Sudbina Symbiana nema veze sa MT-om. Symbian uredjaji nikada nisu imali dovoljno jak hw da pokrenu neki bolji OS.
Jednostavno.. ako zelim da mi neki IM program pojede bateriju neka je i pojede. Moj izbor. Ali da ti proizvodjac maze oci da nece pustiti MT zbog trajanja baterije to vec ne mogu da prihvatim.
Na Symbianu, igram neku Java igru, zazvoni telefon, igra se pauzira, obavim razgovor i vratim se i nastavim gde sam stao. Kod IPhone igara i programa, ugasene aplikacije se vracaju na tacku sa koje mogu da nastave dalje, ali to i dalje nije bas trenutak u kome je program prekinut.
Npr Notes.. pises nesto, zazvoni telefon, javis se obavis razgovor, notes ugasen. Ponovo ga pokrenes i naravno.. nije na mestu gde je prekinut. Slicno je i sa Mail-om.
Ocekujem da ce sada stici odgovor... "za to su krivi programeri tih aplikacija". Medjutim nije bas uvek lako implementirati snimanje trenutnog stanja programa prilikom gasenja. Pogotovo u igrama.
Uz izuzetak IM programa, vecina aplikacija neradi bas nista dok je u pozadini.
Jel si ti imao iphone uopshte ?

Kako to ne staje tamo bash gde si bio, pishesh neshto u notepadu, zazvoni, a kad se vratish fali ti cela rechenica ?

Pa kako je to moguce ? On ce ili u milisekundu da zapamti ili nece zapamtiti nishta

Ja apsolutno nikada nisam imao neki problem sa iPhoneom da mi izgubi neshto na pola shto radim, naprotiv, odushevljen sam kako su reshene neke stvari koje ni jedan drugi mobilni OS nema, i sve je to uradi apple, a ne Pera, Mika, Zika i Milorad koji se niti poznaju, niti imaju zajednichke standarde ili razmishljanje, pa sve to lichi na jednu neorganizovanu gomilu, a drugachije Google ne bi ni mogao.
A shto se tiche symbiana, nisam ja to rekao da bi pokazao koliko je Symbian losh, vec da je taj princip "gurni shto vishe mogucnosti po svaku cenu" nije dobar, jer se svaka optimizacija i svaki red u tome gubi. Symbian je kada imao foldere, i mogao si sam da prebacujesh fajlove gde si hteo, kao na desktopu, ali to je upravo najveca njegova mana. Em je opterecivala sistem, em si stalno neshto morao da trazish, dok ce na iPhoneu garantovano svako da se snadje pre nego na bilo kom smartphone OSu. Evo sada ce doci folderi i opet nece funkcionisati na principu desktop OSa, vec ce biti prilagodjeni mobilnom OSu, i samo gledaj kako ce Android i svi ostali da ubace to.
Inovativnost i realno korishcenje uredjaja je ono shto je bitno, ne broj opcija i da mi bude omoguceno 10x vishe nego shto ce mi ikad trebati. Dovoljan dokaz za sve je to shto Android i svi redom kopiraju iPhone fazon, a iPhone se pljuje od prvog dana. Evo sada i iPad potpuno ista stvar, ima da ga sustignu za 3 godine u nekim osnovnim stvarima bez kojih takav uredjaj ne moze i koje iPad ima vec danas, ali ce sve vreme da se pricha kako su drugi uredjaji bolji jer imaju full Windows 7, niko se ne zapita koji je smisao toga uopshte.
Broj opcija ne znachi nishta ako su one loshe imprementirane, a najbolju implementaciju ima Apple u svemu chega se dohvati, i otprilike je zato ovako uspeshan. Sve dok je Apple prvi u nechemu a Google (ili bilo ko) drugi, Apple ce vladati, ne zato shto je Apple prvi to uradio, vec zato shto im je poslovna politika inovacija tamo gde se drugi vuku po 10 godina.