Šta je novo?

iPhone 4

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Bash me interesuje shta ce izmisliti da mu fali :) USB i Torrent klijent su ostali :)

Poslednja izmena:
Hoćeš da kažeš da je Apple izmislio točkove? :)

Hoćeš da kažeš da je Apple izmislio točkove? :)
Pa naravno da je izmislio, isto kao što je izmislio video call.
Koštunica i Zdravko Čolić mora da su dobili engineering samples iPhone-a 4 mnogo pre gizmoda.

Kako smarate ...

Sad kad su izbacili uredjaj koji je kao nadomestio sve moguce "nedostatke" opet je "overpriced", "apple izmislja tockove", "IPS ekrane je bezveze", "dizajn je gej" ...

Jedva cekam septembar :) 2g odlazi u penziju.

E da, bice i podrska za bt tastature :D
Sjajn prozivod, apsolutno sjajan! Verujem da je u rukama bar 2x impresivniji nego na papriu.

Woooooow! :zgran:

Dođe Džobs i kaže imamo senzacionalan novi feature, video poziv. :zgran: A 300 *****a iz pubike aplaudira. Gađajte ga iPhoneovima, šta mu aplaudirate (ionako ćete kupiti 4G :d). To što imaju normalni telefoni, pa čak i oni u rangu od 100-150€ već dugi niz godina, Apple reklamira kao nešto ekskluzivno.

Onda kaže: druga senzacionalna inovacija, linija, i to ne jedna nego tri (i onda istih 300 *****a: ahahahahahaah). Šta je smiješno? I onda on objasni da su to antene za GSM, Wifi, BT... I onda svi još jači aplauz?! 'Alo pa ni jedan telefon nema grid antenu za wireless, svima je u kućištu, od nokije 8210 prije 10 godina se ugrađuje gsm antema u kućište. Svaki telefon ima BT u kućištu, pa? Normalno, sve je to Apple patent.

Šta je tu najjadnije i najlicemjernije? Što je ovo mogao imati i iPhone 3G, ali ne, tek sad kad se Stivi prepao Desirea, Nexusa, Nokie N8, onda je ponudio telefon koji može da im parira. I ono reklamiranje lafo ostao pijanom inženjeru telefon na šanku, i onda on molimo lepo da nam vratite naš iPhone ASAP, hvala unaprijed. Jeste i ja bi im ga vratio.

Poslednja izmena od urednika:
Au coveka. byMax pokusao da ti napravi poredjenje, a ti opet tako.

Evo ti jedno iz kog ce ti se sve kazti.

Imas na primer Hondu iz 2010 godine i imas recimo Pezoa (pricam ti sve iz licnog iskustva).

Honda na papiru od opreme ima, volan, papucice, menjac, rucnu, klimu, tempomat i to je otprilike to. Milion eura je doplata za navigacijiu.

Peugeot ima traction control, esp, launch control, 5 board computer-a koji prikazuju i pritisak u gumama milion nepotrebnih stvari, za koje imas utisak kao da su redno vezane i uvek jedna ne radi kako treba sto implica da nikad ni ostale ne rade kako treba. Nije bitno sta postoji na papiru nego sta je od svega toga upotrebljivo.

Od 2000tih sam imao telefoncice sa kamericom napred, a napravio sam ukupno 0 video poziva u zivotu, zasto??? Pa ne poznajem nikoga ko ima ljudski iskonfigurisan gprs ili ne daj boze 3g a kamoli da zna da stisne video call.

4G ce napraviti revoluciju u tome sto ces ti dobiti telefon sa prvim ukljucivanjem iskonfigurisan za to i po prvom pozivu na relaciji 4G na 4G ti ces stisnuti video call i videti coveka sa druge strane.

Nocas je na CNN-u bio pozamasan review 4G-a i ti video pozivi su zaista savrseno radili.

Batalite se vise prepucavanja vi koji ne volite apple ili ne zelite da date novac za isti pa iz tog rage-a pljujete. Oni ljudi imaju filozofiju godinama, napravimo narodu ono sto zeli na nacin na koji zeli da koristi i neka to radi sto savrsenije je moguce.

I onda on objasni da su to antene za GSM, Wifi, BT... I onda svi još jači aplauz?! 'Alo pa ni jedan telefon nema grid antenu za wireless, svima je u kućištu, od nokije 8210 prije 10 godina se ugrađuje gsm antema u kućište. Svaki telefon ima BT u kućištu, pa? Normalno, sve je to Apple patent.
Vidis, svi ga imaju u kucistu osim novog iphone-a koji ga ima spolja, tj u ramu, to je razlika:
apple-wwdc10_459.jpg

vezano za video pozive: to dakle nema veze sa 3Gom?

sta je to uostalom? iChat i Jabber??

@Stig nije antena u kucistu nego okvir jeste antena… mada ti je i priest vec lepo odgovorio...

ianace komentari su tu zabavni kao i uvek ali tesko da imaju veze sa realnoscu… ;)

"Što je ovo mogao imati i iPhone 3G, ali ne, tek sad kad se Stivi prepao Desirea, Nexusa, Nokie N8, onda je ponudio telefon koji može da im parira."

Meni mnogo smeta jedna stvar.

Kada se prvi iPhone pojavio, nije imao brdo stvari koje imaju drugi telefoni. Apple ljubitelji su govorili da nam te mogućnosti realno ne trebaju (MMS kao čist primer), OK ne trebaju, može se bez njih, ili ima alternativa u nekoj aplikaciji (recimo prvi iPhone nije uopšte mogao da snima video fabrički). Ja te 2007. uzeo K770i a drugar dobije iPhone iz USA. Kad sam mu ja rekao, loša kamera, nema led lampicu, nema 3G, nema prednju kameru, ne snima video... on kaže ne treba. OK ne treba.

Iduće godine se predstavlja iPhone koji ima 3G. U je... to je imao Z1010 pre nekoliko godina. Pre godinu dana se predstavlja 3GS sa mogućnošću snimanja glasa. WTF! Moj ujak mi je deset godina ranije na eriksonu r320 pokazivao to. 3GS čak snima i video. Stvarno revolucionarno, K700 je to radio davne 2004. Sada se predstavlja iPhone koji ima prednju kameru i video poziv, čak i multitaksing koji je do tada bio zabranjen pod izgovorom da crpi bateriju.

iPhone je tada imao (i sada ima) interfejs kome retko koji telefon može da parira, sve bukvalno leti, precizno je brzo. Ali me nervira to serviranje funkcija na kašičicu, funkcija koje na običnim telefonima imamo nekoliko godina, i još od toga praviti hajp kao da je izmišljena naizmenična struja ili radio komunikacija. Al' dobro Apple zna šta je najbolje za svoje kupce.

Svaka cast za HW.. ali mi se cini da HTC EVO 4G ima bolji hw. IPhone OS je smesan i necu dalje komentarisati nedostatke.

Od 2000tih sam imao telefoncice sa kamericom napred, a napravio sam ukupno 0 video poziva u zivotu, zasto??? Pa ne poznajem nikoga ko ima ljudski iskonfigurisan gprs ili ne daj boze 3g a kamoli da zna da stisne video call.

4G ce napraviti revoluciju u tome sto ces ti dobiti telefon sa prvim ukljucivanjem iskonfigurisan za to i po prvom pozivu na relaciji 4G na 4G ti ces stisnuti video call i videti coveka sa druge strane.

Kakva revolucija? Na bilo kom 3G telefonu(sa prednjom kamerom) video pozivi rade odmah, bukvalno kad se izvadi iz kutije, nema nikakvih podešavanja za video pozive. Podešavanja ti trebaju jedino za prenos podataka i mms, što većina telefona kupljenih preko operatera već imaju u sebi, a ako nemaju stižu automatski kad mreža detektuje novi telefon.

Naravno, smešno je porediti kvalitet video poziva na iPhone4 sa ostalima, imaju veći bandwidth preko wifi, a i tehnologija sa kojim se poredi je stara 9god. :)

Dok nesto nije omasovljeno i nije po sablonu nikada ne proradi. Kakve su stvari izmisljali sonyericsson i nokia pa i motorola pa to nikada prosto nije zazivelo.

Apple sve to pravi uniformisano i jednolicno, crno i beli i takve stvari ljudi vole. Covek kada kupuje bilo koju drugu marku telefona ima izbor kao na buvljaku. Milion firmi sa po milion modela. I na kraju jedino sto koristis i jedino sto je komptabilno sa drugim telefonima jesu poziv i sms, eventualno email.

Svaki sledeci model pojma nema sa onim predhodnim.

Kod apple-a i sto se os-a tice i hardware-a postoji toliko razlika, a u sustini isti proizvod sa istim mogucnostima koji se na isti nacin koristi, samo je krajnji uzitak mnogo bolji.

Poslednja izmena:
E vidiš kako iPhone može odjednom da dobije sve što mu je falilo kad konkurencija pritisne! Umesto da kao i do sada Apple daje features jedan po jedan, na kašičicu, sada su dali i veću rezoluciju, i multitasking, i prednju kameru, i jači hardver, sve odjednom. Ipak, i sa time oni sada samo sustižu, ne pretiču značajno druge, nisam primetio neki novi gimmick koji pojačava famozni "user experience".

Sve u svemu, konačno Apple da napravi telefon da ne možeš da mu nađeš ozbiljnu manu. Nedostatak 3G video telefoniranja nije velika stvar, 90% ljudi, kao i ja, uglavnom i koriste video razgovora skoro iskuljučivo preko wi-fi mreže. Čak je i dizajn kud i kamo manje gej nego ranije. Trebalo im je puno godina, ali Apple je najzad uradio dobar posao i ja im to priznajem. Naravno, neću ga kupiti pošto je i dalje zaključan i iPhone predstavlja sinonim za kičericu i fenseraj, ali zaista mi se čini odličan. Ne dajem konačni sud dok ga ne uzmem u ruke, naravno.

E vidiš kako iPhone može odjednom da dobije sve što mu je falilo kad konkurencija pritisne! Umesto da kao i do sada Apple daje features jedan po jedan, na kašičicu, sada su dali i veću rezoluciju, i multitasking, i prednju kameru, i jači hardver, sve odjednom. Ipak, i sa time oni sada samo sustižu, ne pretiču značajno druge, nisam primetio neki novi gimmick koji pojačava famozni "user experience".

A sto bi menjali User expirience kad je najbolji. I gde je konkurencija kada je to u pitanju? Pa 1Ghz androidima secka pomeranje po ikonicama da ne idem dalje:) dostigli konkurenciju? Pre bih rekao pocepali su ih po skoro svim stavkama. :)

Mislim da je Apple zla kompanija i prodaje nam zabranjeno voce, samo da bi nas prevela na dark sajd. :D

naravno apple hateri nikada nece skapirati da je iPhone to sto jeste od samog pocetka upravo zbog UI-a tj iOS-a. Ne zbog procesora niti konjskih snaga, vec samo uzitak i lakoca koriscenja. Tako da bilo koji nedostatak koji je postojao ranije je bio vrlo zanemarljiv u odnosu sta se dobije u paketu. Sigurno se nije uplasio ni od nexusa niti od desire-a ovaj iPhone bi izasao verovatno ovakav bez obzira na njihovu egzistenciju. A upravo ih je zakopao kao i smartfonove 2007. Opet kaskaju jedno par godina:)

Poslednja izmena:
ako nije do hardware_a stavi taj iOS na 2G :)
a u cemu ih je to zakopao? i u cemu to kaskaju jedno par godina?

ako nije do hardware_a stavi taj iOS na 2G :)
a u cemu ih je to zakopao? i u cemu to kaskaju jedno par godina?

Moci ce na 3G, koji ima isti ram i cpu. A na 2G ce mozda moci ako ga hakerisu. :)
Dizajn, tako tanak telefon, kvalitet izrade - ima video od kakvog je stakla/metala napravljen, ekran (koji je objasnio), iOS, touchscreen (koji btw nisu dostigli ni na 2G) itd.

Ono kao mora da se crta pravimo se ludi :D

Poslednja izmena:
Meni se ovakav dizaj mnogo više dopada u odnosu na prethodne modele. Podseća me malo na HTC telefone.
Možda je termin 'zakopao' malo prejak. Ne vidim šta je to toliko spektakularno pa da može tako da se nazove ali u svakom slučaju mi deluje kao odličan telefon.

ajd ok dizajn, mada nekima se vise svidja dizajn 3g, ovaj izgleda sa strane kao neki SE
tanak telefon? imao sam e71 koji je izasao 2008 i bio je isto tanak telefon (pazi kada je bio isto od stainless steel :))
ajd staklo, mada i to se moze izgrebati
ekran, hoces da kazes da je IPS kvalitetniji (superiorniji) od Super AMOLED?
iOS ok
touchscreen, ovo ne razumem, jesi probao touchscreen na novim htc uredjajima? ja ne vidim da je ovo nesto bolje.

a ovo itd? sta je to? mozda "ultra veliki" 3.5" ekran?

E vidiš kako iPhone može odjednom da dobije sve što mu je falilo kad konkurencija pritisne!

ako neko moze da opise kako je to konkurencija pritisnula Apple (posto i Stig to isto tvrdi...)?

ja imam utisak da Apple radi krajnje temeljno i da za svaku novu funkciju potrosi xzy vremena dok je ne dovede do savrsenstva pre nego sto je ugrade u neki proizvod.

Kako se pise po netu: Steve J. sam testira sve Apple uredjaje i vraca ih x puta na doradu dok ne bude sam zadovoljan kako funkcionisu.

i "user experience" je ono sto je prelomilo - cak i ako su nedostajale neke stvari na prvom ili drugom iPhoneu user experience za ono sto su dali je bilo tri koplja ispred konkurencije.

IPhone OS je smesan i necu dalje komentarisati nedostatke.

ajde baci neku misao... ,)

EDIT: iPhone OS 4.0 for iPhone 2G [Work in Progress]

Poslednja izmena:
ajd ok dizajn, mada nekima se vise svidja dizajn 3g, ovaj izgleda sa strane kao neki SE
tanak telefon? imao sam e71 koji je izasao 2008 i bio je isto tanak telefon (pazi kada je bio isto od stainless steel :))
iOS ok
touchscreen, ovo ne razumem, jesi probao touchscreen na novim htc uredjajima? ja ne vidim da je ovo nesto bolje.

Ja nisam neki ljubitelj iPhone-a, ali poredjenje sa Symbian Nokia-om uopste ne stoji. IPS koliko vidim nije kvalitetniji ni od AMOLED-a, a ne Super AMOLED-a, ali eto, nesto su kao kompenzovali vecom rezolucijom.
I pored svog postovanja Android htc-ova, TS na iPhone-u jos uvek radi bolje.
Sto se tice velicine display-a, vec sam negde napisao da je vise od 3.5-3.7" nepotrebno, sto zbog ergonomije samog telefona pri upotrebi, sto zbog svakodnevnog nosenja (dzepovi i sl.).

poredio sam kvalitet izrade, debljinu i metal, tako da poredjenje stoji :)
kako to radi bolje? dosta puta sam se igrao sa iPhone, sada imam Desire i ne vidim razliku
sta ce telefonu onda 720p ako ima ekran od samo 3.5"?

Ako je samo kuciste u pitanju, onda ok (mada je Nokia nekako "suplja" unutar okvira, a iPhone k'o i svaki Apple - "popunjen").
Ne znam, kao da je za nijansu brzi, precizniji. I ja sam bas uporedjivao Desire i 3GS.
Za rezoluciju - nemam pojma, mislim da se preteruje malo, i jedino moze da koristi kod zoom-a web stranica, fotki i sl.

iOS ok

Jos samo nisi rekao, pa iPhone je telefon, a telefon je imala i moja baba 1920 godine.

Da i oni soc vodafone u VIPu su tanki. I nebo je plavo. Ali to nema veze sa iPhone 4 koji je tanji i od tog E71. Tj najtanji smartfon. Pa ti vidi :)

I celik se moze izgrebati, samo sto ovo staklo je nesto daleko ispred drugih telefona. Gde je jako savitljivo i kako kazu jos izdrzljivije na grebanje. Ja znam da moj 3G ne moze nikako da se izgrebe, uvek ga stavljam na ekran i naravno bez glupe folije.

Sto se tice Touchscreen-a ima test gde se vidi gde se stedelo :)

IPS za razliku od AMOLED-a ima sve pixele, i nema prezasicene boje, vec moze precizno da ih prikaze. A to sto ima kontrast bolji nije tolko bitna stvar. A to mozes videti ovde. Druga stvar, superiorniji je jer ima najvecu gustinu ekrana ikad stavljenog na jedan telefon. Iliti kako kazu oko ne moze da vidi pixel.

Velicina iPhone-a je otprilike idealna, i ekran nema sta da bude veci, jer onda imas iPad a ne telefon koji treba da drzis u ruci. Itd je tu jer sam verovatno ponesto propustio.

Mene zanima šta će se dešiti sa igrama. Da li će one i dalje biti rađene za 320x480 pa biti upscale-ovane na novu rezoluciju ili će biti rađene specijalno za stare modele i specijalno za 4G? Koliko je unapređen grafički čip koji treba da tera poprilično visoku rezoluciju 960x640?

Zaboravaljate glavnu stvar da trenutno 20% vlasnika iphonea ne mozhe da koristi josh ni stare verzije sa 3.1.3 basebandom....i da za 3.1.2 morate da imate komp ako sluchajno ugasite telefon....

Zamislite da imate auto koji necje da krene par meseci dok ne izadje "crack" ?
Ili da vam da upalite komp kada se ugasi treba drugi komp da ga upalite ?

Da li bi vam i to bilo OK ? Mozhda ste navikli na Yugo pa vam to budi nostalgiju :)

Apple je sigurno josh vishe mislio "kako da zezne masu" sa 4 verzijom :) ovo je Iphone ajde da zeznemo masu rev 4 :) Prosto ne mogu da verujem pa da je josh duplo bolji telefon kako neko mozhe da kupi neshto za shta se boji da updatuje, mora da otkljucha prvo da "radi", pa onda baseband pa onda....mislim LOL

Mene zanima šta će se dešiti sa igrama. Da li će one i dalje biti rađene za 320x480 pa biti upscale-ovane na novu rezoluciju ili će biti rađene specijalno za stare modele i specijalno za 4G? Koliko je unapređen grafički čip koji treba da tera poprilično visoku rezoluciju 960x640?

Vish to i mene zanima kako ce igre da podele.

A iPhone 4 ima A4 dakle isto kao i iPad, moci ce da gura, kao sto iPad gura one igre za njega u 1024*768. Ja mislim da ce moci i upscale da radi i plus ce biti varijante sa full rezolucijom. A s obzirom da je fizicka velicina ekrana ista nece se tu nesto promeniti specijalno u izgledu igara.

Zaboravaljate glavnu stvar da trenutno 20% vlasnika iphonea ne mozhe da koristi josh ni stare verzije sa 3.1.3 basebandom....i da za 3.1.2 morate da imate komp ako sluchajno ugasite telefon....

Zamislite da imate auto koji necje da krene par meseci dok ne izadje "crack" ?
Ili da vam da upalite komp kada se ugasi treba drugi komp da ga upalite ?

Da li bi vam i to bilo OK ? Mozhda ste navikli na Yugo pa vam to budi nostalgiju :)

Apple je sigurno josh vishe mislio "kako da zezne masu" sa 4 verzijom :) ovo je Iphone ajde da zeznemo masu rev 4 :) Prosto ne mogu da verujem pa da je josh duplo bolji telefon kako neko mozhe da kupi neshto za shta se boji da updatuje, mora da otkljucha prvo da "radi", pa onda baseband pa onda....mislim LOL

Nema veze to sa 3.1.2 ili 3.1.3 vec sa basebandom gde za 5.12.1 nije izasao unlock a 5.11.07 moze dok samo na 3GS kad se gasi mora opet da se otkljuca. A otkljucavanje za 5.12.1 vec postoji, tj uradili su ga negde u martu mozda, zato se ceka izlazak u prodaju novog ajfona i onda ce izbaciti unlock, nadam se ako ostane ista rupa i za iPhone 4. Jer ako bi izbacili ranije onda bi Apple do izlaska stigao da zakrpi rupe.

Poslednja izmena:
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno