Kada sam te ja kvotovao, napisao si 3GS, zato je malo bezveze da koristis opciju foruma za brzi edit posta koji se ne vidi da je editovan. Drugo, benchmarci na telefonu me ne interesuju, Froyo radi brže određene testove na telefonu u odnosu na prethodni android, ali sam odziv OS-a je sličan. Nisam probao ali sam pročitao tonu komentara na temu Froyoa, glupo je reći da toliki ljudi lažu. I nema šta da ulazim u polemiku, kad znam da sam u pravu![]()
OK, zanimalo me je... cisto da znam o cemu pricamo.LCD + AMOLED (samo kad moram)
Pojasni onda i meni, posto te nisam razumeo...Da, da... ne sumnjam kakav bi rezultat tog "dobranog razmišljanja" bio, ali ok.
Kazem ti, zaista generalno nemam nista protiv Apple-a. Nisam hejter, to nikako.Važi. Šta bi bilo tek da nisi "indiferentan"? :d
Ovo mi vec deluje kao pomalo sektasko razmisljanje...Jedna stvar je nekog kovati u zvezde ili pljuvati, a druga priznati da su Apple i njegovi proizvodi jedinstvena pojava i da su drugačiji od svega što postoji na tržištu, i to u (vrlo) pozitivnom smislu.
Meni sigurno ne - Super AMOLED sam video na slikama, uvideo sam i tacno znam sta donosi... i obicnim AMOLED-om sam izuzetno zadovoljan, ovaj je jos doradjeniji i bolji... Bada OS niko nije pominjao, ne znam zasto uopste potezes tu pricu (meni OS ionako nije bitan, "dumb" phone sa mp3/video plejerom, WiFi-jem, radiom i dobrim pretrazivacem mi je sasvim dovoljan).Ti prvi balaviš na Super AMOLED koga nisi ni video (Bada OS bolje i da ne pominjemo) - ko je zaista taj ovde kome su prodali "muda za bubrege"?
Ne postoji ni jedan telefon koji u celini uzevši (funkcionalnost, estetika, hardver, softver, kvalitet izrade itd.) može da stane rame uz rame sa iPhone-om.
Pojasni mi, molim te, jos malo... kakve veze ima tek osrednja kamera (u poredjenju sa pojedinim cudovistima iz SE-a i Samsung-a, u prvom redu) sa OS-om?Poenta je da sve to pokreće najbolji OS za smartfonove na hardveru koji je tako upakovan da prosto nema direktnu konkurenciju ni u jednom telefonu na tržištu. Ne znam da li treba jasnije, samo reci.![]()
Jedinstvena pojava... hmmm, mozda. Da kazem tek "mozda".
Bada OS niko nije pominjao, ne znam zasto uopste potezes tu pricu (meni OS ionako nije bitan, "dumb" phone sa mp3/video plejerom, WiFi-jem, radiom i dobrim pretrazivacem mi je sasvim dovoljan).
Ali kazem - kakve veze to sto je neki OS ispeglan ima sa time? Kakve veze ima to sto je OS savrsen sa cinjenicom da 3GS ima bezveznu kameru... a 3G tesku krsinu od iste.
Na tom polju su Jabukovci uvek kaskali... sada, sa v4, tek *pristizu* konkurenciju. A prestici je, realno, nikadai nece.
Mozdamislim da ovo objasnjava tvoj stav"Malo preterano naplacuju sam svoj brend (iliti - go.vno da izbace sa logoom gricnute jabuke, bilo bi ljudi koji bi ga kupili i nosali po rukama), ali Boze moj."
Si ozbiljan sa ovim, il' me samo zezas?btw iPhone ima iMovie- tebi (najverovatnije) nebitno, nekima bitno ali u svakom slucaju ostali proizvodjaci ce ga imati najverovatnije - nikad
![]()
ako neko zna koji je bolji neka javiem sam uveren da ima gomile softvera te namene koji je bolji.
Znaci, ipak si me zezaoiMovie je i meni nebitan na telefonu ali je dobar primer sta iOS moze.
Od svega ovoga sto si probrojao, iskreno - samo mi je browsing bitan. A to mi je sasvim lepo radilo i na Jet-u (uz neke zamerke, priznajem), kao i na Mini Operi sa prethodnim SE telefonom.meni je od kamere, MHz... mnogo bitnije da VNC i RDP aplikacije na iPhoneu rade FANTASTICNO (da podrzavaju gestures i da su vise nego upotrebljive)!
dalje, bitno mi je da mogu da surfujem webom maksimalno komotno...
i da na iPhoneu imam gomilu add-on softwarea za stvari koje mi u zivotu ne bi pale na pamet- kao npr. Evernote koji OCRuje slike i omogucava search teksta na fotkama iz iPhonea...
ali tebi je najverovatnije kvalitet slike iz telefona mnogo bitniji od ovih stvari koje sam pobrojao![]()
Opet kazem - sto bi taj posao radio na fonu?ako neko zna koji je bolji neka javi(pogotovo na smartphoneu)
Meni je najjača strana novog iPhone-a kvalitet izrade. Upravo iz tog razloga ja ne bi upoređivao iPhone 4G sa kojekvim Samsung (plastičnim) telefonima.
Pa vidis, poenta je da se vremena menjaju - SE je nekada bio vrh za slikanje, sada vise nije, Samsung ga je smenio. I dalje je dobar, nemoj da me pogresno razumes, i vise nego dobar... ali nije *najbolji*.Ajde da i ne spominjemo 3.x ali 4.0 nema sta da se zameri, dok npr Androidu na Desire-u ne idu glatko ni ikonice pri skrolu ili pregled fotki...Toliko o optimizaciji. Sem naravno ako nisu u froyou sredili animacije.
@CAR
Ja samo kazem da ako ti to nije bitno onda nisi u da se tako izrazim ciljnoj grupi iPhone-a, jer ti poenta iPhone- nije bitna. Za slikanje npr su uvek bili vrh Sony Ericsson i njihov fabricki softver meni je na primer zakon, tu nema dileme, tebi ne treba iPhone.
A sto bi proces "pravljenja filmova" radio na samom fonu, rekni ti meni?![]()
ima i bloatwarea ali i genijalnog softwarea kakvog nisam video na symbianu a i ono sto postoji na symbianu uglavnom radi losije nego iPhoneu.A te gomile add-on software-a, tj. bloatware-a sto si pomenuo... sto sam nekada imao na nesrecnom Simbijanu, i zanosio se kako je super "sto mogu da instaliram sve sto pozelim!" - neka, ja bih ipak bolju kameru, video zapis i FM radio sa RDS-om![]()
tacno tako!OK je OS, OS je savrsenstvo bez mane, kako vito predstavljate... mada tol'ko potencirate, kao da ostali operativni sistemi ama bas nista ne vrede
Ne zavaravajte se, apsolutno ništa ne dobijate metalnim kućištem, samo je telefon bespotrebno teži. Razlog zašto se prave telefoni sa metalnim kućištima je isključivo u fenseraju, dobra plastika je elastičnija i žilavija, apsorbuje udar umesto da ga kruto prenese na unutrašnjost.
Moja plastična Nokia 5800 je jednom tresnula s velike visine na kamenu kaldrmu tako jako da je zadnji poklopac koji se inače vrlo teško skida izleteo iz ležišta i baterija odletela bar metar dalje od telefona. Sklopio, sve radi, ne vidi se ni gde je telefon udario.
Sta sve covek ovde nece procitati...
Добро, бар да људи знају да од тебе не купе 5800 ако будеш неки ставио у огласе :d.
a sto ne? uzmes lepo sve sredis i sibnes na npr. youtube... bez kompa.
EDIT: sad videh da si ti u nastavku predlozio bas suprotno- da preneses video na komp pa da ga tamo editujes.
To uopste nije ideja Applea: ideja je da se desktop aplikacije presele na multitouch mobilne uredjaje gde to ima smisla.
srecom pa iPhonea nije prodato jedno 10.000 puta vise"broken Nokia 5800" i "broken iPhone"
Pa naravno suprotno, tj. da prebacis na komp, rekoh vec i koji su razlozi - brza obrada, bolji softver za rad sa materijalom... i tako daljea sto ne? uzmes lepo sve sredis i sibnes na npr. youtube... bez kompa.
EDIT: sad videh da si ti u nastavku predlozio bas suprotno- da preneses video na komp pa da ga tamo editujes.
To uopste nije ideja Applea: ideja je da se desktop aplikacije presele na multitouch mobilne uredjaje gde to ima smisla.
Ima, slazem se... malo sam karikirao, mislim da se to vidi iz samog posta. I nije bitan Symbian u celoj prici, zaista... niti on, niti bilo koji drugi OS.ima i bloatwarea ali i genijalnog softwarea kakvog nisam video na symbianu a i ono sto postoji na symbianu uglavnom radi losije nego iPhoneu.
E, ne verujem ti!tacno tako!![]()
Slazem se, korisna... ali, kom procentu ljudi? 0.001% ?btw multitouch DAW za iPad/iPhone - jos jedna od aplikacija koje nisu bloatware a mogu biti izuzetno korisne!
Tebi je, dakle, logičnije da nazovu displej "ULTRA HIGH PHONE SCREEN REZ" (LOL), nego kratko i efektno - Retina? :laugh: I gde nađe HTC kao kontra-primer sa svim tim Hero-Legend-Desire-Incredible-itd. modelima, čija imena kao da je smišljao pubertetlija napržen na kung-fu filmove iz ranih 70-tih?ali, ono sto me nervira kad naprave tako dobar ekran je sto oni odmah moraju da lupe neki naziv i prebudze ga npr RETINA SCREEN!! WAAUUUUUU!!!
hahaha... cemu to?! zasto retina screen?!nisu mogli jednostavno da ga nazovu ULTRA HIGH PHONE SCREEN REZ...NESTO DRUGO DOWN TO EARTH?! zasto mora uvek taj neki cool naziv koji ce zvucati mocno,a ustvari nije nesto PUUNO mocniji od rezoulcije hd2 ili desire-a... mogli su i oni u HTC-u da stave nesto tako da to zvuci vanzemaljsko kad je izasla monstruozna 480p rezolucija(posto i tamo slabo vidis pixel),ali ne,to je apple prvio iskoristio.
Bolji doživljaj u mom slučaju uključuje malo više stvari od pukog "gledanja u ekran", a u ovom slučaju tek treba da vidimo šta Retina displej ima da ponudi. Sudeći po najavljenim karakteristikama - jako puno:OK, zanimalo me je... cisto da znam o cemu pricamo.
LCD i AMOLED... koji god da su fonovi, nebitno - a cenim da bi jedan od ta dva morao biti famozni iPhone u nekoj svojoj izvedbi - ti stvarno hoces da kazes da je tebi bolji dozivljaj, iskustvo, kako god... gledanje u taj ekran, a ne u AMOLED?
Makar i kad, eto, bas moras?
AMOLED je katastrofa pri direktnoj sunčevoj svetlosti, tu ga šije i moja odavno preminula monohromatska Nokia.I da ti se, pak, bolje ponasa TFT na Suncu, od AMOLED-a?
(ne pominjem Super AMOLED... naravno)
Vrlo je jednostavno - dao bi jeftinije i lošije za skuplje i bolje.Pojasni onda i meni, posto te nisam razumeo...
Kakav bi bio ishod?
Šteta je što se ti ne pitaš koliko bi trebalo naplaćivati Apple-ove proizvode, ali šta ćeš - život je nekom majka, nekom maćeha; u ovom slučaju: neko koristi iPhone, a neko je osuđen na Samsungove plastikanere.Kazem ti, zaista generalno nemam nista protiv Apple-a. Nisam hejter, to nikako.
Malo preterano naplacuju sam svoj brend (iliti - go.vno da izbace sa logoom gricnute jabuke, bilo bi ljudi koji bi ga kupili i nosali po rukama), ali Boze moj.
Da to kazemo najblaze... da ne potezem opet za onim "muda za bubrege" terminom![]()
Baš je teško neke stvari prevaliti preko jezika/tastature koliko god da su očigledne, zar ne "indiferentni"?Jedinstvena pojava... hmmm, mozda. Da kazem tek "mozda".
Drugaciji od svega - pa ne bas.
A Retina displej je bolji od AMOLED-a, i tako u krug. Uostalom, u elementarnoj stvari kao što je odziv ekrana iPhone je bio i ostao neprevaziđen.Ima tu dosta elemenata (pricam sad konkretno o telefonima, ne zelim da ulazim u polemiku oko iPod-ova, iPad-ova i cega sve vec ne) koji su zajednicki sa ostalim telefonima (npr. vec pominjana kamera, displej itd.), a gde itekako kaskaju... pristojnu kameru imaju tek sa iPhone-om 4 (prethodne su sve redom bile krsine od kamera, vec same po sebi; to na stranu, drugi proizvodjaci poodavno izbacili zverine sa 8(.1) i 12Mpix, koji imaju fantastican kvalitet slike - da ne bude cisto da je rec o nekakvom glupavom megapixelnom ratu)... sto se displeja tice, ista ili bar slicna prica - ne kazem da je na 3G(S)-u, tj. prethodnim ajFonima bio ocajan ekran, ali jednostavno je pomenuti AMOLED bolji...
Naravno da ne "tako" - prati pažljivije diskusiju, ili koristi Google. Ne mora baš sve da ti se crta po pet puta.I tako su, eto, drugaciji od svega?
Ako ti nije bitan OS, nije mi jasno zbog čega uopšte postuješ na temama koje se tiču smartfonova?!Meni sigurno ne - Super AMOLED sam video na slikama, uvideo sam i tacno znam sta donosi... i obicnim AMOLED-om sam izuzetno zadovoljan, ovaj je jos doradjeniji i bolji... Bada OS niko nije pominjao, ne znam zasto uopste potezes tu pricu (meni OS ionako nije bitan, "dumb" phone sa mp3/video plejerom, WiFi-jem, radiom i dobrim pretrazivacem mi je sasvim dovoljan).
Teško da si negde pre ovoga video u jednom uređaju Retina displej, A4 procesor i OS4 (koji radi samo na iPhone-u), a sve to upakovano u ultra-elegantno kućište od aluminosilikatnog stakla debljine 9,3 mm.To na stranu, ja "balavim" na jednu stvar - ti i ostali na nekoliko novih "feature-a" koje iPhone "donosi", a koji su svi redom smesni (nije problem, ponovicemo jos jedared - famozni video calling, koji JS najvise potencira, famozna kamera sa 5 megapixela i 720p videom, 1GHz CPU)... OK je sve to, to su noviteti za iPhone - za sve ostale *nisu*.
Super AMOLED je (r)evolucija, savrseniji ekran ne postoji... na drugoj strani, ovo sto novi iPhone "donosi" je sve vec vidjeno.
A ko uopšte i stavlja akcenat na kameru u celoj ovoj priči osim tebe samog? Sa druge strane, jasna mi je tvoja želja da se uhvatiš za bilo šta gde bi mogao da veštački produžiš polemiku sa ciljem da umanjiš vrednost iPhone-a (jako čudno za nekog ko je "indiferentan")...Pojasni mi, molim te, jos malo... kakve veze ima tek osrednja kamera (u poredjenju sa pojedinim cudovistima iz SE-a i Samsung-a, u prvom redu) sa OS-om?
Pazi, iako i Wave, kao i Jet imaju takodje kameru od 5Mpix - meni nije problem da kazem za istu da je, u danasnje vreme, tek osrednja... imao sam S8300 sa 8Mpix, pravi za klasu bolje slike. Ozbiljna kamera. Tu su i drugi, poput SE-a C905 ili pak Pixon-a, npr.
A Satio i Pixon12 su neka sasvim druga liga.
Ko o čemu, baba o uštipcima - kamera, pa kamera. :dVidi, iako prvi izvestaji govore da je kamera veoma dobra, i da jako fine slike ispadaju (za 5MP kameru) - ipak je to "samo" 5Mpix. Sama rezolucija je sasvim dovoljna, bar meni (SE W800, sa svojih 2MP svojevremeno, mi je pravio strasne slike)... ali jednostavno ova cuda sa 8 i 12Mpix prave *bolje* slike.
Ali kazem - kakve veze to sto je neki OS ispeglan ima sa time? Kakve veze ima to sto je OS savrsen sa cinjenicom da 3GS ima bezveznu kameru... a 3G tesku krsinu od iste.
Na tom polju su Jabukovci uvek kaskali... sada, sa v4, tek *pristizu* konkurenciju. A prestici je, realno, nikadai nece.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari