Šta je novo?

iPhone 4

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Hvala! Okvirna cena...???

Okvirna cena za otkljucavanje ?

To nemam pojma, pitaj one koji to rade :)

www.iphone-srbija.com/ tu malo pretrazi pomoci ce ti :).

Inace za cenu od skoro 800$ koliko sam video na tomshardware-u ovaj iPhone ne nudi nista ! Inace pogledajte sta radi HTC EVO 4G, skoro su svi otisli u preorder-u :). A do kraja godine Motorola izbacuje Android telefon sa 2GHZ procesorom :) :

http://www.tomsguide.com/us/Google-Android-smarphone-Snapdragon-Tegra,news-7039.html

a inace Jobs je kao i svi drugi previse nahvalio ekran na iPhone-u :

http://www.tomsguide.com/us/retina-display-iPhone-Resolution-pixels,news-7036.html

Pozdrav!

Kada sam te ja kvotovao, napisao si 3GS, zato je malo bezveze da koristis opciju foruma za brzi edit posta koji se ne vidi da je editovan. Drugo, benchmarci na telefonu me ne interesuju, Froyo radi brže određene testove na telefonu u odnosu na prethodni android, ali sam odziv OS-a je sličan. Nisam probao ali sam pročitao tonu komentara na temu Froyoa, glupo je reći da toliki ljudi lažu. I nema šta da ulazim u polemiku, kad znam da sam u pravu ;)

Da da, sigurno sam napisao 3GS :) Cimni silvera pa nek ti kaze da li je post menjan :)

Froyo radi odlicno, ako pricamo o stock firmveru. To sto ljudi pricaju, pricali su i kada je bila tranzicija sa iOS2 na iOS3 - dosta stvari je broken ali sa razlogom. Neke aplikacije ne rade, ali update-i izlaze svaki dan i situacija ce kroz mesec dana biti skroz drugacija. Sinteticki testovi nisu nikakav pokazatelj, ali u realnom koriscenju razlike itekako ima.

LCD + AMOLED (samo kad moram ;))
OK, zanimalo me je... cisto da znam o cemu pricamo.
LCD i AMOLED... koji god da su fonovi, nebitno - a cenim da bi jedan od ta dva morao biti famozni iPhone u nekoj svojoj izvedbi - ti stvarno hoces da kazes da je tebi bolji dozivljaj, iskustvo, kako god... gledanje u taj ekran, a ne u AMOLED?
Makar i kad, eto, bas moras?

I da ti se, pak, bolje ponasa TFT na Suncu, od AMOLED-a?
(ne pominjem Super AMOLED... naravno)
Da, da... ne sumnjam kakav bi rezultat tog "dobranog razmišljanja" bio, ali ok.
Pojasni onda i meni, posto te nisam razumeo...

Kakav bi bio ishod?
Važi. Šta bi bilo tek da nisi "indiferentan"? :d
Kazem ti, zaista generalno nemam nista protiv Apple-a. Nisam hejter, to nikako.

Malo preterano naplacuju sam svoj brend (iliti - go.vno da izbace sa logoom gricnute jabuke, bilo bi ljudi koji bi ga kupili i nosali po rukama), ali Boze moj.
Da to kazemo najblaze... da ne potezem opet za onim "muda za bubrege" terminom ;)
Jedna stvar je nekog kovati u zvezde ili pljuvati, a druga priznati da su Apple i njegovi proizvodi jedinstvena pojava i da su drugačiji od svega što postoji na tržištu, i to u (vrlo) pozitivnom smislu.
Ovo mi vec deluje kao pomalo sektasko razmisljanje... ;)

Jedinstvena pojava... hmmm, mozda. Da kazem tek "mozda".
Drugaciji od svega - pa ne bas. Ima tu dosta elemenata (pricam sad konkretno o telefonima, ne zelim da ulazim u polemiku oko iPod-ova, iPad-ova i cega sve vec ne) koji su zajednicki sa ostalim telefonima (npr. vec pominjana kamera, displej itd.), a gde itekako kaskaju... pristojnu kameru imaju tek sa iPhone-om 4 (prethodne su sve redom bile krsine od kamera, vec same po sebi; to na stranu, drugi proizvodjaci poodavno izbacili zverine sa 8(.1) i 12Mpix, koji imaju fantastican kvalitet slike - da ne bude cisto da je rec o nekakvom glupavom megapixelnom ratu)... sto se displeja tice, ista ili bar slicna prica - ne kazem da je na 3G(S)-u, tj. prethodnim ajFonima bio ocajan ekran, ali jednostavno je pomenuti AMOLED bolji...

I tako su, eto, drugaciji od svega?
Ti prvi balaviš na Super AMOLED koga nisi ni video (Bada OS bolje i da ne pominjemo) - ko je zaista taj ovde kome su prodali "muda za bubrege"? ;)
Ne postoji ni jedan telefon koji u celini uzevši (funkcionalnost, estetika, hardver, softver, kvalitet izrade itd.) može da stane rame uz rame sa iPhone-om.
Meni sigurno ne - Super AMOLED sam video na slikama, uvideo sam i tacno znam sta donosi... i obicnim AMOLED-om sam izuzetno zadovoljan, ovaj je jos doradjeniji i bolji... Bada OS niko nije pominjao, ne znam zasto uopste potezes tu pricu (meni OS ionako nije bitan, "dumb" phone sa mp3/video plejerom, WiFi-jem, radiom i dobrim pretrazivacem mi je sasvim dovoljan).
To na stranu, ja "balavim" na jednu stvar - ti i ostali na nekoliko novih "feature-a" koje iPhone "donosi", a koji su svi redom smesni (nije problem, ponovicemo jos jedared - famozni video calling, koji JS najvise potencira :D, famozna kamera sa 5 megapixela i 720p videom, 1GHz CPU)... OK je sve to, to su noviteti za iPhone - za sve ostale *nisu*.
Super AMOLED je (r)evolucija, savrseniji ekran ne postoji... na drugoj strani, ovo sto novi iPhone "donosi" je sve vec vidjeno.

Samo je rezolucija ekrana nesto novo. Nesto nevidjeno. Nesto sto bi stvarno trebalo/moglo da se reklamira i potencira.
Ne video pozivi :d
Poenta je da sve to pokreće najbolji OS za smartfonove na hardveru koji je tako upakovan da prosto nema direktnu konkurenciju ni u jednom telefonu na tržištu. Ne znam da li treba jasnije, samo reci. :)
Pojasni mi, molim te, jos malo... kakve veze ima tek osrednja kamera (u poredjenju sa pojedinim cudovistima iz SE-a i Samsung-a, u prvom redu) sa OS-om?
Pazi, iako i Wave, kao i Jet imaju takodje kameru od 5Mpix - meni nije problem da kazem za istu da je, u danasnje vreme, tek osrednja... imao sam S8300 sa 8Mpix, pravi za klasu bolje slike. Ozbiljna kamera. Tu su i drugi, poput SE-a C905 ili pak Pixon-a, npr.
A Satio i Pixon12 su neka sasvim druga liga.

Vidi, iako prvi izvestaji govore da je kamera veoma dobra, i da jako fine slike ispadaju (za 5MP kameru) - ipak je to "samo" 5Mpix. Sama rezolucija je sasvim dovoljna, bar meni (SE W800, sa svojih 2MP svojevremeno, mi je pravio strasne slike)... ali jednostavno ova cuda sa 8 i 12Mpix prave *bolje* slike.

Ali kazem - kakve veze to sto je neki OS ispeglan ima sa time? Kakve veze ima to sto je OS savrsen sa cinjenicom da 3GS ima bezveznu kameru... a 3G tesku krsinu od iste.
Na tom polju su Jabukovci uvek kaskali... sada, sa v4, tek *pristizu* konkurenciju. A prestici je, realno, nikada (n)i nece.

Poslednja izmena:

Bada OS niko nije pominjao, ne znam zasto uopste potezes tu pricu (meni OS ionako nije bitan, "dumb" phone sa mp3/video plejerom, WiFi-jem, radiom i dobrim pretrazivacem mi je sasvim dovoljan).

mislim da ovo objasnjava tvoj stav ;) "Malo preterano naplacuju sam svoj brend (iliti - go.vno da izbace sa logoom gricnute jabuke, bilo bi ljudi koji bi ga kupili i nosali po rukama), ali Boze moj."

Ali kazem - kakve veze to sto je neki OS ispeglan ima sa time? Kakve veze ima to sto je OS savrsen sa cinjenicom da 3GS ima bezveznu kameru... a 3G tesku krsinu od iste.
Na tom polju su Jabukovci uvek kaskali... sada, sa v4, tek *pristizu* konkurenciju. A prestici je, realno, nikada (n)i nece.

btw iPhone ima iMovie ;) - tebi (najverovatnije) nebitno, nekima bitno ali u svakom slucaju ostali proizvodjaci ce ga imati najverovatnije - nikad :D

Poslednja izmena:
mislim da ovo objasnjava tvoj stav ;) "Malo preterano naplacuju sam svoj brend (iliti - go.vno da izbace sa logoom gricnute jabuke, bilo bi ljudi koji bi ga kupili i nosali po rukama), ali Boze moj."
Mozda ;)
Ali da li sam u pravu - mozda ;)

Vidi - meni se ovaj iPhone sasvim svidja, prvi iz linije koji ima sasvim dobre specifikacije (gledano sto u globalu, sto kroz sferu onoga sto mene licno interesuje i trazim od telefona)... dizajn je, kao i uvek, savrsen (tu bar nikada ne mogu da omanu :smoke:)... te prvi koji bih, zaista, razmotrio za kupovinu. Nebitno sto ce biti preskup, pa to nece ici bas tako lako... vec samo sta telefon sve poseduje.
Fali mi radio sa RDS-om, kao sto vec rekoh, to je npr. prva stavka sto se features-a tice zbog koje me odbija... i voleo bih da ima Super AMOLED ekran :)

Sve ostalo - ima makar egal sa Wave-om... sto je sasvim OK.
Evo, sad sam ih na gsmareni turio na compare, da slucajno ne propustim nesto :d

btw iPhone ima iMovie ;) - tebi (najverovatnije) nebitno, nekima bitno ali u svakom slucaju ostali proizvodjaci ce ga imati najverovatnije - nikad :D
Si ozbiljan sa ovim, il' me samo zezas? :D

OK ako si ozbiljan :)... iMovie - sad pogledah sta je :d, totalno meni nebitno, kao i gomili ljudi... em se licno ne bavim time niti me zanima, em sam uveren da ima gomile softvera te namene koji je bolji.

Ali, ja sam pak pomenuo jednu stvar koju iPhone ima kao i svi ostali proizvodjaci mobilnih telefona - a gde je oduvek zestoko kaskao, a sada tek sustize neku visu srednju klasu... i zaista ne mislim da ce ikada biti na nivou sa ostalim firmama, ne ovim tempom kojim sada "napreduju".
A voleo bih da nije tako, stvarno, voleo bih da i iPhone ima bas vrhunsku kameru... te da bude strasan fon po svim specifikacijama, pa nek' kosta koliko kosta - bar ce se znati da vredi tih para.

iMovie je i meni nebitan na telefonu ali je dobar primer sta iOS moze.

meni je od kamere, MHz... mnogo bitnije da VNC i RDP aplikacije na iPhoneu rade FANTASTICNO (da podrzavaju gestures i da su vise nego upotrebljive)!
dalje, bitno mi je da mogu da surfujem webom maksimalno komotno...
i da na iPhoneu imam gomilu add-on softwarea za stvari koje mi u zivotu ne bi pale na pamet :D - kao npr. Evernote koji OCRuje slike i omogucava search teksta na fotkama iz iPhonea...

ali tebi je najverovatnije kvalitet slike iz telefona mnogo bitniji od ovih stvari koje sam pobrojao ;)

em sam uveren da ima gomile softvera te namene koji je bolji.
ako neko zna koji je bolji neka javi ;) (pogotovo na smartphoneu :D)

Poslednja izmena:
Caru nije bitan OS a to je pa "sustina poente" :d ajfona, otkad se pojavio prvi model. Tj to je ono u cemu kida konkurenciju, jer danas svako moze da strpa tonu rama i cpu, ali nista ne moze tako lepo da radi kao na iOS-u.

Tesi se samo :)

iMovie je i meni nebitan na telefonu ali je dobar primer sta iOS moze.
Znaci, ipak si me zezao :)

A sto bi proces "pravljenja filmova" radio na samom fonu, rekni ti meni? :)
meni je od kamere, MHz... mnogo bitnije da VNC i RDP aplikacije na iPhoneu rade FANTASTICNO (da podrzavaju gestures i da su vise nego upotrebljive)!
dalje, bitno mi je da mogu da surfujem webom maksimalno komotno...
i da na iPhoneu imam gomilu add-on softwarea za stvari koje mi u zivotu ne bi pale na pamet :D - kao npr. Evernote koji OCRuje slike i omogucava search teksta na fotkama iz iPhonea...

ali tebi je najverovatnije kvalitet slike iz telefona mnogo bitniji od ovih stvari koje sam pobrojao ;)
Od svega ovoga sto si probrojao, iskreno - samo mi je browsing bitan. A to mi je sasvim lepo radilo i na Jet-u (uz neke zamerke, priznajem), kao i na Mini Operi sa prethodnim SE telefonom.

A te gomile add-on software-a, tj. bloatware-a sto si pomenuo... sto sam nekada imao na nesrecnom Simbijanu, i zanosio se kako je super "sto mogu da instaliram sve sto pozelim!" - neka, ja bih ipak bolju kameru, video zapis i FM radio sa RDS-om ;)
ako neko zna koji je bolji neka javi ;) (pogotovo na smartphoneu)
Opet kazem - sto bi taj posao radio na fonu? :)

Sto ne bi lepo prebacio na komp, koji je sam po sebi mnogo jaci... pa uzeo neki specijalizovani softver (zaista ne znam koji, tj. kako se zove :p)... koji sigurno ima i mnogo vise opcija i efekata... i onda lagodno obavio posao? ;)

2 MUSTANG:
OK je OS, OS je savrsenstvo bez mane, kako vi ;) to predstavljate... mada tol'ko potencirate, kao da ostali operativni sistemi ama bas nista ne vrede - a nije tako... ali, ne'm problem sa tim, rekoh to vec - OS je jako dobar. I nije problem na koliko MHz ili GHz radi sam procesor - dok god sve savrseno klizi i ne zastajkuje.
Propratni hardver je pak problematican, uvek bio... ali dobro, k'o uz ajFon u ruci 'oce da nosi jos i kameru i kamkorder oko vrata - nema problema, i najobicniji i najmatoriji iPhone mu je sasvim dovoljan.

Ajde da i ne spominjemo 3.x ali 4.0 nema sta da se zameri, dok npr Androidu na Desire-u ne idu glatko ni ikonice pri skrolu ili pregled fotki...Toliko o optimizaciji. Sem naravno ako nisu u froyou sredili animacije.

@CAR
Ja samo kazem da ako ti to nije bitno onda nisi u da se tako izrazim ciljnoj grupi iPhone-a, jer ti poenta iPhone- nije bitna. Za slikanje npr su uvek bili vrh Sony Ericsson i njihov fabricki softver meni je na primer zakon, tu nema dileme, tebi ne treba iPhone.

Poslednja izmena:
jaoo vecna prepirka!!!
da li je iphone dobar?! da!
da li ima ljudi kojima se svidja i onima kojima se ne svidja?! DA!!

ja imam iphone, i koliko ga god volim, priznajem da zaista steve jobs i gurmanska ekipa oko njega, umeju da zakuvaju i prenaduvaju...

npr, stvarno je rezolucija na 3.5" ekranu od 960x640 impresivna i oko (posto to studiram znam cak i pozadinu kako oko funkcionise ) ne moze da prepozna tu mikronsku velicinu pixela...ali, ono sto me nervira kad naprave tako dobar ekran je sto oni odmah moraju da lupe neki naziv i prebudze ga npr RETINA SCREEN!! WAAUUUUUU!!!

hahaha... cemu to?! zasto retina screen?!nisu mogli jednostavno da ga nazovu ULTRA HIGH PHONE SCREEN REZ...NESTO DRUGO DOWN TO EARTH?! zasto mora uvek taj neki cool naziv koji ce zvucati mocno,a ustvari nije nesto PUUNO mocniji od rezoulcije hd2 ili desire-a... mogli su i oni u HTC-u da stave nesto tako da to zvuci vanzemaljsko kad je izasla monstruozna 480p rezolucija(posto i tamo slabo vidis pixel),ali ne,to je apple prvio iskoristio.

isto i za FACE TIME.... obicniji video call je postojao, pa odmah moraju da duvaju i promene naziv vec postojeceg... ok, kontam ja, oni prave patent, brendiraju odmah izum..ali sine... tacno vidis da prave za buduce neodlakavljene decacice, koji ce se napaliti na te ultra cool izgovore i nazive! (ono,vec vidim na velikom odmoru uz coca-colu i sendvice diskusiju: DA,TI IMAS HTC,ALI MOJ IPHONE IMA RETINA DISPLAY) :I

jednostavno, nemam nista protiv iphone-a....sveukupno kvalitet ipo i mislim da cu i kupiti iphone4, ali stvarno, subjektivno i objektivno malo oni vishe kenj.aju.....kapiram ja da je to njihova politika,da se oni uvlace pod kozhu i takvi su ljigavci,ali bar prave dobre stvari..
tako da razumem ove sto hejtuju apple iphone, isto tako razumem ove sto vole iphone i brane ga (jer imam i sam jedan i znam da je zaista dobar/kvalitetan/lep telefon)

dosta diskusije sad koji je bolji ili gori, jednostavno morate se pomiriti da je iphone zaista dobar, ne i najbolji u nekim(mnogim) sferama,ali kad se uzme sve ukupno sto u jednom fonu ima, od dizajna do ergonomije, zaista je ok i u samom vrhu.

Poslednja izmena:
Meni je najjača strana novog iPhone-a kvalitet izrade. Upravo iz tog razloga ja ne bi upoređivao iPhone 4G sa kojekvim Samsung (plastičnim) telefonima.

Meni je najjača strana novog iPhone-a kvalitet izrade. Upravo iz tog razloga ja ne bi upoređivao iPhone 4G sa kojekvim Samsung (plastičnim) telefonima.

Moja plastična Nokia 5800 je jednom tresnula s velike visine na kamenu kaldrmu tako jako da je zadnji poklopac koji se inače vrlo teško skida izleteo iz ležišta i baterija odletela bar metar dalje od telefona. Sklopio, sve radi, ne vidi se ni gde je telefon udario.

Ne zavaravajte se, apsolutno ništa ne dobijate metalnim kućištem, samo je telefon bespotrebno teži. Razlog zašto se prave telefoni sa metalnim kućištima je isključivo u fenseraju, dobra plastika je elastičnija i žilavija, apsorbuje udar umesto da ga kruto prenese na unutrašnjost.

Ajde da i ne spominjemo 3.x ali 4.0 nema sta da se zameri, dok npr Androidu na Desire-u ne idu glatko ni ikonice pri skrolu ili pregled fotki...Toliko o optimizaciji. Sem naravno ako nisu u froyou sredili animacije.

@CAR
Ja samo kazem da ako ti to nije bitno onda nisi u da se tako izrazim ciljnoj grupi iPhone-a, jer ti poenta iPhone- nije bitna. Za slikanje npr su uvek bili vrh Sony Ericsson i njihov fabricki softver meni je na primer zakon, tu nema dileme, tebi ne treba iPhone.
Pa vidis, poenta je da se vremena menjaju - SE je nekada bio vrh za slikanje, sada vise nije, Samsung ga je smenio. I dalje je dobar, nemoj da me pogresno razumes, i vise nego dobar... ali nije *najbolji*.
Isto tako je isti SE bio vrh i za muziku na fonovima, sa svojom W serijom - vise nije. Vremena se menjaju, napreduju (i) drugi.
Na moju veliku zalost, najiskrenije, sto se tice Sony Ericsson-a... uvek sam bio njihov fan.

Vec sam navodio sta ocekujem od svog mobilnog telefona, da se ne ponavljam... iPhone u verziji 4 je jako blizu toga, fali mu tek koji detalj. I ako nista drugo - i to je super, zato mi je iPhone po prvi put na spisku za razmatranje.
Ali - svi oni prethodni modeli nisu bili ni u sirem izboru.

BTW, ako sam te dobro razumeo - iz cele ove price, najbitnija stvar je to sto je iOS savrsen OS? I to je to? Da hardver uopste nije bitan, dok je sam OS savrsen?
Te, dok god sam ja nezaniteresovan za sam OS na telefonu - iPhone jednostavno nije za mene?

Ako je tako, i ako sam te ispravno razumeo - u pravu si, iPhone definitivno nije za mene.

P.S. On a side note, evo OTAC me je razumeo u potpunosti. tj. sve ono sto je napisao u svom postu ne bih vala ni ja bolje napisao... ja, koji jos ispade Apple hejter :)... tako da je prosto neverovatno kako je covek sjajno pogodio poentu, koju neko ovde nikako ne mogu i nece da priznaju i prihvate ;)
Evo, sad sam procitao jos jednom citav post... od prve do poslednje recenice, covek je pogodio esenciju svega :smoke:

A sto bi proces "pravljenja filmova" radio na samom fonu, rekni ti meni? :)

a sto ne? uzmes lepo sve sredis i sibnes na npr. youtube... bez kompa.
EDIT: sad videh da si ti u nastavku predlozio bas suprotno :) - da preneses video na komp pa da ga tamo editujes.
To uopste nije ideja Applea: ideja je da se desktop aplikacije presele na multitouch mobilne uredjaje gde to ima smisla.

A te gomile add-on software-a, tj. bloatware-a sto si pomenuo... sto sam nekada imao na nesrecnom Simbijanu, i zanosio se kako je super "sto mogu da instaliram sve sto pozelim!" - neka, ja bih ipak bolju kameru, video zapis i FM radio sa RDS-om ;)
ima i bloatwarea ali i genijalnog softwarea kakvog nisam video na symbianu a i ono sto postoji na symbianu uglavnom radi losije nego iPhoneu.

OK je OS, OS je savrsenstvo bez mane, kako vi ;) to predstavljate... mada tol'ko potencirate, kao da ostali operativni sistemi ama bas nista ne vrede
tacno tako! :D

btw multitouch DAW za iPad/iPhone - jos jedna od aplikacija koje nisu bloatware a mogu biti izuzetno korisne!

Poslednja izmena:
^ pa i nije tako (za OS)

veoma mi se svidja OS od mog iphona, i lep i brz i sve mi se 'dja kod njega, ali kad sam uzeo drugov htc desire u ruke i malo cackao, bogami....
nije lepsi,ali zaito isto na nivou.

Poslednja izmena:
Ne zavaravajte se, apsolutno ništa ne dobijate metalnim kućištem, samo je telefon bespotrebno teži. Razlog zašto se prave telefoni sa metalnim kućištima je isključivo u fenseraju, dobra plastika je elastičnija i žilavija, apsorbuje udar umesto da ga kruto prenese na unutrašnjost.

Sta sve covek ovde nece procitati...

Moja plastična Nokia 5800 je jednom tresnula s velike visine na kamenu kaldrmu tako jako da je zadnji poklopac koji se inače vrlo teško skida izleteo iz ležišta i baterija odletela bar metar dalje od telefona. Sklopio, sve radi, ne vidi se ni gde je telefon udario.

Добро, бар да људи знају да од тебе не купе 5800 ако будеш неки ставио у огласе :d.

Sta sve covek ovde nece procitati...

Recimo komentare ljudi koji se ne razumeju. Zapitaj se zašto se karoserija trkačkih bolida pravi od plastike, a ne od metala.

Idi na Google pretragu slika, pa udri search "broken Nokia 5800" i "broken iPhone", mislim da će ti neke stvari biti jasnije kad vidiš rezultate. iPhone ima kruti metalni ram koji drži prednje staklo, kada telefon tresne na ivicu, udar se punom silinom prenosi na čvrsto, ali krto staklo koje nema kud da vrdne. Elastičniji plastični okvir oko ekrana 5800 se uvije, absorbuje udar i staklo je tako kod mene preživelo pad sa preko 2 metra na kaldrmu.

Добро, бар да људи знају да од тебе не купе 5800 ако будеш неки ставио у огласе :d.

Svi moji stari telefoni idu mom bratu, tako da smem da prijavljujem takve nezgode. :D On će ga verovatno kasnije nekom prodati, ali do tada će mu verovatno i cena biti smešna, pa ne vredi o padovima ni brinuti.

Poslednja izmena:
EDIT: sad videh da si ti u nastavku predlozio bas suprotno :) - da preneses video na komp pa da ga tamo editujes.
To uopste nije ideja Applea: ideja je da se desktop aplikacije presele na multitouch mobilne uredjaje gde to ima smisla.

I kada cje Flash da prenesu :) LOL

Poslednja izmena:
Tacno je sto kaze morbius, staklo nikada ne moze da se slomi na Nokiji 5800, jer ga ni nema :D

@MUSTANG
"Ja cuvam tigra"
-"Ali on ubija"
"Jeste"
-"Pa ubice i tebe"
"Krivo ti je sto tvoja macka ne ubija!!!!"

Kakav ti je argument, takav ti je i odgovor.

@topic
morbidus je, priznali vi ili ne, u pravu. Metalno kuciste je prednost jer se ono samo nece razbiti, dakle da li ce odrzati kompaktnost telefona, nece razbiti. Neretka je situacija da nesto padne, na oko mu nista ne fali, ali se iznutra cuje skljocanje :). Ekran, pertinaks unutar telefona su isti.

Ali u svakom slucaju metal ostavlja jedan drugi utisak pouzdanosti robusnosti.

Btw. primetio sam da Apple fanboyevi mnogo cesto koriste:"Sta sve ovde covek nece da cuje". Jel koristite neki manual ili sta? :d

Pa naravno suprotno, tj. da prebacis na komp, rekoh vec i koji su razlozi - brza obrada, bolji softver za rad sa materijalom... i tako dalje :)

A to sto je "ideja Apple-a" takva kakva je... pa sta, jel' to sad treba da bude sveto pismo? :D
Ne zaboravi, Apple *snazno* potencira i video pozive... u 2010-oj godini! :D:D:D
(ah, ovo nikada nece dosaditi :p)

ima i bloatwarea ali i genijalnog softwarea kakvog nisam video na symbianu a i ono sto postoji na symbianu uglavnom radi losije nego iPhoneu.
Ima, slazem se... malo sam karikirao, mislim da se to vidi iz samog posta. I nije bitan Symbian u celoj prici, zaista... niti on, niti bilo koji drugi OS.

Ima korisnih aplikacija... ali i mnoooogo (vise) raznih gluposti.
E, ne verujem ti! :p
btw multitouch DAW za iPad/iPhone - jos jedna od aplikacija koje nisu bloatware a mogu biti izuzetno korisne!
Slazem se, korisna... ali, kom procentu ljudi? 0.001% ? ;)

P.S. Isnogood misli na podrsku za flash.

ali, ono sto me nervira kad naprave tako dobar ekran je sto oni odmah moraju da lupe neki naziv i prebudze ga npr RETINA SCREEN!! WAAUUUUUU!!!
hahaha... cemu to?! zasto retina screen?!nisu mogli jednostavno da ga nazovu ULTRA HIGH PHONE SCREEN REZ...NESTO DRUGO DOWN TO EARTH?! zasto mora uvek taj neki cool naziv koji ce zvucati mocno,a ustvari nije nesto PUUNO mocniji od rezoulcije hd2 ili desire-a... mogli su i oni u HTC-u da stave nesto tako da to zvuci vanzemaljsko kad je izasla monstruozna 480p rezolucija(posto i tamo slabo vidis pixel),ali ne,to je apple prvio iskoristio.
Tebi je, dakle, logičnije da nazovu displej "ULTRA HIGH PHONE SCREEN REZ" (LOL), nego kratko i efektno - Retina? :laugh: I gde nađe HTC kao kontra-primer sa svim tim Hero-Legend-Desire-Incredible-itd. modelima, čija imena kao da je smišljao pubertetlija napržen na kung-fu filmove iz ranih 70-tih?
Smešno je koliko pojedinci imaju potrebu da traže dlaku u jajetu.

OK, zanimalo me je... cisto da znam o cemu pricamo.
LCD i AMOLED... koji god da su fonovi, nebitno - a cenim da bi jedan od ta dva morao biti famozni iPhone u nekoj svojoj izvedbi - ti stvarno hoces da kazes da je tebi bolji dozivljaj, iskustvo, kako god... gledanje u taj ekran, a ne u AMOLED?
Makar i kad, eto, bas moras?
Bolji doživljaj u mom slučaju uključuje malo više stvari od pukog "gledanja u ekran", a u ovom slučaju tek treba da vidimo šta Retina displej ima da ponudi. Sudeći po najavljenim karakteristikama - jako puno:
"Comparing the new display to the 3GS is stunning, but the difference is apparent even compared to more modern phones like the HTC EVO or Incredible -- the iPhone 4 just kind of blows everything out of the water. It's hard to describe without seeing it, but you cannot really see pixels on this screen (provided you're rendering text or images at full resolution). Text just looks like printed text, images look incredibly warm and deep, and video is stunning. We're trying not to be over the top, but it's just a really, really gorgeous display. "
http://www.engadget.com/2010/06/08/iphone-4-guide-preview-pricing-availability-and-more/

I da ti se, pak, bolje ponasa TFT na Suncu, od AMOLED-a?
(ne pominjem Super AMOLED... naravno)
AMOLED je katastrofa pri direktnoj sunčevoj svetlosti, tu ga šije i moja odavno preminula monohromatska Nokia.

Pojasni onda i meni, posto te nisam razumeo...
Kakav bi bio ishod?
Vrlo je jednostavno - dao bi jeftinije i lošije za skuplje i bolje. ;)

Kazem ti, zaista generalno nemam nista protiv Apple-a. Nisam hejter, to nikako.
Malo preterano naplacuju sam svoj brend (iliti - go.vno da izbace sa logoom gricnute jabuke, bilo bi ljudi koji bi ga kupili i nosali po rukama), ali Boze moj.
Da to kazemo najblaze... da ne potezem opet za onim "muda za bubrege" terminom ;)
Šteta je što se ti ne pitaš koliko bi trebalo naplaćivati Apple-ove proizvode, ali šta ćeš - život je nekom majka, nekom maćeha; u ovom slučaju: neko koristi iPhone, a neko je osuđen na Samsungove plastikanere. :D

Drugaciji od svega - pa ne bas.
Baš je teško neke stvari prevaliti preko jezika/tastature koliko god da su očigledne, zar ne "indiferentni"? ;)

Ima tu dosta elemenata (pricam sad konkretno o telefonima, ne zelim da ulazim u polemiku oko iPod-ova, iPad-ova i cega sve vec ne) koji su zajednicki sa ostalim telefonima (npr. vec pominjana kamera, displej itd.), a gde itekako kaskaju... pristojnu kameru imaju tek sa iPhone-om 4 (prethodne su sve redom bile krsine od kamera, vec same po sebi; to na stranu, drugi proizvodjaci poodavno izbacili zverine sa 8(.1) i 12Mpix, koji imaju fantastican kvalitet slike - da ne bude cisto da je rec o nekakvom glupavom megapixelnom ratu)... sto se displeja tice, ista ili bar slicna prica - ne kazem da je na 3G(S)-u, tj. prethodnim ajFonima bio ocajan ekran, ali jednostavno je pomenuti AMOLED bolji...
A Retina displej je bolji od AMOLED-a, i tako u krug. Uostalom, u elementarnoj stvari kao što je odziv ekrana iPhone je bio i ostao neprevaziđen.

I tako su, eto, drugaciji od svega?
Naravno da ne "tako" - prati pažljivije diskusiju, ili koristi Google. Ne mora baš sve da ti se crta po pet puta.

Meni sigurno ne - Super AMOLED sam video na slikama, uvideo sam i tacno znam sta donosi... i obicnim AMOLED-om sam izuzetno zadovoljan, ovaj je jos doradjeniji i bolji... Bada OS niko nije pominjao, ne znam zasto uopste potezes tu pricu (meni OS ionako nije bitan, "dumb" phone sa mp3/video plejerom, WiFi-jem, radiom i dobrim pretrazivacem mi je sasvim dovoljan).
Ako ti nije bitan OS, nije mi jasno zbog čega uopšte postuješ na temama koje se tiču smartfonova?!
Bada OS se nametnuo sam, pošto si pominjao Samsung Wave.

To na stranu, ja "balavim" na jednu stvar - ti i ostali na nekoliko novih "feature-a" koje iPhone "donosi", a koji su svi redom smesni (nije problem, ponovicemo jos jedared - famozni video calling, koji JS najvise potencira :D, famozna kamera sa 5 megapixela i 720p videom, 1GHz CPU)... OK je sve to, to su noviteti za iPhone - za sve ostale *nisu*.
Super AMOLED je (r)evolucija, savrseniji ekran ne postoji... na drugoj strani, ovo sto novi iPhone "donosi" je sve vec vidjeno.
Teško da si negde pre ovoga video u jednom uređaju Retina displej, A4 procesor i OS4 (koji radi samo na iPhone-u), a sve to upakovano u ultra-elegantno kućište od aluminosilikatnog stakla debljine 9,3 mm.

Pojasni mi, molim te, jos malo... kakve veze ima tek osrednja kamera (u poredjenju sa pojedinim cudovistima iz SE-a i Samsung-a, u prvom redu) sa OS-om?
Pazi, iako i Wave, kao i Jet imaju takodje kameru od 5Mpix - meni nije problem da kazem za istu da je, u danasnje vreme, tek osrednja... imao sam S8300 sa 8Mpix, pravi za klasu bolje slike. Ozbiljna kamera. Tu su i drugi, poput SE-a C905 ili pak Pixon-a, npr.
A Satio i Pixon12 su neka sasvim druga liga.
A ko uopšte i stavlja akcenat na kameru u celoj ovoj priči osim tebe samog? Sa druge strane, jasna mi je tvoja želja da se uhvatiš za bilo šta gde bi mogao da veštački produžiš polemiku sa ciljem da umanjiš vrednost iPhone-a (jako čudno za nekog ko je "indiferentan")...

Vidi, iako prvi izvestaji govore da je kamera veoma dobra, i da jako fine slike ispadaju (za 5MP kameru) - ipak je to "samo" 5Mpix. Sama rezolucija je sasvim dovoljna, bar meni (SE W800, sa svojih 2MP svojevremeno, mi je pravio strasne slike)... ali jednostavno ova cuda sa 8 i 12Mpix prave *bolje* slike.
Ko o čemu, baba o uštipcima - kamera, pa kamera. :d
Niko ozbiljan neće kameru na mobilnom telefonu smatrati za bilo šta više od puke dodatne zezalice. Kome je do iole ozbiljnijeg slikanja sigurno neće da koristi mobilni telefon, taman imao na njemu kameru od 473354 megapiksela! Sa druge strane, dobro je što tako pojedinci imaju čime da se teše: "Jeste da imam Zamzung-a, ali što mu je kamera dobra..." :d

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno