Šta je novo?

iPhone 4 & iOS4 - zvanična tema

Alate za jailbreak prave hakeri iz dev tima, saurik se ne bavi sa tim stvarima. Comex trenutno radi na toolu za jb ip4, i ima 17 godina, bas koliko je imao geohot kad je izbacio prvi jb za prvi iphone.

Sad čekamo povoljan uticaj saturna i marsa, pošto im se starost već poklopila :)

Zanimljiv test koliko je Ip4 brzi od ostale 3 verzije iphona. Ujedino, posto su sve generacije iphonova poredjane jedne do druge, vidi se i napredak u ekranu.

Testirano je sledece:

Vreme pokretanja Plants Vs. Zombies
Vreme pokretanja Google Eartha
Pokretanje Seadragon Mobile
Vreme ucitavanja Yahoo! sajta

http://www.youtube.com/watch?v=W2F4O0QIzC4&feature=player_embedded

Poslednja izmena:
Napredak je tek kod iP4 dok je sa 3Gs-om bilo korak unazad sa ojadjenim kontrastom i bojama.

@akki

kako si napravio povracaj poreza za iPhone iz UK kad im na sajtu lepo pise:

"VAT refunds on exports

Apple are not permitted to refund any VAT charged on UK purchases due to local legislation restrictions. The Apple Store (UK) is not a part of the Retail Export Scheme, as this scheme does not apply to Internet Sales."

http://store.apple.com/uk/help/payments?mco=MTM3NDc0ODI#tax

???

to je za online prodaju, odes u radnju i dobijes VAT obrazac...

Zanimljivo je to da nijedan od sajtova koji se bave Apple vestima ne prenosi da li je neko unutar Apple-a popio otkaz zbog ovoga. Zbog štete od 175 miliona dolara bi i u socijalizmu dobio nogu a kamoli u srcu kapitalističkog društva. Jedino ako Apple smatra da njihovi dizajneri vrede više od iznosa na koji je procenjena šteta.

Itekako vrede.

Problem je ionako prenaduvan. Mene nije odvratio od kupovine u nadam se skoroj buducnosti.

Jedno pitanje za one koji su uzeli iPhone.
Drug je uzeo telefon u Parizu (jos uvek je tamo), bez ugovora naravno, isekao je njegovu 064 karticu i ubacio u telefon, medjutim nece da mu prepozna karticu i ne moze da koristi telefon
Njegovim recima:
"kada ukljucim telefon,ne moze da nadje signal,i nece samim tim telefon da radi"

Sta moze biti problem?

Sigurno loshe isekao karticu, nema shta drugo da bude.

Sad citam na netu, jel' treba da se aktivira preko itunesa cim ubaci karticu, ili se signal pojavi bez obzira na aktivaciju preko itunesa?

Ja mislim da je aktivacija potrebna za telefone na ugovor..

Tacno je. Telefon je aktiviran u iTunesu i prepoznao je karticu.

Naplatiš na aerodromu pri povratku.

Pa to onda i nije tako losha stvar, koliki je povracaj uopshte ? Neverovatno mi je da je iPhone 4 u evropi 50% skuplji nego u USA, a tamo je zakljuchan :)

Standard rate VAT "for most goods and services" je 17.5%

iPad 64GB 3G, cena 800€, kad se odbije porez izadje tacno 668€. Ljubazna prodavacica u Bordou mi je cak sve obracunala i sredila da platim samo tih 668€, a da im iz Beograda posaljem postom nazad formular koji su mi overili na carini po izlasku iz Francuske. Znaci, uopste mi nisu vracali novac nego su mi na licu mesta naplatili manje.

Poslednja izmena:
A na carini te nisu nishta pitali ? :)

A na carini te nisu nishta pitali ? :)

Kojoj carini, nasoj? Mozda bi me pitali da sam prijavio da unosim novi iPad, ovako...;) Sto se tice francuske carine, imas na aerodromu salter za tax refund i tako to, obicno PRE nego sto se cekiras. Tu pokazes formulare koje si dobio, das robu na uvid (mislim da traze i pasos i kartu) i to je to. Evo ti i drugi primer. Pre dva meseca sam isto u Francuskoj uzeo SSD disk, platio punu cenu, na aerodromu na tom salteru pokazao disk i papirologiju, i oni meni isplatili povracaj poreza na ruke. Najbitnije je da u radnji gde kupujes napomenes da zelis tax refund da bi ti oni popunili sta treba. Inace, to i nije toliko lako koliko zvuci kada kupujes u Francuskoj, u prvoj radnji gde smo gledali iPad niko zivi nije znao (ili hteo) da prica engleski, a to je glavna Apple prodavnica u Bordou. Tek u ovoj drugoj (mnogo manjoj) smo naleteli na tu devojku koja nam je sve to odradila, jos nam je i rezervisala tri komada za popodne, posto je to bio prvi dan prodaje u Evropi i cela jutarnja tura je vec bila razgrabljena dok smo mi dosli :)

Uh kad nasi ovde razvale cenu od 800 evra za najlosiji model :(

Naplatiš na aerodromu pri povratku.

tako je u italiji (iz licnog iskustva)*. da li si 100% siguran da je tako i u UK? naime, na sajtovima koje sam nasao pise da povracaj novca dogovaras sa prodavnicom u kojoj si kupio robu ?!?? - ni meni nema smisla ali tako pisu...

* isto ovako:

imas na aerodromu salter za tax refund i tako to, obicno PRE nego sto se cekiras. Tu pokazes formulare koje si dobio, das robu na uvid (mislim da traze i pasos i kartu) i to je to.

Poslednja izmena:
Uh kad nasi ovde razvale cenu od 800 evra za najlosiji model :(

Pa taj koshta u Francuskoj 630e, ne mislish valjda ce da ga prodaju za 650 a potraznja 10x veca od ponude :) Na iSrbija i MacSerbia 32GB se prodaje za najmanje 1050e, a idu i do 1250, i oni u Fr koshtaju 740e...

I shta je tu najloshiji model, sve je isto osim memorije, a u zivotu ti nece trebati preko 16GB...

Procedura: Odes u apple store uzmes tel i zahtev za VAT koji posle predas na aerodromu i A) tu uzmes pare B) posaljes papir prodavnici koja ti je naplatila bez VAT ( redje se desava)...

isto je i u UK, doneo milion stvari... 16 giga kosta 480 eura kada se odbije VAT...

Procedura: Odes u apple store uzmes tel i zahtev za VAT koji posle predas na aerodromu i A) tu uzmes pare B) posaljes papir prodavnici koja ti je naplatila bez VAT ( redje se desava)...

isto je i u UK, doneo milion stvari... 16 giga kosta 480 eura kada se odbije VAT...

Evo danas je izasao u Kanadi je 750$cad sa taxom full 16gb unlocked. Ako hoces da si vezan za ugovor izadje oko 80$ a to me zabole bas, jer trenutno placam 40$ ugovor.
Mislim da cu uzeti unlocked mozda, mada imam 3gs trenutno tako da moze i da se saceka.

ja lepo rekoh bitje u Kanadi unlocked :)

Bio sam u fazi kupovine novog aparata i slucajno video, u norveskoj varijanta sa 16 gb kosta 619 eura u apple. Ovo su bolesne cene u srbiji :-(

I sve je verovatnije da ce se od sepmebra ili oktobra iphone naci u telenorovoj ponudi. Samo mogu da zamislim u kakvom ce paketu da ide.

Nazad
Vrh Dno