Šta je novo?

iPhone 5

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Koliko ovde ima ljudi kojima je bitno da samo pljuju po ip5, telefon je za one koji vole ios doneo taman ono sto treba veci ekran, meni extra al.ledja.Prvo i osnovno u odnosu na druge IOS mi nikada nije zabagovao, android jeste.Kvalitet kucista meninveoma bitna stvar.SGS3 mi nije jasan jak hardver i onda user...plastikom od kucista

Apple dropped the soap :p
Ništa novo osim ružnijeg dizajna, ostalo je sve već viđeno. A već ima dosta ružnih telefona drugih proizvođača, tako da ni tu nisu konkurentni :d

Uprkos tome, rasprodaće se u multimilionskim primercima garantovano, mada mislim da onih 250 miliona mogu samo da sanjaju.

Nego jel bilo reci o kompatibilnosti starih aplikacija sa iPhone 5? Kako ce izgledati aplikacije koje su pisane za 3.5"

Onda kako ce izgledati razvoj sada kada imamo fragmentaciju UI-a?

4" sam imao na dhdu pre dve godine al tad su me ljubitelji iphonea ubedjivali da je to krs i da nikome ne treba vise od 3.5" ekran. Al ko orvelova '84, evroazija je oduvek bila u ratu sa okeanijom.
Mada ne vidim sto bi se i trudili, osecam se kao da sam gledao izvodjenje velikog muzicara koji je svestan da moze da stanca osrednje hitice koje ce kupovati zbog stare slave i velikog imena.
Tako da vec cujem da dve ogromne firme menjaju blekberije za iphone 5 koji ce sve vise preuzimati primat.
A to je i najveca lova za apple, po ovome sto cujem oni ce istisnuti rim a to je daleko bitnije trziste od nerd trzista.

Stare app ce imati sa gornje i donje strane crne povrsine i zauzimace centralnih 960px visine.

Koliko ovde ima ljudi kojima je bitno da samo pljuju po ip5, telefon je za one koji vole ios doneo taman ono sto treba veci ekran, meni extra al.ledja.Prvo i osnovno u odnosu na druge IOS mi nikada nije zabagovao, android jeste.Kvalitet kucista meninveoma bitna stvar.SGS3 mi nije jasan jak hardver i onda user...plastikom od kucista

pa samsung... a znaju da naprave odlicne telefone - pogledaj samo bada i WP modele, a androidi svi na plastici... A da ti iOS nije bas nikad zabagovao - mozda ne mucis ti to dovoljno :)

@kraken- dhd je 4,3incha i nije problem sama velicina ekrana nego je uredjaj kabast bespotrebno.
Anyway novi iPhone - da fak sa dizajnom rly:)

Nego jel bilo reci o kompatibilnosti starih aplikacija sa iPhone 5? Kako ce izgledati aplikacije koje su pisane za 3.5"

Onda kako ce izgledati razvoj sada kada imamo fragmentaciju UI-a?
U pitanju je samo jedna nova rezolucija a ne milion.
Sigurno nece biti ovako nesto:
Android-Fragmentation.jpeg

A da pricamo iskljucivo o iP5 ovde? Dzabe mi ovde jedni drugima pricamo sta je bolje. Tvrdoglav smo narod i bez obzira sta je bolje, nece nam neko drugi promeniti misljenje do mi sami.

Sto se tice iP5:
- Najveci problem mi je sto sam ovo sve ovo video jos pre par meseci pa je utisak za toliko i losiji.
- Crni model mi jako cudno izgleda. Kao da se provlaci i plava nijansa. Voleo bih da ga vidim uzivo. Beli fino izgleda, iako sam fan crnih modela (imam crni iP4).
- Spomenuse da je 20% laksi od iP4S. Da li sam dobro cuo? (nesto mi je sumnjivo to)
- Slusalice su zanimljive, nadam se poboljsanom kvalitetu.

Sto se tice iPod-a:
- novi iPod nano lepo izgleda i ima fin OS, mada mene podseca na novu Nokiu :)

Ja mozda i kupim iP5 ali negde na prolece. iP4 vec lagano klizi sa perfomansama u novjim aplikacijama (a bice sve gore jer vidim da je kod mnogih aplikacija naznaceno da su optimizovane za 4S). iP4S kojeg ima moja devojka je osetno brzi. Ume da nervira kamera (brzina najvise) na iP4 kada se proba ona na iP4S.

Dok se kod ne pojave Android telefoni sa nano-sim karticama, necete moci da ugurate postojece micro-sim kartice u ip5, tako da ne verujem da ce to iko od vas kupiti ip5. Nisam samo siguran da li nove Nokie koriste nano ili micro SIM.

@muzzy:
Android aplikacije se mnogo bolje integrisu u OS. Npr, Googe Play Store App ima share opciju gde link o aplikaciji mozes podeliti na bilo kojoj mrezi (fb, twitter, g+, email, ... ) sve zavisi koje social app imas instalirane. Kod iOS-a je to moguce tek od io6 i to samo za fb (mozda i twitter).
Contacts app na Androidu moze da poveze iste ljude sa vise drustvenih mreza i kada otvoris neki kontakt, odmah imas i sve statuse koje je ta osoba ostavila na netu (fb, twitter, g+, ...)
Panorama - vec vidjeno
Odbijanje poziva sa porukom - vec vidjeno
Siri moze da pokrene app - wooooww.. Pokrenes Siri i kazes joj da pokrene neku app umesto da samo pokrenes app.
Photo sharing - Android vec ima Picassu za to (a verovatno i mnogo drugih app)
Browser tab sharing - Chrome to radi vec dosta dugo, verovatno i Chrome na iOS ima isti feature

Poslednja izmena:
Dok se kod ne pojave Android telefoni sa nano-sim karticama, necete moci da ugurate postojece micro-sim kartice u ip5, tako da ne verujem da ce to iko od vas kupiti ip5. Nisam samo siguran da li nove Nokie koriste nano ili micro SIM.

to si u pravu, mada mi se cini da i dan danas nasi operateri nude micro-sim zamenu (valjda se zove mikro ova sadasnja) dosta zbog prepaid korisnika iPhone-a (SG 3 se tek skoro pojavio, a kad sam isao da pitam za micro-sim negde na pocetku godine su me pitali da li je za iPhone)

Čini mi se da su se svi veći proizvođači dogovorili da koriste taj novi standard sim kartica, ali je pitanje kada će to početi da primenjuju u praksi. Za razliku od micro sim kartice, koju si mogao i sam da napraviš makazama, ova je poprilično različita i moraćeš da čekaš da je naši operatori ponude.

Čini mi se da su se svi veći proizvođači dogovorili da koriste taj novi standard sim kartica, ali je pitanje kada će to početi da primenjuju u praksi. Za razliku od micro sim kartice, koju si mogao i sam da napraviš makazama, ova je poprilično različita i moraćeš da čekaš da je naši operatori ponude.
Imam mikro sim i od Vipa i Telenora i površina kontakta je manja nego kod mini sima, tj može se iseći na nano sim dimenzije.

Evo ja sam apple fan pa opet mislim da je cist promasaj telefon,dobro, ajde ne cist promasaj,ali da sam se razocarao..jesam:p I presao sam na S3:p
BTW ipod touch mi je super hehee:p

Poslednja izmena:
^ das oglas: Smirglam micro sim na nano sim!

Nije mi jasno par stvari - prvo ovo glupiranje sa nanoSIM karticama, cemu to? Drugo, promenili su konektor i to je ok ali zasto zaboga nisu stavili microUSB? Zasto nema NFC-a, Btooth 4.0? Wireless charging?

Sto se ostalog tice nisam ni ocekivao ne znam sta. Isti dizajn, malo veci ekran (bas me zanima kako ce da rese problem starijih aplikacija koje nisu pisane za vecu rezoluciju), duplo jaci hardver iiii... to je to. IOS6 deluje zanimljivo ali nista krucijalno i bitno.

Evo, ovde sve pise detaljno o nano-sim karticama:
http://www.bgr.in/news/nano-sim-cards-could-pose-a-massive-challenge-for-iphone-5-users/

Evo najbitnijeg dela:
The nano-SIM is backwards compatible and carriers are likely to provide adapters with their nano-SIM to convert it to bigger SIM cards, Unfortunately, the reverse does not seem possible as the nano-SIM is 15 percent thinner than the older ones (0.67mm Vs 0.76mm). Unless someone comes with an innovative nano-SIM cutter-cum-shaver that does not harm the connectors, users will have to rely on their carriers to provide nano-SIM cards.

With the iPhone 5 being the only smartphone using the miniature SIM, it’s unlikely that nano-SIM cards from carriers that don’t offer the iPhone would be widely available.

Valjda ima bt4. NanoSim ce da bude deal breaker mnogima jer ako njihovi operateri nemaju nano-sim kartice, slabo ce ici prodaja preko sivih i crnih kanala. Stare aplikacije ce imati crn border sa strane (u horizontalnom modu) ondosno gore i dole u verikalnom modu.
NFC za sada ima samo primenu u deljenju slika i linkova. Ja pretpostavljam da zbog alu. ledja, nfc ne bi ni radio. Iz istog razloga ne bi radilo ni bezicno punjenje.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno