mladenius
Slavan
- Učlanjen(a)
- 27.07.2008
- Poena
- 320
Inovativnost i realno korishcenje uredjaja je ono shto je bitno, ne broj opcija i da mi bude omoguceno 10x vishe nego shto ce mi ikad trebati. Dovoljan dokaz za sve je to shto Android i svi redom kopiraju iPhone fazon, a iPhone se pljuje od prvog dana. Evo sada i iPad potpuno ista stvar, ima da ga sustignu za 3 godine u nekim osnovnim stvarima bez kojih takav uredjaj ne moze i koje iPad ima vec danas, ali ce sve vreme da se pricha kako su drugi uredjaji bolji jer imaju full Windows 7, niko se ne zapita koji je smisao toga uopshte.
Kad vec pominjes inovativnost valja reci da je Iphone ustvari malo prepakovani Itouch (izgledaju skoro istovetno, toliko o inovacijama :smoke
A realno prvi Iphone je bio skoro pa polufabrikat (na stranu to sto je gomila suckera potrcala da ga kupi kao sto ce kupiti i Ipad :eyebrows
Jeste npr multitouch dobra stvar ali opet cini mi se da Apple previse potencira neke stvari i prenaduvava ih naravno marketinga radi kao da su ne znam sta - eto Magic nema multitouch pa nesto nisam primetio da mi to na bilo koji nacin smeta kada koristim touchsreen i mobilni browser no bitno da ce tu uvek da uleti gomila Apple fanboy-eva da te uveri u suprotno :smoke:
Drugo za ocekivati je da softverska resenja za mobilne uredjaje deluju manje vise slicno pa i slican interfejs ne mozes nazivati kradjom niti je AppStore neki njihov izum (ako se ne varam neke zacetke tog tipa i to skoro godinu dana pre je plasirala Nokia kroz Ovi servis :eyebrows
To je kao kada bi ja rekao da Linux kopira Windows zato sto ima X za gasenje prozora :d
Broj opcija ne znachi nishta ako su one loshe imprementirane a najbolju implementaciju ima Apple u svemu chega se dohvati, i otprilike je zato ovako uspeshan. Sve dok je Apple prvi u nechemu a Google (ili bilo ko) drugi, Apple ce vladati, ne zato shto je Apple prvi to uradio, vec zato shto im je poslovna politika inovacija tamo gde se drugi vuku po 10 godina.
Khm khm
Nije Apple prvi nigde, mozda jedino suvereno vlada na polju prenosnih muzickih playera
Na desktop OS segmentu zauzima oko 7-8%, na mobilnom segmentu oko 14% pa RIM je zastupljen znatno vise tek Symbian da ne pominjem
Prednjaci po inovacijama ali tragikomicno je da konkurencija kako tako i kad tad te inovacije implementara lepo u svoja resenja i svaki put ih osisa kao ovce i tako u krug
Tipican primer je Windows :smoke:
Poslednja izmena: