Šta je novo?

iPhone 4

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Za SAD ne znam, ali iPhone "slobodni" telefoni kupljeni po Italiji, Grčkoj, Češkoj, UK, Švajcarskoj rade kod nas smao ubacivanjem kartice domaćeg operatera. Oduvek. Navedene zemlje su najjeftinije po ceni, ima otključanih i u ostalim zemljama, ali ne verujem da iko želi da da 1000 i kusur evra u Francuskoj ili Hrvatskoj, ako može u nekoj drugoj zemlji da ga kupi a 600 ili 700 evra.

Koliko sam ja skapirao, u EU ne bi smeli tako da zakljucaju ako ga prodaju bez ugovora. Npr znam da je u finskoj npr kad ti istekne ugovor odes kod njih i zatrazis da ti otkljucaju, i bez problema ti to odrade i imas SIM Free telefon. E sad mozda je to razlicito od zemlje do zemlje.

Kruže glasine da će se od septembra iPhone 4 naći u mts-ovoj ponudi. Bilo bi divno da se ovo ostvari, bez razmišljanja bih potpisao ugovor.

Jel si siguran? Evo ti primer iz Crne Gore, nemoj da mislis da ce kod nas biti jeftinije (verovatno i skuplje, s' obzirom da je u pitanju MTS). Znaci, da bi platio iPhone 300e, moras mesecno da placas 40e, a za to dobijes 300 minuta razgovora (!) ali i neogranicen protok (sve dok ne prelazi 2GB :)).

Za tih 20-ak evra mesečno (25 u mom slučaju), imam 900 minuta ka svim mrežama, 900 poruka i dodatnih 1200 minuta kad potrošim ovih 900, ali samo u 063 mreži. Nikad nisam uspeo da iskucam toliko poruka i potrošim toliko minuta i samo mi se gomila i prenosi u sledeći mesec. I recimo da je bio iPhone 3GS ili sad ako dođe iPhone 4 za 200-250 evra uz taj paket koji već plaćam, koji je moj problem da kupim taj telefon? Što uvek samo bespotrebno teraš inat?

ByMax je u pravu sto se tice prvog dela njegovog posta, ali mislim da je i on savrseno svestan cinjenice da ovde iPhone nece moci da se kupi za 250 evra na paketu od 25 evra mesecno. Ni blizu.

trebali su malo da izduze ekran , bar na 3.8" , bezveze sto je ostao isti..... kad su vec opteretili sa rezolucijom trebali su da povecaju dijagonalu.... opasna je to rezolucija za 3.5"
Trenutne dimenzije su najbolje, sve preko toga za vecinu ljudi ce biti neprihvatljivo jer tesko ce stati u dzep. Za mene recimo na HD2 mana broj jedan su dimenzije :)

Jel moze neko da razgonetne ove pretplate na AT&T ovoj i Verizonovoj mrezi...gledam i koliko vidim kod AT&T -a najjeftinija pretplata na 2-godisnji ugovor je oko 60$ (koliko vidim u tu pretplatu ulazi 450 minuta + 200 SMS + 200 MB + besplatni "mobile to mobile minutes" u AT&T mrezi), najskuplja ide cak na 115$ mesecno. - ovo je za IPhone 3GS + cena telefona

Kod Verizona sam gledao Droid Incredible na 2 godine izadje najjeftinije 40$ (samo 450 min + neki neograniceni pozivi u Verizon mrezi, SMS-ovi se placaju 0.25$ dolazni i 0.20$ odlazni), 60$ (450 min. + neogranicen SMS), + 2$/MB ili +30$ Unlimited data plan + cena telefona

Jel koriste ovi u SADu fiksni telefon :p

Nesto mi se cini da i ako bude ovde u ponudi bice iskljucivo za najskuplji paket ili tih 600-700e bez paketa.

