Šta je novo?

iPhone 5

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Sta ja mislim sta treba ip5 da bi bio revolucionaran. Da spoji sve sto postoji kod drugih kompanija. Od nokije: gorilla glass, wireless punjenje, dizajn(lumia 920) da se ne lazemo ip4 je prelep bas zbog proporcionalnosti koja sad nepostoji, pure view. od drugih kompanija ne bas puno. LTE je sjajna stvar.

inace znate onaj snimak sa ip5 i hologramom? e taj ip5 bi bio prelep bas zbog proporcja

i da samo recem, mislim da ce mi sledeci fon biti lumia 920. Cekao sam da vidim ip5 kad ono cvrc, s3 ne bih jer nije mi android nesto, da sam na vasem mestu (vlasnici ip4 i 4s), cekao bih sledeci apple potez. Uz veliko postovanje Stiv je otisao prerano za apple koji se ne snalazi bas najbolje bez gazde.

Nano sim su stigle u Telenor jos pre 7 dana. Testiraju se i bice pustene u opticaj cim se istestiraju. Stizu Nokije i htc koje ce isto koristiti nano sim

Nano sim su stigle u Telenor jos pre 7 dana. Testiraju se i bice pustene u opticaj cim se istestiraju. Stizu Nokije i htc koje ce isto koristiti nano sim

te nokije htcjovi sto spomenu, sta je to?

i da ako se nekom ne djasvi pitanje a ti posalji pm slobodno jer je ovo ipak ip5 tema.

Poslednja izmena:
Dosta sam ocekivao od 5-ice na osnovu silnog hypa-a i raznih prici ali mislim da telefon nije ponudio nista novo a ni bolje od konkurencije. Cak naprotiv. Veoma zaostaje i mislim da se Apple i nece nesto pokazati sa novom Iphone-om.

Nokia predstavi najbolji telefon u svojoj istoriji, i padnu joj akcije, dok Apple predstavi telefon koji je slabiji nego sto se ocekivalo i akcije mu porastu.

Ako ja razumem ovo onda :wall:

@Ninoslav:
Ja tu panoramu imam vec vise od godinu dana na sgs2. Verovatno postoje telefoni i aplikacije jos ranije.

To sto im rastu akcije nije ni cudno. Ovo ce se prodavati ko vruci kolaci, mada se iskreno pitam zbog cega.

@strider:
Problem je u Microsoftu... LJUDI MRZE MICROSOFT!

@yooyo na ios6 je to novitet, zato sam i okacio, nema potrebe za isticanjem da plastikareni imaju to odavno

Ok.. znaci sad su i serpe dobile panoramu.. reci tako da te razumemo.

@yooyo zasto mislis da ljudi mrze Microsoft?
meni recimo puce za akcije, jer realno kad kupujete bilo sta od it jel gledate vrednost akcija sem ako ne kupujete citavu firmu?

Ovde ima svega a ponajmanje price o samom telefonu. Molim vas bez bespotrebnog spamovanja.

IZgleda da ima fingerprint prepoznavanje na home dugmetu !?!?

@jedinstveni:
Ljudi ne veruju u Microsoft brend. Sta ti prvo padne na pamet kada neko kaze Microsoft? Sta ti drugo padne na pamet? Sta ti trece padne na pamet? Jel mogu da pogadjam?
Windows, visrusi i reinstall. Jednostavno nisu brend od poverenja. Necu vise da skrecem sa teme.

Neverovatno sta se sve ovde procitati, sve mogu razumeti ali da je telefon ruzan to nikako, mada (ne)ukus i poimanje lepog i estetike je prilicno relativna kategorija. Ono sto je cinjenica je da je dizajn iPhone-a 4 vrhunac industrijskog dizajna i to je ono sto se nikako ne moze osporiti. u krajnjem slucaju silne nagrade to potvrdjuju a to sto pera/mika/zika sa foruma (koji iovako ne gotive Apple) misle drugacije ne menja celokupnu sliku a to je da ljudi koji imaju veze sa industrijskim dizajnom itekako cene dizajn iPhone-a. Sve ono dobro sto je krasilo iPhone 4 preneto je i na novi model uz otklanjanje negativnih strana 4/4S dizajna (pre svega staklena ledja koja su se prilicno grebala) . Evo sta ljudi koji su imali iPhone 5 u rukama imaju da kazu o tome :

"In typical Apple fashion, even the finest details have been worked over tirelessly. The metal feels downright elegant to the touch, and the same line we've said time and time again applies here: there's no doubting the premium fit and finish when you clutch one of these things."

". The 7.6mm, 112-gram chassis is incredibly sleek, and exceptionally light... it feels almost too light in the hand. This isn't just in comparison to the relatively heavy iPhone 4S — sure, the iPhone 5 may not be the thinnest phone out there as Apple claims — but this feels incredibly light against smartphones in general.

The iPhone 5 is still a sturdy and solid-feeling device, despite the weight loss. The back is primarily a slab of machined aluminum — as are the sides — but just as we saw in the leaks there are two strips of glass along the top and bottom of the device."

"The most noticeable difference between the iPhone 5 and a 4S/4 is just how crazy light this new thing is. It’s actually lighter than plasticky Samsung phones like the Galaxy S III, yet it doesn’t feel cheap. The switch to a primarily aluminum back plate (and the slimming Apple did as far as the in-cell display and other internals go) make it 20 percent lighter weight than its glass-backed predecessor. After years using the 4/4S form factor, I found the weight loss completely surprising, especially given the increased size.

Another pleasant change is the iPhone 5′s brushed aluminum bezel and rear plate, rather than slick aluminum of its predecessor. One of the problems I find with some larger phones, like the Nokia Lumia 900, is that their size and smooth veneer make can make them tough to hold onto. Not so with the 5. Since it’s the same width as the current iPhone, you don’t need to awkwardly stretch your hand wider to grasp it, which is a definite plus — unless you find the iPhone too small for your palm. Besides being quite handsome to look at, the brushed aluminum texture adds a subtle and comforting level of friction between skin and metal."

"Our overall impression of the iPhone 5: It’s another iPhone. Just longer. And better. Although there may not be one individual feature about it that makes you scream, “I’ve got to have it now!”, all the improvements together make it a gotta-have handset."

"The new iPhone 5 may be instantly recognizable, but in the hand it’s a very new – and very polished – device indeed. Apple has mixed together evolutionary and revolutionary where each were required..."

"In short, it’s a beautifully constructed, cohesive combination of design and materials: even if you’re not an iOS fan, you’ll have to appreciate the package Apple has put together. If, though, you are an iOS lover – and there are plenty of them around – then the iPhone 5 is easily the best model yet. It’s the significant refresh many were hoping of the iPhone 4S, and it’s going to sell like wildfire."

"While the iPhone 5 rumors were popping, I couldn't help think this was just some kind of stretched out iPhone 4S. During the keynote presentation, I was impressed by the features but couldn't help continuing on this path: Would it just be the same?

Well, when I finally got the thing in my hand, even for a few minutes, I was delighted to discover how different it is."

"Yes, the iPhone 5 is thinner and lighter than the iPhone 4S, but not in a plasticky way that would suggest some of Samsung's smartphones. If the iPhone 4S represents the heft and machined precision of a handgun, the iPhone 5 has the impossible physique of a laser blaster. It's light and thin in the way that the future should be."

Izvori su manje vise svi vidjeniji "neutralni" IT sajtovi. Dakle to je ono sto o dizajnu imaju da kazu oni koji su bili u dodiru sa istim a pritom nisu obojeni ni appleovim a ni konkurentskim bojama.

E sada da predjemo na novitete, baterija koja drzi 10h uz Wifi surfovanje (ili 8 uz LTE), zanima me koji drugi uredjaj se moze time pohvaliti (a trajanje baterije je jedna od najvaznijih stvari kod mobilnih telefona)? pritom nema potrebe za gledanjem pokrenutih procesa i razbijanjem glave oko toga sta jede bateriju.

Druga, mozda i najbitnija stvar, kod mobilnog telefona je displej. interesuje me koji mobilni telefon ima bolji displej od ovoga koji se moze pronaci na iPhone-5. naravno zeljno iscekujem prve testove da vidim koliko je displej zaista dobar ali znajuci Apple kvalitet ce biti zaista vrhunski.

A6 procesor, po meni prilicno nebitna stvar sto i sam Apple pokazuje time sto je na prezentaciji istom posvetio 30ak sekundi, koji donosi 2x bolje rezultate od iPhone-a 4s ali za koji se nikakve detalji ne znaju. U svakom slucaju nikako ne zaostaje za konkurencijom.

Unapredjenja kamere, koja je iovako bila jedna od najboljih na trzistu, su svakako itekako dobrodosla. ne verujem da se trenutnom tehnologijom mogao staviti kvalitetniji senzor uz dimenzije koje 5ica ima.

Ono sto definitivno karakterise Apple, opsesivna posvecenost najsitnijim detaljima, najbolje se ogleda u izradi periferija kao sto su nove bubice i orientation independent konektor (ubedjen sam da ce svi buduci top class mobilni telefoni dolaziti sa slicnim bubicama i konektorima)

Sve u svemu jedan vrhunski zaokruzen proizvod, kao sto se to od Apple-a i ocekuje, i zajedno sa neverovatnim ekosistemom Apple-a daje glavni razlog zasto ce iPhone 5 biti ubedljivo najprodavaniji smartphone na trzistu (razlog za to nisu nikakve sekte, zaludjenici i ostalo vec iskljucivo kvalitet) .

