Šta je novo?

iPhone 5 - zvanicna tema

Nece da propadnu ali zar sad treba da kacim ovde sliku iOSa iz 2007. godine i iOS 6 a pored njih Android 1.5 i Jelly Bean.

Cak i da je iOS "savrseno jednostavan" zar nije u ljudskoj prirodi da zeli nesto novo, drugacije? Kako vas ne smori da gledate isti OS pet godina? Ja sam posle dve godine buljenja u XP poceo da ga modujem sto vise a kada to vise nije pomagalo bezao sam na Linuks sto vise.

Apple nesto napravi dobro i onda se drzi toga godinama. Nisu mi jasni zaljubljenici u Apple koji ne zude za promenom.

iOS je pun kompromisa i tu lezi njegova fluidnost. Kada je homescreen aktivan nijedna druga app nije aktivna (osim mozda music player ili neki pozadinski download). Ukoliko bi ubacili widgete na ekran, to bi znacilo da aplikacije koje kontrolisu te widgete moraju biti aktivne jer treba da iscrtaju sadrzaj widgeta. Ako korisnik ubaci mnogo widgeta, bice pokrenuto mnogo aplikacija, pa moze svasta da se desi. Ako se ikada budu odlucili na ovaj korak, iOS ce pretrpeti zesce izmene, ne samo u vizuelnom delu, vec i kako funkcionise iznutra. Morali bi da uvedu servise, da aplikacije ne budu samo obicni bundle, nego da imaju dinamicke biblioteke i budu pokrenute u widget rezimu i eventualno u fullscreen rezimu.

Inace vec pomenuto staklo je najgori materijal koji je mogao biti izabran, verovatno moze da ga zameni neka sofisticirani polimer ali je njegova cena znatno visa :).

Cuj znatno visa. Ispada da ako bi koristili plastiku telefon bi bio mnogo skuplji. Cak i da si u pravu da je plastika skuplja radi se mozda o par dolara razlike ako i toliko.

gile23 je napisao(la):
Inace ovaj aluminijum sto je Apple koristio je odabran sa ciljem da lako prima prevlaku / boju, da bude sto laksi, e sada to sto je kvalitet prevlake / boje jedna velika 0 to je druga stvar.

Pre ce biti da je su zbrzili proizvodnju tj. da je zatajila kontrola.

iOS je pun kompromisa i tu lezi njegova fluidnost. Kada je homescreen aktivan nijedna druga app nije aktivna (osim mozda music player ili neki pozadinski download). Ukoliko bi ubacili widgete na ekran, to bi znacilo da aplikacije koje kontrolisu te widgete moraju biti aktivne jer treba da iscrtaju sadrzaj widgeta. Ako korisnik ubaci mnogo widgeta, bice pokrenuto mnogo aplikacija, pa moze svasta da se desi. Ako se ikada budu odlucili na ovaj korak, iOS ce pretrpeti zesce izmene, ne samo u vizuelnom delu, vec i kako funkcionise iznutra. Morali bi da uvedu servise, da aplikacije ne budu samo obicni bundle, nego da imaju dinamicke biblioteke i budu pokrenute u widget rezimu i eventualno u fullscreen rezimu.

Ako ikad dodaju Widgete, pre ce se desiti da ponude neki limitirani skup instrukcija koje bi novi tip aplikacije (Widget) mogao da izvrsava. Ne bi bilo OpenGL-a i sl. fancy stvari. Moguce je da bi izbacili i sve touch kontrole na tom Widgetu (osim tapa na kompletan widget).

Evo jedan lep review od vojnika i bas me prijatno iznenadila brzina kamere:
[YOUTUBE]lMfBWROgzHA[/YOUTUBE]

Ja mislim da ce da propadnu:)

Ne znam kako je zaboravio to da doda ovaj put? :)

A ovima kojima treba plastika i ne valja iOS, imaju bas lep izbor kod drugih :), ne razumem zasto su se zalepili za iPhone ovde na forumu godinama? :)

Cuj znatno visa. Ispada da ako bi koristili plastiku telefon bi bio mnogo skuplji. Cak i da si u pravu da je plastika skuplja radi se mozda o par dolara razlike ako i toliko.

Pre ce biti da je su zbrzili proizvodnju tj. da je zatajila kontrola.

Staklo je relativno jeftin materijal jos preko njega ide galvanska prevlaka i na kraju look and feel koji dobijes imas super pricu. Polimer koji bi se tu koristio nije najjobicnija jeftina plastika vec bi prvo morao biti dugo razvijan, a zatim i sama cena kao i look and feel bi bili dovedeni u pitanje.

Kontrola nije zatajila kada samo 10% telefona izadje bez felera, videli su da je broj ostecenih telefona prevelik, kada bi svaki vratili nazad to bi izazvalo milionske gubitke. I da par dolara razlike, ako je iPhone skuplji 1$ u proizvodnji pomnozi to sa 200 miliona primeraka i dobijes ogroman bespotreban gubitak :).

@miki da li je tebi ok da za weather pokreces poseban paid app (on lici na nesto)?

Slazem se sa gile23 oko nekih stvari u vezi UI dizajna. A to je da je zastareo. Stvarno bih voleo da vidim nesto novo, nesto lepse, drugacije barem. Teme i ikone mi se ne skidaju sa Cydie, verovatno zato sto sam lenj. Mogli bi barem po default-u da ubace neke teme i da postepeno dodaju druge kako bi sami mogli da biramo iste.

Za widgete nisam siguran da mi fale. Ok, lepo je videti vreme na home screenu, ali kad bash zelim da vidim prognozu, svakako otvaram specificnu aplikaciju sa detaljnim podacima. Reminder-e, poruke, mail-ove i slicno ne bih voleo da budu dostupni po otvaranju, posto ne zelim da iko drugi vidi iste.

Slazem se i da je UI statican i da mu fali odredjeni stepen dinamizma.

Naravno, ovo sve je moje subjektivno razmisljanje i moj ukus.

Iznenadili su me felericni modeli, ne znam da li je to antireklama ili problem postoji zapravo, mene su svakako ubedili da problem zaista postoji. Kako se meni svidja crni model, to gore. :)

To koliki je procenat ogrebanih telefona out of the box cemo videti tek kasnije, realno. Svaki launch iPhona je pratio neki nezamisliv skandalozni problem. Ne kazem da ovo mozda nije istina ali ako hocemo da budemo objektivni moramo sacekati malo.

Bar u Srbiji necemo imati problem sa tim. Scena oko Nove godine:

- Dobar dan sverceru, posto IP5 16GB simfree?
-550E i dobijes Milku od 300grama
- Dobro, hocu pred tobom da ga otpakujem i ako ima ogrebotine ja ne kupujem, u redu?
- U redu.

"Ajfon 5" na testu "Blica": Baterija najveća mana
http://blic.rs/i/344619

Mada mi nije jasno sta ima znaci pojacano koriscenje tj. kako su testirali

Poslednja izmena:
Dunsteri..Ali vole da u javnom glasilu pausalno ocene da baterija ne moze veche da sacheka..

Pa to je pisao neki koji jos koristi Nokiu 6600. Nisu mu javili da vec nekoliko godina unazad najveci broj telefona (smartfona) jedva izvuce dan upotrebe.

Ma tu je pojeo ekran najviše baterije dok je čačkao kao mahnit po opcijama... POsle wifi i sl. I to biva uvek kada kupiš nov fon..Posle to izgura do uveče..

Nerdjajuci celik na telefonu :zgran:

Tezio bi pola kile...

Edit: Pre nego sto pomenes telefone od nerdjajuceg celika samo da kazem da sam ih trzao u ruci (Nokia 8800) i ako mene pitas nema to veze sa zivotom. Isto kao sto moj prastari BenqSiemens E81 nije bio od materijala od koga kazu da je napravljen. Najobicnije izmisljotine.

Poslednja izmena:
Od cega je Nokia E71, e od toga treba da prave telefone visoke klase.

Pa navodno nerdjajuci celik koji Igoritza pominje ali to ne moze biti nerdjajuci celik ako je telefon tezine kao plasticni/aluminijumski. Neka legura jeste, kakva, ko to zna...

Isto sto je tada bio slucaj sa Nokijama sada je slucaj sa Apple-om. Te nekakvi specijalni svemirski materijali, trt mrt. A sklapaju isti Kinezi sve telefone u manje vise slicnim fabrikama. Koriste razlicite materijale to stoji ali svakako da Apple nema poseban materijal...

Marketing je cudo.

Pa iP4(s) je bio od nerdjajuceg celika. Nisu to nikakvi materijali vec najjeftiniji, inace aluminijum mogu koristiti out of the box koji nalazi siroku primeni dok je nerdjajuci celik ipak malo ozbiljniji materijal koji se redje koristi u uredjajima ovog tipa jos akocse doda prica da je znatno tezi onda barem po meni ispada iz kombinacije.

Poslednja izmena:
Prvi put cujem da neki telefoni dolaze zapakovani-izgrebani.
Tacno je to da nijedan telefon ne moze biti 100 % od metala jer bi bio pretezak i ne bi kroz metal ni hvatao signal.
Zaista je Apple-u ovo neverovatan potez,da telefoni dolaze novi a izgrebani,za tako skup telefon to je zaista neshvatljivo.

Koliko volim kad vidim da ljudi koji ne vole Apple najvise pisu u njihovim temama :)

s obzirom da prodaju milion na dan,normalno je da imaju gresku,jer kontrola kvaliteta ocigledno ne moze da pregleda sve.

Kod njih je uvek dobra stvar,sto mozes lako da zamenis tel,ako nesto nije u redu i dobijes drugi bez mnogo muke.Naravno,govorim o zemljama koje imaju store.

Koliko volim kad vidim da ljudi koji ne vole Apple najvise pisu u njihovim temama

Ja tu ipak pravim razliku izmedju ok likova koje postujem i koji unose odredjenu kolicinu znanja u diskusije ili makar ne pricaju u pomracenju svesti - jojo, gow, salac, gile... S druge strane, zahvaljujuci ovakvim temama i pojedinim clanovima koji ne mogu da se suzdrze od ruznih uvreda, otkrio sam da potoji ignore opcija.

Sto se tice materijala i izrade - imao sam spomenute e71 i benq e81... tu se najbolje vidi koliko dobra izrada ne znaci apsolutno nista, ako je softver djubre. O benq uzasu necu ni da pricam, jedina njegova prednost je bila niska cena i dan kada sam ga zamenio za SE WE950 pamtim kao drugo rodjenje, a E71 je bila ultimativni biznis telefon do trenutka kada se nakupi vise od par stotina poruka u inboxu.

Nerdjajuci celik obozavam - potpuno nevezano za karakteristike samog materijala (toplotnu provodljivost, tezinu, izdrzljivost i slicno). Takodje i staklo. Plastika nije losa sama po sebi ali se meni ne svidja.

Forma je, medjutim, problematicna... Ovako blago izduzen, i dalje izgleda elegantno, ali S3 u odnosu na njega izgleda kao Mc Laren F1.

O da imao je Samsung... Loš camera chip, mrlje na ekranu, brick chip itd...

Ja tu ipak pravim razliku izmedju ok likova koje postujem i koji unose odredjenu kolicinu znanja u diskusije ili makar ne pricaju u pomracenju svesti - jojo, gow, salac, gile... S druge strane, zahvaljujuci ovakvim temama i pojedinim clanovima koji ne mogu da se suzdrze od ruznih uvreda, otkrio sam da potoji ignore opcija.

Sto se tice materijala i izrade - imao sam spomenute e71 i benq e81... tu se najbolje vidi koliko dobra izrada ne znaci apsolutno nista, ako je softver djubre. O benq uzasu necu ni da pricam, jedina njegova prednost je bila niska cena i dan kada sam ga zamenio za SE WE950 pamtim kao drugo rodjenje, a E71 je bila ultimativni biznis telefon do trenutka kada se nakupi vise od par stotina poruka u inboxu.

Nerdjajuci celik obozavam - potpuno nevezano za karakteristike samog materijala (toplotnu provodljivost, tezinu, izdrzljivost i slicno). Takodje i staklo. Plastika nije losa sama po sebi ali se meni ne svidja.

Forma je, medjutim, problematicna... Ovako blago izduzen, i dalje izgleda elegantno, ali S3 u odnosu na njega izgleda kao Mc Laren F1.

To da li neko voli ili ne voli Apple ne bi trebalo biti relevantno za ovu temu. Vecina nabrojanih, ukljucujuci mene, koristi neki Apple uredjaj. Ja koristim prastari 3GS. Iako volim tehniku i zanimljive su mi novotarije zaista nisam heavy user mobilnog telefona. iPhone 3GS koristim isto kao sto sam koristio dumbphone, uz dodatak svrljanja po netu. Igrice sam probao da igram na telefonu ali iako sam veliki fan igrica, nije mi se dopalo. Meni da das iPhone 6/ Galaxy S4, ja bih ga verovatno koristio na isti nacin kao i svaki telefon pre njega, naravno posle prvih par dana drdanja da vidim sta sve moze.

Ne gotiviti Apple a koristiti njihove uredjaje (spletom okolnosti) svakako daje nekome vise prava da ucestvuje u Apple temama od nekog deteta koje je odusevljeno ajfonom a da ga je samo na slikama video, ali zato svaki keynote zna napamet i ponavlja ko papagaj ono sto tamo pise fontom 72.

Ovo sto kazes za S3 si u pravu. Ja vidjam devojcice masovno sa s trojkom. Na iPhone strani je ogroman izbor bumpera, maski, futrola ali galaxy, pogotovo beli je zenskastiji telefon onako go. Ovaj novi ajfon izgleda jos ozbiljnije nego prethodnici i bas nije nesto sto je dizajnirano da se svidi zenama.

Mozes da se smejes sto ponavljam ovu pricu sa maskicama ali zaista je tako, to je veliki plus za ajfon, taj ogroman izbor maskica i bumpera u najrazlicitijim oblicima i sarama.

Tako je kod nas. U americi je sigurno drugacije ali kod njih je sve drugacije. Njihove zene se prze na one njihove dzombaste automobile, nesto sto nijedna evropljanka ne bi vozila da joj plate ;)

Sve to sto se pise o materijalu mi deluje kao jedna velika prica, cekam da drugaru stigne telefon nada se u toku nedelje pa cu onda da kazem iz prve ruke kako je.Od drugara koji ga vec ima ( zivi van Srbije) sam cuo da je nema problema sa bojom, grebanjem......
Da se razumemo nesto grebu se svi telefoni i grebace ce se uve, neki manje neki vise.ja sam moj Iphon 4 prodao posle 8 meseci veruj mi bio je kao nov.Od prvog dana obe folije zagg+Prestigio futrola na prekolop ( ne patim od toga da svi vide da je to Iphon), dok je od mog kolege bio dosta izgreban po ledjima i imao je par tragova na ivicama.Sve to zavisi kako ko cuva telefon.Stvarno mi je neverovatno to sto ljudi pricaju, mislim da to Apple ili bilo ko drugi Samsung, HTC ne bi dozvolili ( da uredjaji dolaze osteceni, da se odmah ljuste...)
Trenutno koristim prastaru nokiu, cekam da dodju Prestigio telefoni koji zelim da probam obecavaju dobar odnos cene i kvaliteta, a kad mi se ukaze prilika uzecu opet Iphon jer sam bio veoma zadovoljan.

Nazad
Vrh Dno