Šta je novo?

iPhone 5 - zvanicna tema

Ja sam mislio da posle 4s nece izaci ip koji ce fluidnije raditi i brze (primetno) ali iP5 radi neverovatno brze i fluidnije od 4S..sto se tice ekrana neprimetna je razlika 4/4S i 5, to sto neko kaze da je bolji nije tacno, prikaz boja je malo intezivniji (mada je i sam iOS 6 doneo nesto novo po ovom pitanju, nesto je promenjeno sto se tice same grafike, sto sam video na 4S posle update-a). U sustini na prvi pogled su potpuno isti. U odnosu na 4/4S je dosta tanji i laksi pa je samim tim i zgodniji za koriscenje i lepse izgleda od pomenutih.
Sa S3 necu porediti jer ne mogu se porediti iOS i Android, svi koliko toliko znamo prednosti i mane jednog i drugog (mada Samsung pokusava tw da dotera po meri iOS-a :) )
Baterija tj autonomija je slicna kao kod 4S, i dalje je iP4 pobednik sto se toga tice. Kamera je otprilike u rangu sa 4S (na nekim fotografijama se cini da je 4S za nijansu bolji) dok 5ica ima veliku prednost u uslovima slabijeg osvetljenja.
Nano sim je sr..e o kojoj li ustedi prostora pricaju da mi je znati (treba videti uzivo nano sim i micro sim a onda pogledati koliko prostora oko sim tray-a ima)

P.S. Napisano uz jutarnju kafu, na zahtev kolege Djilkosha :) Pozz,

Nano sim je sr..e o kojoj li ustedi prostora pricaju da mi je znati
Ne radi se o prostoru već se ovo radi u dogovoru sa operaterima. Kako više od 90% aparata u USA su na dvogodišnjem ugovoru svaki novi aparat sa mikro simom znači mogućnost korišćenja i stare i nove SIM kartice. Ovako su kupci primorani da ulaze u nove dvogodišnje ugovore pored već postojećih.

Schmidt za google mape u appstore kaze: “we have not done anything yet"
http://news.yahoo.com/google-exec-not-yet-offered-map-apple-061410153--sector.html

Ja se secam mnogo ljudi koji su tvrdili i to onako,poprilicno beskompromisno da su boje na cetvorci realne. Znaci ne realnije od tog i tog,ne blizu realnih,nego realne. Di end :) I sad ce ti isti ljudi opet sa istim entuzijazmom da tvrde kako su ustvari tek sad boje realne,i to za 40 posto realnije od cetvorke. Ono,bas mi je kul da citam ovakve stvari. Zabavno je :D
Evo screenshot sa tog testa gde je i iP4:

Clip_2.jpg

Boje na IP4S su prilicno realne. Ne razumem opsesiju sa sljatecim, prezasicenim bojama. Takodje, izuzetno bitno kod ekrana mi je da crna bude crna a bela bela. Ali, moram priznati da mi pored Ipada 3, ekran iphone-a ne deluje vise toliko glamurozno.

iP5 radi neverovatno brze i fluidnije od 4S

Zato sto je duplo brzi. :)

http://www.eurogamer.net/articles/df-hardware-iphone-5-review

Hm, razloga za blagu zabrinutost ima, ali mislim da losa prodaja nije jedan od njih.

Samo koliko je usera spremno da kupi aplikaciju ili pak muziku se verovatno moze prebrojiti na prste jer kao sto neko rece 60% iPhone-ova koji dodju na servis kod nas nemaju napravljen nalog itd. itd.

Od korisnika iphone-a, rekao bih, dobar deo, bar sto se tice aplikacija (muzika, ne, naravno). Pogotovu sto su cene cak i za nase uslove prihvatljive, gomila igara i aplikacija kosta od 0.99$ do nekoliko bucks...

Poslednja izmena:
Ne radi se o prostoru već se ovo radi u dogovoru sa operaterima. Kako više od 90% aparata u USA su na dvogodišnjem ugovoru svaki novi aparat sa mikro simom znači mogućnost korišćenja i stare i nove SIM kartice. Ovako su kupci primorani da ulaze u nove dvogodišnje ugovore pored već postojećih.

O tome pricam, kakva usteda prostora (to oni govore)

Ove nano sim (kao i micro sim) je moguce da se koriste i u starim telefonima bez ikakvih problema uz pomoc onih plsticnih adaptera. Problem bi bio da su prihvatili onde druge SIM kartice koje nisu bile kompatibilne sa starim telefonima.
A da je manja, jeste manja i tanja:

Sim-card-standards-Giesecke-and-Devrient.jpg

Poslednja izmena:

Čekaj malo, kakvi novi ugovori pored postojećih, to je besmislica. Trebalo bi da postoji zamena microSim za nanoSim kartice kod operatera gde je uzet telefon...

Samim tim ako vec imas ugovor moras uzeti "na dinar" drugi telefon, niko tamo ne daje 700 dolara za telefon.

Poslednja izmena:
Sad ima super-nindza-ultra-mega-giga realne boje.

Niko nije rekao (tj. tvrdio i to odgovorno) da bolje od iP4 displeja NE MOZE bolje... samo da nema trenutno. Ni kod jednog konkurenta. Osim Samsunga... al'on je bolji od prirode. To je vec naglaseno. Otvara frekfentni spektar koji se nije do sad koristio.
Al'sad je opet iP bolji.
Ma daj, koliko god da Apple prenaglasi boje to tako treba, ali je na galaxiji uvek losije?:)
Izgubili ste kompas opravdavajuci prvo jedno pa drugo

Edit:

Kad cujem Dr. Raymond Soneira kao da sam cuo Dr. Nick Riviera, to mu dodje isto:D

Poslednja izmena:
imam peticu vec par dana,a jedan dan sam koristio i 4s uporedo.

Brzina otvaranja aplikacija je ista,al zato kad krenes da skljockas slike kao da si nadrogiran,4s usporava,a 5ca nastavlja bez stucanja.

Baterija mi drzi isto kao i kod 4s.Dan bez ikakvog problema,3g upaljen,ucestao surf,laprdanje sa siri,slikanje...

Jedino sto me nervira je lenjost programera.Vecina aplikacija je i dalje na starim verzijama.

Poslednja izmena:
Pa ne mogu 2 dana posle launcha da izbace nove verzije. :)

PCMag je testirao ajfonov A6 procesor:
http://www.pcmag.com/article2/0,2817,2410034,00.asp
zaključak:
The iPhone 5 looks to be the fastest smartphone we've ever tested at PCMag.com.
..............................
A phone's hardware performance can't be taken in isolation, but it's definitely a piece of the puzzle. Based on these benchmarks, the iPhone 5 lives up to the promise of being twice as fast as the iPhone 4S. It's also, for now, the fastest handheld computer sold in the US.

Poslednja izmena:
Ne nadaj se previse. Ista prica kao i za ipad 3 - potrebno je vreme za verzije prilagodjene novom uredjaju.

To se valjda zove fragmentacija?

Poslednja izmena:
Cena svih komponenti za iPhone 5 je 200 dolara a prodaju ga za preko 1000,sto je meni bolesno dati za telefon koji nema nista toliko bolje od S3 a od Nokie 920 nema bas nista bolje.
Neki ljudi misle da se statusni simbol dobija ovim telefonom ali su se malo vise zeznuli.Komad plastike od 200 dolara nikada nece biti najbolji telefon na svetu,kao sto mnogi kazu.

Poslednja izmena:
U pravu si, komad plastike zvan s3 nece :)

Ne,ne zaista da li mozes podrobnije da nam malo objasnis o toj plastici na iPhone-u 5? :D I sta imas da kazes o placenim review-ovima koji tvrde da telefon nije uradjen od plastike? :D

Poslednja izmena:
iPhone ima dve ogromne mane:

1. Mali ekran
2. iOS i sve sto iz toga sledi

Sve ostalo je manje vise idealno, ali ove dve mane ga nacisto ubise.

Ja bih licno na njihovom mestu ponudio identican telefon sa 3.5", 4" i 4.7", jedina razlika bi bila velicina ekrana i kapacitet baterije (zasto imam utisak da bi prodali najvise ovih od 4.7). Na ovaj nacin nikakve fragmentacije zapravo ne bi bilo, software-u bi bilo potpuno svejedno koji je od ova tri u pitanju a zadovoljili bi znatno vise kupaca.
Drugi problem je znatno ozbiljniji i tezi za popraviti, ali to je zapravo problem u pre svega u politici firme.

Poslednja izmena:
Apsolutno je mali, a ti ubedjuj sebe do prekosutra kako nije, i tako sve dok apple ne izbaci 4.7 telefon, a tada ce ti odjednom biti idealan...

Ovde se opet vidi razlika izmedju korisnika Androida i Apple-a.

Kad samsung izbaci novi telefon, recimo 4.5", trecina korisnika ce vikati kako je odlican, trecina kako je premali i da treba da bude 5", a trecina ce vikati da je prevelik i da zapravo treba da bude 4". Sa druge strane kad Apple izbaci telefon onda je on svima idealan, neverovatno.

Zaboravio sam da kazem, mislim da mu je mana i ta izduzenost, tj 16:9 odnos koji je neprirodan, nazalost tu manu je apple iskopirao od mnogih android prozivodjaca, tako da ovo postaje mana svih telefona a ne samo iPhone-a.

Poslednja izmena:
Ne znam, ponovo se potvrdjuje da svako ima neke svoje potrebe i ukus. Meni je idealno 3.5-3.7", moze i 4" - ali nikako ovih izduzenih iP5 4" :D za sada i dalje mi je neprikosnoven HTC Desire sto se velicine i izrade tice - bas sve po mom ukusu :) Ali... na zalost vidim da cu morati da prelazim na vece u buducnosti jer nece imati normalnog telefona (ili necu morati posto ce mi i u buducnosti jeftini <4" androidi zavrsavati posao - valjda ce postojati majku mu :) )

Mislim da ova tema opet kao i ostale iphon idu u pogresnom pravcu.Ovde treba pricati o IP5, a ne o tome da li je bolji Apple, samsung, htc.........

Apsolutno je mali, a ti ubedjuj sebe do prekosutra kako nije, i tako sve dok apple ne izbaci 4.7 telefon, a tada ce ti odjednom biti idealan...

Tebi mali a meni idealan. Svaki potez na telefonu je izvodljiv jednom rukom i savrseno mi odgovara. Mnogo sam se smorio sto su izbacili veci ekran i sto ce nastaviti tim trendom i nikada mi to "odjednom" nece postati super.
Ne ubacuj mi reci u usta i nemoj generalizovati ljude. Ne budi dete.

Čekaj malo, kakvi novi ugovori pored postojećih, to je besmislica. Trebalo bi da postoji zamena microSim za nanoSim kartice kod operatera gde je uzet telefon...
Tebi niko ne brani da zameniš SIM ali ja ti kažem da svi oni koji kupe iPhone, kupe ga za 200 USD i pri tome ulaze u nove dvogodišnje ugovore (ne obnavljaju se stari) i tako operateri stiču veći profit a takvih je više od 90% kupaca koji kupe novi iPhone. Ne kupuju oni SIM FREE verzije.

Nazad
Vrh Dno