Poslednja izmena:
Nije, naravno... kako pa da bude, kada samo dva telefona na svetu poseduju isti, a ni jedan ne moze da se nadje kod nas.
Ipak, nadam se da bi vec za desetak dana trebalo da gledam upravo u Super AMOLED, na pomenutom Wave-u... a inace sam prakticno do juce gledao u "obicne" AMOLED-ove - najpre u S8300 Ultra TOUCH, potom u S8000 Jet, po par meseci. Te mislim da znam o cemu pricam, i da ne pricam napamet.
Cisto informacije radi - u kakav ekran ti gledas?
LCD + AMOLED (samo kad moram ;))

Posto je moj sledeci telefon vec pomenuti S8500 Wave - *DOBRANO* bih porazmislio da li bih se menjao za iPhone 4, i to glavu za glavu. Ali dobrano bih porazmislio.
Da, da... ne sumnjam kakav bi rezultat tog "dobranog razmišljanja" bio, ali ok.

A za to "hejteri"... ne znam o cemu pricas - iako si mene kvotovao, ne pronalazim se u tom terminu.
Totalno sam indiferentan prema Apple-u i njegovim proizvodima, cak su mi i simpaticni, pre svega na muzickom polju... ali, u najboljem slucaju indiferentan - nit' ih volim, nit' mrzim.
Važi. Šta bi bilo tek da nisi "indiferentan"? :d

Ali im se zato nikako ne klanjam i ne kujem u zvezde, sta god izbacili - za razliku od tebe i tebi slicnih.
Jedna stvar je nekog kovati u zvezde ili pljuvati, a druga priznati da su Apple i njegovi proizvodi jedinstvena pojava i da su drugačiji od svega što postoji na tržištu, i to u (vrlo) pozitivnom smislu.

A to sto vam prodaju muda za bubrege, i serviraju vam "revolucije" u vidu 5Mpix kamere sa 720p video zapisom, video call opciju, 1GHz procesor i sta jos ne... OK, uzivajte. To mozda jeste revolucija za sam Apple, ali za sve ostale - vec vidjeno
...
Ti prvi balaviš na Super AMOLED koga nisi ni video (Bada OS bolje i da ne pominjemo) - ko je zaista taj ovde kome su prodali "muda za bubrege"? ;)
Ne postoji ni jedan telefon koji u celini uzevši (funkcionalnost, estetika, hardver, softver, kvalitet izrade itd.) može da stane rame uz rame sa iPhone-om.

Dok 5Mpix na kamerama ima vec podosta telefona, i ima ih vala i sa 8, pa i celih 12... dok je ista prica i sa video zapisom u 1280x720 rezoluciji pri 30 frejmova... dok video poziv ostali telefoni imaju vec godinama... a i gigahercni procesori su se vala vec odomacili, bili to ARM-ovi ili Qualcomm-i... za Apple je sve to *revolucija*.
Jedina prava revolucija tu jeste ludacka rezolucija od 640x960 pixel-a, i za to svaka cast. Samo to nije vidjeno na ostalim telefonima.
That is all.
Poenta je da sve to pokreće najbolji OS za smartfonove na hardveru koji je tako upakovan da prosto nema direktnu konkurenciju ni u jednom telefonu na tržištu. Ne znam da li treba jasnije, samo reci. :)

Poslednja izmena:
Jel si siguran? Evo ti primer iz Crne Gore, nemoj da mislis da ce kod nas biti jeftinije (verovatno i skuplje, s' obzirom da je u pitanju MTS). Znaci, da bi platio iPhone 300e, moras mesecno da placas 40e, a za to dobijes 300 minuta razgovora (!) ali i neogranicen protok (sve dok ne prelazi 2GB :)).

ByMax je u pravu sto se tice prvog dela njegovog posta, ali mislim da je i on savrseno svestan cinjenice da ovde iPhone nece moci da se kupi za 250 evra na paketu od 25 evra mesecno. Ni blizu.

iPhone je telefon u rangu HTC HD2, dakle, može da košta eventualno 3-4 hiljade više. Za profil koji ja koristim HD2 je 20 hiljada, a najskuplji telefon je 250 evra. Neka iPhone 4 bude i 300 evra, to je opet bolje nego da daš 600-700 u kešu. Da, vezujem se za provajdera tako, ali šta da radim, suludo mi je da dajem toliko novca za telefon. Uostalom i taj telefon ću imati 2 godine, dok ne izađe iPhone 5.

Ako ga na sebe uzme MTS, onda ću ga kupiti kada ga ljudi skinu sa mreže za 450-500 evra, što nije strašno jer moj mogu da prodam za 350-ak.

Za SAD ne znam, ali iPhone "slobodni" telefoni kupljeni po Italiji, Grčkoj, Češkoj, UK, Švajcarskoj rade kod nas smao ubacivanjem kartice domaćeg operatera. Oduvek. Navedene zemlje su najjeftinije po ceni, ima otključanih i u ostalim zemljama, ali ne verujem da iko želi da da 1000 i kusur evra u Francuskoj ili Hrvatskoj, ako može u nekoj drugoj zemlji da ga kupi a 600 ili 700 evra.

Koji operater u UK prodaje otključan iPhone?

p.s. baš su mi simpa ovi stručnjaci koji pričaju o kvalitetu ekrana. CARe, sam proizvođač OLED ekrana, Samsung, je rekao da u ovoj varijanti u kojoj ide na telefone (sa dva zelena subpiksela po pikselu) neće ići u monitore i ekrane zbog nemogućnosti da se boje prikažu dovoljno verno. S-OLED ili SuperAMOLED će ići, ali za nekoliko godina... Do tada, IPS i VA tehnologija su superiorne, IPS je nešto jeftiniji od full SPVA ekrana i sa njim je bilo moguće usitniti piksel, inače bi se možda odlučili da se zadrže na Toshiba i Philips MVA ekranima kakvi su na starim ajfonovima...

Neverovatno kolko su ljudi voljni da besciljno naglabaju o tome kakav je koji ekran i da li je ovo bolje od onog i blabla unedogled. Dosadno bre!

iPhone 4 je stvarno smrt uređaj, ne ulazeći u to koliko košta i da li je precenjen ili podcenjen, jednostavno za one koji imaju iPhone i koji to kapiraju, uopšte NE ZANIMA da li ovaj ili onaj ekran, jednostavno ZNAJU da je uređaj smrt i da ga po svaku cenu treba kupiti, ako se ikako može. 3GS nisam imao želju da kupujem, jer nije donosio ništa toliko značajno da bih prolazio kroz celu avanturu menjanja telefona u našim uslovima. Jeste brži od 3G ali nema softvera pisanog samo za 3GS.

Kod Ajfona 4, samo su new features dovoljan razlog za kupovinu. A u pogledu softvera, verujem da će početi i da izlaze aplikacije koje u potpunosti iskorišćavaju njegove sposobnosti.

Jednostavno telefon je bez premca, jedinstven i samim tim neuporediv. Ja sam tolko vezan za svoj sad već stari Ajfon 3G, da mi je nezamenjiv. Kapiram da bih četvorku još više zavoleo taman za toliko koliko više pruža u odnosu na 3G. Nadam se da ću je pre ili kasnije i nabaviti a svakako ću se truditi. Dotle ću se tešiti sa 3G-om :)

Poslednja izmena:
sve je to OK, ali hoce li neko od moderatora promeniti naziv teme u iPhone 4?:D

Ajde i ja nesto da pitam! Da li ce iOS4 raditi brze na 3G nego npr 3.1.3, sta mislite ili znate?

Koliko mi je lepsa bela verzija od crne, bruka.

03.jpg

Na slici jeste...

A posto ga uzivo nikada necu videti i drzati, neka ostane tako... :D

Ajde i ja nesto da pitam! Da li ce iOS4 raditi brze na 3G nego npr 3.1.3, sta mislite ili znate?

Ne verujem, jer 3.x softver je pored ostalog donosio i ubrzanja, nesto ne verujem da su ovde ista popravili sto se toga tice, a i nove opcije mogu samo vise memorije da pojedu...

Trenutne dimenzije su najbolje, sve preko toga za vecinu ljudi ce biti neprihvatljivo jer tesko ce stati u dzep. Za mene recimo na HD2 mana broj jedan su dimenzije :)

nisam mislio da uvecavaju telefon , nego samo malo da izduze ekran i ovaj zvucnik da malo pomere gore , nista vise.... meni licno je lepse, i sigurno je korisnije... bar zbog neta i lepseg pregleda strana....

Ne verujem, jer 3.x softver je pored ostalog donosio i ubrzanja, nesto ne verujem da su ovde ista popravili sto se toga tice, a i nove opcije mogu samo vise memorije da pojedu...

Nisu. Softver jednako sporo radi kao i 3.1.3 na 3G :) I jedva sam jailbreak-ovao 3G...

Jao kutija, 3.1.x spor... Aj, vrati se na Android, majke ti! iPhone 3GS je definitivno najbrži telefon koji može da se kupi, kraj priče!

^
Mislim da je covek mislio na 3G koji ipak ima sporiji procesor od 3GS-a i manje rama. Slazem se da 3.1.3 leti na 3GS-u posto ga imam na svom iPod Touch-u trece generacije (u sustini isti hardware bez GSM-a, GPS-a i kamere:))

nisam mislio da uvecavaju telefon , nego samo malo da izduze ekran i ovaj zvucnik da malo pomere gore , nista vise.... meni licno je lepse, i sigurno je korisnije... bar zbog neta i lepseg pregleda strana....

Predlazes Apple-u asimetriju? Svasta. :)

Salu na stranu, nikada ne bi na taj nacin uvecali ekran, jer:

1. iPhone je sada vec ozbiljna gaming platforma i ekran izmesten u jednu stranu bi smetao prilikom koriscenja u landscape rezimu.
2. Jonathan Ive bi pre kosu pustio pre nego sto bi to dozvolio.

Poslednja izmena:
Jao kutija, 3.1.x spor... Aj, vrati se na Android, majke ti! iPhone 3GS je definitivno najbrži telefon koji može da se kupi, kraj priče!

Pre nego sto odgovoris na nesto sto sam ja postovao, pokusaj prvo da procitas, pa onda da razmislis o tome sta sam rekao da ne bi ispadao ovako glup u drustvu.

Al' ajde da ponovim - instalirao sam OS4 GM na iPhone 3G (obrati paznju da nema slova S). Inace 3GS nije najbrzi telefon koji moze da se kupi, Nexus One sa Froyom je drasticno brzi. Ako nisi probao - nemoj ni da komentarises ili da ulazis u polemiku samnom oko toga.

Kolko buke oko telefona koji ništa novo nije doneo.

Pre nego sto odgovoris na nesto sto sam ja postovao, pokusaj prvo da procitas, pa onda da razmislis o tome sta sam rekao da ne bi ispadao ovako glup u drustvu.

Al' ajde da ponovim - instalirao sam OS4 GM na iPhone 3G (obrati paznju da nema slova S). Inace 3GS nije najbrzi telefon koji moze da se kupi, Nexus One sa Froyom je drasticno brzi. Ako nisi probao - nemoj ni da komentarises ili da ulazis u polemiku samnom oko toga.
mora da ulazi u polemiku, pa pobogu, dirao si sveti iPhone :D

a tek koliko non-smart telefona je brzhe od 3gs :)

Izvinjavam se što me mrzi da čitam, nikad do sada nisam imao iPhone, iPod ili bilo šta od Apple-a, a nega rodbina mi dolazi iz Amerike pa su radi da mi donesu iPhone, koji mi se jako svideo. Znam da skoro izlazi 4G, kada tačno? Oni dolaze negde u julu, bitno je da može da se uzme ranije.

Drugo, pojma nemam o ovim njihovim softverima i jailbrake-ovima, kako to funkcioniše, šta se zapravo otključava? Hoće li 4G moći da se otključa i kada? Koliko to košta?

Hvala :)

Kada sam te ja kvotovao, napisao si 3GS, zato je malo bezveze da koristis opciju foruma za brzi edit posta koji se ne vidi da je editovan. Drugo, benchmarci na telefonu me ne interesuju, Froyo radi brže određene testove na telefonu u odnosu na prethodni android, ali sam odziv OS-a je sličan. Nisam probao ali sam pročitao tonu komentara na temu Froyoa, glupo je reći da toliki ljudi lažu. I nema šta da ulazim u polemiku, kad znam da sam u pravu ;)

Koji je tvoj problem sa zaključanim telefonima? Mislim, za normalne pare može da se uzme jako kvalitetan telefon za smešne pare. Recimo, za pretplatu od 20-ak evra ovde imaš Desire za 200 evra, a taj telefon vredi 500 evra na tržištu. Koji razlog imaš da kupuješ "otključan" telefon, majke ti? Za tih 20-ak evra mesečno (25 u mom slučaju), imam 900 minuta ka svim mrežama, 900 poruka i dodatnih 1200 minuta kad potrošim ovih 900, ali samo u 063 mreži. Nikad nisam uspeo da iskucam toliko poruka i potrošim toliko minuta i samo mi se gomila i prenosi u sledeći mesec. I recimo da je bio iPhone 3GS ili sad ako dođe iPhone 4 za 200-250 evra uz taj paket koji već plaćam, koji je moj problem da kupim taj telefon? Što uvek samo bespotrebno teraš inat? Samo lud čovek može da ode i kupi taj telefon za 600 evra, ako već može za 200. Niste mi jasni, majke mi...

Ista fora je i sa konzolama koje se prodaju za 250 evra (a vredele su 3x više kad su izašle), samo da bi ljudi zaradili na igrama.

http://www.telenor.rs/sr/Privatni-k...&do=phone_info&phone_id=192&back=select_phone

evo ti npr telenor za HTC HD2...bilo koji od skupljih telefona, sa NAJJACIM UGOVOROM (znaci 50eura mesecno) izadje 250 eura :I (a bez ugovora 60.000 din...ako je hd2 toliko, koliko ce iphone biti bez ugovora)

ne znam gde ti imas za 20eura mesecnu pretplatu (tj 2000 dinara) i da das manje od 300eura (tacnije kako si naveo 200e) za htc desire?

evo i na VIP htc desire
http://www.vipmobile.rs/privatni/postpaid/mobilni-telefoni/htc-desire.896.html
tek na paketu od 1800 (cija je mesecna pretplata 2900 bez pdv)mozes najevtinije da ga kupis za 27000...a ovaj sto ti pricas 900 paket, uz ugovor od 2 godine 29.000din

iphone ako dodje, bice cena bez ugovora isto tako oko 60.000 dianara, ali skoro 100% da ce biti i vishe + mesecna pretplata.

ja sam na prenesi 325 kod telenora, sto je 1200din mesecno, i to nije mali paket, ali nije ni najveci,pa kad zelim neki od tih boljih telefona npr da kupim preko ugovora ispod 300eura nije. znaci iphone bez 400eura nece biti ;)
sto je jaaaaaako skupo!

i da, napisao si da desire vredi 500eura na trzistu,a mozes da ga pazaris preko operatera za 200... aham, mozda u inostranstvu.. ovde sam nasao ganc nov, da ga sutra kupim za 360, a na ugovor uz 2 godine je 290. tako da.....

Poslednja izmena:
Izvinjavam se što me mrzi da čitam, nikad do sada nisam imao iPhone, iPod ili bilo šta od Apple-a, a nega rodbina mi dolazi iz Amerike pa su radi da mi donesu iPhone, koji mi se jako svideo. Znam da skoro izlazi 4G, kada tačno? Oni dolaze negde u julu, bitno je da može da se uzme ranije.

Drugo, pojma nemam o ovim njihovim softverima i jailbrake-ovima, kako to funkcioniše, šta se zapravo otključava? Hoće li 4G moći da se otključa i kada? Koliko to košta?

Hvala :)

Telefon izlazi krajem ovog meseca u USA, ali bice rasprodat jako brzo. Preorderi krecu za ~5 dana.

Pa ok je to, mogu i ovi moji da postave preorder. Mene više brine da li će moći da se otključa, da mi ne služi kao mp3 plejer?

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno