Šta je novo?

iPhone 4S & iOS5 - zvanična tema

Imaju neki kojima sprint ima bad esn ?
Dal o valja sta ?

Opet kazem da ne bi trebao imati problema na nasim mrezama. Blokirao ga je spring usled neizmirenih dugova sa pretplatom, verovatno je to razlog. Ali najbolje bi bilo da odes na isrbija forum i tamo se detaljno raspitas.

Uff, tek sad mi nista nije jasno. Nasao sam tutoriale za taj unlock i jail break. Gevey mogu da pazarim ovde u USA za sicu. Zna li neko kojim redosledom to ide i da li mogu na kraju da ga koristim i u USA i kada se vratim u Srbiju? Help pls!

Evo ovako da ti pojasnim, jailbreak radis samo ako zelis da koristis "domace" aplikacije i cydia dodatke, ako ne zelis ne moras da ga radis, mada iphone bez jailbreaka je kanturina.
Gevey karticu koristis ako ti je iphone zakljucan, odnosno podesen samo za jednu mrezu, ako kupis sim free, ne treba ti nikakav gevey. Gevey sluzi da zavara telefon da on misli da nije zakljucan za mrezu, tj da je kvazi otkljucan/sim free.
Jel sad jasnije? :)

Uff, tek sad mi nista nije jasno. Nasao sam tutoriale za taj unlock i jail break. Gevey mogu da pazarim ovde u USA za sicu. Zna li neko kojim redosledom to ide i da li mogu na kraju da ga koristim i u USA i kada se vratim u Srbiju? Help pls!

Sa Gevey ces moci bez problema da ga koristis ovde u Srbiji, ali koliko znam za iPhone 4S ne ide Gevey vec X-sim. I kao sto rece @M!ST!CX iPhone bez jailbreak-a je nista... :)

Ok. Idemo ovim redosledom. Kupim iPhone, kupim tu karticu - on radi, jailbreakujem i imam full funkcionalan iphone i u USA i kod nas? :)
Pri tom posto imam racun u banci i karticu u USA mogu da koristim appstore normalno?

Da.

Ok, precesljao sam eBay i Amazon vise puta i ela ova prica ne moze ici ispod 450$ nikako. Sta mislite iskreno, da li vredi cela ova *******cija 200$ posto je 650 sim-free u Apple radnji nov?

Naravno da ne vredi. Uzmi simfree i uživaj kao čovek.

Pa i sve sam blizi tome. Mislio sam da moze ovde mnogo jeftinije da se nadje ali tesko. Dajem sebi par dana da nadjem nesto jeftinije a onda pravac jabuka. :)

vredi 200$ ustede (plus usteda na jb) svakako.

Da li beli x-sim moze da otkljuca sprint sa 2.0.12 ?

Za sta sluzi location kod kamere kada je ukljucen? To nikako nisam mogao da provalim. Vidim kad slikam da mi se pali ona strelica gore za location, ali niti mi je tagovao slike iz kog su mesta niti bilo sta. :)

Služi da utvrdi tvoju lokaciju i da te GPS koordinate ubaci u sliku. Ako hoćeš da proveriš, otvori Photos pa dole imaš Places... ;)

Aha, kapiram. Nisam ni izvalio da ima to Places, dok mi sad ti nisi rekao. :D Hvala ti. ;)

I jel to moze nekako da se vidi kada se prebaci na kompjuter gde sam se slikao na kojim lokacijama ili ne?

I npr. sta se desava kada uradim restore i te slike prekopiram na kompjuter i posle ih prebacim na iPhone preko iTunes? Da li i tad opet ce da mi pokazuje lokaciju gde je koja slika uslikana ili ne?

Ti podaci o lokaciji su upisani u samu sliku, u exif, i uvek ce to biti dostupno i na PC i na telefon. Bitno je da softver za pregled slika podrzava taj geotagging.

Poslednja izmena:
Lokacija kao i parametri kamere koji su korišćeni prilikom slikanja se smeštaju u EXIF podatke u samu fotku. Na računaru možeš videti gde je koja fotka slikana recimo u Picasi (može i u Lightroom ali za slike sa telefona je malo preterano...)

OK, razumeh sad. :) To me je interesovalo i bilo bitno, da je upisano direktno u samu sliku i da ne moze da se menja. I jel moze isto datum tako da se namseti da mi bude upisan ili je mozda i datum vezan za lokaciju na slici? I naziv slike da li moze da se promeni?

E sad samo jos jedno, kako npr. mogu to da vidim preko Picasa-e? Jer nju koristim za pregled slika. Gde se nalazi taj geotagging?

Poslednja izmena:
U Picasi, View > Places da otvoriš Places panel pa onda selektuješ neku od fotki da ti učita njenu lokaciju ;)

Sve dok ne uradiš rekompresiju (napraviš bilo kakvu izmenu pa snimiš fajl u nekom programu koji ne čuva EXIF a takva je većina), EXIF se neće izgubiti. Naziv fajla možeš slobodno menjati, to ne utiče na EXIF.

Prilozi

• Copy of neka leva fotka 002.jpg Properties 27.7.2012 102929.jpg
    Copy of neka leva fotka 002.jpg Properties 27.7.2012 102929.jpg
    66.2 KB · Pregleda: 112
Hehe
Odlicno, to je to sto me zanimalo. :)

Mislio sam da li postoji mogucnost menjanja naziva slike direktno na iPhone-u i kako, a ne na racunaru? :)

I datum takodje da li je vezan za location, tj. da li memorise i datum kada je slika uslikana? Ili ako ne memorise, da li postoji mogucnost i kako? :)

Nisi pogledao sliku koju sam okačio :) Među EXIF podacima imaš "Date picture taken", datum i vreme kada je slika napravljena.

Na samom telefonu nemožeš menjati ime slike (možda i može preko iFile ali moraš da JB telefon).

Poslednja izmena:
E super. Video sam sliku jos prvi put, ali nisam obratio paznju na to. :)

Imam JB telefon. U kom folderu se onda nalaze slike iz Camera Roll i jel nekako moguce posle restore-a vratiti ih opet u taj folder i kako?

u iTunes izaberes folder za sync slika, ili uradis restore from backup i sve ti vrati kako je bilo na starom firmware-u odakle imas backup.

OK to znam za slike sta treba da stikliram kad prebacujem na telefon, nisam bas toliki noob. ;)

Ali me interesuje sta treba da stikliram u iTunes da bi mi vratio slike iz Camera Roll ponovo tu i da bi mi ih sacuvao na kompjuter? Jer sam jednom radio restore i zeznuo se posle njega sve slike mi bile obrisane iz Camera Roll. I od tada ih uvek rucno kopiram iz My Computer-a kada nakacim iPhone. :)

jel neko ima problema sa notifikacijama kod fb? meni kasne i uopste mi se ne pojavljuju na banneru i lock screenu....jel to neki problem sa tel,ili je do fb aplikacije? ostalo mi radi kako treba(whats app,viber,tango...)

proveri da li su ti ukljucene notifikacije u iphone settingsu za facebook. jedini problem koji ja imam je sto se ne sinhronizuju bas najbolje sa desktopom.

Kod mene je ovako podeseno i radi provereno (preko 100 notifikacija u zadnjih 24 sata, bez greske)

Probaj i restart telefona da ti se fon ponovo prijavi na push servere

ImageUploadedByTapatalk1349704167.691676.jpg ImageUploadedByTapatalk1349704183.345578.jpg

Evo odradeo sam pa cemo da vidimo sta se desava. A kako da sredim da mi se wifi ne gasi kad zakljucam tel? Uvek kad ga odkljucam i udjem na net izbaci mi gresku pa tek onda se konektuje...to me bas nervora sto moram da ga cekam

Vrh Dno