The A6 is said to contain a dual core ARM Cortex-A15 CPU na 1.2 GHz

A ako je tako, taj jede S3 za doručak :) Buahaha

"ARM has confirmed that the Cortex A15 core is 40 percent faster than the Cortex-A9 core, all things being equal."

Realno, Apple nikad nije bio za Mhz i Ghz, ali znam da će Samsungaši da se odmah uhvate za testove, pa eto neka se jedu dodatno xD

"I još je to poređenje vršeno sa pre-production 45nm A15-icom koja radi na 1Ghz. A6 je 32nm ili cak 28nm CPU. Ostaje da se vidi."

Poslednja izmena:
Sto se tice dizajna i materijala (iskljucivo), neka moja 2centa:

Najbolje da sackamo da ga neko uzme u ruke od nas i kaze sud :)

Ja sam se dugo protivio iP4 dizajnu i onda ga uzeo u ruke... Zna Apple sa materijalima, tj. stavlja materijale koji su kroz istoriju uvek oznacavale neko bogatstvo (iako je sada to sica), ali nam je ostalo da volimo staklo i metal, dok plastiku izjednacavamo sa kesom za djubre i necim sto se lako unistava (deformise je bolji izraz). To je kao kad kao klinac imas plastican pistolj i onaj pravi metalni engejac (ako nisam pogresio kako se pise). Iako ce telefon biti aktuelan 2-3 godine, ipak svi zele da imaju utisak da sa sobom nose nesto skupo.

Definitivno su one spijunske fotke dosta losije od Apple-ovih ;) , ali lepo izgleda i na fotkama Engadgeta i ostalih sajtova. Definitivno beli bolje izgleda.

Sto se tice iOS-a 6, ja sam razocaran (jos od WWDC), ali eto cekam 19-ti da updateujem da ukljcim do-not-disturbt opciju u toku noci.

Meni je iPhone i dalje izbor :)

webster, izvini ali iznosiš činjenice koje nisu tačne. iphone kamera nema šta da traži pored nokijine pureview tehnologije. aluminijumska leđa su zamenila staklena koja su se grebala. si ti svestan koliko će taj aluminijum tek da se grebe? cigla je vrhunac industrijskog dizajna.... pričalo se da je 3.5" savršen ekran, sve preko toga bi bilo mnogo veliko. sad odjednom ovaj iphone ima 4" ekran i sad je 4" savršena veličina. činjenica je da ni ovaj a ni prethodni iphone nije ispunio očekivanja. nokijina top lumia će imati bežični punjač. za pola godine će svi top telefoni imati bežični punjač.

iskuliraj malo molim te. svestan sam da je ovo veliki trenutak u tvom životu, ali deder pogledaj malo objektivno na proizvod.

Sad je lagan i extra... a pre ste govorili da je super sto ip4/s ima tezinu koja znaci kvalitet.
Odlicno je sto su ga utanjili, mozda je vrhunac industrijskog dizajna, ali je isto tako vec vidjena stvar, dosadnog izgleda i pomalo ruzan.

Sad je lagan i extra... a pre ste govorili da je super sto ip4/s ima tezinu koja znaci kvalitet.
Odlicno je sto su ga utanjili, mozda je vrhunac industrijskog dizajna, ali je isto tako vec vidjena stvar, dosadnog izgleda i pomalo ruzan.

Amin.

You should buy the iPhone 5 if....
You already own an iPhone. If you do, you’ve probably bought a bunch of apps and other items, and they’ll transfer over to your new device with ease.
You own a bunch of Apple products: If there’s one thing Apple is still the best at, it’s its ecosystem. No other company has built an environment that lets you jump from laptop to phone to tablet the way Apple has with its Mac, the iPad and the iPhone.
You want the best operating system: Google’s Android has gotten a lot better recently, but Apple’s IOS is still the best.
You want style points: The iPhone is still the most stylish phone and with the new device being lighter and possibly the thinnest smartphone ever, it’s still the sexiest smartphone.

You shouldn’t buy the iPhone 5 if...
You want to save money: There are other phones available cheaper than the iPhone 5 that are on par if not better than Apple’s smartphone. The HTC One X, one of the best Android, costs half the price of the iPhone 5.
You want a big screen: The iPhone 5’s 4-inch looks very nice, but nowadays, a lot of phone have screens larger than 4.5 inches. Samsung alone has the Galaxy S III with a 4.8-inch screen and the Galaxy Note phone that has a screen that’s more than 5 inches.
You want the most technologically advanced phone: The iPhone 5’s technology was improved Wednesday, but it’s not the best. Other phones have longer-lasting battery times and more features, such as Near-Field Communication. If you want to own the most technologically superior phone, that won’t be the iPhone 5.
You don’t own Apple products: If you use Windows or other operating systems for your computers or tablets, then don’t bother getting the iPhone 5. There’ll be other phones that will work better with your setup, such as the Nokia Lumia 920, which is the flagship Windows Phone 8 device.

So there you have it. The iPhone 5 looks like another great Apple phone, but its days as the clear-cut best option are over.

"There’ll be other phones that will work better with your setup, such as the Nokia Lumia 920, which is the flagship Windows Phone 8 device."

kako znaju kad je 920 i dalje samo prototip?

Ne svidja mi se iPhone5. Pritom, ne mislim da je los ili ruzan telefon, naprotiv. Ne svidja mi se jer nije dovoljno napredovao da bi konkurencija radila na boljem odgovoru, cini mi se da nema potrebe bilo ko da odgovara jer vec postoje slicni/bolji telefoni na trzistu. Ali hajde da se nadamo da ovo nece usporiti napredak konkurencije...

O glupostima i ubedjivanju kako je sad odjednom 4' ekran prava stvar, a do juce je to bio 3.5, mislim da nema potrebe trositi reci. Zbog takvih stvari nikad necu kupiti apple proizvod, prosto mi se povraca od svega toga...

Svidja mi se samo povecanje ekrana - konacno su se setili! Ne svidja mi se sto konektor nije microUSB, ma sta god ljudi pricali pozitivno o novom konektoru. Dalje, nije trebalo da ga naprave toliko tankog, ali smanjenje tezine uvek podrzavam, ipak je to telefon a ne fotoaparat pa da je prednost ako je tezi.

Lepsi mi je od ip4s, samo zbog veceg ekrana.

@webster
Slozio bih se sa Igoritzom, nikad nisam generalizovao izgled telefona i verovao panelu "eksperta", jer ono sto je njima lepo meni ne mora uopste da se svidi. Postoji gomila primera koje mogu da ti navedem ali da ne smaram sad. Tako da je dizajn totalno subjektivna stvar.

Totalno perverzno izgleda, izbacena je ona blaga jeftinoca u izgledu sa srebrnim delovima, ovako sav crn izgleda dizajnerski savrseno.

Prvo moram da se pozovem na bbc-jev clanak koji pogađa dosta dobro poentu.

http://www.bbc.com/news/technology-19557497

Ako analiziram svoja očekivanja i zašto su ona bila takva, uprkos činjenici da su unapređenja između generacija uvek bila inkrementalna a ne revolucionarna, mislim da tu 3 stvari igraju ključnu ulogu.

1. Želja za promenom. Čak i dobre stvari mogu da dosade.
2. Konkurencija je otišla daleko. S3 je sa svojim kamičak dizajnom postavio nove standarde, iako se ni on nije svideo mnogima na prvu loptu.
3. Potrebna mi je bar jedna stvarna inovacija koja će unaprediti iskustvo. Verovao sam da je fingerprint scan to, a to je jedina stvar iz koncepta koju nismo dobili. Okrugao broj i ne-S verzija bila su dobra prilika da se uvede nešto zaista značajno.

Kamera – bolja prednja kamera je dobrodošla, panorama takođe.

Materijali – moram da uzmem u ruku da bih stekao bolji utisak, jer na osnovu slika ne deluje nešto posebno. Sigurno uživo odiše luksuzom.

Proporcije – pomešana osećanja. Sviđa mi se što Apple vodi računa o tome kako leži u ruci i sa ovim proporcijama hteli su da zadovolje sve. Plašim se se da će onima koji su hteli veće da bude i dalje premalo a onima koji to nisu želeli novi aspect ratio izgledaće čudno. Ne treba mi novi red ikonica, iako je aspekt dobar za video i fotografije. Mislim da koji milimetar u širinu ne bi škodio. Dosta grešim u kucanju poruka i ne odgovara mi ova širina. S druge strane, sa S3 i Note stalno imam utisak da će da mi ispadne iz ruke i mislim da ne bih mogao da kucam sa jednom rukom, što je možda isto tako bitno.

Hardver – najbrži je na tržištu, ali to mi nije toliko bitno.

Ostalo – nano sim, novi adapter za struju, LTE... Ne vidim nikakvu posebnu korist od svega ovoga, ali ne smeta.

Uglavnom, indiferentan sam prema novom modelu, a to nije baš dobro. S3 ću nadam se dobiti besplatno kao novi službeni, a do tada nema ništa u 5-ici da bih ga zaista želeo u odnosu na 4S. Do određene mere, lojalan sam brendu i "zver navika" ali promene su mi potrebne i moguće je da moj sledeći telefon neće biti Apple. Sledi period razmišljanja.

Poslednja izmena:
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno