Šta je novo?

iPhone 4 OS

Vidim gore se pominje Symbian u negativnoj konotaciji ali ja ga ne bi odbacivao jos tako lako
Nokia je najavila novi OS iz ove branse - Symbian 1 je vec u opticaju, a od verzije 3 bice to otvoreni sistem koji se vise nece bazirati na S60 platformi (slucaj sa verzijom 1)
Plus je Nokia kupila pre koju godinu i Trolltech (qt i KDE) i za 3 ili 4 reinkaranciju svog OS-a najavljuje totalno novi user interface baziran naravno na qt osnovi
Zivi bili pa videli :d

Apple je napravio TELEFON sa APLIKACIJAMA, MUZIKOM i KAMEROM. I nema nista vise!
Dok god se ovde (na ovom forumu) ovako banalizuju stvari (od strane IT profesionalaca, kao sto si ti), dotle cemo se i gloziti. Ovo zelim da citam vise kao blagi trol sa tvoje strane, a ne tvoju ozbiljnu percepciju iPhone proizvoda, ciji razlog uspeha, mnogi kazu, cine dve primarne stvari; novi interfejs prema korisniku aka 'tastatura napolje, touch udjite molim'; kompletan AppStore ekosistem, koji je trenutno nesto najozbiljnije sto postoji na trzistu.

E sada.. nekima to savrseno odgovara, nekima nedostaju jos neke stvari (USB disk mode, file transfer kroz BT, ...) Uglavnom korisnici kukaju i traze feature, ali Apple ih nikada ne implementira ili ako ih implementira onda to uradi na neki uvrnuti nacin. To izaziva razlicite reakcije kod korisnika... od pozitivnih do negativnih, pa cak i razicaravajucih. Kada se neki dugo trazeni feature najzad implementira na neki fancy nacin to je odmah svetsko cudo (npr. folderi u OS4).
Upravo si opisao svakog IT proizvodjaca hw i sw-a. Apple se tu, objektivno, i ne moze razlikovati mnogo od drugih firmi. Uvek ce biti zadovoljnih/nezadovoljnih/pirgavih/ginger korisnika...

Medjutim cinjenica je da ne postoji potpuno zadovoljan IPhone korisnik. Apsolutno svaki korisnik bi zeleo da ima nesto na telefonu sto fabricki nije podrzano i zbog politike Apple-a nemoguce je kupiti na AppStore-u.
Ja sam jedan od potpuno zadovoljnih korisnika iPhone 2G-a. Ali, posto sam iz istocne Evrope pretpostavljam da ne ulazim u taj tvoj statisticki uzorak :p
Kao softverasu sa karijerom od 16 godina, ne nedostaje mi mnogo vise od onoga sto mi recimo, Cydia od hardcore aplikacija vec ne nudi, jer ipak, primarno je ovo telefon + organajzer.

V..

Dobar telefon nije onaj koji ima najvishe opcija, isto kao shto dobra grafika nije ona koja ima najvece teksture/rezoluciju...

Poslednja izmena:
Ma gde nema sansi da tako izgleda kockasto. Samo po dizajnu uopste ne lici na Apple proizvod. A da ne pricam sto moze da se otvori tek tako i da ima normalnu bateriju kao svaki drugi fon.

pa zar nije jednostavno: ako ima Apple iPhone OS na njemu onda jeste Apple.

a koliko vidi ovi kao "ne mogu da ga ukljuce", kakvi pacijenti... :D :D lol!

EDIT:

sad sam procitoa tekst na http://gizmodo.com/5520164/this-is-apples-next-iphone i izgleda da je stvarno Apple prototip ako ne lazu.

Poslednja izmena:
Malo mi je sumnjivo sto se vide srafovi :)

Mene najvise brinu ove micro SIM kartice. Kako cemo to ovde nabaviti(?!)

PS. Kazu da je ekran manji :( mada se na slikama cini da je isti.

elem, ponovo malo o iPhone OS 4.0 i multitaskingu:

Inside iPhone OS 4.0: Multitasking vs Mac OS X, Android link

opisan dataljnije nacin na koji funkcionise MT... doduse pomalo navijacki ali je ipak lepo objasnjeno.

To znaci da ni android nema pravi multitasking, ali kako su resili recimo problem sa IM programima kada rade u pozadini bez push notifications, kako rade ti programi na androidu?

aplikacije imaju svoj klijent/servis deo...

evo jos jedan tekst na temu PC World: Apple iPhone vs. Android Multitasking: A Comparison link

Ne računajući mail i IM klijente, prvi multitasking na Androidu sam osetio sa Opera Mini 5 Beta.
Otvorim nekoliko stranica i pošaljem Operu u backgroundu, kada kasnije otvorim Operu, te stranice su prikazane. Doduše, ovo mi liči baš na taj sistem da aplikacija traži određeno vreme od operativnog sistema da završi otvaranje stranice i onda se suspenduje.

Istini za volju, meni je dovoljan MT za mail i IM, tako da je sve preko toga čist dobitak :)

isto tako radi i iPhone sve vreme ali samo sa Apple aplikacijama. Sad ce i ostale apliakcije dobiti istu mogucnost ali i dalje necu moci da otvorim Simse i da ih pustim da rade u pozadini i prave pare :)

Ne računajući mail i IM klijente, prvi multitasking na Androidu sam osetio sa Opera Mini 5 Beta.
Otvorim nekoliko stranica i pošaljem Operu u backgroundu, kada kasnije otvorim Operu, te stranice su prikazane. Doduše, ovo mi liči baš na taj sistem da aplikacija traži određeno vreme od operativnog sistema da završi otvaranje stranice i onda se suspenduje.

Istini za volju, meni je dovoljan MT za mail i IM, tako da je sve preko toga čist dobitak :)

Ovo 3gs na e-mailu i na Safariju podrzava po defaultu, i radi savrseno, + igras igru a ipod muzika pici u pozadini, stoga i ne kontam toliku halabuku oko MT-a. Jedino se social networking sociopatija sa gomilom aplikacija za face/chat/skype mogla naci ugrozenom vec postojecim resenjem..

^ Halabuka je u tome shto ljudi od telefona ocekuju da ima multitasking kao na kompu, pa da mozesh da otvorish 10 programa i svaki da radi u pozadini :) To je imao josh Symbian, pa kako je radio, i zavrshio :)

Sudbina Symbiana nema veze sa MT-om. Symbian uredjaji nikada nisu imali dovoljno jak hw da pokrenu neki bolji OS.

Jednostavno.. ako zelim da mi neki IM program pojede bateriju neka je i pojede. Moj izbor. Ali da ti proizvodjac maze oci da nece pustiti MT zbog trajanja baterije to vec ne mogu da prihvatim.

Na Symbianu, igram neku Java igru, zazvoni telefon, igra se pauzira, obavim razgovor i vratim se i nastavim gde sam stao. Kod IPhone igara i programa, ugasene aplikacije se vracaju na tacku sa koje mogu da nastave dalje, ali to i dalje nije bas trenutak u kome je program prekinut.

Npr Notes.. pises nesto, zazvoni telefon, javis se obavis razgovor, notes ugasen. Ponovo ga pokrenes i naravno.. nije na mestu gde je prekinut. Slicno je i sa Mail-om.

Ocekujem da ce sada stici odgovor... "za to su krivi programeri tih aplikacija". Medjutim nije bas uvek lako implementirati snimanje trenutnog stanja programa prilikom gasenja. Pogotovo u igrama.

Uz izuzetak IM programa, vecina aplikacija neradi bas nista dok je u pozadini.

Pretpostavljam da imas hands-on iskustvo sa iPhone OS 4.0 (developer?). Kazes da Mail i Notes ne nastavljaju bas na mestu na kom si ih napustio, na kom nastavljaju, nije mi bas najjasnije?

Na simbijanu aplikacije kad se bace u background bivaju obavestene o tome. Tako da dobro napisana aplikacija ce se suspendovati. Izuzetak su naravno aplikacije kod kojih ima smisla da nastave da rade (download, muzika), ali recimo video se pauzira, igra takodje.
Prednost apple modela je u tome sto aplikacije u pozadini ne zauzimaju memoriju, dok teoretski taj nacin "multitaskinga" bi trebalo da vise trosi bateriju... Objasnicu ovo ovako: Igrate igru, zazvoni telefon.
Symbian: Igra dobija event i aktivira pauzu. Ako je dobro napisana, ne trosi nikakvo procesorsko vreme vise... Kad se poziv zavrsi, opet dobija event i odpauzira se.
iPhone: Igra dobija event i generise save point i snima ga na flash (Obe operacije zahtevaju i vreme i bateriju). Kad se poziv zavrsi, program se ponovo pokrece, ucitava sva podesavanja, inicijalizuje i nastavlja najblize tamo gde je stao...

E sad prednost manjeg trosenja memorije stoji i to je na symbijanu najveci problem jer symb telefoni obicno imaju jako malo iste. Moj 6330 je imao 20MB, a mislim da danasnji modeli imaju oko 128MB. Ne znam zasto bar neki top modeli nemaju 512MB... Takodje nije opravdano da iPhone za tu cenu takodje nema dosta rama i na taj nacin uradi bolji multitasking...

Ko nije razumeo ovo oko pauze u igri, neka uradi save u nekoj PC igri i uporedi vreme i drljanje diska sa pauzom u istoj... Naravno ovo nije uporedivo jer na telefonu nema tako kompleksnih igara, ali je sustina ista...

A iskustvo sa usporenjem simbijana i dosta aplikacija u backgroundu je slicno kao sa modernim racunarom i 128MB rama npr... Cim pokrenete malo zahtevniji program, system pocinje da pejdzuje po disku i da usporava mnogo...

Web OS na Palmu ima multitasking u pravom i jedinom smislu te reči, a što se Simbijana tiče, samo ne treba preterivati sa brojem otvorenih aplikacija i sve radi kako treba. Ipak više volim da imam izbor koje ću aplikacije i koliko njih pokrenuti odjednom nego da me neko ubeđuje da mi multitasking ne treba, itd. Tačno, uglavnom ne treba, ali kad treba, ne želim loše alternative maštovitih imena.

Sudbina Symbiana nema veze sa MT-om. Symbian uredjaji nikada nisu imali dovoljno jak hw da pokrenu neki bolji OS.

Jednostavno.. ako zelim da mi neki IM program pojede bateriju neka je i pojede. Moj izbor. Ali da ti proizvodjac maze oci da nece pustiti MT zbog trajanja baterije to vec ne mogu da prihvatim.

Na Symbianu, igram neku Java igru, zazvoni telefon, igra se pauzira, obavim razgovor i vratim se i nastavim gde sam stao. Kod IPhone igara i programa, ugasene aplikacije se vracaju na tacku sa koje mogu da nastave dalje, ali to i dalje nije bas trenutak u kome je program prekinut.

Npr Notes.. pises nesto, zazvoni telefon, javis se obavis razgovor, notes ugasen. Ponovo ga pokrenes i naravno.. nije na mestu gde je prekinut. Slicno je i sa Mail-om.

Ocekujem da ce sada stici odgovor... "za to su krivi programeri tih aplikacija". Medjutim nije bas uvek lako implementirati snimanje trenutnog stanja programa prilikom gasenja. Pogotovo u igrama.

Uz izuzetak IM programa, vecina aplikacija neradi bas nista dok je u pozadini.

Jel si ti imao iphone uopshte ? :) Kako to ne staje tamo bash gde si bio, pishesh neshto u notepadu, zazvoni, a kad se vratish fali ti cela rechenica ? :) Pa kako je to moguce ? On ce ili u milisekundu da zapamti ili nece zapamtiti nishta :) Ja apsolutno nikada nisam imao neki problem sa iPhoneom da mi izgubi neshto na pola shto radim, naprotiv, odushevljen sam kako su reshene neke stvari koje ni jedan drugi mobilni OS nema, i sve je to uradi apple, a ne Pera, Mika, Zika i Milorad koji se niti poznaju, niti imaju zajednichke standarde ili razmishljanje, pa sve to lichi na jednu neorganizovanu gomilu, a drugachije Google ne bi ni mogao.

A shto se tiche symbiana, nisam ja to rekao da bi pokazao koliko je Symbian losh, vec da je taj princip "gurni shto vishe mogucnosti po svaku cenu" nije dobar, jer se svaka optimizacija i svaki red u tome gubi. Symbian je kada imao foldere, i mogao si sam da prebacujesh fajlove gde si hteo, kao na desktopu, ali to je upravo najveca njegova mana. Em je opterecivala sistem, em si stalno neshto morao da trazish, dok ce na iPhoneu garantovano svako da se snadje pre nego na bilo kom smartphone OSu. Evo sada ce doci folderi i opet nece funkcionisati na principu desktop OSa, vec ce biti prilagodjeni mobilnom OSu, i samo gledaj kako ce Android i svi ostali da ubace to.

Inovativnost i realno korishcenje uredjaja je ono shto je bitno, ne broj opcija i da mi bude omoguceno 10x vishe nego shto ce mi ikad trebati. Dovoljan dokaz za sve je to shto Android i svi redom kopiraju iPhone fazon, a iPhone se pljuje od prvog dana. Evo sada i iPad potpuno ista stvar, ima da ga sustignu za 3 godine u nekim osnovnim stvarima bez kojih takav uredjaj ne moze i koje iPad ima vec danas, ali ce sve vreme da se pricha kako su drugi uredjaji bolji jer imaju full Windows 7, niko se ne zapita koji je smisao toga uopshte.

Broj opcija ne znachi nishta ako su one loshe imprementirane, a najbolju implementaciju ima Apple u svemu chega se dohvati, i otprilike je zato ovako uspeshan. Sve dok je Apple prvi u nechemu a Google (ili bilo ko) drugi, Apple ce vladati, ne zato shto je Apple prvi to uradio, vec zato shto im je poslovna politika inovacija tamo gde se drugi vuku po 10 godina.

Poslednja izmena:
Ima smisla ovo sto kaze zevs ali zar aplikacija ne izlazi iz memorije tek kad iste zafali?

Sto se symbiana tice, S80 na 9500 je bio san snova. Cak sam se pre 4 godine nastavljao sa haludzom (ako se ne varam) oko toga koliko je WM *****an a koliko symbian dobar - samo sto sam ja pricao o S80 a on o S60. Tek kad sam kupio E61 video sam koliko je S80 bio napredniji (naravno mislim na funkcionalnost, UI...)

pored toga za symbian kazu da je pravi mikro kernel, njemu je sve zivo u servisima.

steta, umesto da UI napreduje, samo je nazadovao (S80 vs S60)

btw sad sam probao: dok kucas tekst u Notes i prekine te poziv, nakon razgovora Notes nastavlja tacno na slovu gde si stao.
pored toga, kaze se da je Apple sada dao API za slanje aplikacije u background, gasenje, zavrsavanje taska...

Poslednja izmena:

Sad kad si ovo napisao, da ja tebe pitam onda: jesi li imao nekad iPhone? Ovo je neistina i iako znam da je tako, testirao pre pisanja ovog posta da ne bude kako pišem jer mi dosadno, na šta se inače i svede rasprava kad se ovde protureči moderatoru. Tačno na mestu gde si stao, pre neke druge radnje, tu se i nastavlja.

Poslednja izmena:
Najaca fora je sto konacno sve sto je zamisljeno da radi - radi i to izuva, a ne shatro ima opcija ali radi do mojega. Ja sam bio skeptican, nekako kad sa jednog sistema predjes na drugi, pa sve malko zulja mozak dok se naviknes, pa dal ce da radi, itd. Ali apsolutno sve sa cime sam ja imao dodira (sms, games, mail, notes, music app, movie, itd..) sve nastavlja tacno tamo odakle si stao, kao save state opcija, sto je totalni apsolutni hit. Recimo virtualpool (game) pici tacno od zadnjeg poteza, sms u slovo, notes/mail u slovo, i to liseno svakog baga. Po meni je to 17x jaca fora nego klasicni MT. Klasicni MT na mobile uredjajima je nebuloza. Ja sam muku mucio na win mobile-u kad ugasim aplikaciju, a ona se nije ugasila, a ja zaboravio da shljaka, ode baterija, pa instaliraj spb, pa proveravaj sta je u backgroundu, ma budalastina za geekove. Kome to treba - da pored svih obaveza i mozganja u zivotu, moram jos da skoncentrisano razmisljam sta mi je u backgroundu i da se smozgavam i oko telefona. Znaci Steve je bog, samo iz razloga sto o svemu promisli 1000x i sve sto bi moglo da ti dodatno hebe zivot odstrani. Mene fasciniraju banalnosti, mislim dokle se ishlo, recimo keyboard pa zadrzis S, a ono ti izadje Š Ш i te forice, i to bez da googlam ko manijak i isprobavam custom spb skuvane keylayoutove smrti - idi bre - preporod..

Ako zanemarimo teoretisanja i sta bi bilo kad bi bilo:

Dal trenutno ima fon sa boljim kvalitetetom zvuka/muzike (3gs je oduvao sve za klasu) - nema
dal ima fon sa ispoliranijim aplikacijama - nema
dal ima fon sa boljim UI experience-om - nema
dal ima fon sa boljim igrama - to tek nema

Pa ako to nije dovoljno, sta onda treba da cini dobar fon? Gomile opcija? Kamera od 18mpx? MT kao na desktopu? Ne kontam cemu konstantno osporavanje apple-a i svega sta urade..

Poslednja izmena:
Imam iphone 3g os3. Uradite sledece..
1. Upalite notes, pocnite da pisete nesto (moze i edit postojece poruke), pozovite sebe sa drugug broja, obavite poziv (ovo je bitno da se javite pa prekinite vezu) i vratite se u notes. Cursor nije na mestu na kome je bio pre poziva (tj. nema ga) i virtuelna tastatura je sklonjena. To nije stanje u kome je program prekinut. Isto se desava i sa mailom. Nisam proveravao SMS.

2. Otvorite Settings i udjite u neku od podopcija, pozovite se sa drugog telefona, obavite razgovor, prekinite vezu. Settings se ponovo startuje ali nije u podmeniju u kome je prekinut.

3. Otovrite Photos, udjite u neki album i pogledajte sliku. Pozovite se sa drugog telefona, obavite razgovor, prekinite vezu. Photos se ponovo pokrece ali ce prikazati samo glavni menu sa albumima. Slika koju ste poslednju gledali pre poziva nije na ekranu.

Kada Apple u svojim programima nemoze da odradi 100% vracanje na staro stanje, kako ocekivati da ce drugi programi to postovati?

Ja sam ove sitnice primetio u koriscenju telefona i pocele su da me nerviraju. Zato stalno kukam kako save/restore app state u IPhoneOS-u nije najsrecnije uradjen i trazim pravi MT. 3G je mozda malo tesan sa memorijom, ali 3GS moze da izdrzi pravi MT sa vise aplikacija. Vecina aplikacija stalno ceka na akcije korisnika. Ako je takva app u pozadini ona ne trosi bateriju vec samo RAM.

@driver:
Poslovna politika Apple-a je marketing-buzz. Apple ce pre da izbaci neki feature iz telefona i isprica kako je to bzvz i pusti svet da se svadja oko toga samo da bi se pricalo o Apple-u. Posle nekoliko godina ce implementirati taj feature i reci.. "woooow vidite sta sad imamo". Klasican primer za ovo je:
- woooow.. sad imamo FOLDEREEEEEEE
- wooow.. sad imamo MTTTTTT

Poslednja izmena:
Nije mi jasno zasto se oslanjaju na aplikaciju da odradi cuvanje konteksta. To bi trebalo da je u srzi OS-a. I sta vise veoma je jednostavno sacuvati celokupan kontekst za neki process(program) i posle ga restaurirati.

@yooyo

1. posle pozivima meni se odmah vrati Notes sve sa kursorom i otvorenom tastaturom! Naravno da sam se javio na poziv. Moguce da ima veze sa kolicinom slobodne memorije ili tako nesto. Meni je ste JB telefon, od Cydijinih dodataka imam jako malo toga...

2.i 3. nisam probao jer mi i nije preterano bitno...

Vrh Dno