жалосно али истино да ће ајфон 6 бити први ајфон за који ћеш морати да узмеш футролу јер је неопходна.

Sad će biti zanimljivo gledati pad Apple, kad nemaju drugog Jobs-a da preuzme. Ovo je i dalje uspeh nadograđen na njegov.

^ kako jedini, a 5c? Svi ajfoni su klizavi u 3 pm a bogami i osetljivi na padove.. a to kosta. Uglavnom displeji stradaju lako a i ledja od stakla (devojka imala 4s i 3gs, prsli pri malim padovima, ljudi koji su bili u usa kazu da vecina ljudi nosi ajfone u zastitnim kucistima). Sa druge strane stvarno imaju premium materijale i ''osecaj'' u ruci.

Poslednja izmena:
^ kako jedini, a 5c? Svi ajfoni su klizavi u 3 pm a bogami i osetljivi na padove.. a to kosta. Uglavnom displeji stradaju lako a i ledja od stakla (devojka imala 4s i 3gs, prsli pri malim padovima, ljudi koji su bili u usa kazu da vecina ljudi nosi ajfone u zastitnim kucistima). Sa druge strane stvarno imaju premium materijale i ''osecaj'' u ruci.
A videces ovaj tek, "kada ga uzmes u ruku" :D... stvarno je klizav a mogu da tvrdim da znam sta pricam (imam 4s,5s, od androida tenutno g2,lumia 620...)

Deluje da je isto kao sa Lumia 925 (meni kao mesanac 925 i M8) sto se tice drzanja, u prevodu jako nezgodno.. Svaki put mislim da ce mi ispasti.

[YOUTUBE]RVnO-3M0HNA#t[/YOUTUBE]

:d

Neverovatno kako ne umete da čitate. Piše da je ovaj uspeh i dalje na leđima Jobs-a, inercija. I da će firma pasti (kroz nekoliko godina). Treba da objašnjavam kao deci?

Аха... колико дуго траје та инерција? Чисто да знамо и ако можеш објасним нам као деци али пробај да не мрачиш јер све што излази из твоје тастатуре је негативно у свим темама у којима учествујеш.

Operi nekad ruke :D

Аха... колико дуго траје та инерција? Чисто да знамо и ако можеш објасним нам као деци али пробај да не мрачиш јер све што излази из твоје тастатуре је негативно у свим темама у којима учествујеш.
Nisam najveći optimista, tu fazu sam prošao davno. Ali nisam ni skroz mračan. Inercija jeste, može da se napravi dobra psihološka studija po tome putanju. A kad budu posrnuli, seti se šta sam rekao. Ista stvar važi za Samsung, koji nema status kulta kao Apple, stoga je ranjiviji. Pri tome ovo nije ništa novo što pričam, stalno se dešava. Apple i Samsung su potisnuli firme koje su nekada bile nedodirljive. Isto će se desiti i njima, takav je ciklus. Jel' neko mislio da Nokia može da propadne toliko da padne u ruke Microsoft-a i izgubi svoj brend? Ne. A to je bilo najmoćnije ime, mnogo pre iPhone.

Apple је преживео 90те у којима је био у тешким говнима управо јер је развио, дефакто, ниво религијског обожавања међу милионима корисника. Данас имају 100х више људи који су њихови корисници и који не би могли да замисле свој живот без тих својих уређаја. Подсећања ради, тада није постојало ништа друго осим Macintosh рачунара а ја још увек чекам да упознам некога ко је својевољно прешао са МacOS рачунара на Windows.

Нокијино пропадање је управо и почело са iPhone-om. И да, сви ми који смо пратили развој паметних телефона смо знали да већ тамо 2010 када је Apple представио iPhone 4, да је Нокија завршила своју каријеру као ”главни” произвођач телефона.

iPhone је у 2013 години, самостално, остварио већи профит него цео Google.
Apple тренутно има довољно новца на рачунима да постане већински власник Google-a.

Не бити ”највећи оптимиста” не значи да треба да будеш толико негативан. ;)

Ne mozes usporedjivati nas sa nekim bezveznjakovicima sa posla :d Mi smo na tehnickom forumu i gledamo svaki detalj i kritikujemo ono sto do sada nije bila praksa Apple-a, a to je savrseno upakovan uredjaj. Vecina ljudi nece ni skontati nakaradnu kameru i Apple je toga svjestan :)

Ponovicu jos jednom, iP6 sa maskom je savrseno elegantan uredjaj :-devil-:

Ti ljudi koje ti nazivas bezveznjakovice menjaju telefone kao ti carape.
Izvini ali po meni si ti najveci bezveznjakovic...ustvari ljubomorni bezveznjakovic :p

ays, a ko je zaslužan za uspeh Apple nakon što je upao u *****? Nije li taj čovek mrtav par godina, i nisam li ja rekao da bez još jednog takvog će da se vrate nazad u *****?

^^^ Uh apple da postane vecinski vlasnik googla. To malo teze. Obe firme su u top 5 na svetu i tu razlike u novcu nisu velike..

Apple је преживео 90те у којима је био у тешким говнима управо јер је развио, дефакто, ниво религијског обожавања међу милионима корисника. Данас имају 100х више људи који су њихови корисници и који не би могли да замисле свој живот без тих својих уређаја. Подсећања ради, тада није постојало ништа друго осим Macintosh рачунара а ја још увек чекам да упознам некога ко је својевољно прешао са МacOS рачунара на Windows.

Нокијино пропадање је управо и почело са iPhone-om. И да, сви ми који смо пратили развој паметних телефона смо знали да већ тамо 2010 када је Apple представио iPhone 4, да је Нокија завршила своју каријеру као ”главни” произвођач телефона.

iPhone је у 2013 години, самостално, остварио већи профит него цео Google.
Apple тренутно има довољно новца на рачунима да постане већински власник Google-a.

Не бити ”највећи оптимиста” не значи да треба да будеш толико негативан. ;)

jel imas link da potvrdis ovu tezu?
nesto mi izgleda mnogo nerealno,al bas mnogo

Koliko ja znam priča o prihodu, i meša ga sa profitom.

Vrh Dno